Hypnose bij zenuwpijn: Het helpt
Hypnose bij zenuwpijn: Het helpt
06 september 2020 
4 min. leestijd

Hypnose bij zenuwpijn: Het helpt

Zenuwpijn kan op allerlei plekken in je lichaam voorkomen en heeft vele oorzaken. Het is ontzettend vervelend en zeker als je geen pijnstillers wilt of mag slikken wil je er iets tegen doen. In dat geval kan hypnose bij zenuwpijn een oplossing zijn.

Pijn is eigenlijk heel handig. Het voorkomt bijvoorbeeld dat je je ernstig verbrandt wanneer je hand per ongeluk te dicht bij het fornuis komt wanneer die aanstaat.

Maar wanneer je last hebt van zenuwpijn kun je dit soort pijn ervaren terwijl er niets aan de hand is. Dat is ontzettend onhandig. Vooral omdat je zenuwen soms ook geen pijn doorgeven wanneer het juist wel nodig is[1]. Controleer daarom je lichaam regelmatig op verwondingen die je niet hebt opgemerkt.

Neuropatische pijn

Neuropatische pijn is een andere benaming voor zenuwpijn. Als je hier last van hebt, zorgt een bepaalde gezondheidsconditie ervoor dat de zenuwen die gevoel naar je brein communiceren beschadigd raken.

Die beschadiging zorgt ervoor dat je pijn ervaart. Dit voelt vaak als een branderig of stekend gevoel. Het kan zelfs voelen als een elektrische schok. Meestal zijn de klachten ’s nachts het ergste.

Voor de ene persoon is zenuwpijn mild en voor de andere persoon is het juist wat ernstiger.

Neuropatische pijn zorgt ervoor dat je gevoeliger kunt worden over je hele lichaam, waardoor liggen onder een deken zelfs pijnlijk kan worden.

Soms kun je door de zenuwpijn je evenwicht verliezen, waardoor je makkelijker valt.

Daarnaast worden sommige mensen zo wanhopig van zenuwpijn dat ze suïcidaal worden.

Neuropatische pijn is een toestand die kan verslechteren. Het is daarom van belang om je te laten behandelen om de progressie te stoppen en misschien zelfs om te keren.

Oorzaken van zenuwpijn

Zenuwpijn is vaak een gevolg van diabetes, een tekort aan vitamine B12 of beschadiging van het brein, je ruggenwervel of een specifieke zenuw.

Een vitamine B12 tekort kan ontstaan bij alcoholisten of veganisten.

Een hernia in je ruggenwervel kan de veroorzaker zijn van zenuwpijn.

Daarnaast kunnen ziekten zoals HIV en kanker ook voor zenuwpijn zorgen[2]. In het geval van kanker kan een tumor bijvoorbeeld op een zenuw drukken, waardoor je pijn ervaart.

Gordelroos kan ook voor zenuwpijn zorgen. Deze versie van neuropatische pijn zorgt vaak voor plotselinge ernstige pijn.

Ook de ziekte van Lyme kan voor zenuwpijn zorgen.

In sommige gevallen is er gewoon geen duidelijke oorzaak te vinden voor neuropatische pijn.

Behandeling van zenuwpijn

Het is altijd handig om naar een arts te gaan als je zenuwpijn hebt, omdat het een symptoom kan zijn van een ziekte[3].

Afhankelijk van de plaats waar je zenuwpijn hebt kun je meestal medicatie of chirurgie krijgen om minder last te hebben van de pijn. Heb je dit bijvoorbeeld in je enkel? Dan wordt er gekeken naar chirurgie, maar pas nadat andere managementtechnieken hebben gefaald[4].

Over het algemeen wordt zenuwpijn met pijnstillers behandeld, met beweging, accupunctuur of ontspanning[5]. Soms wordt ibuprofen gebruiken aangemoedigd of crèmes die een pijnstillende werking hebben.

Wanneer je een tekort hebt aan vitamine B12 is het nemen van vitamine B12 supplementen in dat geval de meest logische behandeling.

Maar soms worden juist ook antidepressiva of medicatie tegen epilepsie gebruikt om de zenuwpijn te verminderen[6].

Soms worden juist levensstijl veranderingen aangemoedigd, zoals regelmatige beweging, het behouden of krijgen van een gezond gewicht en het eten van gezonde voeding[7].

Daarbij komt het probleem dat medicatie bij zenuwpijn vaak maar in de helft van de gevallen een oplossing biedt[8].

Hypnose bij zenuwpijn

Heb je een vorm van zenuwpijn die onverklaarbaar is, wil je liever geen pijnstillers nemen? Dan kan hypnose je helpen om de pijn alsnog te verdoven of om er gewoon minder last van te hebben.

Het effect van hypnose op pijn wordt al decennia onderzocht. Anesthesisten worden in sommige landen al getraind in hypnose en hypnose wordt ook gezien als een goede methode om chronische pijn te verminderen.

Dit komt onder andere doordat het zenuwstelsel goed reageert op hypnose[9].

Hypnose is onder andere gebruikt bij iemand bij wie andere behandelingen 5 jaar lang niet slaagden om de pijn te verminderen. Voor haar hielp VR hypnose om de pijn te verminderen, maar ze moest wel regelmatig terugkomen om dit effect vast te houden[10].

Bij mensen met HIV is zelfhypnose onderzocht voor het verminderen van zenuwpijn. In dit onderzoek kwam naar voren dat de zenuwpijn met de helft verminderd werd door de zelfhypnose ongeacht of men wel of geen pijnmedicatie nam. Dit was het geval bij bijna 80% van de deelnemers[11].

Dit is een percentage dat ongeveer overeenkomt met de hoeveelheid mensen die eenvoudig of gemiddeld hypnotiseerbaar zijn. Moet je nagaan wat er kan gebeuren als een hypnotherapeut je helpt in plaats van dat je afhankelijk bent van jezelf en zelfhypnose.

Uit een casestudie van een man van 67 met neuropatische pijn door diabetes blijkt dat hypnose ook goed kan helpen met zenuwpijn. In zijn geval gebruikte hij individuele hypnosesessies, groepshypnosesessies en zelfhypnose om de pijn te verminderen. Dit verbeterde zijn kwaliteit van leven en zorgde ervoor dat hij ook minder pijnstillers gebruikte[12].

Het veranderen van je pijnperceptie is iets wat wordt gedaan met hypnotische suggesties. Eerst wordt er hypnose bij je geïnduceerd, zodat je makkelijker meegaat in de suggestie die de hypnotiseur je geeft. Vervolgens wordt er gebruikgemaakt van je fantasie en voorstellingsvermogen om de pijn te verdoven. Bijvoorbeeld door een geleide visualisatie van een ijskompres die de pijn wegneemt of een soort magische vloeistof die je lichaam schoonmaakt en vrij maakt van pijn.

Bij mensen met chronische pijn helpen dit soort suggesties om de pijn te verminderen[13].

Ben jij op zoek naar iemand die je kan helpen tegen zenuwpijn? Klik dan hier om een hypnotherapeut bij jou in de buurt te vinden.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee mensen kunt helpen? Kom dan naar de gratis online masterclass hypnose.

Wil je direct leren hoe je jezelf of anderen kunt helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Deze worden online en, wanneer mogelijk, klassikaal gegeven.

Voor de online lessen wordt een professionele studio gebruikt om de lessen zo duidelijk mogelijk te geven.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

hypnose bij zenuwpijn


[1] https://www.webmd.com/pain-management/ss/slideshow-neuropathy

[2] https://www.webmd.com/pain-management/treating-nerve-pain-caused-cancer-hiv#1

[3] https://www.webmd.com/pain-management/treating-nerve-pain-caused-cancer-hiv#2

[4] https://europepmc.org/article/med/32017749

[5] https://www.healthdirect.gov.au/nerve-pain#:~:text=Nerve%20pain%2C%20also%20called%20neuralgia,from%20other%20kinds%20of%20pain.

[6] https://www.webmd.com/pain-management/ss/slideshow-neuropathy (slide 12)

[7] https://www.webmd.com/pain-management/ss/slideshow-neuropathy (slide 14)

[8] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2020.1742087

[9] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207149608416066

[10] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140802255534

[11] https://academic.oup.com/painmedicine/article/14/7/1048/1805531

[12] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2020.1742087

[13] https://journals.lww.com/pain/Citation/2009/12050/Hypnosis_for_chronic_pain_management__A_new_hope.6.aspx

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen