Mindfulness in je relatie
20 juni 2016 
5 min. leestijd

Mindfulness in je relatie

Relaties hebben ups en downs. Juist tijdens die downs kun je soms aan opgeven denken, terwijl je het misschien eigenlijk best goed hebt. Daarnaast zijn er ook veel dingen die je kunt doen om de downs te voorkomen of in ieder geval minder erg te maken. Mindfulness gebruiken in je relatie is een manier om irritaties te voorkomen.

Daarom ga ik in dit artikel in op wat mindfulness in je relatie kan doen.

Relatie versterken met mindfulness

Een relatie hebben is meestal prettig en soms onzeker. Vooral als je nog niet zo lang een relatie hebt ben je elkaar nog aan het aftasten. Wat vind hij leuk? Wat vind zij leuk? Is deze persoon te vertrouwen? Kan ik met hem/haar gelukkig oud worden? En kan ik met deze persoon problemen overwinnen?

Als je het gevoel hebt dat het goed zit kun je de band tussen beide personen versterken. Er is al onderzocht (1) hoe mindfulness relaties van koppels kan versterken die al redelijk gelukkig zijn en geen stress in hun relatie hebben.

Hieruit kwam naar voren dat mindfulness in je relatie helpt om meer tevredenheid te hebben over de relatie. De band tussen beide personen te versterken en elkaar te accepteren zoals je bent en om stress in de relatie, als die er is, te verminderen.

Daarnaast had het voor het individu in de relatie een positief effect op optimisme, spiritualiteit, ontspanning en het verminderen van psychologische stress.

In dit onderzoek was het niet de bedoeling om iets in de relatie te veranderen, alleen om de band tussen de partners te versterken.

Mindfulness oefeningen om je relatie te versterken

Een onderdeel van het mindfulness programma was de bodyscan. Dit is een eenvoudige introductie die laat zien dat mindfulness niet alleen over je gedachten gaat, maar ook over emoties en gevoel in je lichaam.

Daarnaast moesten ze mindful zijn tijdens een gezamenlijke activiteit.

Mindfulness meditatie tijdens een gezamenlijke activiteit betekent dat je samen iets gaat ondernemen, zoals wandelen, een spelletje spelen, samen eten koken en dergelijke.

Zelfs routinetaken die je gezamenlijk uitvoert, zoals boodschappen doen, kun je gebruiken voor mindfulness meditatie.

Wat je dan doet is dat beide mensen met hun aandacht in het hier en nu zijn. Je bent je bewust van de bewegingen die je maakt, van het contact dat je met elkaar hebt, van wat de ander tegen je zegt en je laat je niet of in ieder geval zo min mogelijk afleiden door gedachten en oordelen die je velt over de situatie. Het is juist de bedoeling om niet te oordelen als je mindfulness toepast.

Je wordt mindful van de emotie die een gezamenlijke activiteit oproept en door die mindfulness merk je wellicht ook dat de connectie tussen jezelf en je partner sterker wordt.

Ook werden er mindfulness meditaties toegepast waarbij je tijdens de meditatie gefocust bent op je partner en de liefde die je voor hem/haar voelt.

Daarnaast kregen de koppels ook mindfulness yoga waarbij de stellen poses kregen die je met zijn tweeën moet uitvoeren. Dit is eigenlijk een onderdeel waarin ook de fysieke band met je partner versterkt wordt.

Als derde waren er ook mindfulness aanrakingsmeditatie waarbij je gefocust bent op het contact met je partner als je een rug massage krijgt. Daarna volgde er een gesprek over wat zo’n sensuele aanraking met je relatie doet.

Als vierde was er ook een oefening waarbij je elkaar aankijkt tijdens de meditatie om op die manier de goedheid van de ander helemaal in je op te nemen.

Later in het onderzoek werd ook mindfulness in lastige situaties onderzocht.

Dit is een manier om reactiviteit en je teveel identificeren met een emotie op zo’n lastig moment te verminderen zodat je kunt reageren op een manier die voor de lange termijn meer tevredenheid geeft.

Dit onderzoek laat zien dat zowel het lichamelijke contact, als het emotionele en verbale contact versterkt kan worden om de relatie in zijn geheel te versterken en om beter met de downs van een relatie om te kunnen gaan en om beter te genieten van de ups in een relatie.

De voordelen die mindfulness bied in je relatie

Door dit soort mindfulness oefeningen uit te voeren verbeter je op meerdere manieren je relatie.

Door mindful te zijn tijdens leuke activiteiten heb je meer plezier dan als je tijdens zo’n activiteit aan wat anders denkt of als je opeens oordelend denkt. Dit is niet erg, maar je moet vooral geen waarde hechten aan dat oordeel zodat een negatieve emotie het leuke moment kan verpesten.

Als je bijvoorbeeld hebt afgesproken om samen te gaan eten en je partner een beetje laat is kun je hier kwaad om worden en dan vervolgens denken dat je partner egoïstisch is. Voordat je in een gedachtespiraal raakt tijdens zo’n moment kun je benoemen wat er aan de hand is. Ik heb een oordeel, namelijk dat ik egoïstisch ben, en ik ben kwaad. Dat is alles dat je hoeft te benoemen bij mindfulness.

Daarnaast word je door mindfulness te gebruiken een betere luisteraar. De oefening om mindful te zijn tijdens gezamenlijke activiteiten zorgt ervoor dat je niet allen hoort wat je partner zegt maar ook echt luistert. Hierdoor kun je veel betere gesprekken voeren dan anders, omdat echt luisteren en mindfulness ervoor zorgt dat je er niet zomaar reageert, maar een gedegen antwoord geeft.

Je wordt dus ook zelf een betere communicatiepartner. Je bent je namelijk meer bewust van je gedachten, gevoelens en sensaties. Dit is de fundatie om heel bewust iets te zeggen tegen je partner. Als je partner vraagt wat er is, heb je nu eerder een antwoord doordat je dit heel bewust na kunt gaan.

Door alle fysieke oefeningen sta je ook meer open voor de non-verbale communicatie. Ook word je door het versterkte contact gevoeliger voor de behoeften van de ander, waardoor je een zorgzamere partner wordt.

Relatieproblemen overwinnen met mindfulness

Het leven is vaak een opvolging van het oplossen van problemen. Meestal zijn die werk gerelateerd, maar ook in je relatie kan een probleem voorkomen. Je partner komt zijn/haar woord bijvoorbeeld vaak niet na. Jij bent iemand die graag alles op tijd doet terwijl je partner geen interne klok lijkt te hebben en een conflict is geboren. Het is belangrijk om dit soort dingen uit te spreken, want dat zijn momenten waarop je erachter komt hoe je partner er tegenaan kijkt.

Zo kom je erachter dat hij/zij die interne klok wel heeft, maar het graag iets minder druk heeft dan jij. Zo kom je erachter dat hij/zij gewoon echt vergeetachtig is of soms dingen belooft om tijdelijk van “het gezeur” af te zijn.

Daardoor kun je je in de toekomst beter verplaatsen in je partner voordat je een verzoek doet waar hij/zij niet aan kan voldoen. Zo kun je jouw eigen agenda iets leger maken zodat alles relaxter wordt.

Een relatieprobleem is erg vervelend omdat een prettige relatie vaak een basis is voor een gelukkig leven. Een relatie verbreken brengt erg veel stress en meestal moet er ook door een van de partners een nieuwe woning gezocht worden. Hele basale dingen die nodig zijn voor een fijn menselijk bestaan kunnen door een relatieprobleem op het spel komen te staan.

Juist daarom is het belangrijk om een relatieprobleem te overwinnen. Dit doe je meestal door met elkaar te communiceren over het probleem en een oplossing te vinden die voor beide partners acceptabel is.

Wat er kan gebeuren tijdens zo’n gesprek is dat je allerlei emoties krijgt over het probleem en niet meer goed oplet. Juist door mindful te zijn tijdens een dergelijk gesprek kun je reactiviteit verminderen en met een reactie komen die ervoor zorgt dat het probleem wordt opgelost in plaats van verergert.

Tijdens zo’n gesprek kun je de emotie benoemen, maar is het belangrijk om mindful te zijn dat je nu een gesprek hebt en dat wat het probleem ook is, dat nu niet gebeurt. Het is wel belangrijk dat beide partners tijdens zo’n gesprek mindful zijn en elkaar daardoor geen extra verwijten te maken. Het is belangrijk om de ander te accepteren zoals hij/zij is.

Zelfs het uitvoeren van de bovengenoemde oefeningen kan je helpen als zo’n stressmoment er is omdat je dan al ervaring hebt met het uitbannen van oordelen, niet meer direct reageert op je emotie, maar een gesprek kunt voeren zonder dat de emoties de overhand krijgen.

Wil je meer weten over hoe je jouw leven kan verbeteren? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005789404800285

http://blogs.webmd.com/art-of-relationships/2014/01/4-ways-mindfulness-can-improve-your-relationship.html

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen