Menopauze en hypnose: voor minder klachten
21 augustus 2018 
6 min. leestijd

Menopauze en hypnose: voor minder klachten

De menopauze: bijna elke vrouw zal het ervaren tussen het 45ste en 55ste levensjaar. Iedereen kent de verhalen van de opvliegers, maar er zijn veel meer symptomen waar je last van kunt hebben in de menopauze. Daarbij kan je ook psychische klachten hebben die het een lastige periode in je leven kunnen maken.

Om ervoor te zorgen dat de menopauze een makkelijkere periode wordt ga ik in dit blog in op hoe hypnose kan helpen om de klachten te verminderen.

Wat is de menopauze?

De menopauze is de periode waarin de vrouw van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat. De eierstokken maken dan minder oestrogeen en progesteron aan, wat twee hormonen zijn die je nodig hebt voor je vruchtbaarheid.

Als je een jaar lang op natuurlijke wijze geen ongesteldheid meer hebt gehad ben je officieel in de menopauze. Meestal begint deze rond je 50ste levensjaar, maar bij sommige vrouwen kan dit ook al rond het 40ste levensjaar beginnen. Wanneer de menopauze begint is afhankelijk van je genen, vraag het dus even aan je moeder om te controleren wanneer jij de menopauze ongeveer kunt verwachten.

Welke symptomen horen er bij de menopauze

De menopauze is niet iets wat van de een op de andere dag gebeurt. Je komt eerst nog in een soort pre-menopauze, de perimenopauze, waarin de cyclus onregelmatig wordt. In die periode krijg je ook last van opvliegers.

Je kunt dan nog wel zwanger worden.

Vervolgens krijg je de menopauze, dan ben je 1 jaar niet ongesteld geweest. Ook in deze periode krijg je last van opvliegers en:

  • Vaginale droogheid
  • Nachtelijk zweten
  • Slecht slapen
  • Lager libido
  • Spierpijn
  • Gewichtsverandering
  • Stemmingswisselingen
  • Geïrriteerdheid

Hoe kan hypnose helpen

Je zou denken dat de natuur zich niet laat helpen, maar gelukkig is niets minder waar. Natuurlijk kunnen we de menopauze niet versnellen of vertragen met hypnose, maar hypnose helpt je wel om op een andere manier met de klachten om te gaan waardoor je er minder last van hebt.

Hypnose tegen de fysieke klachten

De fysieke klachten, zoals de opvliegers en nachtelijk zweten zijn met hypnose minder erg te maken. Dit kan op de volgende manier.

Opvliegers

Hypnose is bewezen effectief tegen opvliegers. Dit is onderzocht aan de universiteit van Texas, waarin 75% van de vrouwen met opvliegers die naar een opname met hypnosetechnieken luisterden daarna geen last meer hadden van de opvliegers.

De vrouwen krijgen dan vaak visualisaties van een koele plaats waardoor je minder last hebt van de hitte. Denk jij maar eens aan in de winter door een sneeuwstorm wandelen met de frisse, koude lucht die in je gezicht waait. Dan voel je je gelijk iets minder warm.

Nachtelijk zweten

Nachtelijk zweten is super vervelend, je beddengoed wordt er vochtig van waardoor je soms maar midden in de nacht je bed helemaal verschoont. Niet handig als je toch aan je 8 uur slaap wilt komen omdat je toch echt nog moet werken de volgende dag.

Dezelfde visualisaties als tegen opvliegers kunnen ook gebruikt worden tegen nachtelijk zweten, omdat dit vaak volgt na een opvlieger.

Seksuele verandering (vaginale droogheid)

Minder zin in seks, versterkt door vaginale droogheid, is heel normaal als je in de overgang bent, maar het kan voor meerdere problemen zorgen. Je voelt je er wellicht minder vrouw door of hebt er op een andere manier problemen mee.

In dat geval kan hypnose ook helpen. Voordat je een hypnosebehandeling krijgt heb je vaak eerst een gesprek met de hypnosespecialist om na te gaan welke overtuigingen jij hebt over je vagina en hoe zij hoort te functioneren.

Vervolgens kunnen er meerdere technieken gebruikt worden om minder last te hebben van de vaginale droogheid en om te accepteren dat het lichaam nu anders functioneert.

Spierpijn

Spierpijn is ontzettend vervelend, vooral als je eigenlijk geen reden hebt om spierpijn te hebben. Je hebt niet gesport, niet gefietst en toch heb je spierpijn. Hypnose helpt je om minder last te hebben van spierpijn door middel van het veranderen van je overtuigingen over pijn in combinatie met visualisaties.

In deze visualisatie visualiseer je vaak een draai- of schuifknop waarmee je de pijn zachter kunt zetten, zoals bij het volume van je stereo-installatie.

Deze techniek heeft wel oefening nodig, maar in combinatie met het veranderen van de overtuigingen werkt dit vaak goed om minder last te hebben van pijn.

Hypnose tegen psychische klachten

Hypnose helpt dus tegen fysieke klachten en tegen psychische klachten. De psychische klachten worden vaak veroorzaakt door spanningen in het lichaam die emoties weer kunnen versterken en/of door overtuigingen die je hebt over jezelf en de wereld.

Slecht slapen

Slecht slapen is ontzettend vervelend. Je bent overdag zo duf als maar kan en je raakt er extra door in de stress als je de nacht erop wéér niet goed slaapt. Dufheid en stress zorgen dan ook nog eens voor extra fouten tijdens je werk.

Hypnose kan op meerdere manieren helpen om je slaap te verbeteren. Vooral als je ’s nachts gespannen raakt doordat je jouw klok alweer een uur verder ziet gaan is het belangrijk om te blijven ontspannen.

Hiervoor kun je ontspanningsoefeningen doen onder begeleiding van een visualisatie.

Verandering van identiteit

Je identiteit is iets wat bepaald wordt door allerlei factoren. Je uiterlijk, het werk dat je doet en het functioneren van je lichaam. In sommige gevallen kan de menopauze ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je lichaam jouw identiteit niet meer onderschrijft.

Je voelt je bijvoorbeeld mooi, maar door overtuigingen over hoe de wereld werkt denk je dat je minder mooi bent als je niet meer vruchtbaar bent. In dat geval kunnen hypnotische suggesties ervoor zorgen dat je minder last hebt en jezelf beter kunt accepteren zoals je nu bent.

Deze suggesties herhaal je dan tijdens zelfhypnose waardoor je sneller geen last hebt van je identiteitsverandering of zelfs gelooft dat je identiteit juist hetzelfde blijft, ongeacht hoe je lichaam functioneert.

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Het functioneren van mijn vagina zegt niets over wie of wat ik ben.”

“Mensen in mijn omgeving accepteren mij zoals ik ben.”

“Ik ben goed in mijn werk.”

“Ik ben nog steeds wie ik ben.”

Afhankelijk van jouw overtuigingen over wie je bent en hoe de wereld functioneert kun je andere suggesties meekrijgen van de hypnosespecialist.

Angst om oud te worden

Oud worden het hoort bij het leven. Veel mensen denken bij oud worden aan het idee dat je dan dichter bij de dood staat, maar je kunt ook denken dat je het volgende level in je leven hebt bereikt.

Hoeveel mensen lukt het wel niet om überhaupt de leeftijd van 50 jaar te behalen? Natuurlijk lukt het het merendeel van de mensen wel, maar toch is het een bijzondere prestatie. Je bent nooit dodelijk verongelukt, je hebt altijd voldoende middelen gehad om voor jezelf te zorgen en met elk probleem dat je hebt overwonnen heb je als het ware levenspunten verzameld.

Toch kun je ook angst hebben om oud te worden omdat je denkt dat je omgeving dan anders op je gaat reageren.

Een manier waarop hypnose kan helpen bij deze angst is door te visualiseren hoe jij invloed hebt op die omgeving. Hierdoor wordt de kans ook groter dat je angsten helemaal niet uitkomen.

Ergernis

Die sleutels die je partner altijd kwijt is, dat shirt dat je kind weer eens gewassen wil hebben voor het uitgaan, het gejengel van de buurkinderen. Het zal je allemaal een worst zijn. Je partner heeft ook ogen om te zoeken en je kind moet maar eens zelf het favoriete shirt wassen.

Je zult je veel vaker ergeren en dat is op zich ook niet vreemd, want die hormonen waardoor je altijd zo zorgzaam bent geweest doen hun werk niet meer.

Boosheid

Dit kan ook zorgen voor boosheid, want je hebt altijd je best voor je gezin gedaan en nu merk je pas op dat je gezin jou ook écht alles laat doen (wellicht hé). Hier kun je kwaad om worden en dat is lastig om los te laten.

Als je het spannend vindt om je gezinsleden hierop aan te spreken kan hypnose je ook helpen om deze angst te verminderen. Dit kan met visualisaties en het herhalen van hypnotische suggesties die je helpen met je vertrouwen in jezelf en in je gezin, zoals:

“Mijn gezin steunt mij.”

“Ik mag om hulp vragen.”

Stemmingswisselingen en depressie

Je kunt door het verschil in hormonen ook last krijgen van stemmingswisselingen. Blij, geïrriteerd en boos kunnen elkaar ontzettend afwisselen en doordat je situaties nu anders inschat dan onder invloed van de hormonen kun je zelfs depressief raken.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een depressiebehandeling te ondersteunen is met hypnose. Dit komt omdat depressie vaak behandeld wordt met cognitieve gedragstherapie. De technieken die dan gebruikt worden kunnen ook worden toegepast terwijl je onder hypnose bent.

Wil je meer weten over hoe hypnose helpt, hoe het jou en andere mensen kan helpen? Kom dan eens naar een evenement of meld je aan voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

https://www.webmd.com/menopause/news/20121025/hypnosis_halts_hot_flashes#1

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen