Uitstelgedrag stoppen met hypnose + 6 tips
Uitstelgedrag stoppen met hypnose + 6 tips
27 oktober 2016 
6 min. leestijd

Uitstelgedrag stoppen met hypnose + 6 tips

Misschien heb je al jaren een bepaald doel, maar komt het er maar niet van om ook de stappen te zetten om dit doel te behalen. Misschien ben je iemand die altijd alles op het allerlaatste moment doet. Misschien vind je altijd wel een klusje dat je eerst moet doen, voordat je bijvoorbeeld doet wat je moet doen en misschien ben jij 1 van die mensen die de belastingaangifte op de aller allerlaatste dag inlevert en soms te laat omdat de site offline was.

Herken jij je in dit uitstelgedrag? Dan is dit een artikel voor jou om te lezen. In dit blog ga ik in op de oorzaak van uitstelgedrag en wat je ertegen kunt doen.

Uitstelgedrag is iets waar bijna iedereen in zijn/haar leven weleens mee te maken heeft gehad. Er zijn schattingen dat 80 tot 95 procent van de studenten last heeft van uitstelgedrag en 75 procent van de studenten benoemen zichzelf ook als notoire uitstellers(2, 3).

Dit is erg vervelend want uitstelgedrag is niet goed voor de kwaliteit van wat je doet. De kans op succes wordt zelfs groter als je niet uitstelt maar gewoon doet wat je moet doen als het kan, in plaats van als er echt geen mogelijkheid meer is om er onderuit te komen.

Daarbij zorgt uitstelgedrag ook voor een lager gevoel van welzijn en voelen mensen die dingen vaak uitstellen zich vaak slechter dan mensen die hier geen last van hebben. Tijd dus om het aan te pakken, al is het maar om er iets gelukkiger van te worden(1).

Tevens kan uitstelgedrag geld kosten. Als je bijvoorbeeld laat je belasting invult kan dit zomaar honderden euro’s schelen die je niet had hoeven te betalen als je op tijd was begonnen en goed had kunnen onderzoeken wat je nu eigenlijk wel of niet kunt aftrekken van de belasting.

Oorzaak van uitstelgedrag

In een eerder artikel over de vraag of uitstelgedrag eigenlijk wel bestaat heb ik het al even gehad over de oorzaak van uitstelgedrag. In het kort komt het erop neer dat een probleem je niet genoeg pijn doet om jezelf tot actie te dwingen.

Je wilt bijvoorbeeld wel meer geld verdienen, maar omdat je best kunt rondkomen vraag je niet om die loonsverhoging.

Een andere oorzaak van uitstelgedrag is de reactie die je hebt op angst. Angst kan ervoor zorgen dat je gaat vechten, vluchten of bevriezen. In het geval van uitstelgedrag ben je eigenlijk aan het bevriezen of aan het vluchten. Je hebt door de biologische instelling op gevaar eigenlijk een grotere kans op uitstelgedrag dan op het gedrag van aanpakken.

Uitstelgedrag door angst

Om het voorbeeld van net er maar even bij te pakken. Je baas aanspreken omdat je een loonsverhoging wilt is eigenlijk ook iets heel engs om te doen. Omdat je baas je niet aanvalt of gaat ontslaan is er ook eigenlijk niet echt een verdedigingsactie nodig en dus stel je het moment uit waarop je een loonsverhoging moet vragen.

Angst die levensbedreigend is, zoals wanneer je partner opeens zijn baan heeft verloren kan er juist voor zorgen dat je die stap wel zet. Want dan is het huishouden opeens afhankelijk van maar 1 inkomen.

Een ander gevaar van angst is dat je ander gedrag gaat uitvoeren dat lijkt op het werken naar een oplossing, zoals piekeren.

Piekeren

Piekeren is nadenken over het probleem en het lijkt heel erg op oplossingsgericht denken. Op zich is piekeren geen probleem, maar dan moet er wel actie op volgen om het probleem waarover je piekert op te lossen.

Zonder actie is het eigenlijk gewoon een nutteloze bedoening.

De taak is niet prettig

Dit is uiteraard een belangrijke reden om de taak gewoon niet uit te voeren totdat je het niet meer kunt uitstellen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over opruimen bij kinderen of het doen van je belastingaangifte. Of wellicht zwaar fysiek werk.

Je krijgt stress van de taak

Vooral mensen met faalangst en angst voor het uitvoeren van de taak kunnen stress krijgen door die taak. Dat gevoel is niet prettig en kan daardoor leiden tot het uitstellen van het uitvoeren van de taak.

Onlogische overtuigingen

Overtuigingen dat je geen succes gaat behalen aan de taak die je moet uitvoeren zorgen er vaak ook voor dat je de taak uitstelt.

Je hebt het gevoel dat je de taak niet goed kunt uitvoeren en stelt hem daarom uit.

Als de mogelijkheid er is om je af te leiden, is de kans ook groter dat je uitstelt dat je doet wat je moet doen.

De mate van discipline die je hebt om te doen wat moet gebeuren wanneer het moet gebeuren speelt natuurlijk ook een grote rol.

Uitstelgedrag aanpakken

Uitstelgedrag aanpakken kan erg lastig zijn als de pijn die het uitstelgedrag oplevert niet erg genoeg is. Omdat je in Nederland veel vangnetten hebt kun je in principe erg veel uitstellen, maar dan moet je wel genoegen nemen met een uitkering en daarvan niet te veel uitgeven.

De realiteit is gelukkig dat de meeste mensen meer willen dan het absolute minimum in Nederland. Als jij ook meer wilt bereiken en in plaats van denken over het bereiken van doelen de doelen ook echt gaat uitvoeren is het tijd om iets te veranderen.

In eerste plaats is het handig om na te gaan waarom je dingen uitstelt. Als je dit lastig vindt kan een hypnotherapeut je hiermee helpen. Dit kan onder andere door het doorvragen tijdens hypnose over waarom je dingen doet zoals je ze doet of door regressietherapie.

Als bekend is waarom je uitstelgedrag hebt kan een hypnotherapeut verschillende technieken gebruiken om je overtuigingen en zelfvertrouwen te veranderen. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van geleide visualisaties, hypnotische suggesties en technieken uit het neuro-linguïstisch programmeren en cognitieve gedragstherapie om het uitstelgedrag aan te pakken.

Tips tegen uitstelgedrag

Als je toch eerst zelf wilt proberen om je uitstelgedrag aan te pakken, daarom heb ik een aantal praktische tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: Schrijf op wat je moet doen

Als je denkt dat iets niet haalbaar is of als een project heel groot is, kun je eerst kort opschrijven wat er eigenlijk moet gebeuren om een taak uit te voeren. Door het op te schrijven kan het gevoel dat je het kunt versterkt worden waardoor de kans dat je het uitvoert ook groter wordt.

Als je bijvoorbeeld een sollicitatiebrief moet schrijven kun je eerst opschrijven dat je de volgende dingen moet doen:

  1. E-mail aanzetten.
  2. E-mailadres van het bedrijf vinden.
  3. Goede eigenschappen van mezelf voor het bedrijf opschrijven.
  4. Aangeven wie ze kunnen bellen voor een referentie.
  5. Een afsluiting schrijven met een call to action om mij uit te nodigen of te bellen.

Door alle stappen op een rij te zetten krijg je een overzicht en kun je per stap aangeven of je dit kunt doen of niet. Zo wordt het een stuk eenvoudiger.

Tip 2: Bepaal tussendoelen

Als een doel heel lang duurt om te bereiken, zoals een scriptie schrijven of het afronden van een project dat maanden duurt, is het handig om tussendoelen te bepalen. Door die tussendoelen te bepalen zorg je ervoor dat je in ieder geval periodiek voortgang boekt in het proces en ook om het hele doel minder overweldigend te maken.

Tip 3: Wat is nu het ergste dat kan gebeuren

Angst kan heel erg verlammen, maar als je even realistisch nadenkt dan zie je dat het niet hoeft. Als iets niet lukt, wat is dan het ergste dat er kan gebeuren? Bij de meeste dingen die je een keer fout doet zul je niet doodgaan, je raakt niet direct je huis kwijt, je raakt ook niet direct je baan kwijt en als je nog naar school gaat zijn er vaak veel herkansingsmogelijkheden. Door je te realiseren dat je angst ongegrond is en zeker niet zo groot hoeft te zijn als hij nu is kan het verlammende effect verminderen.

Tip 4: Zet je wifi uit

Als je iets moet doen, zoals je huis schoonmaken of spss berekeningen doen, waar je geen internet voor nodig hebt is het verstandig om je internet uit te zetten. Op die manier is het veel lastiger om je Facebook te checken of om even het nieuws te zien. Verstop dan ook even je telefoon.

Tip 5: Gebruik mindfulness

Mindfulness is een manier om in het hier en nu te leven en om je gedachten en acties in de gaten te houden. Door mindfulness te gebruiken tijdens je werk/studie/taak voorkom je dat je afgeleid raakt of herken je dat sneller waardoor je weer eerder je focus terug kunt verleggen naar het uitvoeren van de taak.

Tip 6: Gebruik zelf-hypnose

Zelfhypnose kun je gebruiken om je zelfvertrouwen te vergroten en ook het vertrouwen dat je de taak kunt uitvoeren. Dit kan door het herhalen van suggesties en door het visualiseren van het uitvoeren van de taak en welk resultaat de taak voor jou heeft. Je visualiseert dan bijvoorbeeld hoe jij je voelt als de taak eenmaal volbracht is en hoe het eruit ziet als je bezig bent met het uitvoeren van wat je moet doen.

Beluister ook deze sessie over uitstelgedrag:

Wil je meer weten over hypnose en welk effect dat kan hebben op het verbeteren van je leven of dat van iemand anders? Bekijk dan eens de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom naar een seminar.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

uitstelgedrag

Bronnen:

http://pubsonline.informs.org/doi/abs/10.1287/mnsc.2015.2360

http://pss.sagepub.com/content/25/6/1178.short

http://psycnet.apa.org/journals/bul/133/1/65/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen