Opgekropte emoties loslaten: Oud zeer niet meer
Opgekropte emoties loslaten: Oud zeer niet meer
11 mei 2023 
in Stress
6 min. leestijd

Opgekropte emoties loslaten: Oud zeer niet meer

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Niet de vuile was buiten hangen. Er zijn best veel gezegden over zaken voor jezelf houden, maar uiteindelijk kan dit leiden tot opgekropte emoties en dat kan zeker ook invloed hebben op je leven.

Al is het maar dat je opeens een Freudiaanse verspreking kunt hebben.

In bijna elke cultuur is het belangrijk om je emoties in de hand te hebben. Zo zijn er regels over wanneer en in welke context je bepaalde emoties mag hebben. Huilen op het werk is bijvoorbeeld iets wat veel mensen niet waarderen. Hoewel er in moderne tijden wel steeds meer ruimte is voor huilen op het werk, zijn er nog genoeg bedrijven waar het echt not done is om te gaan janken als het je allemaal even te veel wordt.

Hoe je je emoties reguleert, is vaak door intern - in je gedachten - er iets mee te doen en dit kan afhankelijk van de context zowel positieve als negatieve gevolgen hebben[1].

Je kunt emoties namelijk ook opkroppen en nooit uiten. Dat is uiteindelijk ook niet handig. Je zult maar jaren rondlopen met het gevoel dat je iets had moeten doen, of zeggen en er niets mee kunnen. 

Heel irritant. 

Opgekropte emoties invloed 

Opgekropte emoties hebben ook zeker invloed op je leven. Onderzoek bij mensen in de gevangenis, die vaak een traumatisch verleden hebben, laat bijvoorbeeld zien dat het opkroppen van emoties zich uiteindelijk kan uiten in explosies van agressie of van jezelf iets aandoen[2], zoals krassen.

Daarnaast kan het opkroppen van emoties ook invloed hebben op je gezondheid, zeker als je dit lang volhoudt. 

Bij mensen die niet in de gevangenis zitten kan het opkroppen van emoties uiteindelijk ook zorgen voor paniekaanvallen[3].

In een onderzoek bij studenten kwam ook naar voren dat mannen vaker dan vrouwen hun emoties opkroppen, en helaas haalden de mannen ook lagere cijfers dan de vrouwen[4]. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit komt door het opkroppen van emoties, maar het zou zomaar kunnen dat je je niet goed kunt focussen als je de hele tijd jezelf aan het inhouden bent. Echter, de jonge mannen hadden wel een hoger zelfvertrouwen dan de studentes. 

Het onderdrukken van je emoties, goede en slechte, heeft ook direct invloed. Als jij je emoties onderdrukt zorgt dit er direct voor dat je minder plezier ervaart, bijvoorbeeld als je een film kijkt. Ook fysiek gezien kregen mensen bij zowel de positieve als negatieve film direct meer activiteit in hun hart- en vaten. Het kan dus direct je bloeddruk verhogen als jij je emoties niet uit[5]

Je emoties uiten is ook goed voor je welzijn, terwijl als jij je emoties niet uit dit ervoor zorgt dat je je gedurende de dag ook negatiever voelt[6].

Dit is ook te zien bij andere problemen. Als je bijvoorbeeld een ernstige ziekte hebt, zoals kanker, en je onderdrukt je emoties die je daarover hebt, kan dit ook leiden tot meer depressieve klachten dan als je wel gewoon je emoties over de ziekte uit[7].

Opgekropte emoties lichamelijke klachten

Emotioneel gezien is het opkroppen van je emoties dus een goede manier om in een dip te belanden en om in het algemeen minder plezier te hebben, maar hoe zit dit met je fysieke gezondheid?

De Chinezen denken in ieder geval van wel. In de oude Chinese genezingsleer bestaat het idee dat bepaalde emoties invloed hebben op bepaalde organen. Hieronder een overzichtje:

  1. Woede en frustratie – Lever en galblaas
  2. Plezier, verrassing en haat – Hart en dunne darm
  3. Zorgen en angstigheid – Maag en milt
  4. Somberheid en verdriet – Longen en dikke darm
  5. Angst en stress – Nieren en blaas

Volgens de Chinese oude gezondheidsleer is er een wisselwerking aan beide. Als je voeding tot je neemt die goed is voor bepaalde organen, dan is dat ook weer goed voor je emoties. Als je gedachten hebt die bepaalde emoties veroorzaken, dan heeft dat ook weer invloed op die organen[8].

Moderne onderzoekers vinden ook een aanwijzing dat mensen die last hebben van depressieve gevoelens hierdoor ook een grotere kans hebben op lage-rugpijn[9]. Heb je dus chronisch last van je onderrug? Dan kun je ook eens kijken hoe het emotioneel gezien met je gaat.

Ander onderzoek ziet ook een direct verband tussen het opkroppen van je emoties, het niet goed bewustzijn van je emoties, het niet goed kunnen verwerken van emoties en emotionele stress met pijn. Hoe meer emotionele stress en opkroppen van emoties, hoe meer last je hebt van pijn[10]. Onderzoekers geven ook aan dat een oplossing voor chronische pijn ook gezocht moet worden in het beter omgaan of uiten van emoties. 

Onderzoek naar hypnose laat zien dat het belang van het oplossen van negatieve gevoelens belangrijk is voor het verminderen van psychosomatische klachten[11]. Je hebt dan dus fysieke klachten waar artsen geen oorzaak voor vinden. Dan zeggen ze vaak dat het tussen de oren zit. 

Dit kan bijvoorbeeld gaan om sommige hartklachten, neurose, slaapproblemen, hoofdpijn en migraine, stotteren en zelfs astma (bron 11). Angst kan een astma-aanval bijvoorbeeld erger maken. 

Stress, een bron van negatieve emoties, kan ook darmklachten en -problemen triggeren (bron 11). 

Opgekropte emoties loslaten

Iets doen met die opgekropte emoties, zoals loslaten, is dus zeker een goed idee voor je welzijn en voor je gezondheid.

Onderzoek bij mensen die last hebben van zenuwpijn en hiervoor injecties krijgen laat zien dat dit probleem voor veel emoties zorgt. Een manier om die emoties los te laten was eerst vooral huilen. Gewoon even uiten hoe k∗t je het probleem vindt.

Een andere manier waarop mensen met de emoties omgingen was door met meer afstand naar hun herinnering die ook pijnlijk was te kijken en om op die manier de herinnering te verwerken.

Daarnaast werd de ervaring van de behandeling ook herkaderd, waardoor de pijn beter te verdragen was en ze hun emoties beter konden uiten[12].

Het leuke aan dit onderzoek is dat mensen technieken gebruikten waarmee je hulp kunt krijgen van een hypnotherapeut.

Een herinnering onderzoeken en verwerken is bijvoorbeeld ook iets wat je kunt doen met regressie. Met deze techniek kun je opgekropte emoties door oud zeer goed verwerken zodat je ze kunt loslaten. Je kunt meer begrip creëren voor waarom dit je is overkomen en je kunt zelfs mensen vergeven (niet vergeten) die je iets hebben aangedaan waarvan je nu nog steeds last hebt. 

Met regressie ga je terug naar een moment waarop een overtuiging, die er nu voor zorgt dat je je emoties opkropt, is ontstaan. Met behulp van een hypnotherapeut ga je dit moment repareren, zodat die je niet meer in de weg staat om je emoties te uiten[13].

In de regressie kun je ook het gesprek met je innerlijke kind aangaan en je innerlijke kind aanmoedigen om een bepaalde angst, haat of andere opgekropte emotie los te laten, omdat dit je in je huidige leven niet meer helpt. 

Je kunt zelfs het gesprek aangaan in gedachten met iemand bij wie je nog even moet terugkomen op iets. Soms zit je bijvoorbeeld met iets wat een ouder je heeft aangedaan, maar doordat die persoon is overleden zit je ermee en kun je er verder niets aan doen. Met hypnotherapie kun je dan toch nog dat afsluitende gesprek voeren. Je brein heeft namelijk niet altijd door dat wat je visualiseert in hypnose niet echt is en voor je gevoel heb je zaken dan toch goed kunnen afsluiten. 

Met visualisaties kun je ook veel doen om emoties los te laten. Je kunt dit zelfs combineren met ademhalingsoefeningen, zoals dat je de suggestie gebruikt dat je negatieve emoties uitademt en positieve emoties inademt. 

Je kunt ook een metafoor gebruiken voor de emotie om er met je hypnotherapeut over te praten[14]. Dit is soms handiger als je het lastig vindt om je emoties te uiten, zodat je alsnog kunt uiten wat je dwars zit.

Herkaderen van je kijk op zaken, zoals waarom jij je emoties opkropt, is ook een goede manier om jezelf de ruimte te geven om je emoties alsnog te uiten. Op die manier kan het ook makkelijker zijn om in je echte leven bij mensen terug te komen op zaken waarover je toch nog iets te zeggen hebt. 

Een andere oefening die ik mensen ook wel eens laat doen is wraak nemen in gedachten. Als je met kwade emoties zit omdat iemand je wat heeft aangedaan kun je in je gedachten die persoon van alles aandoen. Helemaal lens slaan, in de fik steken, van een flatgebouw gooien. Allemaal in gedachten net zo lang, totdat het iets beter voelt.

Dit geeft je namelijk de emotionele ruimte om verder te gaan in de behandeling met andere technieken. Als het daarna toch nodig is om met die persoon te praten kun je dit op een kalme en gecontroleerde manier te doen.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen zijn live online te volgen of klassikaal. Kies een opleidingsvorm die bij je past.

Heb je juist problemen met opgekropte emoties en kun je wel wat hulp gebruiken? Ga dan naar bestetherapeut.nl.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen