Tegenslag overwinnen: hypnose helpt
Tegenslag overwinnen: hypnose helpt
01 september 2022 
6 min. leestijd

Tegenslag overwinnen: hypnose helpt

Ken je het verhaal van Job? God en de duivel hadden een weddenschap over Job, dat als ze zijn leven tot een hel zouden maken hij wel of niet in God zou geloven. De duivel zei van niet, maar God zei van wel. Dus ze pakten Job alles af. Ik weet niet meer precies wat allemaal, maar het was tegenslag na tegenslag. Maar Job bleef vrolijk en blij en dankbaar voor het leven. De duivel had de weddenschap verloren.

Een tegenslag overwinnen kon Job dus als de beste, maar hoe deed hij dat? Daarover lees je meer in dit blog, of eigenlijk over hoe jij een tegenslag kunt overwinnen.

Tegenslag betekenis

Een tegenslag is een gebeurtenis die niet goed voor je is[1]. Een auto met pech is bijvoorbeeld een tegenslag, maar ook het verliezen van je baan kun je als een tegenslag zien. Je kunt dus grote en kleine tegenslagen tegenkomen in je leven.

Tegenslagen kunnen zorgen voor klachten als depressie en angsten als je deze niet goed kunt verwerken[2].

Als jij hebt gezocht op een tegenslag overwinnen is de kans groot dat je nu een iets grotere tegenslag wilt overwinnen, maar hoe doe je dat? Hoe ga je verder na een tegenslag?

Tegenslag verwerken

De eerste stap van een tegenslag overwinnen is de tegenslag verwerken. Je moet als het ware accepteren dat wat je is overkomen echt is gebeurd. Erkennen dat je een probleem hebt of had is de eerste stap om de tegenslag te verwerken.

Kon je er iets aan doen of niet?

Want als je kunt bepalen wat je nu is overkomen, dan kun je ook bepalen hoe het zover is gekomen. Heb je de tegenslag gekregen door iets wat jij kon controleren en wat je dus in de toekomst anders kunt aanpakken of heb je simpelweg veel pech gehad?

Als je namelijk denkt dat de tegenslag is ontstaan, omdat je niet goed bent omgegaan met zaken die je kunt controleren doet dit iets met je hersenen, waardoor je meer wilskracht krijgt om je fouten recht te zetten.

Heb je bijvoorbeeld een toets niet gehaald, omdat je te weinig gestudeerd hebt? Dan ga je voor de herkansing wel regelmatig leren.

Heb je het idee dat je de tegenslag niet kon voorkomen? Dan kan het brein nog steeds leuke dingen doen om de tegenslag te verwerken, zoals redenen bepalen waarom de tegenslag juist iets is wat goed voor je is.

Dan ga je bijvoorbeeld de uitkomst van de tegenslag herkaderen om te bepalen hoe het goed is. Als je bijvoorbeeld gescheiden bent, omdat je ex is vreemdgegaan en je daar niets aan kon doen, kun je dit herkaderen als je tweede ronde om een leuke partner te vinden.

En gewoon een tijdje daten en lol hebben kan ook heel leuk zijn, vooral omdat je nu niemand hebt met wie je rekening hoeft te houden. Je kunt doen waar je zin in hebt!

Heb je door een tegenslag juist minder geld? Dan kun je bijvoorbeeld bedenken hoe dit een leuke uitdaging is om in kringloopwinkels leuke dingen te vinden en hoe je met een likje verf je nieuwe aankopen weer als nieuw maakt, zonder er honderden euro’s aan uit te geven[3].

Geef jezelf een knuffel

Zelfcompassie is ook een goede manier om met tegenslag in je leven om te gaan. Uit Japans onderzoek blijkt dat studenten die meer zelfcompassie hebben beter omgaan met het falen voor examens en hierdoor ook beter omgaan met de keuze om verder te gaan met de juiste stappen te zetten voor het behalen van een lastig doel of om te stoppen (bron 2).

Met zelfcompassie is het belangrijk om een lieve mindset naar jezelf te hebben op momenten dat je tegenslagen te verduren krijgt. Dit betekent dat je niet jezelf de schuld gaat geven en streng voor jezelf gaat zijn. Dit betekent dat je juist lief bent voor jezelf. Hoe zou je doen tegen vrienden die tegenslagen te verwerken hebben? Zo kun je dan ook doen.

Daarnaast is zelfcompassie ook doorhebben dat je gewoon een mens bent en dat je ondanks tegenslagen om mag blijven gaan met andere mensen in plaats van dat je jezelf isoleert.

Zelfcompassie helpt je om minder last te hebben van negatieve emoties als je last hebt van tegenslagen. Dit maakt het ook makkelijker om de tegenslag te accepteren.

Steun van vrienden

Zoals gezegd is jezelf isoleren misschien iets wat je wilt doen als je een tegenslag hebt, maar het is beter om juist sociale steun te zoeken. Spreek af met vrienden en/of familie en praat met hen over je tegenslag.

Alleen al het uitspreken van de tegenslag en welk gevoel het je geeft kan heel erg opluchten.

Daarbij kunnen je vrienden en/of familie meedenken met oplossingen om je tegenslag te overwinnen.

Uit een onderzoek uit de jaren tachtig naar mensen die ontslagen waren en hoe ze hiermee omgingen blijkt dat mensen die sociale steun hadden en dachten in oplossingen vaker een baan vonden die ze leuk vonden en meer gemotiveerd waren om weer een baan te vinden[4].

Tegenslag maakt je sterker

Tegenslagen kunnen je sterker maken, maar dit geldt niet voor iedereen. Hoe kan het dat een tegenslag de ene persoon sterker maakt en de andere niet? Dit komt onder andere door hoe je reflecteert op die tegenslag.

Onderzoek laat zien dat als je wilt leren van het moment en als je mindful bent dat dit helpt om sterker uit een tegenslag te komen[5].

Hypnose en tegenslagen overwinnen

Er zijn een aantal factoren waar hypnose een rol kan spelen in het verwerken en overwinnen van tegenslagen, namelijk:

  1. Herkaderen
  2. (Nieuwe) doelen bepalen
  3. Zelfcompassie
  4. Vrienden maken
  5. Angsten overwinnen

Een van de dingen die een hypnotherapeut vaak doet om mensen te helpen met problemen is om het probleem te herkaderen. Het herkaderen van een tegenslag, door te achterhalen wat de voordelen ervan zijn, is bijvoorbeeld iets wat een hypnotherapeut kan doen[6].

Als je het gevoel hebt dat je door de tegenslag bijvoorbeeld geen toekomst hebt of geen doelen meer kunt bedenken, kan progressie je helpen om toch nog het gevoel te krijgen dat er iets is waar je naartoe kunt leven[7]. Deze techniek helpt je ook direct om de stappen te bedenken om naar dat toekomstbeeld, dat als je het goed doet iets is wat je ook echt wilt, toe te werken. Op die manier kan de progressie techniek je helpen om nieuwe doelen te bepalen of nieuwe manieren waarmee je jouw huidige doelen wilt behalen te vinden.

Zelfcompassie verbeteren is ook iets wat heel goed kan met hypnose. Dit kan bijvoorbeeld met zelfhypnose waarin je bepaalde suggesties naar jezelf toe herhaalt, zoals je affirmaties kunt herhalen. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik ben mijn eigen beste vriend.”

“Ik ben iemand om voor te zorgen.”

“Ik mag fouten maken.”

“Ik kan alles.”

“Alles is uit te vogelen.”

“Ik mag rustig aan doen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw tegenslagen en de zelfcompassie die je nu hebt kun je van een hypnotherapeut andere suggesties krijgen om mee te werken.

Om sociale contacten te hebben en jezelf dus in sociale situaties te zetten kan hypnose ook helpen. Met visualisaties kun je bijvoorbeeld sociale angsten overwinnen en meer zelfvertrouwen krijgen om jezelf bloot te stellen aan nieuwe mensen met wie je eventueel later meer contact kunt krijgen. Daarnaast kun je ook suggesties krijgen die je zelfvertrouwen een boost geven, wat ook weer helpt.

Een tegenslag kan ook voor nieuwe angsten zorgen en angsten wegnemen is iets waar hypnose heel goed bij kan helpen. Er zijn meerdere technieken die een hypnotherapeut kan gebruiken om een angst te overwinnen, zoals visualisaties. Ook het belachelijk maken van de angst kan helpen om een angst weg te nemen. Als je ergens om kunt lachen is het namelijk geen probleem meer.

Daarnaast kun je ook kijken naar de reden waarom je bang bent geworden. Is het eigenlijk iets wat er al was voor de tegenslag? Heeft de angst wellicht te maken met het ontstaan van de tegenslag? Dat is weer iets waar regressie mee kan helpen. Met regressie ga je naar je verleden in plaats van naar de toekomst.

Je gaat naar het moment waarop een bepaalde overtuiging over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin het beste functioneert is ontstaan. Dit zijn vaak momenten uit je jeugd, maar toen wist je niet wat je nu weet. Daarom kan zo’n moment nog een keer bekijken, maar dan met je huidige kennis, veel doen om overtuigingen die je niet verder helpen te veranderen en om hiermee angsten te overwinnen.

Dat kan dan ook weer helpen om tegenslagen te overwinnen.

Wil jij meer weten over hypnose en hoe dit mensen kan helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een seminar of een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Ideaal voor het helpen van mensen en het helpen van jezelf.

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen