Klagen: Hoe stop je ermee?
Klagen: Hoe stop je ermee?
03 december 2018 
in Stress
6 min. leestijd

Klagen: Hoe stop je ermee?

Klagen, iedereen doet het wel eens, zoals over de trein die weer eens te laat komt. Het weer, je schoonmoeder en die irritante zwager van je die zijn mond maar niet kan houden en altijd een discussie uitlokt op familiefeestjes. Weg gezelligheid! Ben jij zo iemand die maar niet kan stoppen met klagen? Dan is dit een blog voor jou!

Waarom klagen we?

Er zijn allerlei redenen waarom mensen kunnen klagen, zoals:

Stress verminderen door te klagen

Een van de beste manieren om stress te verminderen is door je problemen uit te spreken. Wie kropt ook niet vaak gevoelens op tot dat dit tot een uitbarsting komt? Door te klagen doseer je eigenlijk het uiten van gevoelens waardoor je minder snel tot een grote uitbarsting komt. Door je frustraties te uiten voel je je gewoon beter. Soms moet je gewoon even klagen over die super irritante collega.

Hulp vragen

Bij ernstige stresstriggers kan klagen ook een manier zijn om hulp te vragen. Wanneer je bijvoorbeeld relatieproblemen hebt en hierover klaagt bij een vriend of vriendin is dit ook een impliciete hulpvraag om een oplossing voor je relatieprobleem.

Vooral wanneer je zelf geen uitweg meer ziet is klagen de enige manier om nog een uitweg te vinden.

Depressie

Dat vast zitten, dat is vaak ook een gevoel waarvan je last kunt hebben als je depressief bent. Daarbij ben je dan vaak gefocust op het negatieve en dat geeft natuurlijk wel reden tot klagen.

Je familie klaagt ook

Soms is klagen ook gewoon onderdeel van je cultuur, of althans, iets wat normaal is voor de mensen met wie je omgaat. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een familie waar er elke dag werd geklaagd kun je dit heel normaal vinden en het gedrag hebben overgenomen.

Aandacht krijgen

Soms als je het gevoel hebt dat je geen talenten hebt die het waard zijn om aandacht mee te krijgen kan klagen de enige manier zijn om aandacht te krijgen. Uiteindelijk reageren mensen namelijk vaak wel op een klacht en op die manier kun je wel in een gesprek komen.

Welke factoren dragen bij aan klagen?

Waarover je klaagt hangt van verschillende factoren af. Uit onderzoek naar klagen bij (mislukte) aankopen blijkt bijvoorbeeld dat de grootte van het verlies, of de verspilde moeite, een reden is die ertoe leidt dat mensen gaan klagen[2].

Een andere factor is je overtuigingen over klagen. Is het sociaal acceptabel? In welke context vind je het ok om te klagen?

De ervaringen die je in het verleden hebt gekregen met klagen kunnen er ook voor zorgen dat je meer of juist minder klaagt. Sommige mensen klagen bijvoorbeeld omdat dit ze meestal een soort winst oplevert. In ieder geval in de vorm van aandacht.

Hoe groot is je zelfvertrouwen?

Je zelfvertrouwen heeft ook een grote invloed op je neiging om te klagen. Als jijzelf denkt dat je jouw problemen zelf kunt oplossen zul je veel minder snel klagen dan wanneer je denkt dat je jouw probleem niet kunt oplossen.

Je zelfvertrouwen heeft ontzettend veel invloed op je gedrag, de keuzes die je maakt en wat je wel en niet doet. Daarom is onderzoek naar je zelfvertrouwen en de mate waarin je klaagt best een handige zet.

Waarom het belangrijk is om te stoppen met klagen

Vooral wanneer je ontzettend veel klaagt is het belangrijk om hiermee te stoppen. Op je werk wordt te veel klagen namelijk niet gewaardeerd. Klagen op het werk kan er namelijk voor zorgen dat er meer ruzie op de werkvloer is. De teamgeest en de mening over het werk worden aangetast. Klagen zorgt dus op het werk vaak voor meer negativiteit dan nodig is, waardoor je in een soort vicieuze cirkel belandt waarin je steeds meer reden tot klagen hebt[3].

Het nadeel van gezien worden als een klager is dat je niet wordt toegelaten in de meer informele groepen op het werk en sneller je baan kunt kwijtraken. Dit betekent niet dat je nooit mag klagen, dit betekent dat je met kleinere porties moet klagen of je klachten op een andere manier kunt brengen.

Manieren om te stoppen met klagen

Nu je weet welke oorzaken er zijn en waarom het zo belangrijk is om te stoppen met (te veel) klagen kun je nagaan welke oorzaak bij jou ervoor zorgt dat je klaagt.

Oorzaak van klagen achterhalen

Wanneer dit niet helemaal duidelijk is kun je beginnen met een gesprek met je hypnose-expert om de oorzaak te achterhalen. Hiervoor zijn meerdere technieken mogelijk. Als het voor jou echt niet duidelijk is waarom je veel klaagt kun je dit achterhalen met regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onbewuste heeft bepaald dat het ok is voor jou om veel te klagen en dat dit iets is wat altijd voor je zal werken, al kan dit nu al niet meer het geval zijn.

Dit zijn vaak momenten uit de kindertijd omdat je dan jouw overtuigingen vormt over hoe de wereld werkt en hoe jij daar het beste in functioneert. Echter, als kind heb je de wijsheid niet in pacht en soms kun je hierdoor hele onlogische overtuigingen hebben. Tijdens een regressie evalueer je eigenlijk jouw overtuigingen of die nog passen bij de kennis die je inmiddels hebt vergaard. Alleen al het besef dat een overtuiging niet logisch is kan ervoor zorgen dat je minder klaagt.

Zelfvertrouwen in eigen kunnen verbeteren

Een andere manier om het klagen te verminderen is door meer vertrouwen in je eigen kunnen te ontwikkelen. Dit betekent niet dat een hypnose-expert je een paar keer de zinnetjes laat herhalen dat je geweldig slim bent en alles kunt, dat kan natuurlijk wel.

Meestal wordt het vertrouwen dat je iets kunt leren en kunt blijven verbeteren gestimuleerd. Dit kan bijvoorbeeld met zelfhypnose. Afhankelijk van jouw overtuigingen over hetgeen waarover je klaagt en hoeveel invloed je hier zelf op hebt kan een hypnose-expert je hypnotische suggesties meegeven die je thuis beluistert om je overtuigingen over jezelf te verbeteren zodat je meer zelfvertrouwen krijgt, dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Je leert elke keer als je jouw doel nog niet bereikt.”

“Je hebt invloed op je omgeving.”

“Je kunt leren wat je nog niet kan.”

Afhankelijk van je overtuigingen over invloed en over je eigen capaciteiten kan een hypnose-expert je andere suggesties meegeven die je thuis tijdens zelfhypnose kunt beluisteren. Meestal krijg je die mee op een mp3 en staat daar ook een inductie op zodat je eenvoudig in hypnose raakt. Het enige wat je wel even zelf moet doen is een rustige omgeving creëren waarin je ongestoord naar de zelfhypnose-opname kunt luisteren.

Stress verminderen

Klagen helpt dus om stress te verminderen, maar wat als je merkt dat je steeds meer weerstand op het klagen krijgt? Dan zijn er natuurlijk ook andere manieren om je stress te verminderen. Zo kun je zoeken naar een oplossing voor je klacht, of juist met rustmomenten je stress verminderen.

Sporten en meditatie zijn bijvoorbeeld 2 manieren om stress te verminderen. Het sporten vermindert stress doordat je lichaam allerlei stofjes aanmaakt die je creatiever maken, waardoor je meer mogelijkheden ziet om je problemen op te lossen. Zoals het eiwit BDNF wat helpt om stress te verminderen en je denkprocessen te verbeteren.

Meditatie helpt juist door een echt rustmoment te hebben wat er ook al voor zorgt dat de hoeveelheid stresshormonen lager wordt. De neiging om te klagen wordt dan vanzelf minder.

Op een gezonde manier aandacht krijgen

Klagen voor het krijgen van aandacht is natuurlijk geen goede basis voor langdurig contact. Het is daarom erg belangrijk om op een gezonde manier aandacht te krijgen. Hiervoor kun je onder andere kijken naar je eigenwaarde en naar manieren om een sociaal leven op te bouwen.

Je bent toch veel meer waard dan alleen aandacht om problemen op te lossen? Aandacht voor gezelligheid en op basis van overeenkomsten is veel handiger en helpt je ook om langdurige vriendschappen op te bouwen.

Een goede manier om mensen te ontmoeten is door iets sociaals te gaan doen. Zo kun je je aanmelden voor een teamsport of zelfs theatersport waarbij het sporten meer bestaat uit het maken van theater. Iets dat zeker voor gezelligheid zorgt.

Vind je het eng om nieuwe mensen te ontmoeten? Dan kan een hypnose-expert je helpen met een geleide visualisatie. Zo’n visualisatie helpt je voorstellingsvermogen om je te laten zien hoe jij succesvol kunt meedoen aan een vorm van teamsport en hierbij aandacht krijgt zonder dat je hiervoor hoeft te klagen.

Klagen is iets wat veel mensen doen, maar wanneer je dit te veel doet kan dit voor sociale isolatie zorgen, met name op het werk. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden in de hoeveelheid waarmee je klaagt. Een oorzaak vinden voor het klagen is erg belangrijk om een oplossing te vinden. Hypnose kan je helpen met het vinden van de oorzaak en met het oplossen van het probleem dat voor overmatig klaaggedrag zorgt.

Wil je weten hoe hypnose hier precies mee kan helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.psychologytoday.com/us/blog/fixing-families/201811/how-stop-complaining?collection=1121785

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mar.20298

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1559-1816.2005.tb02102.x

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen