Hypnose voor psychologen: Hoe hypnose alles beter maakt

Er zijn ontzettend veel problemen waarvoor mensen de stap zetten naar de psycholoog. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van angsten, chronische stress, depressie, slaapproblemen, eetstoornissen, verslavingen, chronische pijn, trauma’s en obsessief gedrag. Dit zijn ook problemen waarvoor veel mensen naar een hypnotherapeut gaan.

Hoe tof is het dan als je naar een psycholoog kunt die je kan helpen met de technieken uit de reguliere zorg en met hypnose? 

In dit blog ga je meer leren over een aantal problemen waarvoor mensen naar de psycholoog gaan en hoe hypnose daar een bijdragen kan leveren. 

Wat is hypnose en waarom is het handig bij een psychologische behandeling?

Als je mensen in hypnose brengt verander je hun mentale staat. Ze zijn dan meer ontspannen en meer gefocust op 1 activiteit. Door het geven van de juiste suggestie tijdens het induceren van hypnose zorg je ervoor dat je cliënt zich focust op jouw stem en daarmee op de behandeling.

Daarnaast vermindert hypnose ook de activiteit van de kritische mind. Dit is ideaal bij mensen die graag kritisch zijn over je behandeling en wat je voor ze wilt doen.

Uiteindelijk zit je er als psycholoog om mensen te helpen, niet om hun leven nog erger te maken. Dan heb je in ieder geval niet iemand voor je zitten die daar bang voor is. 

Merk je dat cliënten het lastig vinden om uit hun woorden te komen? Of om herinneringen op te halen? Zeggen ze vaak dat ze niet weten waarom iets voelt zoals het voelt? Dan kan hypnose je cliënten helpen om meer in contact te staan met hun onderbewuste. Dan kunnen ze wel te zeggen wat als eerste in ze opkomt na een vraag.

Dit geeft je dan een goede ingang om ze te helpen met hun gedachteproces en het verwerken van hun problemen. 

Angststoornissen en depressie

Angststoornissen en depressie worden bij de psycholoog over het algemeen behandeld met cognitieve gedragstherapie (CGT). Onderzoek laat ook zien dat dit beter werkt dan geen behandeling hebben of een ongespecificeerde behandeling. 

Bij deze therapievorm leren cliënten om een meer ontspannen mindset te creëren. 

Tussen behandelingen door moeten mensen vaak opletten op situaties waardoor ze opeens merken dat ze angstig worden. Ook kunnen ze gevraagd worden om dit soort situaties (het begin van een angstmoment) in hun gedachten op te halen, met daarbij de gevoelens en emoties die ze op dat soort momenten hebben.

Door dit namelijk te herkennen kunnen ze sneller in het dagelijks leven iets doen om de angst de kop in te drukken. 

Ook zijn mensen die last hebben van angsten (en depressies) vaak gespannen. Een ontspanningsoefening doen is dan verstandig om zich bewust te worden van spanning in het lichaam en die bewust te kunnen ontspannen. 

Wat betreft de gedachten wordt er gekeken naar hoe de persoon zich de toekomst voorstelt, omdat dat vaak is waar de angsten over gaan. Vervolgens wordt er gecontroleerd of er bewijs is voor die gedachte. Dan help je de cliënt om gedachten te bedenken die meer in lijn zijn met de realiteit en die juist een hoopvol alternatief bieden in plaats van angst. Vervolgens kunnen mensen leren om dit te gebruiken op momenten waarop ze zich angstig voelen buiten de behandelkamer om. 

Ook kan er geoefend worden met de bovenstaande technieken in gedachten, zodat het makkelijker is om dit ook daadwerkelijk toe te passen in het echte leven[1]

Het leuke van hypnose is, dat je al deze stappen met je cliënt kunt zetten terwijl deze onder hypnose is. Je integreert hypnose in de cognitieve gedragstherapie. Onderzoek laat ook zien dat cognitieve hypnotherapie goed helpt tegen angsten en deze therapievorm is net als cognitieve gedragstherapie toe te spitsen op het individu[2].

Hypnose versterkt wat er therapeutisch is aan de behandeling[3].

Slaapproblemen en trauma

Bij slaapproblemen ligt de focus van een behandeling vaak op het verbeteren van slaaphygiëne en het hebben van een vast tijdstip waarop je opstaat en wanneer je naar bed gaat. 

Ontspanningsoefeningen worden dan ook vaak gegeven en dit kan ook heel goed met hypnose (bron 3). 

Maar soms is er meer aan de hand. Sommige mensen slapen bijvoorbeeld ook slecht doordat ze last hebben van een  trauma. In dat geval wordt er vaak therapie toegepast die juist gespitst is op het trauma[4].

Ook bij slaapproblemen kan cognitieve gedragstherapie gecombineerd worden met hypnose om de slaapproblemen te overwinnen[5]. Ook als die problemen door een trauma komen kan hypnose in combinatie met cognitieve gedragstraining een rol spelen. Dit kan de mindfulness van mensen die last hebben van een trauma verbeteren. Ook kunnen ze beter accepteren wat hen is overkomen en krijgen ze het besef dat het traumatische moment geen invloed hoeft te hebben op de rest van hun leven[6].

Eetstoornissen

Eetstoornissen zijn psychologisch gezien een van de lastigste problemen om op te lossen. Welke eetstoornis iemand ook heeft, anorexia, boulimia of binge-eten, in alle gevallen kan cognitieve gedragstherapie gebruikt worden. 

Echter, meta-onderzoek laat zien dat cognitieve gedragstherapie net zo effectief is als bonafide psychotherapie. In dit laatste geval krijg je therapie van een therapeut die universitair geschoold is en die uit die kennis put om een behandeling vorm te geven[7].

Onderzoek bij therapeuten laat ook zien dat de helft van de therapeuten meerdere technieken met elkaar combineren om op die manier de beste therapie te geven die past bij de behoeften van de cliënt die last heeft van een eetstoornis. Heel vaak zit daar ook een element bij van cognitieve gedragstraining en soms zelfs technieken die passen bij mensen die last hebben van een verslaving[8]

In die combinatie van theorieën kan ook hypnose een rol spelen om de cliënt zo goed mogelijk te helpen. 

Bij anorexia spelen vaak familieproblemen een rol[9] en met hypnose kan je spelen met het sociaal panorama waarbij je mensen de ruimte geeft om mensen op een andere manier neer te zetten. Op die manier kun je het gevoel bij de relatie veranderen[10]

Ook kan je in hypnose gebruikmaken van visualisaties en metaforen om met de familieproblemen om te gaan, op die manier hoeft de cliënt het niet direct over de familie te hebben (bron 9). 

Visualisaties kunnen ook gebruikt worden om het lichaamsbeeld bij mensen met anorexia te normaliseren, zodat ze weer normaal gaan eten. 

Leeftijdsregressie kan ook helpen om mensen naar de bron van de eetstoornis te brengen, naar het moment waarop de overtuiging begon waardoor het eetprobleem ontstond. 

Wat ook interessant is, is dat mensen die last hebben van boulimia vaak ook eenvoudig te hypnotiseren zijn (bron 9), dat kan weer heel handig zijn voor de behandeling.

Bij boulimia kunt je ook een leeftijdsprogressie uitvoeren waarin je de cliënt juist vraagt om zich een leven voor te stellen waarin hij/zij gezond is. Daarnaast kun je ook onderliggende problemen behandelen, zoals trauma, weer met CGT technieken. 

Bij eetstoornissen is het versterken van het ego aan het einde van de behandeling ook van belang (bron 9). 

Hypnose kan bij eetstoornissen de behandeling dus op meerdere manieren ondersteunen. 

Verslavingen

Bij verslavingen is de behandeling er vooral op gericht op het onderbreken van het gebruik van wat de verslaving dan ook is. Het herstellen van de gezondheid en van sociaal gedrag[11]

Bij veel verslavingen is de rol van de psycholoog ook om cognitieve gedragstraining te geven, waarbij je net als bij angsten de triggers voor het verslavende gedrag identificeert, gedachten die ertoe leiden dat mensen hun verslaving oppakken en om alternatieven voor die gedachten en het gedrag te vinden. 

Bij veel verslavingen is al bekend dat hypnose kan helpen, zoals bij stoppen met roken en zelfs  stoppen met gamen.

Ook bij verslavingen kan hypnotherapie gebruikt worden om de onderliggende oorzaak voor de verslaving te vinden. Hiervoor kan net als bij eetstoornissen leeftijdsregressie worden gebruikt. Soms kun je er dan opeens achter komen dat angsten juist een oorzaak zijn voor de verslaving, waardoor je je hele plan van aanpak kunt aanpassen[12]

Hypnose voor psychologie

Een psychologische behandeling bestaat meestal uit cognitieve gedragstherapie in combinatie met andere kennis van de therapeut over hoe bepaalde problematiek is aan te pakken.

Hypnose kan in veel gevallen de normale therapie eenvoudiger maken, doordat het de therapeutische werking versterkt. 

Daarnaast kunnen technieken zoals regressie en progressie mensen inzichten en hoop geven waardoor ze hun gedrag eenvoudiger veranderen.

Kennis van hypnose is voor elke psycholoog een waardevolle toevoeging in hun pakket aan vaardigheden om hun cliënten te kunnen helpen. Cliënten met allerlei soorten problemen kunnen hierdoor geholpen worden.

Wil je meer weten over hypnose en hoe deze technieken precies werken? Kom dan eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking met hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. Tijdens de seminars krijg je demonstraties van hypnotherapie en leer je de basis van iemand in hypnose brengen.

Tijdens de opleiding ga je hands-on aan de slag met technieken om mensen van hun problemen af te helpen. De opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland worden live online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende 1-op-1 aandacht om ervoor te zorgen dat je de lesstof goed in je kunt opnemen. 

Bronnen: