Zeuren: Wat is het precies en hoe verander je het?
Zeuren: Wat is het precies en hoe verander je het?
06 november 2019 
6 min. leestijd

Zeuren: Wat is het precies en hoe verander je het?

Zeuren, iedereen zeurt wel eens. Je kunt bijvoorbeeld eindeloos bij je partner zeuren omdat je iets samen wilt doen of per se iets wilt hebben. Je kunt eindeloos tegen je kinderen zeuren dat ze hun huiswerk moeten maken, vooral als ze dat anders gewoon echt niet doen.

Wat is zeuren?

Wat is zeuren nu eigenlijk? Zeuren kan op meerdere dingen slaan, maar gaan vooral over langdurig bezig zijn om een bepaald doel te behalen. Meestal wil je met zeuren het gedrag of de stemming bij een ander veranderen, die daar meestal niet direct voor openstaat.

Volgens de Van Dale is zeuren:

  1. Vervelend praten over kleinigheden.
  2. Langdurig aanhouden om je zin te krijgen.
  3. Lastig en aanhoudend zijn[1].

Wanneer je zeurt hoop je dus bij de persoon tegen wie je zeurt om iets voor elkaar te krijgen. Meestal wordt dit gedaan door in te spelen op schuldgevoel.

Er zijn meerdere manieren waarop iemand kan zeuren, zoals:

1-onderwerp-zeur: “Je zou de vuilnis buiten zetten.” Een korte pauze “Je zei dat je de vuilnis buiten zou zetten.” Na een x-aantal minuten “Hoe zit het met het vuilnis? Het staat er nog steeds.”

Multi-onderwerp-zeur: “Het gras in de tuin is te hoog. Je moet echt die deur schilderen. De deur klemt nog steeds. Waarom doet de tv raar?…enz.”

Goed-voor-je-zeur: “Heb je je medicijnen al genomen? Je moet dát niet eten, dat is slecht voor je.”

Derde-partij-zeur: “De buurman heeft het vuilnis al wel buiten gezet. Tegen de tijd dat jij in actie komt, is het vuilnis straks al opgehaald.”

Waarschuwings-zeur: “Doe je wel je gordel om voordat je wegrijdt, ik heb geen zin in nog zo’n boete zoals vorige week.”

Het is belangrijk om iets te doen tegen gezeur. Wanneer je het namelijk áltijd naast je neerlegt kan dit ervoor zorgen dat de zeurende partij zich niet gehoord voelt, kwaad wordt en zelfs rancuneus kan worden. Totaal niet reageren op zeuren kan ervoor zorgen dat je relatie verslechtert.

Helaas is het maar al te aantrekkelijk om zeuren te negeren, omdat zeuren meestal plaatsvindt als je net thuis bent van je werk. Je wilt gewoon even rust, maar dan komen er van die dagelijkse klusjes die nog even gedaan moeten worden. Als man is het nog wel leuk om even een pot open te draaien om je manlijkheid te laten zien, maar als er echt nog een klus geklaard moet worden is dat minder leuk. Als vrouw is het ook niet altijd leuk als je man opeens verwacht dat jij nog een 3 gangen maaltijd gaat koken terwijl jij ook een zware dag op je werk hebt gehad. Toch moet je dus niet altijd het “gezeur” negeren.

Aan de andere kant moet je ook écht niet te veel zeuren, dit kan zorgen voor vervreemding van elkaar binnen je relatie.

Mannen zeuren

Mannen kunnen net als vrouwen zeuren, meestal gaat het gezeur echter over andere onderwerpen. Bijvoorbeeld het belang van voetbal op televisie op zondagavond, het kunnen gamen, bier, de auto, bier, of je wel of geen make-up op hebt, bier.

Mannen zeuren dus wel, maar op een andere manier dan vrouwen.

Vrouwen zeuren

Dit verschil komt doordat vrouwen meer actieve hersendelen hebben wanneer ze praten. Dit is ook waarom ze over het algemeen meer praten dan mannen[2].

Vrouwen zijn ook meer gericht op het regelen van meerdere taken en kunnen eenvoudiger wisselen tussen de taak waarmee ze bezig zijn dan mannen. Als een man dan meerdere taken nog moet uitvoeren, dan kan het “zeuren” om die taken overweldigend zijn voor de man.

De man kan zich immers maar op 1 taak tegelijkertijd richten. Dit is waarom ze bijvoorbeeld de vrouw de schuld geven van het missen van een afslag wanneer ze op dat moment aan het praten was. Of waarom iedereen stil moet zijn als hij aan het telefoneren is.

Vriend vindt dat ik zeur

Als je vriend aangeeft dat je zeurt bestaat de kans (maar dat hoeft niet zo te zijn) dat je te veel klusjes of dingetjes in 1 keer op zijn takenlijstje zet. Probeer daarom per avond het bij 1 dingetje te houden.

Houd eventueel bij waarover je “zeurt” in een dagboek om te dubbelchecken of het echt uit de hand loopt of niet.

Spreek anders met elkaar af dat op bepaalde avonden er niet gepraat wordt over klusjes die nog gedaan moeten worden.

Aan de andere kant kan je vriend zich ook een aantal dingen gaan afvragen, namelijk:

  • Luister ik nog naar mijn vriendin of negeer ik haar zo compleet mogelijk?
  • Begrijp ik haar frustraties?
  • Geef ik haar erkenning voor wat ze bereikt?
  • Vind ik bepaalde taken beneden mijn waardigheid omdat ik de kostwinnaar ben?
  • Ben ik gewoon lui en geef ik niet om haar?
  • Doe ik superieur en wil ik haar gewoon een slecht gevoel geven?
  • Is er een dieper probleem waarom ik niet wil meewerken?
  • Wil ik blij zijn?

Vooral als je blij wilt zijn zal je vriend ook even de tijd moeten nemen om het met je te hebben over de problemen in je relatie zodat je samen tot een oplossing kunt komen.

Minder zeuren

Zeuren is vaak ook een indirecte manier om aan te geven dat je een onderliggend probleem hebt met je partner. Dit geldt vooral voor vrouwen.

Bespreek het échte probleem

Ga daarom eerst voor jezelf na wat nu het “grote” onderliggende probleem is. Misschien weet je het al en misschien is het nog wat vaag. Als het nog wat vaag is kan een hypnotherapeut je helpen het probleem te achterhalen door bijvoorbeeld een Socratisch Gesprek te voeren.

Tijdens een dergelijk gesprek wordt de waarom vraag een aantal keer herhaald, bijvoorbeeld “Waarom blijf je doorgaan over de klusjes die je vriend/man/partner nog moet doen?” Vervolgens wordt op dat antwoord weer de waarom vraag gesteld. Zo kun je komen bij de kern van wat je eigenlijk wilt zeggen.

Als je dat dan tegen je partner zegt in plaats van blijft zeuren over andere zaken, kan het daadwerkelijke probleem opgelost worden en dat maakt de relatie een stuk prettiger.

Mannen reageren ook beter op directe communicatie dan indirecte en als het daadwerkelijke probleem wordt opgelost helpt dat ook om je relatie te verbeteren.

Vertel hoe jij je voelt

Als je partner laat thuiskomt en jij al uren zit te wachten is het handiger om te zeggen dat je je eenzaam voelt zonder hem/haar, dan om die persoon egoïstisch te noemen en kwaad te worden.

Door je juist kwetsbaarder op te stellen geef je jouw partner de kans om ook kwetsbaar te zijn. Dit is het begin om samen tot een oplossing te komen zodat het zeuren ook minder wordt.

Als je het lastig vindt om je emoties te uiten kan je met hypnose achterhalen waarom dit zo is en blokkades om emoties te uiten wegnemen.

Dit heb ik zelf ook gedaan met hypnose (voordat ik er echt mee aan de slag ging) en toen kwam ik erachter dat ik eens tijdens een begrafenis had bedacht dat je als man blijkbaar niet huilt, dit niet uiten van verdriet heeft uiteindelijk voor allerlei problemen gezorgd. Nu ik mijn emoties wel kan uiten, gaat alles een stuk beter in mijn leven.

In plaats van zeggen “je komt altijd te laat”, kun je je dus focussen op het beschrijven van het gedrag, wat je ervan denkt en welke gevoelens dit je geeft en hoe jij je zult voelen wanneer dit gedrag niet stopt/verandert.

“Het valt me op dat je al de hele week laat komt. Daardoor maak ik me zorgen over of je te hard werkt of vreemdgaat. Hierdoor voel ik me eenzaam en geen prioriteit. Als dit door blijft gaan word ik gewoon gek van bezorgdheid over jou.”

Dit kun je ook eerst visualiseren met een hypnotiseur zodat het minder spannend wordt als je dit ook écht doet.

Niet zeuren tegen je kinderen

Je kinderen laten doen wat je wilt kan ervoor zorgen dat je ook tegen je kind gaat zeuren, zoals: “Je moet je kleding in de was doen, doe nou eens je kleding in de was, ik wil niet de hele tijd vieze kleding uit je kamer halen, je moet het zelf in de was doen.”

Door te blijven herhalen wat ze moeten doen kan je kind denken dat het normaal is dat je dit doet en omdat je steeds kwaaier wordt kan dit ervoor zorgen dat je kind ook weer kwaad op jou wordt.

In plaats daarvan is het handiger om tegen je kind te zeggen dat je voortaan dingen maar 1 keer zegt en dat als hij/zij daar niet op reageert het zijn/haar keuze is. Vervolgens moet je sterk genoeg zijn om niet alsnog die vieze kleding op te rapen. Op gegeven moment zal het kwartje vallen dat vieze kleding echt pas gewassen wordt als het in de wasmand belandt.

Dit is wel een proces waarvoor je een lange adem nodig hebt.

Kortom zeuren is een veelvoorkomend probleem en zal op lange termijn negatief zijn voor je relatie met je partner en kinderen. Het is dus heel belangrijk dat je in harmonie leeft en geen langdurig gezeur hebt. Hypnose is een goede stap om effectief dit probleem op te lossen.

Wil jij weten hoe hypnose voelt en hoe hypnose je kan helpen om je emoties beter te uiten dan met zeuren of het negeren van de zeurder? Kom dan eens naar een de gratis online masterclass om kennis te maken met hypnose.

Wil je direct aan de slag met technieken om jezelf en andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze seminars of opleidingen. 

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

zeuren

Bronnen:

[1] https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/zeuren#.XbriZJpKiUk

[2] Why Men Lie & Women Cry: How to get what you want from life by asking. (2016) Allan Pease, Barbara Pease. Pag.


Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen