Koffieverslaving stoppen met hypnose
Koffieverslaving stoppen met hypnose
Verslavingen
Edwin Selij
Verslavingen
10/12/2016
6 min
0

Koffieverslaving stoppen met hypnose

10/12/2016
6 min
0

Wist je dat de gemiddelde Nederlander in de top behoort in het drinken van koffie in Europa? In 2014 bleek dat wij Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag drinken. Dit getal is in 2015 zelfs gestegen naar iets meer dan drie koppen koffie per dag. Nederland wordt dus steeds verslaafder aan en resistenter tegen koffie. Als je wilt minderen met het drinken van koffie kan dit daardoor lastiger voor je uitpakken dan je denkt.

Daarom ga ik in dit artikel in op wat koffie voor je doet en hoe hypnose je kan helpen om minder koffie te drinken.

Wat koffie voor je doet

Na water wordt koffie wereldwijd het meeste gedronken. Iedereen weet dat water nodig is om jezelf goed te hydrateren en het de meest schone vorm van drinken is. Er zit helemaal niets in, maar ook niets goeds zoals mineralen en vitaminen.

Koffie wordt gemaakt van de koffieboon en water. Als je zoekt naar de voedingswaarde van koffie zit er een beetje kalium en calcium in. Deze twee mineralen zijn goed voor je botten en de overdracht van signalen in je zenuwstelsel.

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van koffie helpt tegen diabetes, Parkinson en Alzheimer (1).

Dit kan komen doordat er chlorogeenzuur in zit dat goed is tegen vrije radicalen en het helpt om de glucose intolerantie van spieren tegen te gaan. Hierdoor blijven je spieren en andere cellen suiker opnemen wat de kans op diabetes verlaagt.

Daarbij helpt koffiedrinken ook om je hartritme normaal te houden. Mensen die koffie drinken hebben op langere termijn minder last van hartritmestoornissen dan mensen die geen koffie drinken (2).

De reden waarom koffie zo populair is, is omdat het ook helpt bij het nadenken. De dag beginnen met een kopje koffie is daardoor eigenlijk heel logisch. Het drinken van meer koffie is daardoor ook logisch als je vermoeid begint te raken, maar zoals met alles is koffie alleen goed als je het met mate drinkt.

De nadelen van koffie

Het drinken van koffie heeft namelijk ook nadelen en dan met name als je meer dan 1 of 2 koppen koffie per dag drinkt. De gemiddelde Nederlander drinkt dus eigenlijk al te veel koffie dan goed voor hem/haar is.

Cafestol is namelijk een stof in de koffie die met mate goed voor je is, maar die je cholesterol kan laten stijgen als je er teveel van drinkt. Dat is juist niet meer goed. Een hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval en andere narigheid.

Als je koffie drinkt heeft dit zelfs direct effect op je bloeddruk, die wordt dan namelijk hoger. Als je dan even geen koffie drinkt normaliseert hij weer. Echter, als je de hele dag door koffie blijft drinken kan dit ervoor zorgen dat je altijd rondloopt met een te hoge bloeddruk, vooral als je meer dan 6 koppen koffie per dag drinkt kan dit ook op de lange termijn gevaarlijk zijn.

Meer dan zes koppen koffie per dag drinken verhoogd bijvoorbeeld de kans op een beroerte, een medisch probleem dat vaak het gevolg is van een langdurig hoge bloeddruk. Uiteindelijk is dat helemaal niet gezond voor je.

Ook de kans op overlijden door het drinken van koffie wordt groter als je meer dan zes koppen koffie per dag drinkt.

Gelukkig daalt je bloeddruk wel weer als je minder koffie gaat drinken of er zelfs helemaal mee stopt. Daardoor wordt ook de kans op een beroerte of overlijden weer kleiner en de kans is dan zelfs kleiner dan mensen die helemaal geen koffie consumeren.

Daarnaast maakt koffie je verslaafd omdat het effect heeft op de adenosine receptoren. Als dit effect stopt krijg je ook last van vermoeide spieren. Een probleem waar echte koffieverslaafden alles van weten.

Daarbij is het ook slecht voor vrouwen omdat te veel koffie consumeren een interactie kan hebben met medicatie die de hormonen beïnvloedt.

Als je in de middag en avond koffie blijft drinken maakt dit het ook lastiger om in slaap te vallen. Daarnaast kan de cafeïne in de koffie ook zorgen voor klachten zoals angst, een abnormale hartslag die je opeens voelt, en trillerigheid.

Daarbij is er ook nog een verschil tussen gefilterde en ongefilterde koffie. Net als bij sigaretten is het beter om een filter te gebruiken. Door de filter zorg je ervoor dat de koffie minder cafestol bevat waardoor het effect op de cholesterol beperkt wordt.

Houd het dus bij 1 kopje gefilterde koffie in de ochtend en misschien nog een tweede kop gefilterde koffie tijdens de lunch, maar daarna is het echt te veel. Ga in ieder geval niet over de vijf koppen koffie per dag heen.

Koffie in Nederland

Wij Nederlanders zitten in de wereldwijde top van het koffiedrinken. Dit ligt misschien aan onze hoge werkmoraal en de drang om kwaliteit af te leveren en dus om goed te kunnen nadenken en “fris” te zijn als je aan je werk begint.

In 2014 dronken we per persoon zelfs de meeste koppen koffie ter wereld, namelijk 2,4 koppen. Maar in 2015 zijn we ingehaald door de Finnen en Zweden, terwijl we toen al gestegen waren naar 3 koppen koffie per dag.

Gelukkig drinken we wel vooral filterkoffie, dus de nadelen van het koffiedrinken zijn voor Nederlanders vooral een gebrek aan slaap, angst en een hoge bloeddruk. Met de cholesterol door het koffiedrinken zou het moeten meevallen doordat we de koffie eerst filteren (3).

Hoe hypnose koffie consumptie kan verminderen

Drink jij meer dan 6 koppen koffie per dag of heb je ondanks een lager gehalte toch last van slapeloosheid, trillingen of angsten als je geen koffie drinkt?

Dan is het goed om te minderen met het drinken van koffie. Als dit zelfstandig niet lukt of als je gewoon wat extra hulp wilt hebben kan hypnotherapie goed helpen bij het minderen met het drinken van koffie.

De oorzaak van de hoge koffie consumptie achterhalen

In eerste instantie is het belangrijk om te weten waarom je koffie drinkt. Heb je het nodig om wakker te worden, heb je het nodig voor je werk, heb je het nodig om geaccepteerd te worden op je werk?

Door de oorzaak van je koffieverslaving te achterhalen kan hypnotherapie effectiever zijn om te stoppen met de koffie.

Als je bijvoorbeeld koffie drinkt voor sociaal contact op je werk bij het koffieapparaat kan je tijdens hypnose suggesties krijgen om ook zonder die koffie, en zonder de overtuiging dat je die koffie nodig hebt, een leuk gesprek te kunnen voeren.

Daarnaast kan hypnotherapie je kijk op koffie veranderen. Omdat het drinken van koffie niet altijd ongezond is kan je bij een bepaald aantal koppen een negatieve associatie krijgen waardoor je na het derde kopje koffie echt stopt met het nemen van extra koppen op die dag.

Als het drinken van koffie ervoor zorgt dat je slecht in slaap komt kan je ook hulp krijgen om na 2 uur ’s middags geen koffie meer te drinken.

Visualisaties om de trek te verminderen

Tijdens de hypnotherapie krijg je dan bijvoorbeeld een geleide visualisatie. In eerste instantie helpt de hypnotherapeut je om te ontspannen zodat je ook echt in hypnose bent vervolgens krijg je een visualisatie, bijvoorbeeld over hoe lekker koffie is. Maar na twee uur ’s middags smaakt de koffie niet meer en zet je de knop uit die zegt dat jij de hele dag door koffie moet drinken.

Om dit effect te versterken kun je ook wakende zelf-hypnose toepassen. Als je zin hebt in koffie, maar bijvoorbeeld weet dat je het niet kunt nemen kun je een draaiknop visualiseren die ervoor zorgt dat je trek in een bakkie verlaagt. Zoals het volume van je radio lager wordt als je aan de knop draait, zo wordt ook de trek in koffie lager na het draaien aan de knop.

Suggesties om verkeerde overtuigingen te veranderen

Ik zeg weleens dat jouw overtuigingen je realiteit creëren. Als jij oprecht gelooft dat je alleen sociaal kunt zijn met een kop koffie in de hand, dan is dat zo en dan zal je ook alleen sociaal zijn met een kop koffie in de hand.

Voor mensen die geloven in karma, reïncarnatie, de hemel of de hel, bestaat dat ook allemaal. Die overtuiging zit in je hele lichaam en je voelt het als je die overtuiging niet volgt. Als je in karma of de hel gelooft en je doet iets slecht dan zal je lichaam daarop reageren met een gevoel van angst of spanning door wat je hebt gedaan.

Door overtuigingen die met koffie te maken hebben te veranderen kun je ervoor zorgen dat je de behoefte aan koffie los kunt laten en dan ook geen vreemde spanning in je lichaam voelt als je eens een gesprek of werk aangaat zonder dat kopje koffie. Dit wordt onder andere gedaan door suggesties, zoals:

  • Thee is ook een goede warme drank om te drinken tijdens het werk.
  • Ik kan ook gewoon een gezellig praatje aangaan met mijn collega’s.
  • Mijn baas/collega’s kunnen echt niet zien of mijn product gemaakt is terwijl ik koffie drink of niet.

Wil je meer weten over hypnotherapie en hoe dit voor jezelf of anderen kan helpen? Bekijk dan eens de opleidingen of kom naar een seminar.

Bronnen:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390903586412

http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1712575

https://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/01/koffie-is-ons-kopje-thee-a1497194

Reacties
Categorieën