Meditatie tegen hoofdpijn
Meditatie tegen hoofdpijn + 8 tips
18 augustus 2016 
6 min. leestijd

Meditatie tegen hoofdpijn + 8 tips

Hoofdpijn kan verschrikkelijk zijn. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn, van een milde hoofdpijn die vooral vervelend is tot een hoofdpijn waardoor je ook misselijk wordt en gaat overgeven. Migraines en clusterhoofdpijn zijn meestal een van de ergste hoofdpijnen die er zijn. Daarnaast heb je ook spanningshoofdpijn. Dat is de vorm waar de meeste mensen last van hebben. Welke vorm je ook hebt, al heb je eigenlijk maar een beetje hoofdpijn, het is erg vervelend en je wilt er graag van af.

In dit blogartikel ga ik daarom dieper in op de oorzaken van hoofdpijn en wat meditatie kan doen om de hoofdpijn te verhelpen, verlichten of om er beter mee om te kunnen gaan. 

Wat is hoofdpijn?

Als je last hebt van hoofdpijn, de naam zegt het al, heb je last van pijn in je hoofd. Er zijn meerdere soorten hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn, migraines en clusterhoofdpijn (1).

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Je hebt dat last van een drukkend gevoel op je hoofd. Soms is het net alsof iemand een band strak om je hoofd trekt.

De pijn van spanningshoofdpijn kan ook alleen aan de voorkant of een zijkant van je hoofd zitten. Dit kan heel vervelend zijn, vooral als het bij je oor in de buurt is.

Spanningshoofdpijn kan een half uur duren, maar ook een aantal dagen (2).

Migraine

Een migraine is al veel ernstiger. Als je last hebt van een migraine doet je hele hoofd pijn. Soms is dit een kloppende pijn.

Daarbij raakt een migraine ook je zintuigen. Je kunt bijvoorbeeld gevoelig zijn voor licht, geluid en/of geuren.

Daarnaast kunt je last hebben van misselijkheid, duizeligheid, verminderd zicht, bleekheid en/of verminderde eetlust.

In sommige gevallen kun je ook het gevoel hebben dat je het warm of koud hebt en last krijgen van koorts.

Een migraine kan tot 72 uur duren als je er niets aan doet en komt meestal meerdere keren per maand voor (3).

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een soort brandende of stekende pijn aan een kant van je hoofd. Vaak achter het ooggebied of in het ooggebied.

Deze hoofdpijn duurt meestal 30 tot 90 minuten, maar hij kan ook 3 uur duren en gaat dan weer weg. Vervolgens komt hij later op de dag weer terug. Meestal duurt dit een week of twee tot drie maanden, maar er zijn mensen die hooguit 14 dagen per jaar geen clusterhoofdpijn hebben. De ernst kan dus behoorlijk variëren.

Deze vorm van hoofdpijn komt regelmatig terug, meestal op dezelfde tijdstippen gedurende de dag en nacht (4).

Wat kan de oorzaak van hoofdpijn zijn?

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Wetenschappers denken dat spanningshoofdpijn veroorzaakt wordt door gespannen spieren in het gezicht, de nek en de schouders. Die spanning kan veroorzaakt worden door heftige emoties en stress.

Een vreemde paradox is wel dat het niet bewezen is dat spierbewegingen in die regio tot hoofdpijn kunnen leiden.

Een trigger van spanningshoofdpijn is meestal stress (5).

Een migraine heeft vaak genetische en omgevingsfactoren. Als het hebben van migraines in je familie zit is de kans groot dat jij er ook last van kunt hebben.

Daarbij blijkt ook dat het hormoon serotonine tijdens een migraine aanval opeens ontzettend laag wordt. Hierdoor kan je brein neuropeptide vrijgeven die voor de migrainepijn zorgen.

Een migraine kan door meerdere dingen getriggerd worden, namelijk:

De oorzaak van clusterhoofdpijn is helaas nog niet bekend. Wel denken medici dat het iets te maken heeft met een zenuw bij het gezicht.

Je hebt een grotere kans op clusterhoofdpijn als het in je familie zit. Het drinken van alcohol kan een clusterhoofdpijn veroorzaken.

Mannen en rokers hebben meer last van clusterhoofdpijn dan vrouwen en niet-rokers. Helaas helpt stoppen met roken niet om het te verminderen. Je moet gewoon nooit beginnen met roken.

Wat te doen tegen hoofdpijn

Voor spanningshoofdpijn wordt over het algemeen aanbevolen om de triggers te vermijden en stress te verminderen.

Daarnaast wordt ook meditatie aanbevolen om spanningshoofdpijn te verminderen doordat dit stress kan verminderen.

Om erachter te komen wat je spanningshoofdpijn triggert kun je een dagboek bijhouden waarin je ook aangeeft of je last hebt van spanningshoofdpijn, na verloop van tijd kun je een patroon zien om trigger te achterhalen.

Dit kunnen bijvoorbeeld problemen op het werk zijn, of een probleem in je persoonlijke kring wat stress geeft.

Een migraine wordt vooral behandeld met medicatie. Wel blijkt uit onderzoek dat meditatie kan helpen om het medicatiegebruik te verlagen en om de frequentie van hoofdpijn te verminderen.

Spanningshoofdpijn en migraines kunnen ook verminderd worden door voldoende slaap. Als je last hebt van een migraine is het sowieso een goed idee om in bed te gaan liggen.

Daarnaast kun je ook de volgende tips gebruiken om minder last te hebben van hoofdpijn:

  1. Leg een koud kompres op de plaats waar je hoofd zeer doet of op je voorhoofd. Dit kan een verlichtend gevoel geven.
  2. De geur van lavendel kan je helpen om te ontspannen. Dit heeft weer een rustgevend effect voor die pijn in je hoofd.
  3. De geur van munt helpt je aderen om te ontspannen. Deze geur helpt vooral als je last hebt van spanningshoofdpijn. Muntthee is daarom een goed idee als je last hebt van hoofdpijn.
  4. De geur van basilicum is heel sterk en heeft een ontspannend effect dat vergelijkbaar is met die van munt. Bovendien kun je het ook toevoegen aan een heerlijk soepje waardoor je beter ontspant.
  5. Masseer je hoofd. Oké, misschien zit je al met je handen in het haar omdat je hoofdpijn hebt. Laat ze daar eens staan en masseer je hoofd. Ook je gezicht kun je masseren. Onderzoekers uit Brazilië hebben achterhaald dat een massage aan de achterkant van je hoofd, waar je nek overgaat naar je schedel de pijn van een migraine kan verminderen.
  6. Houd een eetdagboek bij. Voeding kan een hoofdpijn triggeren. Door in een dagboek bij te houden wat je eet en wanneer je hoofdpijn krijgt kun je na verloop van tijd een patroon ontdekken welke voeding hoofdpijn lijkt te triggeren. Dit kun je vervolgens controleren door die voeding een paar weken niet te eten.
  7. Eet moederkruid. Uit Brits onderzoek blijkt dat als je dagelijks moederkruid eet dit helpt om migraines te voorkomen. Let wel op als je medicatie neemt of dit plantje de werking daarvan kan beïnvloeden.
  8. Eet omega-3. Omega 3 is erg belangrijk voor het verlagen van ontstekingswaarden in het lichaam en het ondersteunt de werking van de hersenen. Daardoor kan het ook hoofdpijn verminderen. In lijnzaad zit veel omega-3 en ook vis is daarvoor een goede bron.

Ontstekingen kunnen ook vaak een oorzaak zijn voor hoofdpijn, naast stress en andere oorzaken.

Clusterhoofdpijn wordt meestal behandeld met medicatie, maar er zijn gevallen bekend die niet reageren op deze medicatie. Ook kunnen sommige zenuwen gestimuleerd worden om de clusterhoofdpijn minder intens te maken, maar hiervoor is wel een operatie nodig (6).

Meditatie tegen hoofdpijn

Zoals gezegd wordt meditatie aanbevolen voor mensen die last hebben van spanningshoofdpijn. Bijvoorbeeld een meditatie oefening die helpt om alle spieren in je lichaam te ontspannen kan gebruikt worden tegen spanningshoofdpijn.

Dit blijkt onder andere uit onderzoek (7) dat is uitgevoerd met 60 mensen die last hadden van spanningshoofdpijn. Die zijn in 4 groepen verdeeld waarbij de ene groep of meditatie met spierontspanningsoefeningen kreeg, een andere groep kreeg ook deze meditatie oefening met cognitieve gedragstherapie. De andere twee groepen kreeg of een placebomedicijn of helemaal geen behandeling. De groepen met meditatie hadden een significante verlaging van spanningshoofdpijn vergeleken met de placebogroep en de groep die geen enkele vorm van behandeling kreeg.

Meditatie helpt ook tegen migraine, maar niet de spierontspanning meditatie. Uit onderzoek (8) waarbij verschillende meditatietechnieken werden vergeleken op het effect dat ze hadden naar de frequentie, ernst en het medicatiegebruik van patiënten die regelmatig last hadden van migraines bleek dat zittende spirituele meditatie een significant effect had op het verminderen van het aantal migraine aanvallen en het verminderen van medicijngebruik. Helaas werd de migraine aanval zelf, als die toch nog kwam, niet minder hevig.

Bij deze spirituele zittende meditatie is het belangrijk om dingen los te laten en je juist niet super bewust te zijn van dingen.

Meditatie die juist focuste om heel bewust te zijn, op bijvoorbeeld je omgeving, had niet het gewenste effect tegen een migraine.

Deze vorm lijkt ook op Raja Yoga, waarbij je ook mediteert. Deze vorm hielp mensen met chronische spanningshoofdpijn om ervan af te komen.

Uit onderzoek (9) dat is uitgevoerd met 88 personen die regelmatig last hadden van migraine blijkt dat dagelijks 20 minuten mediteren ervoor kan zorgen dat je voor de helft minder last krijgt van migraine aanvallen. Dit effect werd na een maand gemeten en een maand erna was het aantal migraine aanvallen nog steeds gehalveerd.

Meditatie tegen hoofdpijn werkt dus echt! Dit is fantastisch nieuws als je minder gebruik wilt maken van medicijnen en er regelmatig last van hebt. Je mentale gesteldheid beïnvloeden beïnvloedt ook de pijn die je in je hoofd hebt. Spanningshoofdpijn en migraines hoeven veel minder vaak je leven te verstoren als je regelmatig mediteert.

Wil je meer weten over meditatie en andere mentale technieken die de kwaliteit van je leven kunnen verbeteren? Bekijk dan de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom eens naar een seminar.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

meditatie tegen hoofdpijn


Bronnen:

http://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/migraines-headaches-symptoms

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/symptoms-causes/dxc-20211470

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/dxc-20202434

http://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/cluster-headaches?page=1

http://www.webmd.com/migraines-headaches/tc/tension-headaches-treatment-overview

http://psycnet.apa.org/journals/ccp/58/2/210/

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08964289.2015.1024601

http://imsear.li.mahidol.ac.th/handle/123456789/152724

http://escholarship.umassmed.edu/psych_pp/712/

http://www.webmd.com/migraines-headaches/news/20070308/new-treatment-for-cluster-headaches

http://www.everydayhealth.com/headache-migraine-pictures/8-home-remedies-for-headaches-and-migraines.aspx#01

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen