Intern conflict: een onbewust conflict dat je tegenhoudt

Heb je wel eens het gevoel dat je aan de vooravond van een grote verandering in je leven staat? Dat je alleen maar een soort mentale deur hoeft open te doen en over die drempel hoeft te stappen om iets te krijgen dat je altijd al wilde? Maar lukt dit maar niet? Dan kan het zijn dat je last hebt van een intern conflict.

Een onbewust conflict tussen twee of meer van je onbewuste overtuigingen over hoe het leven werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. 

Het idee van een intern onbewust conflict

Het idee van een intern conflict is niet nieuw. Al in de Eerste Wereldoorlog hadden psychiaters het over het onbewuste conflict waardoor hun patiënten last hadden van bijvoorbeeld hun zenuwen of zelfs hypochondrie[1].

Ik ben altijd opzoek naar mijn onbewuste conflict, want ik weet inmiddels dat dat me helpt om verder te komen in het leven. 

Toen ik nog sessies gaf kwam het heel regelmatig voor dat mensen zich niet bewust waren van hun interne conflict. Hun onbewuste conflict.

Je kunt je hiervan bewust zijn, maar ook dan is het vaak een uitdaging om dit op te lossen.

Maar als je goed bent in conflicten oplossen verandert de vraag van het bewuste conflict, naar het onbewuste conflict. 

Als ik eenmaal weet wat het probleem is kan ik het redelijk eenvoudig oplossen. Dit komt doordat ik dit nu al vijftien jaar doe. Maar de vraag is nu veel vaker: “Wat moet ik oplossen?” Want wat ik niet weet, kan ik niet oplossen. 

Misschien kun je wel oplossen wat je ervaart, maar niet als je niet weet waarom je dit ervaart. Dat maakt het heel lastig. 

Praktijkvoorbeeld van een onbewust conflict

Zo had ik eens een vrouw die wilde  afvallen, maar niets lukte. Ze had Sonja Bakker gedaan, Weight Watchers en van die shakes, want dat was ook een tijdje in. Alleen sla eten. Van alles. Zij had bijna al die dingen wel gedaan. Ze bewoog ook genoeg en at geen suikers.

Je zou zeggen dat ze prima bezig was en dat ze zou moeten afvallen.

Maar dat lukte niet. 

We waren in gesprek en toen vroeg ik haar wanneer het was gebeurd. Het begon in haar jeugd, maar ze wist niet waarom. 

Toen vroeg ik of er misschien ernstige dingen waren gebeurd in haar jeugd. Dat was het geval. Ze had last gehad van seksuele agressie.

Toen ze jong was, was ze heel slank en op haar zeventiende werd ze verkracht.

Daar besloot ze, op dat moment, dat ze dat nooit meer zou laten gebeuren. Dat ze zichzelf zo lelijk zou maken dat geen enkele jongen het meer in zijn hoofd zou halen om zoiets te doen. Binnen een jaar was ze dertig kilo zwaarder.

Dit hele voorval was ze uiteraard niet vergeten, maar die beslissing wel. Daar kwamen we achter in hypnose.

Dit was het onbewuste conflict. Ze wilde wel afvallen, maar dat betekent dat ze verkracht zou worden.

En wat is erger? Simpel. Verkracht worden, dus bleef ze dik.

Het is niet waar. Ze is nu veel ouder, ze heeft veel meer manieren om van zich af te bijten. Ze heeft die oplossing niet meer nodig, maar het onbewuste denkt daar anders over.

Dat is het onbewuste conflict en als je die niet oplost? Blijft het zo.

Regressie om je onbewuste interne conflict op te sporen

Om haar onbewuste conflict op te sporen heb ik dus gevraagd naar een heftige ervaring in het verleden. Nu was dit bij haar direct duidelijk waar die overtuiging vandaan kwam, maar de meeste mensen hebben toch subtielere problemen in hun jeugd die voor ongezonde overtuigingen zorgen.

Die kun je opsporen met regressie. Met de regressie techniek ga je terug naar het eerste moment waarop je een seintje kreeg dat iets je blokkeerde om te doen wat je eigenlijk wilde doen. De eerste keer waarop eigenlijk duidelijk werd dat je last had van overtuigingen die met elkaar in conflict waren. 

Over het algemeen zijn dit momenten in de kindertijd, want dat is de periode in je leven waarop je bepaalt hoe het leven werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. Als kind heb je natuurlijk niet alle kennis en daarom kan dit soms tot een intern conflict leiden. 

Gelukkig kun je hier met je volwassen kennis naar terugkijken en op die manier kun je iets met dat moment doen waardoor je dit conflict oplost. Dat is waar een hypnotherapeut je dan mee helpt of als je zelf hypnose kunt doen en weet waarmee je bezig bent, dan kun je dit ook bij jezelf oplossen. 

Overleven, innoveren en frustratie

Wat je ook ziet in dit voorbeeld is dat er ergens een frustratie is om een stap verder te zetten in je leven, ook al zet je bewust allerlei stappen. Voor overleven wil je bijvoorbeeld slank zijn, daarvoor probeer je van alles (innoveren), maar er is iets dat dat proces frustreert. 

Dit idee met hele andere problematiek is bijvoorbeeld in beeld gebracht in de film Crash[2], maar het laat ook zien dat je zeker niet de enige bent met ene intern conflict waardoor je niet verder komt. 

Je ziet ook vaak bij veranderingen in een bedrijf dat mensen zich verzetten tegen de verandering. Hiervan hoeven ze zich niet eens bewust te zijn. Humor kan dan ingezet worden in dat onbewuste conflict om de frustratie te verzwakken[3].

Dit is ook iets waar je gebruik van kunt maken met hypnotherapie. Met hypnotherapie doen we dit ook. Als je er bijvoorbeeld achter komt dat je een intern conflict hebt met een overtuiging die helemaal niet logisch is, dan kan het belachelijk maken van die overtuiging al veel doen om er geen last meer van te hebben.

Je kunt de overtuiging bijvoorbeeld op een grappige toon herhalen of terwijl je de Plopsa kabouterdans doet. Als je er maar om kunt lachen, want dan is het geen probleem meer. Dit is iets waar een hypnotherapeut je ook mee kan helpen als je jezelf als super serieus ziet. 

Intern conflict en het functioneren van je lichaam

Het voorbeeld van niet kunnen afvallen terwijl je alles doet wat logischerwijs zou moeten helpen om af te vallen laat zien dat je onbewuste gedachten invloed kunnen hebben op het functioneren van het lichaam.

Dit is ook vaak zichtbaar bij andere problemen. Als je je ervan bewust bent dat emoties voor bepaalde lichamelijke reacties zorgen vind je dit vaak normaal, zoals zweten bij angst. Maar als je onbewust ergens last van hebt en je lichaam doet raar, dan zie je dit vaak als een symptoom van dat er iets mis is[4]. Maar dan is het vaak altijd nog de vraag of er wat mis is met je lichaam of met je onbewuste. 

Vaginisme is bijvoorbeeld zo’n probleem dat kan voorkomen uit onbewuste angst voor zwangerschap of dat de bevalling je lichaam kapotmaakt. Aan de ene kant wil je dus een kindje en aan de andere kant toch ook weer niet. 

Hypnotherapie wordt daarom ook vaak ingezet als je klachten hebt die geen duidelijke fysieke oorzaak hebben, want dan is er vaak sprake van een onbewust intern conflict.

Intern conflict en verder komen in je leven

Niet alleen je lichaam kan last hebben van het interne conflict, ook je persoonlijke ontwikkeling of wat je voor elkaar krijgt in je leven kan last hebben van dit conflict. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een onbewust conflict over geld in hun gedachten. Dit houdt ze vaak tegen om meer geld te verdienen of om een succesvolle ondernemer te zijn.

Of dit kan je tegenhouden met het vinden van die perfecte partner en echte romantiek. 

Je kunt een onbewust trauma hebben en in de loop van je leven kun je dan mensen aantrekken om dat trauma elke keer weer opnieuw te doorleven, totdat je dit trauma zelf hebt opgelost.

De realiteit die je in jezelf hebt wordt vaak weerspiegeld in je leven. Een onbewust intern conflict kan op die manier zichtbaar worden, doordat je telkens iets meemaakt wat je eigenlijk helemaal niet wilt meemaken, totdat je er op een andere manier naar gaat kijken.

Dit is iets wat je met hypnotherapie kunt doen. Je gaat jezelf dan als het ware de-hypnotiseren uit je oude kijk naar je problematiek en opnieuw hypnotiseren met een kijk die je juist wel verder helpt. 

Dit kun je gebruiken voor je manier van hechten, het ontdekken van nieuwe ervaringen, je identiteit en je ontwikkeling in bekwaamheid in bepaalde dingen (zoals als je ergens goed in wilt zijn)[5].

Beluister ook deze podcast over het onbewuste conflict:

https://open.spotify.com/episode/4Z6qovLYhH6yRBIq9DdvHw?si=5809e82fe76041e3

Wil je meer weten over de genoemde hypnose technieken en hoe je hiermee jezelf en andere mensen kunt helpen met onverklaarbare fysieke problemen of om emotionele problemen op te lossen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist anderen helpen?  Schrijf je dan in voor de opleiding van het HIN.

 

 Bronnen: