Wat vooroordelen over andere mensen over jou zeggen

Iedereen staat vaak met een oordeel klaar voor andere mensen. Je hebt iemand ontmoet, binnen 3 seconden bepaal je al of die persoon oké is of niet. Of misschien wordt er later iets in een gesprek gezegd waarover je een mening, of oordeel hebt. Dit oordeel wat jij de ander geeft, zegt ook iets over jou.

En soms is het handig om je bewust te zijn van wat die oordelen over jou zeggen. Je hoort wel eens iets over mensen die in je “allergie” zitten. Je kunt totaal niet tegen die karakters, hoe ze doen en zich kleden, alles is verkeerd. Veel van die teamcoaches vertellen dan dat dat juist vaak mensen zijn waar je wat van kan leren, maar ja wat dan? Hoe je ontiegelijk irritant kunt zijn?

Iedereen is lief

Wanneer je graag van het positieve van mensen uitgaat betekent dit vaak dat je een meegaand persoon bent. Je vindt dingen al vrij snel goed, je kunt bijvoorbeeld helemaal niet goed onderhandelen over loon omdat je vrij snel “ja” zegt.

Deze karaktereigenschap kun je vaak herkennen aan dat je een warme persoonlijkheid hebt, empathisch bent en vriendelijk.

Dit betekent niet dat je altijd positief tegenover iedereen staat. Je kunt bijvoorbeeld wel een negatieve mening hebben over mensen, vooral wanneer die egoïstisch en koud zijn, maar je zal die negatieve mening niet snel uiten.

Het goede in mensen zien is een handige eigenschap. Mensen met deze eigenschap zijn vaak gelukkiger en meer tevreden over hun relaties.

Er kan wel een probleem ontstaan als je merkt dat er een groot verschil is in hoe je je voelt tegenover mensen en wat je uit. Dit kan voor veel stress zorgen als de verhouding zoek is. Het is dan belangrijk om je te herinneren dat echte aardigheid soms ook het delen van een negatieve mening is, misschien heeft de ander er wat aan en op die momenten is het ook beter voor jou.

Je bent een narcist als…

Je totaal niet tegen ingetogen en bescheiden mensen kunt. Als je narcisten niet kunt uitstaan betekent dit niet dat je een narcist bent. Integendeel, narcisten hebben maar weinig last van andere narcisten.

Op social media vinden narcisten berichten van andere narcisten zelfs leuker. Dit komt onder andere doordat je graag omgaat met mensen die op je lijken.

Het wordt pas een ander verhaal als de ene narcist de competitie aangaat met de andere narcist, of wanneer een narcist competitie in iemand ziet.

De eerste indruk…

Is de enige indruk die je nodig hebt om een mening over iemand te volgen. In dat geval zie je het gedrag van mensen als iets individueels en iets wat uit henzelf komt, hun gedrag wordt volgens jou dan intrinsiek gemotiveerd.

Terwijl als de eerste indruk niet de enige indruk is je vaak meer begrip hebt voor gedrag dat afhangt van de context waarin iets gebeurt.

Iemand die bijvoorbeeld chagrijnig is, kan een chagrijnige persoonlijkheid hebben of iets hebben meegemaakt vlak voordat hij/zij je ontmoette en is daardoor in een negatieve stemming gekomen.

Dat kan iedereen gebeuren toch?

Wanneer je iemand “gewoon” niet mag

Soms doen mensen niets raars, maar mag je ze gewoon niet. Eigenlijk is het niet logisch te verklaren door het gedrag wat de ander heeft laten zien.

Meestal ben je dan jaloers of voel je je bedreigt door hun succes.

Het zegt vaak ook iets over je zelfvertrouwen en negatief denken of doen tegen meer succesvolle mensen is dan een manier (niet een gezonde) om jezelf even een boost te geven.

Je bent kritisch op de levensstijl van een ander

Die werkt te hard, die sport te veel, die beweegt te weinig, die eet te gezond, die eet te vet. Kritiek op iemands levensstijl duidt vaak op twijfel over je eigen levensstijl.

  • Werk ik niet hard genoeg?
  • Sport ik te weinig?
  • Eet ik te ongezond?
  • Eet ik te mager?

Dit zijn de vragen die je je ook kunt stellen wanneer je kritiek hebt op de manier van leven die iemand heeft.

Wat meestal gebeurt, is wanneer iemand het goed heeft met die andere levensstijl dit voor een raar gevoel kan zorgen, want misschien vind je het niet logisch. Om dit vreemde gevoel weg te nemen ga je je eigen levensstijl als ideaal beschrijven.

Mensen met een langdurige relatie vinden bijvoorbeeld vaak dat stellen meer te bieden hebben aan de maatschappij dan mensen die altijd vrijgezel blijven en dat stellen een betekenisvoller leven hebben.

Hier is natuurlijk niets van waar, maar het laat wel zien dat je (voor)oordelen iets zeggen over je eigen overtuigingen en kijk op het leven.

Niet alleen je relatiestatus heeft op dit soort zaken invloed, ook ouderschap, carrièrekeuzes en welk dieet je volgt (hallo vegans! 😉)

Waak er dus voor dat je vooral jouw leven viert en dat het niet verandert naar het neerkijken op andere mensen die een ander soort leven leiden[1].

Het verminderen van vooroordelen

Het verminderen van vooroordelen, of sociale bias, is gelukkig mogelijk. Wanneer onderzoekers bijvoorbeeld aangeven aan een bepaalde groep mensen om zich bewust te zijn van een vooroordeel en om die te negeren heeft dat een klein effect op het kunnen negeren van je vooroordelen.

Suggesties kunnen dus al invloed hebben nog voordat je in hypnose bent. Maar het moet dus wel duidelijk benoemd worden, andere vooroordelen die proefpersonen kunnn hebben en die niet benoemd zijn bleven intact[2].

Vooroordelen over levensstijlen verminderen

Omdat het niet handig is om voor je omgeving gezien te worden als snob die overal op neerkijkt is het handig om je vooroordelen over levensstijlen en mensen met een bepaalde carrière weg te nemen of in ieder geval na te gaan hoe logisch het is.

Je weet bijvoorbeeld niet waarom iemand schoonmaker is geworden of taxichauffeur in plaats van manager.

Ergens zijn die vooroordelen ontstaan, vaak door overtuigingen die je hebt over hoe de wereld werkt. In het geval van levensstijl vooroordelen kan het zo zijn dat je die van jongs af aan hebt meegekregen. Je wilde misschien toen je klein was vrachtwagenchauffeur worden, maar dan zei je vader of moeder mischien tegen je dat dat geen goede baan was of iets anders.

Omdat je als kind vaak in de hypnotische staat bent en alles goed in je opneemt kan zo’n gebeurtenis dan voor een niet logische overtuiging zorgen.

Een vrachtwagenchauffeur kan namelijk best veel verdienen, zeker wanneer hij internationaal rijdt. Dan verdien je echt wel meer dan jan-modaal. En met 40 ton en 18 meter met gevaarlijke stoffen rijden is een zeer verantwoordelijke baan. Niet iedereen kan dat.

Dus waar komen sommige vooroordelen vandaan?

Dit is te achterhalen met regressie. Wanneer je naar een hypnose-expert gaat kan die de regressietechniek bij je toepassen. In eerste instantie word je in hypnose gebracht en dan helpt de hypnotiseur je om bij het moment te komen waarop de overtuiging is ontstaan die voor het vooroordeel zorgt.

Dit zijn dus vaak momenten in de kindertijd.

Omdat je toen met je kinderkennis naar een moment keek en nu met je volwassen kennis kan je het hele moment op een andere manier zien, interpreteren. Daardoor alleen al kan je overtuiging veranderen en dit zorgt er dan voor dat je vooroordeel weg is.

Dat je jezelf weer op gelijke voet ziet met andere mensen.

Vooroordelen over mensen die je gewoon niet mag verminderen

Wanneer iemand succesvol is, kun je het gevoel hebben dat jij aan het verliezen bent en dát is een niet helpende overtuiging.

Iemand met succes heeft meestal helemaal geen invloed op jouw succes. Tenzij je in een wedstrijd zit maakt dat dus helemaal niet uit.

Je kunt je ook laten inspireren door het succes van anderen. Het succes van een ander laat namelijk zien wat er mogelijk is, dat dit mogelijk is en dus ook dat het voor jou mogelijk is.

In plaats van jaloers zijn, kun je ook het gesprek aanknopen en vragen wat die persoon doet om het succes te behalen.

Overtuigingen over succes achterhalen kun je bijvoorbeeld doen door een aantal keer de waarom vraag te stellen. Waarom mag je die persoon niet? Waarom vind je het niet leuk dat die persoon dat ene ding goed kan? Waarom zou je dat zelf niet ook kunnen?

Door dit soort technieken uit te voeren, eventueel onder hypnose, kom je vrij snel bij de kern van je probleem.

Daarnaast kunnen affirmaties, of hypnotische suggesties die je herhaalt, je helpen om helpende overtuigingen als het ware te installeren, zoals met:

“Het succes van een ander is mijn inspiratie.”

“Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn succes.”

“Ik hoef het wiel niet zelf uit te vinden.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen over succes, of die voor andere vooroordelen zorgen, kan een hypnose expert je helpen met andere affirmaties.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en wat je ermee kunt? Kom dan eens naar de hypnose playshop. Die worden gegeven in Zwolle en Wormerveer.

Wil je direct aan de slag met technieken om jezelf en andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. Die worden gegeven in Zwolle, Wormerveer en online.

[1] https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-love-and-war/202001/5-things-your-judgments-others-could-reveal-about-you

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167218814003