Laat jij je een schuldgevoel aanpraten?
Een schuldgevoel is een geweldige manier om mensen wat te laten doen. Je ziet bijvoorbeeld dat Bedelaars in China heel goed zijn geworden in het geven van een soort schuldgevoel omdat jij het zo goed hebt als niet bedelaar.
Ze kwamen erachter dat mensen meer gaven als je een hondje erbij laat zitten. Het liefst een uitgemergeld hondje. Brengt veel op. Jij denkt dat je helpt, maar het beestje zit alleen maar langer daar op die koude betonvloer.
Precies averechts effect. Je kan beter niks geven, maar ja… schuldgevoel…
Niet alleen bedelaars doen iets met schuldgevoel.
Andere mensen zijn ook zo. Hele verhalen over hoe slecht het gaat en hoe slecht ze het hebben. Ze hebben het zo moeilijk en niks helpt ze, natuurlijk.
Vaak ben ik erin getrapt en altijd klopte het wat ze zeiden. Het werkte niet en ze hadden ook geen geld dus dubbel pech. Ze hadden mij in slaap gesust en zo het gevecht, zou je kunnen zeggen, gewonnen.
‘Zie je wel dat niks werkt?’
Een perfecte tactiek waar je dus nooit in moet trappen. E-mails vol, berichten vol van die mensen. Nooit reageer ik erop. Als ik zo een verhaal in mijn mailbox krijg weet ik het al.
Huil, huil, huil, jank, jank, jank, geen geld, kan je mij niet gratis helpen…
Nee, in die eeuwenoude samoerai tactiek trap ik niet meer in. Uit die hypnose ben ik al gestapt. Wanneer je dat gevecht ingaat, dan heb je alleen maar verliezers. Niemand wint. Het gevecht niet aangaan is het beste. Dan heb je kans op twee winnaars.
In ieder geval eentje, want een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht. En ik heb zo al heel veel gevechten vermeden.
Met een beetje mazzel voelen mensen zich hierdoor aangesproken en stoppen ze met zeiken en huilen. Verdriet hebben is prima, janken en zeiken niet. Tenminste niet in mijn mailbox.
Klagers en zeikerds willen je verzwakken. Trek je daarvan terug. Blijf in je kracht en doe er bewust niets mee. Het maakt jou dan sterker 👊.
Klagers die je een schuldgevoel aanpraten
Klagers of huilie huilie mensen doen dit vaak omdat hun gevoel met wie ze zijn en de realiteit van wie ze zijn niet overeenkomt. Hierdoor krijgen ze slechte gevoelens. Dit is dan iets wat ervoor zorgt dat ze een lager zelfvertrouwen krijgen.
Door dan te gaan klagen zorgen ze ervoor dat die slechte gevoelens even wat minder worden. Dit betekent helaas niet dat het bijvoorbeeld betere werknemers worden wanneer mensen gaan klagen op de werkvloer[1].
Mensen die je een schuldig gevoel geven willen duidelijk iets van je. Ze willen bijvoorbeeld dat je een product gratis weggeeft, of zoals bij mij een gratis hypnosesessie. Wat ik en veel andere ondernemers je kunnen vertellen is dat wanneer je iets gratis weggeeft mensen er vaak niets mee doen.
Zo ken ik ook een onderneemster die af en toe een relatief goedkoop online programma weggaf, omdat ze het toch al had, maar die mensen aan wie ze het weggaf deden er niets mee. Daardoor hielpen ze hun bedrijf alsnog niet verder. Daarom heeft ze toch besloten om altijd voor alles een prijs te vragen, zodat mensen er wel wat mee doen en hun bedrijf wél verder helpen.
Dus of het nu gaat om coaching, hypnose of gewoon mensen adviseren over hun bedrijf en wat handig is om wel of niet te doen. Wanneer mensen je een schuldgevoel aanpraten zodat jij het maar gratis weggeeft is dat voor hun vaak een manier om toch te zeggen: Zie je wel dat ik niets kan, dat ik dit niet kan oplossen of dat ik geen geld kan verdienen en het zielig doen gaat weer verder.
Het patroon van schuldgevoel aanpraten doorbreken
Als iemand begint met zijn verhaal om je een schuldgevoel aan te praten voel je je vaak al gevangen in de situatie. Want schuldgevoel is slecht en moet opgelost worden en de oplossing lijkt in eerste instantie “ja” zeggen.
Het lijkt heel onbeleefd om nee te zeggen, maar hier is het handig om even om te denken. Hoe beleeft is het eigenlijk om iemand een schuldgevoel te geven? Dát is pas onbeleefd.
Wat vaak gebeurt is dat men je het gevoel wilt geven dat jij de enige persoon bent die de hulp kan bieden die ze nodig hebben. Dit is natuurlijk niet het geval. Natuurlijk ben ik een goede hypnotherapeut, maar ik ben zeker niet de enige. Ik leid zelfs mensen op tot hypnotherapeut en ik sta voor al mijn leerlingen die het examen behaald hebben. Daar kun je goed terecht.
De persoon die je een schuldgevoel aanpraat wil je het gevoel geven dat iets heel persoonlijk is, terwijl dat echt niet het geval hoeft te zijn.
Om dan toch op een beleefde manier nee te zeggen kun je eerst uitleggen hoe die persoon je laat voelen. Je kunt zeggen dat de manier waarop ze tegen je doen je een oncomfortabel gevoel geeft. Een echte vriend zal zijn/haar excuses aanbieden en misschien het zieligheidspatroon of slachtofferpatroon doorbreken.
Iemand die bezig is om met schuldgevoel aanpraten iets voor elkaar te krijgen gaat gewoon verder naar de volgende persoon die hij een schuldgevoel kan aanpraten.
Een collega die je een schuldgevoel aanpraat
Op het werk een collega zo nu en dan uit de brand helpen werkt, maar als je merkt dat iemand toch wel erg vaak je feedback wilt of verwacht dat jij zijn/haar werk doet kun je het beste de bal terugkaatsen.
“Ja ik ben het met je eens dat dat en dat moet gebeuren, hoe ben jij van plan dit aan te pakken?”
Dat is een opmerking die ervoor zorgt dat je de verantwoordelijkheid weer teruggeeft.
Hypnose om beter voor jezelf op te komen
Voor jezelf opkomen zoals in deze voorbeelden genoemd kan nog steeds heel spannend zijn om te doen. Aan de ene kant heeft de persoon die je een schuldgevoel aanpraat het patroon om op die manier bepaalde doelen voor elkaar te krijgen.
Aan de andere kant heb jij misschien het patroon om schuldgevoel weg te nemen door op alles en iedereen maar ja te zeggen en hiermee jezelf te ondermijnen. Erg jammer!
Je bent toch meer waard dan dat? En uiteindelijk help je hier de persoon die schuldgevoel gebruikt als wapen ook niet echt mee. Uiteindelijk zal iedereen die persoon spuugzat zijn.
Dus waar komt het vandaan dat je je niet gewoon schuldig mag voelen en kunt denken, “maar ja, dat veroorzaakt die persoon om van mij iets voor elkaar te krijgen”?
Met hypnose kun je achterhalen waarom je het zo erg vindt om schuldgevoel te hebben. Waarom zelfs wanneer jij niet verantwoordelijk bent voor dat schuldgevoel, je hebt immers geen invloed op de beslissingen die die ander maakt, jij je dit zo aan te trekt dat je ja zegt en in hun hypnose blijft hangen.
Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met regressie.
Maar vandaag gaan we er even op een andere manier naar kijken. Om een hypnose of een patroon te doorbreken van schuldgevoel en ja zeggen om van dit schuldgevoel af te komen kun je ook eerst beginnen met je anders gedragen en dan ervaren hoe je je dan voelt.
Wanneer je dit eerst nog lastig vindt om te doen kun je dit oefenen met een hypnotherapeut. In een voorgesprek kun je bijvoorbeeld aangeven of je een patroon hebt ontdekt van mensen die je een schuldgevoel geven en waarop je dan “ja” moet zeggen van jezelf.
Vervolgens helpt de hypnotiseur je om te visualiseren hoe je op een beleefde manier nee zegt. Hoe je anticipeert op hun reactie. Stel dat ze boos worden, wat doe je dan? En hoe vrij je je voelt, misschien wel hoe bevrijd je je voelt wanneer je wegloopt en dus niets iets hoeft te doen vanwege schuldgevoel.
Heerlijk!
Daarnaast krijg je vaak ook affirmaties die je hardop kunt herhalen terwijl je in hypnose bent om je zelfvertrouwen te versterken om “nee” te zeggen, zoals:
“Ik stel prioriteiten aan mijn eigen werk.”
“Ik hoef niet iets te doen vanwege schuldgevoel door een ander.”
“Echte vrienden geven je een goed gevoel.”
“Het is goed om grenzen aan te geven.”
“Je mag mensen wijzen op hun eigen verantwoordelijkheden.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je overtuigingen en de gebieden in je leven waar mensen schuldgevoel gebruiken om iets van je gedaan te krijgen kan een hypnotherapeut je helpen met andere suggesties of affirmaties.
Omdenken, beleefd nee zeggen en je eigen zelfvertrouwen en zelfwaardering versterken zijn manieren om het schuldgevoel af te weren en om het patroon van de ander richting jou te doorbreken. Een hypnose-expert kan je hiermee helpen.
Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Tijdens de playshop leer je in 1 dag mensen hypnotiseren en wat je ermee kunt doen om jezelf en anderen van problemen, zoals ja zeggen door schuldgevoel, te helpen.
Wil je juist direct aan de slag met technieken, zoals hoe je een geleide visualisatie geeft en welke suggesties je kunt geven? Schrijf je dan gelijk in voor 1 van onze opleidingen.
Pin deze infographic als geheugensteuntje:
[1] https://digitalcommons.lsu.edu/gradschool_disstheses/7363/