We weten al een tijdje dat hypnose helpt bij het ondersteunen van behandelingen tegen depressie en angsten. Dit komt onder andere doordat cognitieve gedragstherapie versterkt wordt als dit wordt uitgevoerd onder hypnose. Daarnaast kan hypnose ook nog op andere manieren mensen helpen tegen angsten en depressieve klachten.
In dit blog ga ik in op hoe je als hypnotherapeut een angstig persoon kunt helpen.
Wanneer iemand naar je toe komt met angsten en depressieve klachten
Voordat je jouw cliënt gaat helpen is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de angsten en klachten, dit is van belang voor het geval dat overleg met een arts noodzakelijk is. Als de persoon al behandeld wordt tegen depressie is het verstandig als je cliënt ook aan zijn arts aangeeft dat hij hypnose wil proberen. Dan kan de arts daar rekening mee houden als de resultaten werken, bijvoorbeeld doordat medicatie dan geleidelijk aangepast kan worden aan de nieuwe situatie.
Ook is dit nodig als de angsten en depressieve klachten je bordje te boven gaan. Een hypnotherapeut kan een psycholoog zijn, maar niet alle psychologen zijn hypnotherapeut en niet alle hypnotherapeuten zijn daarnaast ook psycholoog.
Als de angsten en depressieve klachten zo ernstig zijn dat de veiligheid van je cliënt in gevaar is, bijvoorbeeld door zelfmoordneigingen of zelfbeschadiging is het van belang om je cliënt ook door te verwijzen naar een psycholoog of psychiater, als je die papieren zelf niet hebt.
Zo nu we de juridische kant van dit probleem hebben belicht is het tijd voor het echte werk.
Hoe helpt hypnose tegen angsten en depressie?
Hypnose heeft invloed op je onderbewuste. Je onderbewuste is de plaats waar jij je echte identiteit hebt. Dit is wie jij echt bent, ongeacht hoe jij jezelf laat zien naar de buitenwereld.
Hypnose gaat op een bepaalde manier bezig met het bewuste, zodat die het onderbewuste kan beïnvloeden. De identiteit van de cliënt wordt hierdoor beïnvloed.
Dit komt omdat de identiteit van je cliënt is gevormd door allerlei overtuigingen die in de loop van zijn/haar leven zijn ontstaan. Dit kunnen overtuigingen zijn die zijn meegegeven door de ouders en dit kunnen overtuigingen zijn die je cliënt door ervaringen heeft gevormd.
Dit is ook een reden waarom traumaverwerking vaak ontzettend belangrijk is om depressieve en angstige klachten te verminderen.
Een kijkje in wat mogelijk is
Hypnose biedt je cliënt een kijkje in wat voor leven mogelijk is. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een geleide visualisatie. In die visualisatie laat je jouw cliënt zien wat er mogelijk is als ze zich minder van hun angsten aantrekken en van hun depressieve gedachten.
Wellicht herkennen ze het verhaal dat je soms een idee krijgt wat super positief is, waarna het bewuste brein allerlei redenen gaat opsommen waarom dit goede idee onuitvoerbaar is of toch niet een goed idee is. Door hypnose zorg je ervoor dat al deze argumenten die het bewuste brein je geeft worden omgevormd naar realistische argumenten, waardoor je cliënt veel sneller de kans grijpt om angsten te overwinnen.
De interne gesprekken die je cliënt met zichzelf voert worden hierdoor minder aanwezig waardoor de angst ook minder groot wordt.
Visualisatie van de ideale situatie
Kan je cliënt zich zelfstandig niet eens voorstellen van wat mogelijk is? Dan kan je jouw cliënt helpen met een geleide visualisatie waarin hij/zij juist geen last heeft van zijn/haar angst.
In de visualisatie laat je zien hoe de persoon zich voelt, hoe de situatie gaat en hoe hij/zij zich beweegt. Door dit zo positief mogelijk te houden kan de persoon zich voorstellen dat hij/zij dit ook kan.
Dit voorstellingsvermogen is erg belangrijk om gedrag en gevoelens daadwerkelijk te veranderen en om angsten en depressieve klachten te overwinnen.
Automatische gedachten herstructureren
Waarschijnlijk ben je weleens in een situatie geweest die voor een reeks gedachten zorgen waar je altijd last van krijgt in die situatie. Je gaat bijvoorbeeld een presentatie geven en je bedenkt dan of je er goed uitziet, of je alles goed hebt voorbereid en dergelijke.
Bij mensen met angst kunnen hier ook automatische gedachten bij komen die vooral negatief zijn. “Ik zie er niet goed uit.”
“Ik had nog X kunnen doen, nu is de presentatie al waardeloos.”
Waardoor de angst alleen maar groter wordt. Hypnose kan de cognitieve structuur, de manier waarop iemand denkt, veranderen en dus ook de automatische gedachten waar je cliënt last van heeft tijdens momenten van angst.
Dit is vaak direct afgeleid van overtuigingen die over iemand zelf gaan, zoals het zelfbeeld, eigenwaarde, zelfvertrouwen en meer.
Als hypnotherapeut achterhaal je deze overtuigingen en gedachtestructuren, zodat je ze kunt herschrijven.
Ritueel veranderen
De automatische gedachten kunnen ook een soort ritueel zijn of onderdeel van een ritueel zijn. Tijdens hypnotherapie kun je jouw cliënt dit ritueel laten visualiseren en vervolgens kun je het ritueel helemaal omgooien.
Hierdoor kan je cliënt het inzicht krijgen dat hij/zij zichzelf niet verder helpt met deze automatische gedachten en hierdoor kan hij/zij hier zich de volgende keer meer van aantrekken en de gedachtegang sneller stopzetten en negeren.
De innerlijke kracht vinden
Angst triggert vaak een reactie om te vechten, vluchten of om te bevriezen. Bij mensen die erg veel last hebben van angst wordt vooral het vluchten en bevriezen getriggerd. Hierdoor worden problemen echter niet opgelost en worden kansen niet gegrepen.
Om te vechten, en het probleem aan te passen, is kracht nodig. Sterke mensen gaan vechten, slappe mensen gaan vluchten.
Daarom is het belangrijk om je cliënt te helpen om zijn/haar innerlijke kracht te vinden.
Dit kun je bijvoorbeeld doen door het zelfbeeld en zelfvertrouwen te verbeteren. Dit gebeurt vaak door overtuigingen te achterhalen die het zelfbeeld beschadigen en te vervangen voor overtuigingen die mensen juist meer in hun kracht laten staan.
Hypnotische suggesties
Je kunt dan bijvoorbeeld gebruikmaken van hypnotische suggesties die je cliënt hardop moet herhalen zoals:
“Ik ben geweldig.”
“Ik ben slim.”
“Ik ben sterk.”
“Ik kan nieuwe dingen leren.”
“Ik leer van fouten.”
In gesprek gaan met de negatieve kant
Een andere hypnotherapie is dat je samen met jouw cliënt in gesprek gaat met het deel van je cliënt die hem/haar een angstig of waardeloos gevoel geeft.
Die innerlijke stem die zegt dat iets geen goed idee is, waarom vindt hij dat? Het is belangrijk om tijdens dit gesprek geen oordelen te vellen. Op die manier kom je erachter waarom sommige angsten worden opgeroepen door het onderbewuste en met welk doel dit is.
Acceptatie door de omgeving kan bijvoorbeeld een doel zijn van het onbewuste negatieve deel. Of juist om de persoon te beschermen tegen afwijzing.
Door dit diepliggender doel te achterhalen kun je jouw cliënt betere handvatten geven om die doelen te halen dan de bevries- of vluchtreactie.
Let op! Als iemand een verleden heeft met schizofrenie of stemmen is het beter om deze techniek niet te gebruiken.
Socratisch gesprek
Een andere manier om in gesprek te gaan om overtuigingen te achterhalen is door het voeren van een socratisch gesprek. Dit is een cognitieve gedragstherapie methode die onder invloed van hypnose uitgevoerd kan worden.
Je gaat dan eigenlijk net als een kleuter elke keer “waarom” vragen. Hierdoor kom je uiteindelijk bij de kern van de overtuiging uit, of beseft je cliënt dat de overtuiging nergens op slaat. Dan kun je beginnen met het opbouwen van nieuwe “gezonde” overtuigingen.
De context van de overtuiging
Is het je weleens opgevallen dat jij je anders voelt en waarschijnlijk gedraagt als je in andere settings bent. Bij je familie ben je anders dan op je werk en dan wanneer je alleen bent.
Bepaalde situaties kunnen dus automatische gedachten triggeren en bepaalde settings zorgen er dus voor dat bepaalde overtuigingen de overhand krijgen.
Om de overtuigingen van je cliënt te veranderen is het van belang dat je de overtuigingen ook toepast in meerdere contexten.
De overtuiging dat je er niet goed uitziet voor een presentatie kan bijvoorbeeld een heel ander effect hebben in de sportschool of tijdens een avondje films kijken met vrienden en familie.
Hierdoor kan de overtuiging ook weer op een andere manier bekeken worden in de situatie van de presentatie.
Meegeven van huiswerk
Daarnaast helpen de hypnose behandelingen het beste als je cliënt ook thuis aan zelfhypnose doet. Je kunt bijvoorbeeld per cliënt een hypnosesessie opnemen die ze thuis elke dag kunnen afspelen tijdens zelfhypnose dit versterkt de effecten van je therapie en hierdoor kun je sneller voortgang hebben in je volgende sessies en is de cliënt sneller van zijn/haar probleem af.
Dit zorgt uiteindelijk alleen maar voor meer positieve ervaringen waardoor je sneller een succesvolle hypnotherapeut wordt.
Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar een playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Deze zijn geschikt voor beginners en gevorderden.