Leven met een drugsgebruiker
Leven met een drugsgebruiker
12 januari 2018 
6 min. leestijd

Leven met een drugsgebruiker

Drugs kan voor sommige mensen heel leuk zijn, het kan mensen zelfs dichter bij elkaar brengen. Heb jij een partner die echter niet weet wanneer hij/zij moet stoppen? Dan kan leven met een drugsgebruiker veel lastiger zijn. Vooral als het toch een echte verslaving is, of wanneer hij/zij zichzelf niet onder controle heeft tijdens het drugsgebruik. Wil je weten hoe je hiermee kunt omgaan? Lees dan vooral dit blog verder.

Wanneer is iemand een problematische drugsgebruiker?

Op het moment dat jij je er niet prettig bij voelt dat je partner drugs gebruikt heb je last van een problematische drugsgebruiker. Dit is dus vrij subjectief. Echter, als je merkt dat het invloed heeft op je gemoedstoestand, stress, slaap en financiële situatie kun je feitelijk vaststellen dat er een probleem is dat opgelost dient te worden.

Wat als je zelf ook een drugsgebruiker bent?

Als je zelf een drugsgebruiker bent en je partner is dat ook kan dit het drugsgebruik versterken terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt. Als drugsgebruiker kun je namelijk last krijgen van een stigma, omdat het toch iets is dat sociaal niet geaccepteerd is.

Wanneer jouw partner ook drugs gebruikt bescherm je elkaar eigenlijk tegen dit stigma, maar tegelijkertijd kan dit er ook voor zorgen dat je alles met elkaar doet, elkaar als beste vrienden ziet en hierdoor in een sociaal isolement raakt (1).

Daarbij ben je van elkaar afhankelijk voor zorg, dit kan op gespannen voet staan met het drugsgebruik. Het gebruik van heroïne is bijvoorbeeld gevaarlijk, maar door de afhankelijkheid en door de bescherming die de relatie biedt aan het stigma tegen drugsgebruikers kun je er juist niet voor zorgen dat dit middel niet meer gebruikt wordt. In het ergste geval deel je zelfs naalden, want dat doen vrienden, waardoor je ongeneeslijk ziek wordt.

Het is daarom heel belangrijk om samen hulp te zoeken om te stoppen met het gebruik van drugs en om moeite te steken in het vergroten van je sociale kring, onafhankelijk van je partner.

Hoe een drugsgebruiker je leven kan beïnvloeden

Drugsgebruik kan je leven al beïnvloeden als het nog niet eens om je partner gaat, maar als het gewoon een vriendschap betreft. In eerste instantie kan er niets aan de hand lijken, vooral als je zelf ook drugs of drank misbruikt.

Echter krijg jij of je vriend(in) een partner? Dan is de kans groot dat de vriendschap geen stand houdt. Dit blijkt uit onderzoek dat in 2016 is uitgevoerd naar hoe nieuwe liefdes vriendschappen kan verbreken. Dit gebeurt vooral als er drank in het spel is (2). Wanneer je juist geen problematische relatie hebt met een verslavend middel komt een nieuwe liefde vaak ook niet tussen een bestaande vriendschap.

Als je partner juist drugs gebruikt kan dit er omgekeerd ook voor zorgen dat je juist waardevolle vrienden kwijtraakt. Je wordt dan bijvoorbeeld door je sociale omgeving gezien als schuldig-door-associatie. Omdat jij met een drugsgebruiker gaat, zal jij ook niet goed zijn. Op die manier krijg je dan ook last van dit stigma. Dit kan zelfs zo ver gaan dat dit je kansen op werk of promotie vermindert.

Naast je sociale acties kan het je leven ook op andere manieren beïnvloeden. Je partner heeft bijvoorbeeld veel aandacht nodig en je moet hem/haar helpen met het krijgen van de drugs. Geld uitlenen is iets wat je wellicht al dagelijks doet en het geld terugkrijgen is wellicht iets dat al niet meer gebeurt.

Jij staat vaak niet op nummer 1, maar de drugs en pas daarna is er tijd voor gezelligheid met jou want dan zijn ze pas ontspannen.

Hoe jij denkt over de situatie is vaak ook iets wat drugsgebruikers naast zich neerleggen.

Daarnaast heb je ook nog eens te maken met de stemmingswisselingen en de stress die het samenleven met een drugsgebruiker kan opleven.

Hoe ga je om met een drugsgebruiker?

Het is erg belangrijk dat je partner stopt met het gebruiken van drugs. Als iemand aan de drugs gaat doordat hij voorgeschreven medicatie niet meer kan krijgen is dit een waarschuwing. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat verslaafden die een heroïne overdosis hebben gehad vaak van tevoren aan het dokter-hoppen waren om maar aan de medicatie te komen die ze nodig hadden (3).

Nu krijg je in Nederland niet snel dezelfde medicatie als in de V.S., maar snelle wisselingen van arts achter elkaar zijn een waarschuwing van een escalerend probleem van iemand die niet naar de raad van de arts of van jou wil luisteren, maar die wel doorheeft dat er hulp nodig is.

Omdat je jouw partner wilt helpen met van de drugs afblijven is er een aantal dingen die je kunt doen.

Geen toegang tot het huishoudgeld

Zakgeld en verder niets. De kans is namelijk groot dat je partner het huishoudgeld misbruikt voor zijn/haar verslaving. Een gezamenlijke rekening kun je het beste opzeggen of juist ervoor zorgen dat jij alle pasjes hebt en dat alleen jij het wachtwoord van je bankrekening kent. Als iemand zijn/haar fix nodig heeft en daarvoor het laatste geld gebruikt dat je nog hebt kan dit behoorlijk vervelend zijn. Op dat moment zelf denkt de verslaafde er niet eens over na. De kater komt later zullen we maar zeggen.

Me-time

Tijd voor jezelf is erg belangrijk. Je kunt je niet altijd druk maken over de zorgen van je partner en over zijn/haar drugsgebruik. Door met vrienden of familie af te spreken kun je al veel doen om even weg te zijn van de prikkels van je drugsgebruikende partner.

Daarnaast kun je ook totale me-time hebben. Ga bijvoorbeeld naar een spa, de fitness of schoonheidsspecialist om lekker in je eentje te ontspannen. In je eentje naar de film gaan is ook altijd een goed idee om even uit negatieve energie te komen.

Stop met het steunen van de verslaving

Als je partner geen drugs kan krijgen kun je ontzettend veel medelijden met hem/haar krijgen. Hij of zij voelt zich dan duidelijk niet goed, kan last krijgen van stress en zelfs van paniekaanvallen. Je ziet dit lijden aan en wilt hem/haar dan graag helpen. Of je maakt je juist druk over wat je geliefde kan doen als je hem/haar niet helpt. Wellicht begint hij/zij zelf te praten over “dan maar stelen of een overval plegen” om aan het geld voor zijn/haar verslaving te komen. Dat wil je andere mensen dan ook niet aan doen.

Hierdoor houd je echter de verslaving in stand. Door hem/haar juist niet te steunen komt je partner erachter dat hij/zij hulp nodig heeft en daarbij laat dit ook zien dat de wereld niet vergaat als hij/zij zijn/haar fix een keer mist.

Haal jezelf weg uit onveilige situaties

Vooral als je partner onder invloed is van drugs kan er van alles gebeuren. Een fikse ruzie met een totale scheldpartij kan zelfs uitmonden in geweld met ernstige mishandeling tot gevolg. Als je onderbuik zegt dat je beter even weg kunt gaan, moet je ook weggaan (4).

Verhindert je partner het je dat je de deur uit kunt lopen? Dan wordt je in feite gegijzeld en kun je de politie bellen omdat je vrijheid is beroofd. Dit kan er wel voor zorgen dat de situatie verder escaleert, maar wellicht werkt de komst van de politie ook ontnuchterend op je partner.

Hulp voor jezelf

Een relatie hebben met een drugsgebruiker kan ook voor jezelf allerlei problemen geven op emotioneel en financieel vlak. Ook als partner van een drugsgebruiker kun je daarom hulp voor jezelf inschakelen om met emotionele problemen om te gaan.

Daarbij kun je tijdens deze hulp ook meer leren over hoe je beter weerstand kunt bieden tegen de verslaving en het gedrag van je partner en hem/haar dan tegelijkertijd helpt om minder drugs te gebruiken of om rustiger te blijven terwijl hij/zij drugs gebruikt.

Een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen met zelfvertrouwen en technieken om kalm te blijven in stressvolle situaties. Daarbij kan dit je helpen om niet meegezogen te worden in de verslaving. Sommige drugsgebruikers willen dat je mee gebruikt zodat het minder erg lijkt dat zij drugs gebruiken. Dit tast uiteindelijk jouw integriteit aan en hiermee ontkennen ze nog harder dat er een probleem is.

Hulp voor je partner

Zoek afkickprogramma’s waar je partner aan mee kan doen om te stoppen met de drugs. Programma’s van minimaal 3 maanden hebben vaak de beste kans op succes.

Om je partner mee te laten doen is het belangrijk om zorg en liefde de boventoon te laten voeren in het gesprek om hem/haar te overtuigen. Iemand aanwijzen als schuldige werkt juist averechts.

Praat met lotgenoten

Daarnaast kun je ook praten met lotgenoten die ook een relatie hebben (gehad) met iemand die drugs gebruikte. Van hen kun je praktische tips en inzichten krijgen in hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan en wanneer er echt een alarmbel gaat dat het totaal de verkeerde kant op gaat.

Wil je meer weten over mentale technieken om beter om te gaan met drugs of andere emotionele problemen? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of lees het boek “Breek je vrij”.

Pin ook deze handige infographic:

leven met een drugsgebruiker

Bronnen:

1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953617301582

2. http://psycnet.apa.org/record/2015-53035-001

3. https://www.mja.com.au/journal/2004/180/5/seeking-drugs-or-seeking-help-escalating-doctor-shopping-young-heroin-users

4. https://www.narconon.org/blog/drug-addiction/dos-donts-dealing-addict-life/


Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen