Voor therapeuten is inlevingsvermogen ontzettend belangrijk. Dit geeft je namelijk ingangen om empathie te tonen en om een band met je cliënt op te bouwen. Veel therapie staat of valt namelijk met het wel of niet kunnen krijgen van rapport.
Onderzoek laat ook zien dat therapeuten met inlevingsvermogen vaak succesvoller zijn en dat hun cliënten behandelingen ook afmaken en niet vroegtijdig stoppen[1].
In dit blogartikel leer je meer over inlevingsvermogen en het belang hiervan voor therapeuten en voor cliënten.
Inlevingsvermogen competentie
Inlevingsvermogen is een belangrijke competentie voor therapeuten. Als je inlevingsvermogen hebt, kun je gevoelens, gedachten en ervaringen van andere mensen begrijpen en meeleven in de emoties die gedachten en ervaringen oproepen.
Het is voor therapeuten belangrijk om een band met hun cliënt op te bouwen en voor cliënten is inlevingsvermogen belangrijk om relaties met mensen in het algemeen op te bouwen.
Zowel professioneel als privé is inlevingsvermogen een belangrijke vaardigheid.
Er is ook een samenhang tussen emotionele intelligentie en inlevingsvermogen[2].
Waarom is inlevingsvermogen belangrijk?
Inlevingsvermogen is belangrijk voor therapeuten, omdat ze daardoor hun cliënten beter kunnen helpen. Je kunt betere suggesties bedenken die jouw cliënten echt helpen om hun problemen op te lossen.
Het speelt dus een belangrijke rol in de communicatie met je cliënt. Daarbij kun je het perspectief van je cliënt dan beter begrijpen. Hierdoor versterk je ook de band met je cliënt, waardoor die nog volgzamer wordt.
Daarbij geeft dit je cliënt ook een veilig gevoel, waardoor die zijn problemen en gevoelens nog beter kan uiten. Daarbij helpt het de therapeut ook weer om non-verbale communicatie nog beter in te schatten (bron 1). Iets wat bij hypnotherapie een belangrijke rol speelt.
Hoe inlevingsvermogen stimuleren
Inlevingsvermogen stimuleren bij professionals in de zorg is een belangrijke taak. In Griekenland gebruiken ze bijvoorbeeld “diversiteit poppen”, zodat toekomstige zorgverleners meer empathie hebben voor mensen uit minderheidsgroepen.
Daarnaast zijn journalen, gebruikmaken van rollenspellen, kunst en spelsimulaties steeds populairder om inlevingsvermogen te stimuleren (bron 1).
Je probeert dan dus een situatie vanuit het perspectief van een ander te bekijken. Het rollenspel kan hier heel goed mee helpen, omdat je je dan moet “inleven” om de “rol” goed te spelen.
Een andere manier om je inlevingsvermogen te stimuleren is door te herhalen wat de ander zegt, maar dan in je eigen woorden. Dit laat aan de ander zien dat je je best doet om hem of haar te begrijpen en stel dat je ernaast zit, dan kan de ander je dat ook duidelijk maken. Waardoor je inlevingsvermogen weer beter wordt gemaakt.
Empathisch luisteren
Een andere manier om inlevingsvermogen te stimuleren is door empathisch luisteren. Dit begint met actief luisteren. Je luistert naar je cliënt zonder te onderbreken of meteen te reageren. Dit dwingt jezelf direct om vooroordelen of de “ik weet het al” los te laten, maar om pas nadat je alle informatie hebt een gedachte over de informatie te vormen.
Vervolgens herhaal je wat de ander heeft gezegd in eigen woorden.
Je probeert ook de gevoelens en emoties van je cliënt te voelen, terwijl je aan het luisteren bent. Je kunt dit laten merken door aan te geven dat je begrijpt hoe de ander zich voelt en hoe jij je zou voelen in een vergelijkbare situatie.
Daarbij is je reflectie ook ondersteunend. Je lichaamstaal is steunend, met knikken, glimlachen en naar-voren geleund zijn. Daarbij kun je ook dingen zeggen als “Dat klinkt als een uitdaging.”
Empathisch luisteren is erg belangrijk als therapeut en zeker als hypnotherapeut, omdat mensen dit vaak als “laatste redmiddel” gebruiken. Eerdere ervaringen van onbegrip en zich niet gehoord voelen kunnen ertoe leiden dat ze al wat sceptischer zijn dan nodig is.
Door juist hun woorden te parafraseren en door details te onthouden en daar wat mee te doen, zorg je ervoor dat je cliënt zich gehoord voelt.
Dit ondersteunt het vertrouwen wat je cliënt heeft in jou als therapeut en dat heeft alleen maar voordelen voor de behandeling[3].
Een ander onderdeel van empathisch luisteren is dat je ook vragen stelt, bijvoorbeeld naar aanleiding van de lichaamstaal van je cliënt. Dit helpt cliënten om conflicterende doelen op te lossen en om meer helderheid over hun gedachten te krijgen. Hierdoor worden emotionele problemen opgelost[4].
Het kan natuurlijk zo zijn dat je heel snel een idee krijgt bij het verhaal van iemand, of dat voor jou de oplossing heel simpel voelt, en dan kan het lastig zijn om je mond te houden. Mindfulness, met je gedachten in het hier-en-nu zijn, helpt je dan om alsnog je cliënt helemaal uit te laten praten en om gedachten met allerlei oplossingen nog even in je mentale wachtkamer te houden.
Wat ook goed is om in de gaten te houden is dat je cliënt uiteindelijk toch echt zelf zijn of haar problemen moet oplossen. Als hypnotherapeut blijf je een professional en je kunt niet vrienden worden met al je cliënten. Zolang de empathie er is om je cliënt verder te helpen, hoef je dus niet bang te zijn dat je een te innige relatie met je cliënt ontwikkelt door empathisch te zijn.
Op die manier voorkom je ook dat je zelf in de knoop komt met empathie. Empathie tonen is goed, maar jij bent niet de oplossing, dat is de cliënt zelf.
In de opleiding van het HIN krijg je ook aanwijzingen over hoe je een professionele relatie opbouwt met je cliënten tijdens de duur van de therapie.
Inlevingsvermogen van je cliënt
Naast dat je als hypnotherapeut inlevingsvermogen moet hebben om je cliënten zo goed mogelijk te helpen, kan het nodig zijn dat je cliënt ook zijn of haar inlevingsvermogen verbetert.
Dit is namelijk wel eens nodig tijdens regressie of andere technieken. Het leuke is dat er ook een techniek is waarbij je de rollen eventjes omdraait. Jij speelt als hypnotherapeut de cliënt en de cliënt speelt voor therapeut.
Dit heeft de volgende voordelen:
- Het verbetert de motivatie van je cliënt.
- Het verbetert het rapport.
- Het verbetert de hypnotiseerbaarheid en vermindert weerstand.
- Het geeft je inzichten over je cliënt.
- Het geeft de cliënt een “rolmodel” in het omgaan met gevoelens, veranderingen in bewustzijn en zelfcontrole.
- Het verbetert het zelfvertrouwen en ego van je cliënt.
- Het verbetert de zelfcontrole vaardigheden van je cliënt[5].
Inlevingsvermogen tijdens regressie
De regressietechniek is een van de belangrijkste technieken voor een hypnotherapeut. Met deze techniek worden mensen vaak meegenomen naar hun kindertijd, naar een moment waarop een probleem is ontstaan.
Het komt vaak voor dat familie of klasgenootjes bij dat moment aanwezig waren en dat je dan het innerlijke kind gaat helpen. In dat geval vindt er vaak een gesprek plaats tussen het innerlijke kind en de andere persoon die tijdens dat moment aanwezig was.
Als je iemand hiermee begeleidt, is het ook heel normaal om je cliënt zich te laten inleven in de andere persoon. Je geeft ze dan de suggestie dat ze bijvoorbeeld hun moeder zijn en wat die eigenlijk zou willen zeggen tegen het innerlijke kind.
Dit kan voor cliënten lastig zijn, vooral als er een trauma is, om zich dan in te leven in de moeder. Hierom is hypnose een handige staat, want dan kun je ze ook suggesties geven die het inlevingsvermogen verbeteren, zoals:
“Je moeder houdt van jou, dus ergens zit er een goede intentie achter. Wat zou die zijn?”
“Je moeder is ook maar een mens en mensen maken fouten, wat zou ze over deze fout zeggen als ze van je houdt?”
Dit soort suggesties kan de weerstand bij mensen doorbreken en ervoor zorgen dat ze zich vrij kunnen inleven in de situatie van de ander, die er op dat moment bij was.
Hierdoor kan begrip ontstaan en dat is vaak de eerste stap naar vergeving waardoor ze het achter zich kunnen laten.
Dit begrip betekent niet dat wat die andere persoon heeft gedaan “goed” is, maar het begrijpen kan wel voor afsluiting zorgen. Waardoor mensen weer zonder problemen verder kunnen.
Werken met inlevingsvermogen
Elke therapeut werkt met inlevingsvermogen en zo is het ook met hypnotherapeuten. Wil je meer weten over hoe inlevingsvermogen en hypnotherapie werken?
Kom dan eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking.
Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen. De opleidingen zijn zowel klassikaal als live online te volgen. Er is voldoende assistentie voor 1-op-1 aandacht van de beste hypnose professionals.
Klik hier voor meer informatie over evenementen en opleidingen.
Bronnen: