Energetisch werken: hoe hypnose bijdraagt
Energetisch werken: hoe hypnose bijdraagt
21 december 2022 
6 min. leestijd

Energetisch werken: hoe hypnose bijdraagt

Wist je dat ik ben begonnen met reiki voordat ik bezig was met hypnose? Reiki is een vorm van energetisch werken. Werken met energie is dus iets wat me aan het hart gaat en hypnose kan hierin een ondersteunende factor zijn. Hoe zit dat nu precies? In dit blog ga ik er dieper op in.

Wat is energetisch werken?

Bij energetisch werken werk je met het idee dat het lichaam een bron van energie is en dat je lichaam een magnetisch veld heeft. Met reiki, accupunctuur, ademwerk, smudgen, reflextherapie, EFT (emotional freedom techniek), yoga chakrawerk en dergelijke[1].

Onderzoekers geven aan dat er op meerdere manieren aan energie gedacht kan worden bij energetisch werk. Zo kun je denken aan werken met de energiebanen in het lichaam, zoals bij accupunctuur, reiki, reflextherapie, chakrawerk en EFT. Daarnaast kun je ook werken met energetische entiteiten en de beweging of flow van energie. Dit kan gaan om de flow in het lichaam of de flow van energie in je omgeving[2]. In het laatste geval speelt smudgen weer meer een rol.

Energetische geneeskunde

Voor therapeuten die energetisch werken is het belangrijk om een goede band te hebben met de cliënt. Je werkt immers met iets dat vooral gevoeld kan worden en niet gezien. Daarom kunnen hypnotische suggesties een rol spelen om dit gevoel te versterken.

Het werken met energie slaat op een nieuwer wereldbeeld over het lichaam dat naar voren is gekomen met kwantumfysica zoals Einstein dat heeft uitgelegd. Het lichaam is meer dan een machine die van alles doet, het lichaam is ook een eigen energieveld dat vibreert en het kan op een goede en op een verkeerde manier vibreren.

Uiteraard hangen die vibraties ook van fysieke elementen af, maar het hangt ook heel vaak af van je emoties en patronen waarop jij je relateert aan jezelf en andere mensen. Als je dit op een ongezonde manier doet, krijg je ongezonde vibraties en dat zorgt ervoor dat jij je slechter voelt.

Bewust over je gevoelens zijn en daar goed mee kunnen omgaan kan er - volgens dit nieuwe beeld over hoe het lichaam werkt – voor zorgen dat je minder snel ziek wordt en langer in gezondheid leeft.

Met energetisch werken probeer je lichaam en geest gezond te maken, zodat de energie weer ‘goed’ zit. Reiki en alle bovengenoemde vormen van energetisch werk helpen hier dan mee[3].

Reiki is van origine onderdeel van QiGong; een Chinese spirituele en fysieke zienswijze, of discipline, die zelfs een martial-art afdeling heeft. Boeddha was ook iemand die de reiki manier van helen gebruikte en er zijn zelfs mensen die denken dat Jezus is opgegroeid in India en toen als volwassene terug is gegaan naar Jeruzalem waar hij vervolgens alle ‘wonderen’ voor elkaar kreeg,  omdat hij kennis van Reiki had.

De naam reiki komt uit Japan, omdat daar iemand reiki opnieuw uitgevonden heeft en het de huidige naam heeft gegeven.

Met reiki werk je niet alleen met de energie van het lichaam, maar ook met de energie die er in het algemeen is. Dit wordt door sommige mensen ook wel het universum of een god genoemd. Dit is een onuitputtelijke bron van energie die je kunt gebruiken om jezelf en anderen te helen. Dit gaat om fysieke, emotionele, mentale en spirituele heling.

Met die emotionele en mentale kant van heling kan hypnose een ondersteunende rol hebben. Iemand die reiki leert of met reiki werkt herhaalt bijvoorbeeld bepaalde suggesties om in de juiste mindset te komen om de heling toe te laten. Dit zijn suggesties als:

  • Vandaag dank ik mijn vele zegeningen.
  • Vandaag maak ik me geen zorgen.
  • Vandaag ben ik niet boos.
  • Vandaag doe ik mijn werk eerlijk.
  • Vandaag ben ik vriendelijk voor mijn buren en alle levende wezens.

Daarnaast zijn er verhalen in de reiki die laten zien dat niet oordelen handig is, omdat de flow van het leven doet wat het doet en alles goed kan komen juist door niet te oordelen over wat goed of slecht gaat in het leven. Door over te reageren kun je de flow verstoren, waardoor zaken juist weer niet goed gaan.

Is energetisch werk meetbaar?

Energetisch werkt klinkt een beetje zweverig, maar het is zeker meetbaar. Uit onderzoek naar reiki blijkt dat dit de bloedwaarden kan veranderen. Daarnaast kan een ongezonde bloeddruk normaliseren, ongeacht of de bloeddruk te hoog of te laag was.

Therapeutische aanraking, reiki en reflextherapie, is ook meetbaar in de hemoglobine en de symptomen van de meerderheid van de mensen die deze vorm van energetisch werk kregen had minder last van symptomen.

De therapeutische aanraking kan ook angst verminderen.

Ook de wondheling gaat sneller met therapeutische aanraking dan zonder therapeutische aanraking (bron 3, pag. 10, 11).

Bij smudgen wordt er gebruikgemaakt van bepaalde planten en die rook of dampen kunnen weer gezondheidskenmerken hebben, zoals ontstekingsremmend of angst verminderend werken[4].

Energetisch werken met kinderen

Kinderen en (jong)volwassenen hebben vaak ook veel baat bij geneeskunde zonder medicatie, zoals met energetisch werken, om van bepaalde klachten af te komen zonder dat ze risico op bijwerkingen lopen. Dit kan gaan om accupunctuur, aromatherapie, biofeedback, cognitieve gedragstherapie, EFT, hypnose, mindfulness, placebo’s en suggesties. Deze behandelingen kun je aanpassen aan de leeftijd. Gebruikmaken van metaforische verhalen kan bijvoorbeeld de motivatie van kinderen en jongeren verbeteren om bepaalde afspraken en behandelingen uit te proberen.

Daarbij kunnen EFT en sommige hypnosetechnieken bijvoorbeeld al bij kleine kinderen worden toegepast, terwijl cognitieve gedragstherapie pas kan als een kind acht jaar of ouder is[5].

Energetisch werken kan kinderen bij allerlei soorten klachten helpen. Zo is onderzocht of de combinatie van accupunctuur en hypnose kan helpen bij kinderen die last hebben van chronische pijn. In het onderzoek kregen de kinderen wekelijks accupunctuur en twintig minuten hypnotherapie. Dit hielp volgens de kinderen en de ouders om de pijn te verminderen, daarbij werd de angst voor de handeling bij kinderen ook minder[6].

Energetisch weken en hypnose

Zoals je ziet kun je energetisch werken combineren met hypnose. Hypnose wordt soms op zichzelf al gezien als energetisch werken, maar hypnose kun je ook toevoegen aan behandelingen die typisch zijn voor energetisch werken.

Er zijn ook mensen die denken dat energetisch werken vooral werkt vanwege de hypnotische suggesties die tijdens het energetisch werken uitgesproken worden[7]. Dit is vergelijkbaar met dat je gelooft in wat een arts zegt over je gezondheid en dat dit kan helpen als een placebo-effect of de situatie erger kan maken zoals bij een nocebo-effect.

Reiki kan ook gecombineerd worden met aromatherapie, visualisaties (zoals tijdens hypnotherapie) en meditatie (bron 3).

Accupunctuur en hypnose helpen ook tegen pijn, zoals nekpijn bij volwassen mensen[8].

Energetische hypnose

Er is ook een transpersoonlijk model van hypnotherapie. Dit is eigenlijk een soort energetische hypnose. Het idee is dat mensen op afstand invloed op elkaar kunnen hebben. Als jij iets in jezelf verandert, heeft dat invloed op de mensen om je heen.

Dit heb ik zelf gemerkt toen ik een familieopstelling deed en mijn oudere kinderen mentaal meer prioriteit gaf. Vrijwel direct belde mijn oudste zoon mij op om even te praten, terwijl hij dat nooit eerder had gedaan. Dat vond ik toen heel bijzonder en ik was er natuurlijk superblij mee.

Zo hebben mensen altijd een vorm van energie in een groep. Je familie heeft een bepaalde energie bijvoorbeeld. Maar je merkt dit ook bij concerten, tijdens religieuze settings, bij een rally van een politicus en bij sportevenementen. Als Nederland voetbalt voel je je bijvoorbeeld opeens meer Nederlander dan normaal.

Mesmer, een van de grondleggers van hypnose, gebruikte deze groepsenergie ook. Hij noemde dit ‘dierlijk magnetisme’. Dit is hetzelfde als het Chinese idee van qui en het idee van prana in yoga. Het is het idee van de energie waar mensen met energetisch werken ook mee werken.

Het idee is dat je met je emotie mensen kunt aansteken. Je merkt misschien wel eens dat als iemand kwaad is, dat jij ook sneller kwaad wordt. Als iemand blij is kan dat je ook aansteken. Ik denk dat ik mijn zoon met mijn liefde heb aangestoken door de oefening die ik deed.

Het hart heeft het sterkste magnetische veld van alle organen in ons lichaam. Dit magnetische veld zou andere magnetische velden aansteken volgens onderzoekers van biomagnetisme. Hoe je hart klopt hangt ook af van hoe je je voelt. Dit is meetbaar en wordt hartcoherentie genoemd. Die is beter wanneer jij in een positieve staat bent, in een positieve emotie. Alleen ontspanning is dus niet genoeg om je hartcoherentie te verbeteren, je moet je dus ook nog goed voelen. Er zijn meditatietechnieken (en hypnosetechnieken) om dit voor elkaar te krijgen. Als mensen om je heen deze technieken uitvoeren heeft dit zelfs effect op jouw hartcoherentie ook al doe jij niets.

Dit is waarschijnlijk wat je voelt tijdens een concert of tijdens sportevenementen, zeker als het leuk is en als jouw team wint 😊.

Met hypnose kun je dus iets doen om je beter te voelen en dat kan heel aanstekelijk werken[9]. Groepshypnose en groepsmeditatie is om deze reden vaak ook populair en ik heb zelf gemerkt dat iets bij jezelf veranderen ook iets bij andere mensen kan veranderen.

Dus energetisch werken kan met reiki, accupunctuur, helende aanrakingen en met hypnose. Je kunt technieken van energetisch werken combineren met hypnose en hypnose op zich kan energetisch ook al veel doen om je gevoelens en problemen te veranderen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een seminar of een van de opleidingen van hypnose om direct te leren hoe jij je door hypnose beter kunt voelen en hoe je dit ook voor andere mensen kunt doen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen