Geld mindset: hoe verbeter je jouw money mindset?
Geld mindset: hoe verbeter je jouw money mindset?
25 februari 2021 
6 min. leestijd

Geld mindset: hoe verbeter je jouw money mindset?

Hoe krijg ik een betere geld mindset? Dat is een vraag die ik heb gehad en wat te doen met geld blokkades. Die twee zaken zijn natuurlijk interessant. Ten eerste wil ik aangeven dat je geen mindset hebt, maar dat je iets doet. Je denkt, dat is een werkwoord.

We praten vaak in dingen die geen dingen zijn en dat is dan verwarrend. Want mindset bestaat niet als ding, dus hoe verbeter je dat dan? Dit lijkt misschien op mierenneuken met taal, maar iets hebben of doen is toch essentieel in het veranderen van hoe je denkt.

Dus ook over die blokkade, wat denk je over geld? Dan komen er interessante antwoorden waarmee je wat kunt. Je hoeft ook niet te blokkeren bij geld.

Ik werk daarom ook vaak met wat bij mensen blokkeert om dit te deblokkeren. Om wat anders te gaan doen.

Wat denk je over geld?

Deze vraag is eerst interessant om over na te denken. Veel mensen denken dat geld stinkt, het kwaad is, duivels is, of dat geld je een verschrikkelijk persoon maakt. Als je dat soort dingen denkt is het vrij logisch dat je andere waarden hebt.

Je vindt het dan bijvoorbeeld belangrijk om een leuk, lief of aardig mens te zijn. Als je dan tegelijkertijd denkt dat geld je een verschrikkelijk persoon maakt, dan ga je natuurlijk niet veel geld verdienen. Je doet immers alles om een leuk en lief persoon te zijn.

Maar als je denkt dat geld je een liever of leuker persoon kan maken en je gelooft dit ook echt, want dan heb je meer om te delen. Dan komt het geld opeens in bakken naar je toe. Want waarom ook niet? Het is dan allemaal nog leuker.

Als geld conflicteert met wat je belangrijk vindt, dan werkt het niet.

Stel je voor dat je doelen hebt over het huis waarin je wilt kunnen wonen, maar aan de andere kant vind je loyaal zijn naar familie heel belangrijk. Als je familie het dan verschrikkelijk zou vinden als jij in zo’n villa met zwembad zou wonen, dan heb je een conflict.

Dan kun je drie dingen doen. Je kunt niet de villa met zwembad kopen. Het tweede is f*ck je familie en blijf trouw aan je eigen waarden en het derde is bijvoorbeeld anders gaan denken over wat loyaal zijn inhoudt.

Je kunt ook hierover gesprekken gaan voeren met je familie, zodat er wat verandert. Als jij je familie echt belangrijk vindt kun je dat doen. Misschien heb je het er nooit echt goed met ze over gehad, of alleen terloops en heb je daardoor onterecht het idee gekregen dat je beter niet rijk kunt worden. Zo’n gesprek kan dan veel doen tegen dit soort onbewuste overtuigingen die niet kloppen.

Dus in zoverre kun je nagaan hoe je denkt over geld?

Wat blokkeert er precies?

Als je kijkt naar iets dat je blokkeert, heeft dat dan met geld te maken? Vaak zijn het mensen die niet meer durven te vragen voor hun diensten of salaris. Ze zien hun eigen waarde dan vaak niet.

Dan heeft het weinig te maken met geld, maar ze vinden het dan heel moeilijk om geld tegenover een dienst te zetten.

Zo ben ik ook Reiki master en daar gaf ik cursussen of sessies in. Meestal voor hooguit 10 euro en toen ging ik naar 20 euro. Dat vond ik toch veel te duur en ging ik er daarom over twijfelen. Mensen zeiden dan ook dat die energie gratis is en dat ik het gratis moest weggeven.

Dan hoorde ik ook dat graan gratis groeit. Maar ja, mogen we dan ook gratis brood of zo? Geef me anders de graan zelf maar. Nee dat kon ook niet, want dat kostte ook geld.

Veel mensen begrijpen dit wel, maar als het dan om je eigen waarde gaat, wat is dat in euro’s waard? Dan gaan mensen vaak eerst kijken naar wat hun tijd waard is. Bijvoorbeeld door te kijken naar een uurtarief.

Daar heb ik ook mee geworsteld.

Gelukkig ben ik erachter gekomen dat het in wezen niets uitmaakt wat je ervoor vraagt. Het gaat erom wat jij het waard vindt. Gek genoeg is het zo dat als je hierover twijfelt dat mensen je tijd dan niets waard vinden. Ieder bedrag vinden andere mensen dan opeens te veel.

Terwijl als je zelf zeker weet dat je iets waard bent, dat je veel waarde geeft en dat iets een bepaald resultaat oplevert en je daar gewoon een bedrag aan koppelt, dan zeggen sommige mensen nog steeds “Goh, wat veel geld”, maar die mensen zeggen dat bij alle bedragen.

Het leuke is dat hoe hoger je bedrag is, hoe minder je hoort dat iets veel geld kost.

Wat is je tijd waard?

Dus kijk eerst naar jezelf. Wat vind jij jezelf waard? Natuurlijk is het lastig om een euro te plakken op je menselijke waarde.

Dan kijk je vaak ook om je heen naar wat de rest doet.

Vaak heeft het blokkeren te maken met een waarde die je jezelf geeft. Dus je kunt ook zeggen: wat geef ik aan waarde?

Een makkelijke rekensom is dat bij de McDonalds in de jaren 80, dit heb ik van Jim Rohn, het minimumuurloon 4 dollar was. Dat was dan voor het bakken van hamburgers bij de McDonalds.

Het hoogste inkomen was toen 80 miljoen dollar per jaar.

De ene was een hamburger bakker bij McDonalds en de ander was de CEO bij Walt Disney.

Nu is het minimumloon iets van 7/8 (of 15) dollar per uur en verdient de persoon die het meeste verdient 1 miljard dollar per jaar. Die laatste is dan baas van een hedgefonds voor de allerrijksten. Die betalen hem een miljard dollar per jaar om nog rijker te worden.

Als je kijkt naar de economische waarde die die mensen leveren (dus niet als persoon), want hamburgers bakken kan bijna iedereen leren. Daarom krijg je er alleen minimumloon voor.

Maar wat die man met zijn hedgefonds kan, die heeft een skillset die maar heel weinig mensen hebben. Die heeft er jaren over gedaan om dit in een bepaald vakgebied en in een bepaalde niche te kunnen werken.

Tieners kunnen dat niet, die kunnen het wel leren, maar dan ben je weer 30 jaar verder.

Je kunt hier van alles van vinden.

Want de waarde die mensen bieden aan hun omgeving, kan verschillen. De persoon die bij de McDonalds werkt kan bij zijn vrienden of familie weer een hele andere waarde geven.

Er is een verschil dus tussen de economische waarde en de persoonlijke waarde.

Want het is een skillset die iedereen zomaar kan of waar je echt voor moet doorleren.

Daar komt nog eens bij dat wanneer je tijd waarde geeft dit ervoor kan zorgen dat je ongelukkiger wordt van hoe jij je vrije tijd besteedt[1]. Daarom is het misschien ook zo populair om passief inkomen te hebben of om een vaste prijs voor een dienst te vragen, ongeacht hoeveel tijd je eraan besteedt.

Dus wat dat betreft kun je nagaan wat je economisch gezien aan waarde geeft. Want dat zorgt voor de euro’s, niet dat je ook bij bejaarden langs gaat om spelletjes te doen. Dat geeft je juist meer karma punten.

Dat betaalt alleen niet per se je huur.

Als je het over geld hebt, dan is het economisch. Als iets blokkeert heeft dit te maken met je eigen waarde. Wat voor waarde voeg je toe? En wat kun je doen om die waarde te verhogen, zodat het blokkeren ophoudt.

Want jij blokkeert in je eigenwaarde.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2684134-hoe-verbeter-je-je-geldmindset-en-stop-je-met-geldblokkades?play=true

Risico’s nemen voor geld

Iets wat je doet met het bepalen van je uurloon is een risico nemen. Het nemen van risico’s is een belangrijk onderdeel voor je geld mindset. Uit onderzoek blijkt dat als hier geld tegenover staat dit mensen kan motiveren om meer risico te nemen, maar dat dit bij mannen vaker tot verlies leidt. Dit laat ook zien dat vrouwen zichzelf vaker onderschatten en mannen zichzelf vaker overschatten[2].

Geld mindset verbeteren en blokkades overwinnen

Zoals gezegd hebben je overtuigingen over geld en wat je belangrijk vindt in het leven invloed op hoe jij tegenover geld staat en wat je kunt doen om geld te verdienen. Als je bepaalde ideeën hebt, maar niet de durf hebt om die ideeën ook uit te voeren kan een hypnotherapeut je helpen om toch op een helpende manier over geld te denken en om die blokkades te overwinnen.

Afhankelijk van het probleem dat je hebt kan dit met eenvoudige technieken opgelost worden, om je gewoon een beter gevoel te geven bij kleine dingen die je kunt doen om geld te verdienen. Is het probleem groter dan kan regressie je helpen om te achterhalen waar een bepaalde geld blokkade is ontstaan en vervolgens kun je iets doen met dat moment om de blokkade weg te nemen.

Hoe dit werkt, daar kun je achter komen tijdens een gratis online masterclass over hypnose.

Als je de technieken tot in detail wilt leren kun je je inschrijven voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022103111002897

[2] https://psycnet.apa.org/buy/2016-46136-001

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen