Kinderen verwennen: Is het nu goed of slecht?
30 maart 2019 
6 min. leestijd

Kinderen verwennen: Is het nu goed of slecht?

Je kind alles geven wat het wil, is dat nu goed of slecht? Deze vraag heeft sinds het omkoopschandaal in de VS waarbij Hollywoodsterren hun geld hebben ingezet om kinderen op vooraanstaande universiteiten te krijgen nog geen duidelijk antwoord gekregen. Is je kind alles geven en er alles voor doen om hem op het “beste” niveau te krijgen nu goed voor je kind of niet?

Er zijn voorbeelden waarbij kinderen van rijke ouders zelf ook rijk worden. Ze hebben alles gekregen en zich op gegeven moment gerealiseerd dat als ze deze levensstandaard in stand willen houden ze toch maar een goede baan moeten vinden.

Helaas kan het ook de andere kant op gaan. Iemand die altijd alles heeft gekregen rekent erop dat hij/zij altijd alles zal krijgen en zal daarom weinig moeite doen om iets te bereiken. Dit kan allerlei nadelen tot gevolg hebben, zoals werkeloosheid (want die persoon “krijgt” maar geen baan) en gevoelens van waardeloosheid.

Je kinderen verwennen en altijd voor alles zorgen en ze altijd alles geven kan de volgende gevolgen hebben:

  • Je kind wil altijd direct bevrediging als hem/haar iets niet aanstaat.
  • Je kind heeft geen respect voor andere zaken of spullen.
  • Je kind voelt zich hulpeloos.
  • Je kind kan verward zijn en veel dingen willen.
  • Je kind kan het gevoel hebben dat de wereld hem/haar wat moet geven.
  • Je kind kan slecht tegen grenzen.
  • Je kind doet mee aan onverantwoordelijk gedrag.
  • Je kind ontwikkelt geen basisvaardigheden.
  • Je kind voelt zich ondankbaar.
  • Je kind heeft weinig zelfcontrole.
  • Je kind wil liever geld, roem en een bepaald imago dan andere mensen helpen en betekenisvolle relaties hebben.
  • Je kind heeft relatieproblemen[1].

Zoals je ziet kan een verwend kind in zijn/haar latere leven allerlei problemen krijgen omdat de verwennerij een normale ontwikkeling heeft geblokkeerd. Sociale en praktische vaardigheden kunnen hierdoor achterlopen waardoor het lastig is om vrienden te vinden en dat wanneer die er zijn het kind zich afhankelijk opstelt omdat praktische vaardigheden ontbreken. Wat weer voor relatieproblemen kan zorgen.

Kind verwennen en de ouders van nu

Een kind verwennen kan op meerdere manieren. Onderzoekers hebben onderscheid gemaakt op drie manieren[2].

  1. Materiële verwennerij
  2. Relationele verwennerij
  3. Verwennerij op het gebied van gedrag

Materiële verwennerij is waar de meeste mensen aan denken bij een verwend kind. Dit kind krijgt het duurste speelgoed waar en wanneer hij maar wil, soms tot grote jaloezie van kinderen die dit niet krijgen. Het kan wel weer een reden zijn voor kinderen om met het verwende kind te spelen als zijn gedrag verder wel in orde is.

Dan hebben we het over relationele verwennerij. In dit geval zijn ouders vaak heel erg beschermend en doen ze dingen voor kinderen die de kinderen zelf zouden moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan opkomen voor jezelf of afspreken met vrienden om te gaan spelen.

Verwennerij op gebied van gedrag betekent eigenlijk dat ouders zich niet zo druk maken of gedrag wel of niet sociaal acceptabel is. Als een kind zich misdraagt komt hij/zij ermee weg.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die materieel verwend zijn op latere leeftijd een grotere kans hebben op depressie en angstproblemen.

Kinderen die verwend zijn op het gebied van relaties hebben later een grotere kans op het krijgen van depressie en hebben meer moeite met het reguleren van hun emoties.

Alle groepen hadden meer moeite met het reguleren van hun emoties. Het gaat dan bijvoorbeeld over een gebrek aan zelfcontrole. Het gaat er dan om wanneer het lastig is om doelen te bereiken, verwende kinderen gefrustreerd kunnen raken waardoor ze last krijgen van gedragsproblemen, zoals alcoholmisbruik.

Het is eigenlijk vrij duidelijk: een kind verwennen is niet handig. Natuurlijk kun je je kind verwennen op de verjaardag en tijdens speciale gelegenheden, maar dagelijkse verwennerij zorgt op de lange termijn voor emotionele schade bij je kind. In sommige gevallen is het zelfs een depressie, maar over het algemeen dus dat het lastig is om emoties te reguleren.

Hoe te stoppen met je kind verwennen

Heb jij wel eens die Britse serie gezien met de nanny? Alle kleine kinderen die opeens regels moesten volgen kregen een woedeaanval, of driftbui, van een jewelste. Het is dus iets wat wel lastig kan worden, maar de aanhouder wint en nu is het de vraag wie de langste adem heeft, jij of je (verwende) kind.

In eerste instantie is het handig dat je kind op de hoogte is van de nieuwe “regels”. Hiervoor ga je even zitten, zodat je kind zich kan voorbereiden op wat er gaat gebeuren.

Probeer tijdens dit moment mindful te zijn en niet te gaan visualiseren hoe je kind erop gaat reageren, maar kijk naar hoe hij er daadwerkelijk op reageert.

De kans is groot dat je kind de nieuwe regels gaat testen na dit gesprek, wees hierop voorbereid.

Overtuigingen veranderen om te stoppen met verwennen

Als je het lastig vindt om te stoppen met verwennen is het belangrijk om te achterhalen waar die overtuiging vandaan komt dat je jouw kind alles moet geven, speelafspraakjes maakt of waarom je jouw kind liever niet aangeeft wanneer hij/zij asociaal bezig is.

Veel overtuigingen in je onbewuste beïnvloeden je gedrag waardoor opvoeden bijvoorbeeld lastig te veranderen is. Deze overtuigingen ontstaan vaak in de kindertijd en hierom kunnen ze soms wat onlogisch zijn. Misschien ben je zelf verwend opgevoed op 1 van de 3 gebieden, of allemaal, of misschien ben je juist heel streng opgevoed en wil je jouw kind dat nooit aandoen.

Om erachter te komen of een overtuiging in je jeugd is ontstaan die vrij onlogisch is met betrekking tot opvoeden kan regressie worden toegepast. Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste heeft besloten dat de wereld op een bepaalde manier functioneert en hoe jij invloed kunt uitoefenen op die wereld.

Tijdens de regressie kun je met meer afstand naar dat moment en die overtuiging kijken, waardoor je er sneller onderbewust van overtuigd raakt dat hij niet klopt. Dit helpt om een gezonde helpende overtuiging ervoor in de plaats te zetten.

Hypnotische suggesties om verwennerij met mate te geven

Een andere manier om overtuigingen te veranderen is door hypnotische suggesties. Deze suggesties kun je herhalen tijdens zelfhypnose waardoor ze in je onderbewuste een grotere rol gaan spelen.

Bijvoorbeeld:

“Door mijn kind af en toe te laten wachten op een cadeau leert hij geduld hebben.”

“Als mijn kind iets kapot maakt, hoeft het niet direct vervangen te worden zodat hij respect krijgt voor zijn spulletjes.”

“Ik ben een goede ouder als mijn kind even moet wachten.”

“Ik mag mijn kind aanmoedigen om zelf speelafspraakjes te maken in plaats van dit voor hem/haar te regelen zodat hij/zij sociale vaardigheden leert.”

“Door mijn kind de ruimte te geven tijdens spelen met andere kinderen leert hij/zij meer controle over zijn emoties te hebben, ook als dat even misgaat. Dan leert hij/zij zich sneller te herpakken.”

“Ik ben een goede ouder als mijn kind zelf vriendjes en vriendinnetjes mag maken.”

“Als mijn kind asociaal gedrag vertoont mag ik hem/haar erop aanspreken zodat hij/zij het gedrag verandert.”

“Door mijn kind grenzen aan te geven wordt hij weerbaarder voor verlies of falen.”

“Ik ben een goede ouder als ik ongewenst gedrag (en gewenst gedrag) consequenties geef.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van de verwennerij waarmee je niet kunt stoppen en je overtuigingen kan een hypnose-expert je helpen met suggesties die passen bij jouw situatie.

Visualisatie om gedrag te veranderen

Om in actie te komen is het belangrijk dat jij je kunt voorstellen hoe je jouw opvoedgedrag verandert. Als je het lastig vindt om voor je te zien hoe je weerstand biedt aan de woedeaanval van je kind als hij/zij iets niet krijgt.

Omdat het niet leuk en zelfs emotioneel pijnlijk kan zijn om je kind iets te weigeren voor zijn eigen toekomstige bestwil helpt een geleide visualisatie ook om met die pijnlijke gevoelens om te gaan.

Doordat je een geleide visualisatie onder hypnose krijgt leer je gelijk welke gevoelens je kunt verwachten en oefen je praktisch hoe je hiermee omgaat zodat je kunt doen wat het beste is voor je kind op dat moment.

Vervolgens is de kans veel groter dat je je kind verwent op een normale manier en niet overdadig zodat het leuk blijft zijn/haar hele leven lang.

Kinderen overdadig verwennen heeft op de lange termijn allerlei nadelige effecten. De kans op depressie en het ontwikkelen van angsten wordt groter en daarbij kunnen ze sociale vaardigheden niet goed ontwikkelen waardoor ze later meer geïsoleerd leven als volwassene.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om na te gaan of je kind overdadig verwend wordt, of alleen bij speciale gelegenheden en andere momentjes (maar in ieder geval niet op dagelijkse basis). Merk je dat je het toch lastig vindt om af en toe een Nee of een Dat mag niet aan je kind te verkopen? Dan kan hypnose je helpen om onderbewuste overtuigingen die hiervoor zorgen te veranderen. Hiervoor zijn meerdere technieken te gebruiken, waarvan er een paar in dit artikel besproken zijn.

Wil jij meer weten over hypnose om jezelf of andere mensen te helpen? Kom dan naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-age-overindulgence/201903/the-college-admissions-scandal-is-childhood-overindulgence

[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s10826-018-1076-6

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen