Hypnose kosten en psychotherapie kosten wat is het verschil?
hypnose kosten en de psychologie kosten wat zijn de belangrijkste verschillen
10 november 2013 
2 min. leestijd

hypnose kosten en de psychologie kosten wat zijn de belangrijkste verschillen

Hypnose en klassieke psychologie zijn heel verschillend. Hypnose probeert te werken met het onderbewuste en op die manier verandering van binnenuit in een persoon te stimuleren. Hypnose gaat er niet van uit dat een persoon “ziek” is wanneer hij voor therapie kiest, terwijl psychologie en psychotherapie dit vaak wel doen.

Psychotherapie is anders dan Hypnotherapie

In de psychotherapie beschouwen ze de persoon als een echte patiënt met een ziekte, een diagnose en een voorgeschreven therapie die volgens de regels gevolgd moet worden. Hypnose zoekt een meer persoonlijk antwoord op de problemen waarmee je zit. Hypnose erkent daarmee dat het brein van iedere persoon verschillend is en dat een goede hypnotherapeut elk geval individueel bekijkt.

Wat is het verschil in kosten?
Een vraag die veel mensen zich daarbij stellen is hoeveel hypnose nou net kost en hoe hypnose kosten zich verhouden tot klassieke psychologie kosten. Dat is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden valt, aangezien beide disciplines een aanpak hebben die grondig verschilt op de punten die we daarnet al aanhaalden.

Ten eerste is er heel veel verschil tussen hypnotherapeuten, zowel in de lengte, kwaliteit als kost van een sessie. Er zullen therapeuten zijn die voor een klein bedrag al een sessie aanbieden en dat wil natuurlijk niet meteen zeggen dat hun kwaliteit lager ligt.

De gemiddelde prijs van een hypnotherapeut ligt rond de honderd euro per sessie, maar als je voor een degelijke therapeut kiest, dan heb je vaak al na één sessie een resultaat waarmee je verder kan werken. Wij werken met trajecten waar de hypnose kosten direct al duidelijk zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je opeens veel sessies nodig blijkt te hebben.

Hypnose kosten verschillen dus zeer veel naargelang de therapeut waarvoor je kiest, maar in veel gevallen is het het gewoon waard.

Waar ben je naar op zoek bij een hypnotherapeut

Veel mensen zoeken bijvoorbeeld een hypnotherapeut op wanneer ze willen stoppen met roken. Enkele honderden euro’s voor een aantal hypnose sessies vervallen dan al snel in het niets in vergelijking met de kost van het roken zelf, om over de schade aan je gezondheid nog maar te zwijgen.

Wanneer je na een paar sessies gewoon de sigaretten kan laten voor wat ze zijn, spaar je op de lange duur enorme hoeveelheden geld uit. In dat geval zijn de kosten van hypnose het meer dan waard.

Daarbij komt ook nog eens dat de meeste hypnotherapeuten heel wat efficiënter te werk gaan dan psychologen. Omdat hun aanpak zo persoonlijk is, kunnen ze doordringen tot de kern van de zaak en hoeven ze zich niet te laten beperken door arbitraire regels en voorschriften. Het nadeel aan hypnose sessies is wel dat ze vaak niet terugbetaald worden door de overheid.

Wat is jouw doel

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen bij het overwegen van hypnose kosten, is wat je net wilt bereiken met de hypnose sessies. Als je, zoals hierboven gezegd, wilt stoppen met roken, dan zullen hypnose kosten sowieso een goede investering zijn op lange termijn.

Over het algemeen kan je wel stellen dat de kosten van een klassieke psycholoog hoger liggen dan die van hypnose. Sessies bij een psycholoog kunnen immers zeer lang aanslepen, zonder dat er ook maar enige vooruitgang in zicht komt.

Wanneer je maanden of zelfs jaren naar een psycholoog blijft gaan voor een probleem zonder dat er iets verandert, zijn de kosten van psychologie hun geld uiteraard niet waard.


Ga naar BesteTherapeut om een hypnotherapeut te vinden.

Wil je juist hypnotherapeut worden? Kom dan eens naar de gratis online masterclass. Of schrijf je in voor een van onze evenementen of opleidingen.


Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

hypnose kosten

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen