Money mindset: de mindset voor het logisch gevolg van meer geld
Money mindset: de mindset voor het logisch gevolg van meer geld
21 maart 2022 
7 min. leestijd

Money mindset: de mindset voor het logisch gevolg van meer geld

Kom uit de hypnose van money money money, oftewel geld!

De money-mindset. Een populaire term. Een beetje een jeuk-term vind ik het persoonlijk. Ik krijg daar een heel apart gevoel vanbinnen van. De money mindset. Ik vind het een aparte term, maar goed het gaat om drie dingen, namelijk:

  1. Geld
  2. Mind
  3. Set

Dus eerst geld. Dat is wel heel interessant als je kijkt naar geld, geld verdienen. Dan heb je de twintig procent strategie.

Hoe denk jij geld te moeten verdienen?

Het makkelijkste is tijd voor geld. Je gaat werken en krijgt zoveel per uur en na acht uur werken heb je zoveel geld voor je tijd gekregen. Dit is bijvoorbeeld wat je krijgt als je in dienst bent genomen. Je krijgt vooral geld voor de tijd die je daar doorbrengt.

Als je veertig uur in dienst bent krijg je voor veertig uur betaald, ongeacht wat je doet. Het is misschien iets minder zwart wit dan dat, maar hoe fanatiek je ook bent in die veertig uur, je krijgt hetzelfde betaald.

Wat wel interessant is, is dat tijd niet te koop is. Misschien met je gezondheid.

Er zijn meer strategieën dan tijd voor geld.

  • Je kunt geld ook beleggen.
  • Je kunt een product ontwikkelen en die verkopen.
  • Je kunt op commissiebasis voor iemand werken.

Er zijn heel veel manieren om geld te verdienen. Dan krijg je meer het verhaal van waarde. Je kunt veel doen in een uur en dan ben je verder vrij, maar hoe waardevol is het in dat uur?

Je kunt ook een onlinecursus maken en die verkoop je.

Maar stel je voor dat je een maand bezig bent geweest, veertig uur per week. Dus je hebt er tweehonderd uur aan gewerkt voor het gemak. Dat zijn ongeveer vijf volle werkweken.

Stel je voor dat je ingehuurd wordt of dat je in dienst bent van iemand? Dan krijg je daar tweeduizend tot vierduizend euro netto voor. Bruto verdien je misschien wel meer.

Maar als je die tweehonderd uur gewerkt hebt en je hebt alleen maar een programma, dan heb je verder nog niets. Je hebt nog geen geld gehad voor die tweehonderd uur. Dat moet je dan nog maar zien. Die moet je nog verkopen.

In je gedachten kan dat best risicovol zijn.

Maar als je hem voor honderd euro verkoopt en veertig mensen kopen hem, dan heb je hetzelfde verdiend als wanneer je voor je tijd betaald was.

Stel je voor dat dat automatisch gaat en je verkoopt er honderd van of duizend, dan heb je opeens veel meer geld, maar nog steeds voor die tweehonderd uur. Dan kun je op een gegeven moment voor duizend euro per uur zo’n product gemaakt hebben.

80/20 regel met geld

Als je dat gaat omrekenen dan is dat heel interessant. Dat is strategie. Maar strategie is slechts 20 procent.

Tony Robbins heeft al eens gezegd:


“Money is 20% strategy and 80% psychology.”


80% psychologie, de relatie die jij hebt met geld. En dat is fascinerend! Want je kan dus voor die 20% alles goed doen, en een goed idee hebben met een goede uitvoering van het product terwijl je het niet verkocht krijgt. Dan zou dat zeker kunnen liggen aan die 80% want dat is natuurlijk het grootste gedeelte. 80% is jouw relatie met geld, jouw psychologie over geld.

Wat denk jij over geld in het algemeen?

Dat wordt je niet geleerd op school, maar dat is strategie en uiteindelijk is dit maar twintig procent. De andere tachtig procent is psychologie. De relatie die jij hebt met geld.

Dat is fascinerend. Je kunt voor die twintig procent alles goed doen voor je idee. Maar als het dan toch niet goed komt, dan kan dit aan die tachtig procent liggen.

Als je niet goed weet wat je relatie met geld is, dan kun je daar simpel achter zien te komen. Je hoeft alleen maar te zeggen:


“Geld is…(en dan alles wat erachter komt in je gedachten).”


Dat is jouw relatie.

Dus bijvoorbeeld:


“Geld is het kwaad van de wereld.”


Stel je voor dat het slecht is of dat je denkt dat het beter zou zijn als er geen geld is, denk je dan dat er veel geld in je buurt zou zijn?

Veel mensen die geen geld hebben zeggen dit soort dingen.

Mensen die geld hebben zeggen dit niet.

Daar zit iets heel interessants in. Want als je het koppelt aan een persoon, stel je voor dat geld jouw geliefde of kind of wat dan ook is, en je zegt tegen je geliefde: “Je bent het kwaad van de wereld. Je bent slecht.”

Hoe voelt die zich dan? Dan blijft je partner toch niet bij je?

Dat voelt heel vervelend.

Dus als jij zo denkt over geld, dan komt het ook niet bij je in de buurt. Een persoon waar je zo tegen doet, die rent zo hard mogelijk weg. Die rent liever naar een drugsdealer toe. Die houdt wel van geld.

Maar als je wel van iemand houdt, dan blijft die ook bij je. Net als geld. Wat je er dan vervolgens mee doet, dat is weer aan jou.

Geld heeft geen moraal, dat is belangrijk om in te zien. Want als geld een moraal had, dan zou de bijstandsmoeder veel meer krijgen en de baas van het drugskartel zou niets krijgen.

Dit heeft ook met twintig procent strategie te maken. Die kartels verkopen een product dat goed aan de man is te brengen, maar het is ook psychologie. Ze houden van geld. Ze vinden geld fantastisch.

Dat is interessant. Hoe je over geld denkt.

Dan komen we ook bij je mindset uit. Want tachtig procent psychologie is de mind. Dat Engelse woord is lastig te vertalen in het Nederlands. Je kunt zeggen bewustzijn of geest, maar dat dekt de lading van mind niet. Daarom gebruik ik mind.


De mind heeft een set.


Hoe belangrijk vind je geld?

Maar wat is die set? Ik zie een set als waarde, wat je belangrijk vindt.

Misschien vind je geld belangrijk, maar staat die in de vijftig van belangrijkheid en niet in de top vijf. Nu hoeft geld niet in de top vijf te staan, maar het mag zeker in de top tien staan als je er meer van in je leven wilt zien.

Dus dat is de waarde van belangrijkheid.

Dan wat je gelooft over geld.

“Geld is en dan” … of “ik vind geld”… of wat je gehoord hebt van mensen. Daar komt ook veel vandaan.

Welke ervaring heb je met geld?

Dan de derde ervaringen.

Hoe gingen je ouders om met geld? Wat werd er gezegd over geld? Zoals geld groeit niet op mijn rug. Het is allemaal hartstikke duur. Ik moest hard werken voor mijn geld. Dat vond ik heel normaal en als ik dan meer geld wilde moest ik overwerken.

Maar zo belangrijk vond ik geld niet dus ik werkte minder over dan mensen om mij heen.

Maar dat heb ik wel meegekregen van mijn ouders. Dat hard werken belangrijk is.

Dus toen ik ging ondernemen had ik een strategie dat ik voor werken geld kreeg. Want dat was wat ik geloofde over geld. Mensen die zomaar geld kregen zonder er hard voor te werken vertrouwde ik niet. Dat kon niet of ik dacht dat ze het op slinkse wijze hadden verkregen. Maar dit was allemaal onbewust. Zo dacht ik gewoon.

Maar juist dat “gewone denken” is je mindset. In dit geval de money mindset. Je mindset over geld.

Daar had ik veel ideeën en overtuigingen bij. Mijn relatie en ervaringen met geld. Dit was mijn hypnose over geld. Geld is gewoon geld.

Je kunt erover zeggen dat het energie is, een ruilmiddel, voor mij is geld gewoon geld.

Alles wat je erbij plakt heeft consequenties in je relatie, dus plak er dan iets goeds aan.

Geld is bijvoorbeeld een geweldig middel om mooie dingen te doen. Dat is al beter dan dat het kwaad van de wereld is.

Ik zat jaren onder bijstandsniveau te ondernemen en dan moest de belasting nog komen.

Mijn strategie was om dan maar harder te werken. Ik ging zo hard werken dat ik er nooit was voor mijn gezin, maar zoveel geld kwam er niet bij.

Ik was mijn eigen baas en dus krijg je niet per se betaald als je er bent zoals in loondienst. Dus ik werkte honderd uur, maar ik kreeg niet veel meer betaald dan met veertig uur. En dit lag aan mijn relatie met geld.

Relatie met geld veranderen met hypnose

Ik kreeg door dat ik wat moest veranderen. Zoals dat ik meer waarde moest gaan leveren. Dus dat ging ik steeds meer doen.

Maar die relatie veranderde niet. Maar ik ging even in hypnose ik deed mijn ogen dicht en toen kreeg ik opeens een ervaring in mijn gedachten, die hoorde bij die mindset, van mijn oom die tegen mij zei dat ik geen ondernemer was en dat ook nooit zou worden.

Nou, dan word ik recalcitrant en wil ik bewijzen dat ik dat wel kan. Dat is dat rebelse in mij.

Maar wat ga je bewijzen als je niet weet hoe?

Ik veranderde dat geloof in mij. Het geloof dat ik geen ondernemer was veranderde ik met hypnose naar het geloof dat ik wel een ondernemer ben. Dit heeft ook weer allerlei effecten op kansen die je neemt. Je mindset veranderen kan ervoor zorgen dat je meer risico’s neemt, maar dat kan ook voor meer winst zorgen[1].

Daarbij is het ook belangrijk om jezelf als ondernemer te zien om ook ondernemersgedrag te vertonen[2].

Het jaar erop ging ik keer drie met mijn omzet. Ik verdiende ongeveer 1.200 euro in de maand netto, dus dat red je dan niet. Ik woonde toen ook bij mijn schoonouders. Het jaar erop verdiende ik opeens bijna honderdduizend euro.

Die mindset veranderen had dus blijkbaar ook nog eens een hefboomwerking. Die honderdduizend heb ik ook een tijdje op gezeten, maar er zijn inmiddels nog meer hefboompjes gekomen, waardoor ik nog verder ben gegroeid.

Maar je moet telkens onderzoeken wat die hefboom dan is.

Meestal is dit een conflict. Ik ging bijvoorbeeld ondernemen, maar ik dacht dat ik geen ondernemer was en dus had ik onbewust een conflict en dan loop je te struggelen en lukt het niet. Bijna met alle gevolgen van dien.

Tot ik het ontdekte en ik het conflict kon oplossen.

Hiervoor bestaat ook de cursus die ik net heb gemaakt. Voor het onbewuste conflict en om dat op te lossen. Meestal werken we bij het HIN met een bewust conflict.

Maar als je nu denkt dat de resultaten in je leven niet zijn wat je wilt en dat je meer wilt van iets, dan is het misschien een onbewust conflict.

Kijk op logischegevolg.nu voor een interessante cursus hierbij.

https://open.spotify.com/episode/1T6WiDBJzvPa7xNIHWjLFx?si=666856146a754ed1

Wil je juist meer weten over hypnose en hoe je hier bijvoorbeeld ondernemers mee kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:


Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen