Iemand hypnotiseren die controle wil hebben
12 december 2019 
5 min. leestijd

Iemand hypnotiseren die controle wil hebben

De meeste mensen hebben in meer of mindere mate last van de drang om controle te hebben. De ene persoon laat zich makkelijker gaan dan de andere en de andere persoon heeft misschien een kast vol skeletten die hij eigenlijk gewoon dicht wil houden. Toch kan ook die persoon denken dat hypnose een goed idee is. Hoe zorg je er dan voor dat die persoon goed te hypnotiseren is?

Uitleggen wat hypnose is

Voordat je iemand gaat hypnotiseren is het belangrijk om te weten hoe die persoon tegen hypnose aankijkt en of dit klopt. Daarom is het sowieso altijd een goed idee om uit te leggen wat hypnose is.

Dat hypnose een andere staat is dan wanneer je gewoon bezig bent met je dagelijkse dingen. Dat mensen soms zelf in een hypnotische staat komen, zoals tijdens het autorijden en je opeens “wakker” wordt en denkt hoe heb ik die laatste kilometers overleefd?

Je hebt geen ongelukken gemaakt, dus het is niet zo alsof je letterlijk hebt geslapen.

Hierbij is het wel van belang om ook niet je cliënt op de verkeerde manier te primen. Hypnose lijkt op ontspanning, maar het is meer dan alleen dat je gaat ontspannen. Dus die verkeerde priming tijdens het uitleggen van hypnose is van belang om te voorkomen om de hypnosesessie goed te laten verlopen.

Uitleggen dat je altijd controle hebt

Vooral als iemand bang is om tijdens de hypnose de controle kwijt te raken is het belangrijk om aan te geven dat wanneer je onder hypnose bent, je nooit iets zult doen wat je niet wilt.

Ja, soms komen er emoties naar boven. Dit kun je ook zien als het signaal van je onderbewuste dat het tijd is om daar iets mee te doen. Tijd om te onderzoeken waar die emotie vandaan komt en om dit eventuele probleem aan te pakken.

Geef vooral aan, dat wat er gebeurt vaak iets is wat je juist wilt. Want je gaat onder hypnose om problemen op te lossen. Dit doe je uiteindelijk zelf, en is onder je eigen controle, de hypnotiseur heeft vooral een begeleidende en sturende hand zodat alles in goede banen wordt geleid.

Voorgesprek houden

Tijdens het voorgesprek is het belangrijk om te achterhalen welke inductie het beste zou werken om bijvoorbeeld het kritisch denken van de persoon die graag controle wil houden te omzeilen.

Dit is ook weer van belang om de therapie zo goed mogelijk te laten werken en om de volgzaamheid te verbeteren.

Inductie van de hypnose leuk maken

Je kunt ook eerst de persoon die controle wil houden onder hypnose brengen en vervolgens zorg je ervoor dat de persoon die onder hypnose is het juist zo leuk mogelijk gaat vinden. Je gaat dan nog niet bezig met de therapie, maar laat de persoon merken dat hij wel “bij” is terwijl hij onder hypnose is.

Je laat zien dat bijvoorbeeld een arm-levitatie niet het totaal verlies van controle is, maar gewoon leuk. Dat iemand zich zelfs steeds beter voelt hoe beter de levitatie gaat.

Vervolgens kan de persoon genoeg vertrouwen in hypnose hebben dat je de technieken om hem te helpen met zijn probleem kunt toepassen.

Achterhalen waar de controlfreak vandaan komt

Misschien is het hele hebben van controle wel een probleem voor de persoon die het spannend vindt om in hypnose te gaan. In dat geval kun je met regressie achterhalen waar de overtuiging vandaan is gekomen.

Nadat je de persoon onder hypnose hebt gebracht geef je de suggestie:

“Ga terug naar het eerste moment waarop je dacht dat je de situatie onder controle moest houden.”

Hiermee stuur je het onderbewuste van de persoon naar het moment waarop de overtuiging dat controle belangrijk is, is ontstaan. Doordat de persoon onder hypnose gevoelig is voor suggesties zal hij ook snel de herinnering kunnen ophalen.

Dit zijn soms hele andere momenten in iemands leven dan ze van te voren hadden verwacht.

Over het algemeen is het een moment in je jeugd, in de tijd voor of tijdens de basisschool. Tot ongeveer je achtste levensjaar ben je namelijk een spons van hypnose. Je leeft en neemt alles in je op en bepaalt daarmee de regels van het leven. Je bepaalt dan je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren.

Vervolgens help je die persoon om die ervaring op een andere manier te beleven. In de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland wordt er veel aandacht besteed aan regressie en hoe je dit uitvoert en in zo goed mogelijke banen leidt.

Andere hypnotische technieken

Andere technieken kunnen ook helpen om de persoon die graag controle wil houden de focus te laten veranderen. Uiteindelijk heb je namelijk alleen controle over jezelf en niet over de situatie of mensen om je heen.

Dit verschuiven van de focus van controle kan ook met verschillende andere technieken, zoals het voeren van een Socratisch gesprek.

Je vraagt bijvoorbeeld waarom de persoon bang is voor het verlies van controle. Vervolgens kun je op dat antwoord doorvragen met een andere waaromvraag.

Op die manier kun je bij de angst komen die er uiteindelijk voor zorgt dat de wens voor controle groot is.

Deze techniek kun je uitvoeren terwijl de persoon onder hypnose is.

Hypnotische suggesties voor controle

Daarnaast kan je ook hypnotische suggesties geven die de persoon moet herhalen om zo de drang voor controle op de omgeving te veranderen. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik voel me kalm over alles wat ik niet kan controleren.”

“Wat buiten mijn controle is, is buiten mijn gedachten.”

“Ik heb controle over hoe ik me voel.”

“Ik heb controle op mijn reactie.”

“Ik mag de tijd nemen om mijn reactie te bepalen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de controleproblemen, bron van de drang voor controle, kun je andere suggesties geven die beter passen bij de persoon die graag controle wil houden tijdens hypnose.

Daarnaast kun je de persoon ook helpen met zelfhypnose zodat de suggesties ook thuis uit te voeren zijn.

Controle willen is niet altijd een probleem

Controle willen hebben hoeft ook echt niet het probleem te zijn waarmee de persoon komt die onder hypnose iets wil veranderen. Het kan iemand zijn die verslaafd is aan roken en die ondanks de wens voor controle hypnose toch wil aangrijpen om zijn verslavingsprobleem op te lossen.

Iedereen wil namelijk wel een gevoel van controle hebben over zijn/haar leven. Controle hebben over iets betekent vaak ook dat je het gevoel hebt dat je de situatie begrijpt. Omdat hypnose vaak wordt gezien als iets zweverigs kan het gevoel van zweverigheid ook het gevoel geven van iets ongrijpbaars en iets onbegrijpelijks. In dat geval is het ervaren van hypnose al voldoende om het gevoel van controle terug te geven.

Daarbij betekent controle vaak ook dat je kunt voorspellen wat er gaat gebeuren. Doordat hypnose vooral bekend is vanwege showhypnose[1] verwachten mensen vaak dat ze de controle kwijtraken.

Die voorspelling is natuurlijk niet geruststellend.

Vandaar de stap om hypnose uit te leggen en eventueel eerst te laten ervaren[2] nog voordat je met therapeutische technieken aan de slag gaat.

Dit alles om de mening over hypnose en controle te veranderen, zodat het daadwerkelijke probleem aangepakt kan worden.

Wil jij weten hoe hypnose voelt en of je iemand onder hypnose kunt brengen? Kom dan eens naar de hypnose playshop waarin je dit leert. De playshops worden gegeven in Wormerveer en in Zwolle.

Wil je gelijk meer leren over hypnose en hoe je mensen kunt helpen met problemen, of zelfs jezelf? Schrijf je dan gelijk in voor een seminar of voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle of online.

[1] https://www.researchgate.net/profile/Begona_Espejo/publication/259583119_Change_of_attitudes_toward_hypnosis_Effects_of_cognitive-behavioural_and_trance_explanations_in_a_setting_of_hetero-hypnosis/links/0deec52cc4fb05cb2b000000.pdf#page=23

[2] https://web.b.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=19312091&asa=Y&AN=18015983&h=CZ88%2fXHrJMkjxe6L%2bSiiu0%2bWdnEbcx08%2fwl0uk00ZtSJn0moiwXrzhwStUtA3u%2fZX92RTTSAmdNF2JoqdGjYFg%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d19312091%26asa%3dY%26AN%3d18015983

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen