Negatieve ouders: Hoe ga je ermee om?
09 februari 2024 
6 min. leestijd

Negatieve ouders: Hoe ga je ermee om?

Dit is niet goed, dat is niet goed, eigenlijk is niets goed als je last hebt van negatieve ouders. Hoe ga je hier nu mee om? In dit blog gaan we er dieper op in.

Negatieve ouders als je nog thuis woont

Als je thuis woont is het lastig om je ouders uit de weg te gaan. Daarom is het verstandig om zelf iets te doen om mentaal met hun negativiteit om te gaan. Als je op dit moment toch het gevoel hebt dat je ouders niets goed aan je vinden, kun je het proberen om een keer iets anders doen dan jezelf verdedigen.

Want wat heb je nog te verliezen?

Dus als een van je ouders weer eens zegt dat je een nietsnut bent, of iets anders negatiefs, ga er eens in mee. Bevestig wat ze zeggen “Ja, ik ben een nietsnut.

De kans is aanwezig dat je vader of moeder zich opeens bewust wordt van wat hij of zij eigenlijk zegt en erop terugkomt. “Zo bedoelde ik het niet …”.

Het is in ieder geval iets om eens te testen, wie weet valt het toch nog mee.

Zelfhypnose

Met zelfhypnose kun je ook veel doen om opmerkingen van je ouders je minder te laten raken. Als we het dan toch over “raken” hebben, je kunt je namelijk ook voorstellen dat hun opmerkingen je “missen”.

Door te visualiseren hoe hun opmerkingen langs je heen gaan zorg je ervoor dat ze je minder raken. Dat je ze mentaal niet zo met je meeneemt als wanneer je het gevoel hebt dat het tegen jou wordt gezegd.

Je kunt doen alsof het tegen de lucht naast of achter je wordt gezegd, maar in ieder geval niet tegen jou.

Negatieve ouders als je al op jezelf woont

Als je al op jezelf woont, of wellicht zelfs al zelf kinderen hebt, is het natuurlijk veel eenvoudiger om je ouders te negeren. Als je dat echter niet wilt, omdat je bijvoorbeeld je kinderen een opa en oma gunt, dan is er ook voor jou werk aan de winkel.

Ook in dit geval kun je eens kijken wat er gebeurt als je eens toegeeft dat je iets negatiefs bent waar je ouders je van beschuldigen. Misschien valt het toch allemaal mee.

Daarnaast kun je ook in dit geval zelfhypnose toepassen als je toch bij je ouders bent en je wilt dat de opmerkingen die ze maken je missen in plaats van raken. (Deze tip kun je ook aan je kinderen geven mochten je ouders ook negatief tegen hun kleinkinderen doen.)

Het vervelende is dat negatieve ouders ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van een lager zelfvertrouwen en angsten, ook op latere leeftijd[1]. Het is nu aan jezelf om dat weer recht te zetten.

Jouw kijk op je ouders

Daarnaast is het goed om je bewust te zijn dat je overtuigingen bepalen hoe je de wereld, en dus ook je ouders, ziet. Misschien is hun negativiteit ook op een andere manier te interpreteren, als je je overtuigingen over ouders en hoe die “horen” te zijn nog eens onder de loep neemt.

Misschien valt de negativiteit van je ouders je ook erg op, omdat je ze heel belangrijk voor jezelf hebt gemaakt.

In dat geval kun je de mening van je ouders onbelangrijker maken, zodat je er minder last van hebt. Dit kun je doen door je ouders mentaal gezien op een andere plaats te zetten. Dit is iets wat je ook al kunt doen als je nog thuis woont (maar al wel 18+ bent).

Een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen met het sociaal panorama[2]. Iedereen heeft namelijk een mentale kaart in zijn hoofd van waar mensen ten opzichte van jou staan. Dit heeft niemand bewust, maar je kunt jezelf hier bewust van maken.

In die kaart staan niet alleen je ouders, maar ook je vrienden, broers of zussen en collega’s. Je kunt iedereen die een rol in je leven speelt een plaats geven in de kaart. In eerste instantie hebben mensen dus een plek, en dan kun je met hypnose de plek veranderen.

Dit lijkt wellicht eenvoudig, maar ervaringen laten zien dat er soms wat werk nodig is om iemand in je mentale kaart te verplaatsen. Dat is waar de hypnotherapeut je dan mee helpt.

Door je ouders op een andere positie te zetten, kan je hele omgang met hun al veranderen en dat kan ervoor zorgen dat of de negativiteit je niet meer raakt, of je ouders merken een verandering aan je op en de negativiteit verdwijnt gewoon.

Hoe dan ook is het een win-winsituatie.

Dankbaarheid voor je ouders

Dit klinkt wellicht een beetje gek als je ouders heel negatief zijn, maar het kan je kijk op hun negativiteit drastisch veranderen. Voor deze oefening is het belangrijk om je te realiseren dat je ouders ook voor de eerste keer ouders zijn, en anders in ieder geval voor de eerste keer ouders zijn van jou.

Je ouders doen hun best om een ouder te zijn. Misschien is het niet genoeg voor je, maar dit is wat ze kunnen geven.

Je kunt benoemen waar je allemaal dankbaar voor bent. Want wat heeft die negativiteit van je ouders je eigenlijk gebracht?

Welke (misschien bedoeld, misschien onbedoelde) effecten heeft het op jou gehad die je nu verder helpen in het leven?

Je kunt bijvoorbeeld een lijstje maken zoals:

  1. Ik ben dankbaar, want ik kan nu super goed met kritiek omgaan.
  2. Ik ben dankbaar, want ik ben heel zelfstandig geworden.
  3. Ik ben dankbaar, want ik weet nu hoe ik het (ouderschap) niet wil doen.
  4. Enzovoort...

Dit alleen al kan je een heel ander gevoel geven.

Deze oefening kun je ook al doen terwijl je thuis woont. Het leuke aan dit soort dankbaarheidsoefeningen is dat het je helpt om je in het algemeen beter te voelen, je tevredener te voelen over je leven en een beter humeur te hebben[3].

Zelfvertrouwen versterken

Zoals eerder gezegd kan het hebben van negatieve ouders je zelfvertrouwen belemmeren. Gelukkig kun je ook zonder complimentjes van je ouders werken aan je eigen zelfvertrouwen. De kans is groot dat je woorden die je ouders ooit tegen je hebben geuit herhaalt in je gedachten, dat is helemaal niet handig.

De eerste stap kan daarom zijn om zelfcompassie te verbeteren. Dit betekent dat je in ieder geval lief bent voor jezelf. Werken aan zelfcompassie is eigenlijk zelfs nog beter dan werken aan eigenwaarde[4].

Voor zelfcompassie is enige mindfulness over je gedachten wel handig. Op die manier kun je bij een negatieve gedachte je er ten minste bewust van zijn dat je die gedachte hebt, en daarna kun je de gedachte herkaderen naar iets positiefs.

Wees in ieder geval je eigen beste vriend, in plaats van een kopie van negatieve ouders. Dan maakt wat je ouders tegen je zeggen ook niet meer zoveel uit.

Ouders aanspreken op hun gedrag

Een andere manier om meer zelfvertrouwen te hebben is door belemmerende overtuigingen weg te nemen. Vind je het bijvoorbeeld spannend om je ouders op hun gedrag aan te spreken?

Dan kan dit liggen aan overtuigingen die je hebt over “respect” voor ouders. Terwijl de kans aanwezig is dat als jij bij je ouders aangeeft dat je ze erg negatief vindt en dat je hier ongelukkig van wordt ze hun gedrag kunnen aanpassen.

Als je niets zegt, dan verandert er sowieso niets.

Die belemmerende overtuigingen kun je vaak achterhalen met regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment in je leven dat je bijvoorbeeld het gevoel had dat je je ouders zou moeten aanspreken op hun negativiteit, maar dat niet deed.

Dat kwam dan door een bepaalde onbewuste “regel” over hoe je met je ouders hoort om te gaan.

Een hypnotherapeut kan je helpen om terug te gaan naar dat moment en de belemmerende overtuiging te repareren[5]. Dit kan op allerlei manieren gaan. Soms is het al voldoende om je in te leven in andere mensen die er op dat moment bij waren. Dat kan al genoeg nieuwe inzichten geven om de belemmering om je ouders op gedrag aan te spreken weg te nemen.

Daarnaast kun je ook oefenen met verbindende communicatie. Dit is een manier van communiceren om conflicten op een vreedzame manier op te lossen. Met visualisaties kun je dit visualiseren voordat je er echt mee aan de slag gaat.

Er is een formule voor verbindende communicatie, namelijk:

Stap 1: Je benoemd de situatie.

Je zegt bijvoorbeeld dat je ouders net iets negatiefs hebben gezegd. “Pa, ik hoor je nu zeggen dat ik een nietsnut ben.”

Stap 2: Je geeft aan welk gevoel dit je geeft en waarom dit een probleem voor je is.

“Dit geeft mij het gevoel dat je niet van me houdt en me niet steunt. Dat vind ik jammer, want ik wil graag een goede band met je.”

Stap 3: Je geeft aan wat je nodig hebt van de ander, en waarom je dat belangrijk vindt.

“Ik zou willen dat je je meer focust op mijn goede kanten, omdat ik bang ben dat onze relatie anders verslechtert en ik wil juist een goede band.”

Dit is slechts een voorbeeld. Een hypnotherapeut kan je helpen met oefenen met een situatie die voor jou van belang is.

De kans bestaat zelfs dat je ouders dan ook meer uitleg gaan geven over waarom ze doen zoals ze doen, waardoor er meer wederzijds begrip ontstaat.

Hypnose leren

Wil je meer weten over hypnose en hoe dit mensen kan helpen met hun familiebanden of andere problemen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen.

Pin ook deze handige infographic als geheygensteuntje:


negatieve ouders


Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen