Iemand onder hypnose brengen, is niet altijd eenvoudig
Iemand onder hypnose brengen, is niet altijd eenvoudig
30 september 2017 
in Hypnose
5 min. leestijd

Iemand onder hypnose brengen, is niet altijd eenvoudig

Hypnose is een middel dat steeds vaker gebruikt wordt om mentale en zelfs fysieke problemen op te lossen. Mensen die hypnotherapie krijgen stoppen sneller met roken, hebben meer succes met afvallen en overwinnen hun angsten. Hypnotherapie is daarmee ideaal om mensen te helpen. Helaas kan alleen niet iedereen geholpen worden met hypnotherapie. 8 van de 10 mensen zijn hypnotiseerbaar en 1 van de tien is zelfs zeer hypnotiseerbaar. Maar hoe weet je nu welke 2 van die 10 je niet kunt helpen? Hoe herken je de persoon die al na 1 sessie “genezen” is en wat doe je met de mensen die “gewoon” onder hypnose gaan?

In dit blog ga ik in op de vraag hoe je van te voren kunt herkennen wie wel en niet hypnotiseerbaar is en waaraan dat ligt.

Getallen over hypnose en mensen

In veel wetenschappelijke onderzoeken naar behandelingen met hypnose zie je dat de onderzoekers op zoek zijn naar proefpersonen die zeer hypnotiseerbaar zijn. Dit laat al zien dat er wat aan de hand is met hypnose en dat het niet op iedereen precies hetzelfde effect heeft.

Ongeveer 80 procent van de mensen, dat zijn 8 van de 10, kun je eenvoudig onder hypnose brengen, maar 20 procent van de mensen laten zich niet eenvoudig onder hypnose brengen. 10 procent van de mensen, dat is 1 van de 10, laat zich juist heel makkelijk onder hypnose brengen.

Over het algemeen zijn kinderen en jongvolwassenen eenvoudig onder hypnose te brengen omdat zij nog het meest openstaan voor suggesties en omdat hun fantasie niet beperkt wordt door “hoe het hoort”.

Als je eenvoudig of redelijk eenvoudig onder hypnose bent te brengen betekent dit dat je reageert op suggesties voor veranderingen in hoe je ervaringen ervaart. Daarbij sta je ook open voor veranderingen in perceptie, gevoel, emoties, gedachten en/of gedrag.

Persoonlijke eigenschappen en hypnose

Hoe goed je te hypnotiseren bent kan samenhangen met persoonlijke eigenschappen. Mensen die bijvoorbeeld goed reageren op een soort visualisatie van geur, je een bepaalde geur laten voorstellen, kunnen eigenschappen hebben van borderline.

Het vergeten van zaken door hypnose, tijdens de hypnose, heeft een correlatie met mensen die eigenschappen hebben van schizoïde persoonlijkheidsstoornis. Er is juist een negatieve correlatie met narcisme.

Bij mensen die geen last hebben van stoornissen zijn kenmerken zoals doorzettingsvermogen, emoties van andere mensen spiegelen en zelfopoffering een teken dat ze eenvoudig onder hypnose te brengen zijn.

Daarbij staan mensen die eenvoudig onder hypnose te brengen staan ook meer open voor ervaringen, meer open voor fantasie, esthetiek en gevoelens.

Iemand met een extravagante persoonlijkheid hoeft juist weer niet altijd eenvoudig onder hypnose te brengen zijn en kan daardoor onverwacht lastig te behandelen zijn met hypnose.

Mensen die niet eenvoudig onder hypnose te brengen zijn hebben vaak wel betere resultaten bij een regressie dan mensen die eenvoudig onder hypnose te brengen zijn.

Daarbij blijkt ook dat het brein van mensen die sneller onder hypnose komen anders is ontwikkeld. Gebieden die gaan over het uitvoeren van zaken en aandacht hebben meer activiteit dan mensen die minder eenvoudig onder hypnose komen.

Stappen die je kunt zetten om te bepalen hoe eenvoudig het gaat

Om te bepalen hoeveel moeite je moet doen om iemand onder hypnose te brengen zijn er een aantal stappen die je kunt zetten, namelijk:

  • Maak oogcontact en zorg ervoor dat hun blik helemaal op jou gefocust is.
  • Vraag ze om ergens te gaan staan, als ze dit prompt doen zijn ze vaak een gewillige cliënt.
  • Lach, wees zelfverzekerd en vraag of je ze bij de schouders mag pakken. Ga daarna met hen een stap naar voren naar achteren en opzij. Dit helpt hun te ontspannen en hiermee krijg jij meer controle.
  • Na de inductie van hypnose kun je eerst testen hoe goed alles gaat door een kleine suggestie die ze direct kunnen uitvoeren.

Gaan deze stappen redelijk eenvoudig? Dan heb je een cliënt die eenvoudig onder hypnose te brengen is, zo niet dan heb je wat meer nodig.

Wat maakt mensen meer vatbaar voor hypnose?

Ontspanning is erg belangrijk voor mensen om eenvoudig onder hypnose te gaan. De geest en het lichaam moeten ontspannen zijn. Zorg daarom voor een comfortabele plaats als je cliënten hebt die lastig onder hypnose te brengen zijn. Een lekkere zachte bank en het verwijderen van een televisie kan ontzettend helpen.

Laat mensen ook de telefoon uitzetten. Tenzij je cliënt hier juist heel angstig van wordt door een telefoon-/social mediaverslaving.

Daarnaast kun je ook ademhalingsoefeningen doen om de lichamelijke ontspanning te bevorderen en om de gedachten naar jouw behandeling te krijgen in plaats van de andere zaken waar ze die dag nog mee bezig zijn.

Ook het bewust ontspannen van spieren in het lichaam is een manier om hypnose te bevorderen. Je kunt dan bijvoorbeeld een geleide bodyscan uitvoeren. Een bodyscan kan wel een half uur duren als je de tijd neemt en rustig aan doet.

Is dit de eerste keer dat je cliënt hypnose gebruikt? Leg dan eerst uit wat hypnose is. Door televisieshows kunnen ze de verkeerde overtuigingen hebben over wat hypnose inhoudt en in welke mate ze controle hebben over wat ze doen.

Waarom hypnose soms (de eerste keer) niet werkt

Ondanks al het voorbereidende werk en de extra moeite om mensen te laten ontspannen kan het gebeuren dat het niet lukt om je cliënt in hypnose te brengen. Dit kan allerlei redenen hebben, met verschillende oplossingen.

De cliënt gelooft er niet in

Omdat hij/zij alles al heeft geprobeerd klopt hij/zij nu een keer bij jou aan, maar eigenlijk ben jij ook de laatste omdat de overtuiging dat hypnose werkt er niet is. Als iemand twijfelt aan het nut kun je proberen te hypnotiseren wat je wilt, maar zal er niet veel gebeuren.

Je moet daarom echt zelfverzekerd zijn en hun aandacht hebben zodat ze geloven dat je kunt doen wat je zegt wat je gaat doen.

De cliënt verzet zich tegen de therapie

Soms is iets gewoon eng. In plaats van dat je cliënt zich ontspant en met je meedoet, verzet hij zich tegen de staat van hypnose en de suggesties. Het lichaam is dan vaak ook niet ontspannen.

In dit geval is het belangrijk om eerst nog een paar ontspanningsoefeningen uit te voeren.

De cliënt probeert te hard om in hypnose te zijn

Eigenlijk gebeurt hier bijna hetzelfde als bij het verzetten tegen hypnose. De cliënt wil zo graag gehypnotiseerd worden dat hij/zij er bijna een fysieke activiteit van maakt.

Ook in dit geval is het van belang om een aantal ontspanningsoefeningen uit te voeren en om ze aan te geven om lekker mee te gaan in de flow.

De cliënt probeert totaal niet om in hypnose te zijn

Een veel gehoorde klacht van artsen is dat mensen verwachten dat alles met een magische pil is op te lossen en mensen zelf totaal geen moeite hoeven te doen. Dit is een klacht waar je ook last van kunt hebben als hypnotherapeut. Mensen gaan zitten en verwachten dat jij je trucje doet.

Het besef dat ze zelf ook bepaalde gedachtegangen kunnen sturen, door jou geleid, is er dan bijvoorbeeld niet. Daarom kan extra uitleg over de samenwerking tussen therapeut en cliënt verstandig zijn om de kans op succes te vergroten.

De cliënt hoort dingen die totaal tegen zijn/haar realiteit ingaan

Je overtuigingen bepalen hoe jij de wereld ziet en in welke realiteit jij leeft. Hypnotische suggesties proberen die realiteit te veranderen en zorgen daarom soms voor dissonantie. De suggestie “Je bent nu helemaal ontspannen.” Kan verwarring oproepen als die persoon niet ontspannen is.

Doordat de gespannenheid van de cliënt niet overeenkomt met de suggestie en zij/haar realiteit dus niet erkent wordt, kan dit net genoeg zijn om je te verzetten tegen de hypnose.

Dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Hoe meer ervaring je hebt als hypnotherapeut hoe sneller je weet wat je niet moet zeggen om het laatste probleem te voorkomen.

Wil je meer leren over hypnose en andere mentale technieken om mensen te helpen problemen te overwinnen kom dan eens naar een playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

De opleidingen zijn geschikt voor beginners en voor gevorderden tot zeer gevorderd.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388343/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen