Liefdeloze jeugd: wat te doen
Liefdeloze jeugd: wat te doen
03 juni 2017 
6 min. leestijd

Liefdeloze jeugd: wat te doen

Opgroeien op zich gaat bij veel mensen goed. Een liefdevolle jeugd is iets wat voor het merendeel van de mensen is weggelegd, maar helaas hebben sommige mensen juist last van een liefdeloze jeugd. Dit is een probleem dat in alle lagen van de samenleving kan voorkomen. Als je niet mishandeld wordt betekent dat niet automatisch dat er wel van je gehouden wordt. Er zijn zelfs kinderen van ouders die het financieel ontzettend goed hebben, maar die toch niet het gevoel hebben dat er van ze wordt gehouden.

Om te zien wat voor die gevoelens kan zorgen en wat je zelf kunt doen in je volwassen leven om hiervan te herstellen.

Als je last hebt van een liefdeloze jeugd vind je het lastig om je te binden aan je familie en daarmee wordt het vaak ook lastig om je te binden aan vriendschappen of andere relaties. Daarbij kan opgroeien in een liefdeloze situatie ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen laag is en dat je jezelf ook niet goed waardeert.

Uit een langdurig onderzoek dat al in 1966 is begonnen blijkt dat het hebben van een warme jeugd belangrijk is voor bepaalde dingen in het leven, zoals inderdaad de binding met andere mensen, omgang met stress en fysiek en psychisch welzijn.

Een warme jeugd kan echter niet voorspellen of je in een hogere of lagere sociale klasse belandt of je op een andere manier succesvol ontwikkelt. Dus of je nu een koude of warme jeugd hebt gehad is niet van invloed op het werk dat je later krijgt en hoeveel geld je gaat verdienen of hoe goed jij je talenten kunt ontwikkelen.

Dat is op zich weer goed nieuws.

Voorwaardelijke liefde

Een groot probleem van het niet ervaren van liefde is als liefde voorwaardelijk wordt gemaakt aan iets. Bijvoorbeeld het hebben van goede schoolprestaties of het hebben van atletische talenten.

Dit is een gevoel dat kinderen bijvoorbeeld kunnen ervaren als ze niet naar het hoogste schoolniveau worden doorverwezen. Of als ze alleen een compliment krijgen bij het halen van hoge cijfers en niet bij het proces om überhaupt op een hoog cijfer te kunnen mikken tijdens een toets.

Voorwaardelijke liefde kan je het gevoel geven dat als je dat niet kunt je een waardeloos persoon bent en daarbij kunnen taken zoals studie of ontwikkeling op het werk hierdoor meer stress opleveren dan nodig is.

Daarbij kan het er ook voor zorgen dat je minder trots bent op je werk dan zou kunnen. Het werk is immers iets wat moet en niet iets dat je uitzonderlijk goed kán. Terwijl je wellicht veel beter bent in het werk dat je doet dan menig ander. Dat is toch best iets om trots op te zijn.

Complimenten kunnen zelfs uitingen zijn die je wantrouwt als volwassene omdat je denkt dat je alleen een compliment krijgt voor iets dat je doet en niet voor wie je gewoon bent.

Zo’n voorwaardelijke liefdesrelatie kan er zelfs voor zorgen dat je eerder dan economisch mogelijk je ouderlijk huis verlaat. Je gaat dan bijvoorbeeld bij vrienden wonen en vertikt het om thuis te komen wonen. In de Verenigde Staten zijn hierdoor 200.000 jonge mensen dakloos.

Waaraan herken je liefde?

Vooral in de jonge jaren van je leven, zeg maar van 0-5 jaar, is het belangrijk om liefdevol met je kind om te gaan. Knuffelen, zachtaardig met je baby en peuter omgaan, iets doen met signalen van stress en de stress direct verminderen zijn belangrijk om een goede band tussen ouder en kind te hebben en ze zijn belangrijk voor het kind om zich geliefd te voelen.

Als je als ouder niet aanwezig bent als je kind erkenning nodig heeft of een knuffel omdat het leven als kind gewoon lastig is met al die dagelijkse nieuwe indrukken kan een kind hierdoor last krijgen van onzekerheid. De kans wordt dan ook groter dat dat kind andere kinderen gaat pesten.

Mentale stoornis bij de ouders

Als een van de ouders een mentale stoornis heeft kan dit ervoor zorgen dat je niet optimaal opgroeit en last krijgt van een liefdeloze jeugd. Een mentale stoornis bij 1 van de ouders is niet per definitie slecht voor je kind, maar het kan ervoor zorgen dat normale routines voor het kind worden onderbroken waardoor het kind zijn leven te veel moet aanpassen.

Als je moeder bijvoorbeeld narcistisch is kan dit ervoor zorgen dat je onzeker wordt, je maar half kunt hechten aan iemand en daardoor vaak een “slachtoffer” wordt in volwassen relaties.

Voortrekken van 1 kind

Als je meerdere kinderen hebt moet je ervoor waken om niet 1 duidelijk favoriet kind te hebben. Een kind behandelen als een ster en voortrekken ten opzichte van een ander kind kan ook resulteren in een gevoel van niet geliefd zijn. In ieder geval voor het kind dat de sterrenbehandeling niet krijgt. Daarnaast kan het kind dat de sterrenbehandeling wel krijgt in een veeleisend volwassen persoon veranderen, waarmee hij/zij uiteindelijk ook niet veel vrienden zal maken.

Te veel sturen van je kind

Je kind willen sturen in de vrienden die hij heeft, het profiel dat hij kiest, de vervolgopleiding, de hobby’s die hij/zij heeft en hem/haar daarmee beletten om zijn/haar eigen persoonlijke interesses te ontwikkelen. Dit kan ervoor zorgen dat hij/zij zich niet geliefd voelt juist omdat er te weinig bewegingsvrijheid is.

Ook als je te kritische bent, zoals dat je per sé wilt dat je kind cijfers heeft die consequent hoger zijn dan een 8, kan dat schadelijk zijn voor het gevoel van liefde dat een kind ervaart.

Gevaarlijk gedrag

Mishandeling, drugsgebruik als je dit doet als ouder beschadig je jouw kind ontzettend. Je kind moet zich in ieder geval veilig voelen in huis. Als je jouw kind mishandelt voelt dat niet veilig en als je van de planeet bent door drugs krijgt je kind over het algemeen ook te weinig aandacht en gevoelens van veiligheid.

Tips om over een liefdeloze jeugd heen te komen

Of je nu mishandeld bent of juist geen aandacht kreeg, het kan beide zorgen voor gevoelens van afwijzing en het kan je nu nog lastig maken om relaties met mensen aan te gaan. Daarom heb ik de volgende tips om over een liefdeloze jeugd heen te komen.

Tip 1: Verwar een Nee niet met een afwijzing

Soms kunnen dingen niet, dit betekent niet direct dat je totaal bent afgewezen als iemand een keer nee tegen je zegt.

Tip 2: Besef je dat het niet aan jou ligt

Heel vaak kan de oorzaak van een afwijzende ouder liggen in een familiegeheim of huwelijksproblemen tussen de ouders die worden afgereageerd op het kind. Of je nu wel of niet je best deed op school, als je ouders geen liefde lieten blijken ligt dat gedrag aan hun eigen overtuigingen, geheimen of persoonlijke issues en niet aan iets wat jij ooit verkeerd hebt gedaan.

Tip 3: Waardeer andere relaties die wel werken

Als je opgroeit kan het gebeuren dat je een vriendschap hebt waarbij die ouders voor jou veel meer het gevoel van ouders geven dan je eigen ouders. Waardeer vriendschappen die dat soort rollen vervullen en wees je ervan bewust dat als je ouders je wellicht niet waarderen om wie jij bent er nog genoeg andere mensen zijn die je wél waarderen om wie jij bent.

Tip 4: Versterk je zelfvertrouwen met hypnose

Als je merkt dat je zelfvertrouwen door het gedrag van je ouders een tik heeft opgelopen kun je hier veel aan doen met zelfhypnose. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van hypnotische suggesties, zoals deze:

Ik ben niet afhankelijk van mijn ouders voor liefde.

Als 1 van mijn vrienden nee zegt is dat géén afwijzing van mijn gehele persoon.

Ik ben goed genoeg zoals ik ben.

Als deze suggesties voor jou niet werken kun je naar een hypnotherapeut gaan. Gezamenlijk kun je dan persoonlijke hypnotische suggesties krijgen die wel op jouw gevoelens en overtuigingen van toepassing zijn en die jouw zelfvertrouwen kunnen verbeteren.

Tip 5: Houd van jezelf

De wereld is een harde plaats en zelfcompassie is dan net iets wat je nodig hebt. Als het stemmetje in je hoofd toch iets te vaak streng tegen je is kun je jezelf afvragen of je ook zo tegen je vrienden zou doen. Is het antwoord nee? Dan mag je ook niet zo tegen jezelf praten.

Tip 6: Gebruik mindfulness

Een andere manier om negatieve gedachtegangen over jezelf te herkennen en te stoppen is door mindfulness toe te passen. Als je het lastig vindt om de vorige tip toe te passen gebruik je mindfulness om je gedachtegang te stoppen. In plaats van terug te denken aan een nare tijd uit het verleden focus je jouw aandacht op het hier en nu.

Een situatie van nu die je doet denken aan je jeugd, is immers niet dezelfde situatie als in je jeugd. Door met je aandacht bij de situatie te blijven kun je hier beter op anticiperen en kun je opmerken dat het inderdaad anders is.

Wil je meer weten over mentale technieken om geluk in je leven te vinden en om problemen achter je te laten? Volg dan eens een workshop of seminar en bekijk natuurlijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://content.healthaffairs.org/content/32/9/1685.short

https://www.researchgate.net/publication/278018889_What_Happens_When_You_Did_Not_Feel_Loved_as_a_Child_A_review_of_The_Loveless_Family_Getting_Past_Estrangement_and_Learning_How_to_Love

https://www.psychologytoday.com/blog/nurturing-resilience/201101/the-five-things-most-likely-ruin-your-child-s-life

https://psychcentral.com/lib/rejecting-childhood-rejection/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen