Is hypnose van de duivel?
Is hypnose van de duivel?
13 augustus 2022 
6 min. leestijd

Is hypnose van de duivel?

Van de duivel… Wanneer je hypnose doet, dan vinden mensen daar wat van.

Er zijn grote groepen mensen die vinden dat hypnose van de duivel is. Waarom ze dat vinden, weten ze eigenlijk niet. Ja, weten ze wel, dat is hun zo geleerd natuurlijk, want een klein kind weet dat sowieso niet. De aangeleerde gedachte komt vanuit het geloof. Want de duivel hoort bij God. Dat is zijn tegenhanger. Dus als je in de duivel gelooft, geloof je ook in God. En waar komt de duivel vandaan? Vanuit de kerk. De moskee, of wat dan ook.

Vergelijken met wat ze al kennen

Je ziet dat bij bepaalde groeperingen. Bij Christenen en Moslims, en bij Hindoes ook wel. Maar ook zeker bij mensen uit Indonesië, en Suriname, die zijn erg bang voor hypnose. Vaak is dat omdat ze het vergelijken met wat ze kennen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Surinaamse en Hindoestaanse culturen dan zijn de voodoo-achtige praktijken en de vloeken zijn daar zeer bekend. Zij scharen hypnose daar ook onder. Ze denken dat je door hypnose onder invloed raakt van geesten of demonen. Dat je dan vervloekt zou kunnen worden. Als je dat gelooft, dan ga je natuurlijk nooit hypnose proberen. Dat snap je. Daar wordt je bang van. Maar je moet altijd even nagaan: waar komt de angst vandaan? Waar komt dat hele idee van vandaan?

Als je helemaal terug redeneert, dan komt dat uit het geloof. Priesters maken mensen bang, want angst zorgt ervoor dat je naar de kerk gaat. Zolang je naar een kerk gaat, hoef je niet bang te zijn. Maar als je niet meer naar een kerk gaat dan moet je bang worden, want dan wordt je gestraft, vervloekt of wat dan ook. Daar komt het vandaan.

Stel je voor dat hypnose van de duivel zou zijn. Als we dat even aannemen. Dat zou best wel gek zijn, want hypnose heeft allerlei positieve effecten. Dan kan je het ook weer herkaderen:‘Ja, nee dat lijkt maar zo. In het begin is het positief, maar daarna... De weg naar de hel is gepaffeit met allerlei goede bedoelingen. Je moet heel goed uitkijken’. Ja, dat kan je op die manier omdenken, herkaderen, en dan ga je het nog niet doen.

Wat als hypnose goddelijk is?

Ik denk persoonlijk dat hypnose juist een goddelijke staat is. Dat zal ik uitleggen. Welke hersengolven zijn het meest actief wanneer je geboren wordt? Nou, bij een baby is dat delta. Tussen de 0 en 4 hertz. Bij een peuter de bèta variant, dat is tussen de 4 en 7 hertz. Dan komt de alfa, 7 tot 12 hertz en daarboven is thèta. Maar dat komt pas – die hogere hersenactiviteit – rond een jaar of 7, 8. Je zou dat ook de ‘kritische mind’ kunnen noemen. Het kunnen afwegen. Maar waar zet je het tegen af? Alles wat je van tevoren geleerd hebt natuurlijk. Hoe leer je het snelste? Als je geen kritische mind hebt, want anders moet je de hele tijd afvragen wat alles is. ‘Kleine Sjonnie, dat is een bank’. - ‘Oh ja? Wie zegt dat?’

Als je twee bent dan neem je dat gewoon aan. Waarom? Je zit voornamelijk in die thèta staat. Alle informatie komt bijna ongefilterd binnen. Je filtert altijd wel wat, want je hebt zintuigen en die filteren automatisch. Dat wordt zintuiglijk wel gefilterd, maar je hebt niet per se geloofsovertuigingen. Of dingen die je belangrijk vindt of ervaringen gehad waardoor je filtert. Nog niet. Een beetje natuurlijk. Dat gaat ook super snel, maar in het begin komt alles ongefilterd binnen.

Als we die breinactiviteit vergelijken met mensen in diepe hypnose is het vrijwel identiek. Je zou dus kunnen zeggen: In diepe hypnose ben je eigenlijk weer een klein kind die helemaal openstaat voor suggesties. Als het van de duivel zou zijn, zou het dus betekenen dat ieder klein kind bezeten en in hypnose is, en dus duivels zou zijn. Dat je van de 0 tot 3de levensjaar in handen bent van de duivel. Daarna, na 6-7 jaar, wanneer je een beetje je kritische mind hebt, dan kun je je beschermen tegen duivelse invloeden van bijvoorbeeld die hypnotische staat. Ik denk dat dat een enorme dwaling is. Ik denk juist dat het precies andersom is.

Hoe je wordt wie je bent

Je wordt geboren, juist wel in die ongefilterde staat. Ja, en in die staat kun je suggesties krijgen die niet handig zijn. Onderzoek wijst uit dat kinderen ongeveer 400 keer per dag lachen, en volwassenen maar 20 keer. Dus kinderen lachen 20 keer meer dan volwassenen. Die kinderen die in hun natuurlijke staat zijn leven helemaal in het nu, ze leven in flow, en ze lachen de hele dag, ze staan netjes rechtop. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar over het algemeen. Over het algemeen kunnen we zeggen: dat is hoe het zou moeten zijn. Leven in flow, leven in gewoon nu, alles is een wonder en we zijn over het algemeen de hele dag blij. Emoties komen en gaan. Natuurlijk kunnen ze ook opeens huilen en daarna is het weer klaar. Zo’n leven, daar verlangen veel volwassen mensen nu naar. Waarom? Niet omdat het een duivelse staat is, nee omdat het veel meer verwijst naar een goddelijke staat. Of misschien is het wel een goddelijke staat!

Als we kijken naar die brein activiteiten en hoe die kinderen openstaan voor suggesties is dat vergelijkbaar met hypnose. Wanneer ik iemand in hypnose heb gedurende 45 minuten, is hij helemaal in het nu: staat hij open voor suggesties en over het algemeen herstelt hij sneller en slaapt hij beter. Het is maar net welke suggestie hij binnenkrijgt natuurlijk, maar hij is over het algemeen ook blijer. En dat komt natuurlijk doordat je positieve suggesties geeft. Is dat gevaarlijk? Dat iemand zo openstaat voor suggesties? Ja, ook. Maar goed, een klein kind die bij gewelddadige ouders opgroeit, dat is ook gevaarlijk. Die de hele tijd te horen krijgt ‘Je kan helemaal niks. Je bent niks waard. Je bent stom’. Al die verschrikkelijke dingen die hij te horen krijgt, neemt hij ook dan aan voor waar. Is dat gevaarlijk? Ja, want we weten niet wat het product dan wordt later. Misschien wordt het wel een verschrikkelijk persoon. Misschien gaat hij verschrikkelijke dingen doen, omdat hij daar zo is gehypnotiseerd. Kan hij daar wat aan doen? Ja, later kan hij daar zeker wat aan doen. Hij kan er niks aan doen dat het gebeurd, want het is al gebeurd. Maar dan kunnen we wel weer terug gaan naar die staat, waarin dat gebeurd is, en het ongedaan maken. Als dat duivels is, dan heeft de duivel ons een enorme dienst bewezen. Om enorm snel dingen om te vormen, om te draaien, weer op een andere manier te bekijken, om dingen te vergeten los te laten.

Hypnose is een hulpmiddel

Als we in dat format denken, dan kan het niet anders dan een goddelijke staat zijn. Dan kan het niet anders dan een gereedschap zijn van God. Waar we vanaf onze geboorte al mee verbonden zijn. Wat onze natuurlijk staat is. Hypnose is te vergelijken met flow, te vergelijken met in the zone zijn, met in het nu zijn, en met meditatie. Eigenlijk zijn het allemaal facetten van de diamant die jij bent. Je zou kunnen zeggen: meditatie brengt dat soort eigenschappen teweeg. Hypnose – vind ik – een wat doelgerichter gereedschap. Waardoor je gaat kijken naar wat de dingen zijn die je nog kunt tweaken waardoor ik wat beter functioneer in bepaalde contexten. In flow zijn is lekker, want ik produceer meer en ik heb minder stress. Er valt dan veel stress en druk weg. In mijn geval, als ik in flow werk, dan produceer ik echt extreem veel. Dat vind ik heel prettig. Dan heb je bijvoorbeeld mindfulness-achtige oefeningen: mindful lopen, mindful eten, mindful praten. Dat soort dingen zijn allemaal tools die jouw leven kunnen verbeteren.

Binnen sommige religies zeggen ze: Ja, dat is allemaal van de duivel. Mindfulness, meditatie, ook yoga. Dus alles wat goed is en wat ons leven kan verbeteren is van de duivel? Dat is gek. Weet je waarom dat wordt gezegd? Want, stel je voor, je gaat iedere dag yoga doen, je gaat iedere dag mediteren, je gaat hypnose gebruiken om traumatische ervaringen op te lossen. Stel je voor je gaat meer in flow leven, zodat je eigenlijk dat leven gaat leiden wat jij te leiden hebt. Ja, dan ben je dus eigenlijk niet meer te vangen. Dan ga jij niet per se naar een kerk. Niet per se. Je kan wel naar de kerk gaan, maar omdat je het wil. Niet omdat het moet. Dan ben je dus opeens vrij van het systeem. Vrij van – laten we zeggen – de ‘klauwen’ van … het leven. Nou, het leven niet. Maar je leeft dan ineens je eigen leven. Je bent dan ineens zelfredzaam. Je bent vrij. En vrije mensen zijn voor de duivel niet prettig, natuurlijk. Die wil mensen gevangen hebben, kunnen indoctrineren, manipuleren. Niet dat ze maar gewoon hun leven gaan leiden op hun manier. Daar hebben ze niks aan, vrije mensen. Dus dan zeggen ze: al die tools die jou vrij maken, zijn van de duivel. Misschien is het wel precies andersom dan wat ze beweren…

Beluister ook deze podcast:

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een seminar of een van onze opleidingen.Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen