Hypnotherapie tegen nagelbijten
Nagelbijten lijkt op zich niet heel erg, maar kan toch heel vervelend zijn. Gelukkig kun je met hypnotherapie veel tegen nagelbijten doen. Dit helpt je om weer mooie, normale of zelfs lange nagels te krijgen. Je hoeft je handen dan niet meer in je broekzakken te verstoppen.
Bijna 30% van alle mensen heeft last van nagelbijten. Dit heeft niet alleen effect op je nagels. Het heeft namelijk ook een negatief effect op je gebit. Voor sommige mensen kan het voor meer psychologische problemen zorgen en verlaagt het de kwaliteit van het leven[1].
Oorzaken van nagelbijten
Om nagelbijten te stoppen is het belangrijk om de oorzaken daarvan aan te pakken. Die oorzaken kunnen voor iedereen verschillend zijn. Kinderen en volwassenen kunnen nagelbijten en dit kan door van alles komen. Je kunt bijvoorbeeld een familielid, zoals je vader of moeder, onbewust nadoen.
Daarnaast kan het ook liggen aan bepaalde angsten, stress, eenzaamheid, het vervangen van duimen naar nagelbijten, inactiviteit of gewoon slecht verzorgde nagels[2].
Er is ook een link gelegd met impulsiviteit en met een zelfvertrouwen dat is gebaseerd op wat je denkt wat andere mensen van je vinden[3].
Nagelbijten stoppen
Veel mensen die willen stoppen met nagelbijten maken gebruik van nagellak met een vies smaakje of de omgeving wil dat je stopt en gaat je straffen of erover zeuren.
Dit helpt vaak niet als dit een manier voor je is geworden om met angst of stress om te gaan met, want dit brengt je daar eigenlijk alleen maar meer van.
De sleutel tot succes is dat je zelf wilt stoppen met nagelbijten en dat je akkoord hebt gegeven op de gekozen strategie[4].
Nagelbijten stoppen door het te vervangen
Een slechte gewoonte gewoon stoppen is ontzettend lastig. Er valt dan vaak toch een gat in hoe je omgaat met bepaalde dingen of zelfs in rituelen die je dagelijks hebt. Daarom kan het handiger zijn om het nagelbijten te vervangen voor een andere goede gewoonte. Dit werkt beter om er echt mee te stoppen[5].
Dit is iets wat je met hypnotherapie kunt doen. Je kunt dan een posthypnotische suggestie krijgen. Dit is een suggestie die invloed heeft op je gedrag na de hypnotherapie.
Je kunt bijvoorbeeld het nagelbijten vervangen door een gezondere gewoonte, zoals meer water drinken.
Dan krijg je bijvoorbeeld de posthypnotische suggestie:
“Vanaf dit moment: elke keer als je de neiging krijgt om aan je nagels te bijten drink je een slokje water.”
Doordat je in hypnose bent wordt dit sneller in je onderbewuste opgenomen en zal je dit dan ook makkelijker kunnen doen dan wanneer je elke keer bewust moet denken dat je beter een slokje water kunt nemen.
Hypnose om te achterhalen waarom je nagelbijt
Is het vervangen van het gedrag toch te lastig? Dan kun je met hypnose achterhalen waarom je nagelbijt. Doe je het omdat je jouw ouders hebt gekopieerd? Heeft het te maken met zaken waar je stress of angst van krijgt?
Een techniek die dan gebruikt kan worden is regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment in je leven waarop nagelbijten opeens iets goeds werd, waarop nagelbijten voor jou een oplossing was voor iets.
Je wordt dan in hypnose gebracht en krijgt de vraag om terug naar het eerste moment te gaan waarop nagelbijten als iets handigs voelde. Omdat je in hypnose bent zal er zich dan een herinnering aan je openbaren.
Dit vertel je aan de hypnotherapeut en die zal je vervolgens helpen om dit moment met je fantasie opnieuw te interpreteren. Je kunt je bijvoorbeeld inleven in andere mensen of je kunt je volwassen zelf tegen je jongere zelf laten praten over het nagelbijten.
De informatie die bij de herinnering en de overtuiging hoort verander je hiermee, waardoor het stoppen met nagelbijten eenvoudiger wordt opgelost dan wanneer je bewust stopt.
Na de regressie kun je dan alsnog de posthypnotische suggestie krijgen om water te drinken in plaats van nagels te bijten.
Hypnose voor het verbeteren van je zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen dat is gebaseerd op je idee hoe andere mensen je zien is een risico voor nagelbijten. Het is handiger als jouw zelfvertrouwen gebaseerd is op wat jij van jezelf vindt, dan op wat je denkt wat andere mensen van je vinden. Dit is toch niet iets dat je ooit zeker weet.
Met hypnose kun je de focus van de mening van anderen over jou verleggen naar je eigen mening. Dit kan op allerlei manieren. Je kunt onder andere een socratisch gesprek voeren over waarom je de mening van andere mensen zo belangrijk vindt. Dit helpt je om een basis te vinden waarop je nieuwe overtuigingen over zelfwaardering kunt installeren.
Dit kan bijvoorbeeld met het herhalen van affirmaties. Welke affirmaties dit zijn is voor iedereen verschillend, omdat iedereen zijn eigen kijk op het leven heeft en op hoe hij daar zelf in opereert.
Het kunnen affirmaties zijn zoals:
“Als ik me goed voel, is het goed genoeg.”
“Ik ben de enige die deze film ziet, dus ik maak hem leuk voor mij.”
“Het belangrijkste is dat ik blij ben met mezelf.”
Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van de overtuigingen die jouw zelfvertrouwen bepalen kun je andere suggesties meekrijgen.
Daarnaast kan hypnose ervoor zorgen dat je jezelf een interessanter persoon vindt. Je voelt je complexer en positiever als persoon door hypnotherapie[6].
Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door een herinnering over toen je je goed voelde te koppelen aan wat je in de toekomst gaat doen. Je wordt bijvoorbeeld aangemoedigd om vooral dingen te doen die je een goed gevoel geven en je wordt aangemoedigd om te voelen hoe zo’n ervaring ervoor zorgt dat je positief blijft.
Het verbeteren van de basis van je zelfvertrouwen kan het risico verlagen om nagel te bijten en kan dus ook helpen om het nagelbijten te stoppen.
Hypnose voor omgaan met angsten
Nagelbijten kan ook een reactie zijn op angst. Dan is er dus iets anders dan nagelbijten nodig om te kalmeren van de angstige situatie. Een vervangende techniek kan dan juist zijn om even aan mindfulness meditatie te doen. Een paar keer diep ademhalen, je spieren ontspannen en je aandacht focussen op het hier en nu, in plaats van op een angstige gedachte.
Daarnaast kun je de angst soms ook weer koppelen aan het zelfvertrouwen. Het verbeteren van het zelfvertrouwen kan de angst dan al verminderen.
Een andere manier om de angst te verminderen is om deze te confronteren. Dit kan met een geleide visualisatie. In die visualisatie confronteer je de angst, maar krijg je gelijk het gevoel dat juist alles goed gaat. Je angst komt als het ware niet uit. Mensen accepteren je zoals je bent, je kunt dat waar je bang voor bent juist super goed. Je krijgt dan ook suggesties die je helpen om kalm te blijven in angstige situaties (zoals mindfulness technieken).
Faalangst is een angst die ervoor kan zorgen dat je gaat nagelbijten, bijvoorbeeld vlak voor een toets of terwijl je ervoor aan het leren bent. Dit is een angst die goed te behandelen is met hypnose.
Als angst dus de reden voor het nagelbijten is, kan het handig zijn om te achterhalen welke angst hier precies voor zorgt. Is het angst voor een bepaalde activiteit? Angst voor sociale reacties of voor de consequenties van iets?
Dit is onder andere te achterhalen met een socratisch gesprek. Eerst zal je worden gevraagd: “Waarom ben je een nagelbijter?” Vervolgens wordt op elk antwoord doorgevraagd om bij de kern van je probleem te komen.
Daarna kan de hypnotherapeut je helpen met de techniek die het beste bij jouw situatie past om de angst te overwinnen en daarmee te stoppen met nagelbijten.
Hypnose tegen nagelbijten
Hypnose kan dus op meerdere manieren helpen tegen nagelbijten. Nagelbijten blijkt vaak toch iets complexer te zijn dan “ik bijt gewoon op mijn nagels”. Met hypnose kun je die complexiteit eenvoudig ontleden, zodat je een simpele oplossing kunt vinden.
Hypnotherapie kan helpen om eenvoudiger het nagelbijten te vervangen voor een gezondere gewoonte. Daarnaast kan hypnose helpen om de oorzaken voor het nagelbijten te achterhalen en weg te nemen.
Dit lost vaak zelfs meer op dan alleen het nagelbijten op zich en dat maakt je leven dan weer een stuk eenvoudiger.
Wil jij stoppen met nagelbijten? Klik dan hier om een hypnotherapeut in je buurt te vinden.
Wil je jouw kind of iemand in je omgeving juist helpen met stoppen met nagelbijten? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.
Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Ideaal voor coaches, psychologen en mensen die mensen willen helpen.
[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09546634.2016.1200711
[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889540608000048
[3] https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0183806
[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889540608000048
[5] https://link.springer.com/article/10.1007/s40617-016-0106-3
[6] https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/3737920/hypnosis_in_australianov97.pdf?response-content-disposition=inline%3B+filename%3(pag. 61)