In 3 stappen hypnotiseren volgens het Mesmerisme
In 3 stappen hypnotiseren volgens het Mesmerisme
15 juli 2022 
2 min. leestijd

In 3 stappen hypnotiseren volgens het Mesmerisme

Om iemand in een andere staat van zijn te brengen, geeft een therapeut suggestieve instructies. Dit noemen we hypnotiseren. Wanneer je de kracht van hypnose wilt inzetten als langetermijneffect, is het belangrijk om de basishouding aan te nemen van het mesmerisme: een eeuwenoude behandelmethode waaruit hypnose ooit is voortgevloeid. Zéker eentje om in je vaardighedentas mee te nemen!

De kracht van Mesmer

Bij een hypnosesessie is het doel om op een diep niveau contact te maken met je subject (degene die de hypnose ondergaat). Na het lezen van dit artikel  zal dit je makkelijker afgaan. Franz Anton Mesmer is de grondlegger van deze magische methode en als Weense arts en astroloog maakt hij furore in de 18e eeuw. Op hoogtijdagen behandelde hij wel 3000 betalende patiënten per dag. Mesmer geloofde dat magnetisme, een verkeerde draaiing ervan, de oorzaak is van ziekte. Door deze overtuiging genas hij mensen op wonderbaarlijke wijze, een voorbode op de huidige hypnotherapie die nu steeds meer wordt toegepast als volwaardig therapiemiddel.

“De missing link in effectief hypnotiseren is het toepassen van het oude mesmerisme”- Edwin Selij

Magnetiseren en fascineren

Maar wat deed Mesmer dan precies? Hij boekte namelijk resultaten die anderen niet voor elkaar kregen en wel dezelfde suggesties deden. Wat Mesmer inbracht was meer dan alleen suggestie; het was het werken met energie. Dit is waar de magie ontstaat! Iedere therapeut kent het fenomeen wel dat de cliënt zich na de sessie geweldig voelt maar zich na een paar dagen weer wat minder gaat voelen. Dit voorkom je door twee belangrijke dimensies toe te voegen:

1. Magnetiseren

Magnetiseren doe je met behulp van handgebaren en opleggingen en is een manier om het magnetisch lichaam te herstellen. Dit kan waardevol zijn omdat de mind al geshift kan zijn maar je lichaam nog niet is aangepast op magnetisch niveau.

2. Fascineren

Fascineren doe je met de ogen: je kijkt iemand in de ogen aan en brengt de persoon in diepe trance. Je kunt dit oefenen door jezelf lang aan te kijken in de spiegel zonder te knipperen. Daarmee versterk je ‘de gaze’ die nodig is om te fascineren.

3. Rituelen gebruiken 

Mesmer gebruikte rituelen om een beter resultaat te bewerkstelligen in therapie en ook in communicatie. Hiermee kon hij bijna afdwingen dat zijn patiënten een verandering doormaakten en dit was uiteraard ook wat zijn patiënten wensten. Een favoriet was het ritueel van de cirkel. Die gaat als volgt:

Wanneer je met iemand praat, stel je dan eens een cirkel voor die je om jou en de ander heen trekt. Merk op wat er gebeurt. Het is alsof je de persoon uitnodigt om in jouw cirkel van invloed te stappen. Je kunt nu bewust je energie sturen en de ander daarin meenemen: breng jij je energie omhoog dan zal dit bij subject ook gebeuren.

De oude wijsheden en rituelen van Franz Anton Mesmer worden vandaag de dag nog steeds toegepast en worden eigenlijk steeds waardevoller in de hedendaagse hypnotherapie. Zie hier een video waarin Edwin Selij de dimensies van Mesmer beoefent:Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen