Geen steun van ouders en/of andere mensen in je leven: wat nu?
Geen steun van ouders en/of andere mensen in je leven: wat nu?
08 februari 2023 
in Stress
6 min. leestijd

Geen steun van ouders en/of andere mensen in je leven: wat nu?

Het leven heeft zijn ups en downs en soms heb je dan wat hulp op steun nodig. Je zou verwachten dat je die steun dan van je ouders, familie of partner krijgt? Maar wat als dat er nu niet van komt? Hoe kan dat, welke gevolgen heeft dit en hoe kun je hier het beste mee omgaan? In dit blog gaan we er dieper op in.

Steun kan allerlei vormen hebben zoals financiële steun, het geven van advies, het helpen bij een taak, geruststellen en een meelevend luisterend oor bieden[1].

Geen steun van ouders

In je jeugd krijg je vaak nog wel steun van je ouders, als twintiger krijg je vaak ook meer financiële steun. Maar die steun stopt vaak weer als je dertig bent. Ook andere vormen van steun kunnen ouders stoppen na je dertigste. Dit gaat vaak niet geleidelijk naar beneden, maar gebeurt ‘opeens’[2].

Dit kan als een soort schok komen, maar vaak is het ook zo dat ouders ook gewoon wat ouder zijn en zelf meer steun nodig hebben vanwege deze ouderdom. Het is dan eigenlijk gewoon tijd om je eigen boontjes te doppen.

Als je in dit geval wat boos wordt op je ouders en dat ze je niet steunen, dan is er een handige oefening die je kunt doen. Je kunt namelijk bedenken waar je allemaal dankbaar voor bent.

Wat hebben je ouders je bewust en onbewust geleerd waar jij dankbaar voor kunt zijn? Als je namelijk geen steun ontvangt leert dit je ook zelfstandigheid en dat jij op jezelf kunt rekenen. Ergens zijn er ook wel hele coole dingen die jij van je ouders hebt geleerd, misschien wel zonder dat ze daar bewust mee bezig waren. Dit kan je gevoel dat je geen steun van je ouders krijgt - en als je daardoor wat kwader wordt op je ouders - omdraaien naar liefde.

Wat wel vervelend is, is dat wanneer je ook in je jeugd geen emotionele steun van je ouders hebt gekregen dit de rest van je leven invloed op je kan hebben. Je kunt hierdoor gevoeliger zijn voor het krijgen van depressieve klachten, een lager zelfvertrouwen hebben en moeite hebben met het opbouwen van relaties[3].

In dit geval heb je waarschijnlijk in je jeugd onhandige overtuigingen gekregen die je niet verder helpen. In dat geval kan een hypnotherapeut je helpen om die overtuigingen te veranderen. Soms werkt de dankbaarheid oefening ook in dit geval, maar het kan ook nodig zijn om juist het gesprek aan te gaan met je innerlijke kind.

Geen steun van familie

Geen steun krijgen van je ouders is één ding, maar als je merkt dat ook je broers en/of zussen je niet steunen dan kan dit extra pijnlijk zijn. Voor je gevoel kun je je hele familie kwijt zijn, terwijl ze nog gewoon leven. Een extreem pijnlijk gevoel.

Wat dan?

Ook dan kun je last krijgen van depressieve gevoelens. Zeker als het niet ervaren van steun door je familie een stabiele toestand is. Het maakt dan ook niet uit of je man of vrouw bent[4].

In dit geval is het belangrijk om vooral je eigen zelfvertrouwen en het idee dat je zelfstandig, of met behulp van mensen die niet je familie zijn, iets voor elkaar kunt krijgen.

Een andere oplossing kan zijn dat je oefent met een familieopstelling. Dit is een techniek waarbij je kunt controleren waar jij jouw familie zet in je mentale kaart. Wellicht staan mensen in je familie heel dicht bij jou, waardoor ze veel invloed hebben op hoe jij je voelt.

Als je ze dan in gedachten iets verder van je af kunt zetten, dan kan hun invloed ook verkleinen en dat kan ervoor zorgen dat je al wat minder depressief wordt.

Soms kan het verplaatsen van familieleden in je familieopstelling direct al effect hebben. Zo heb ik deze oefening zelf een keer gedaan. Mijn jongste kind heb ik toen iets verder van mij afgezet en mijn oudste kind dichterbij. Na de oefening belde mijn oudste kind mij op. Dit had hij nog nooit spontaan gedaan en we hebben toen gelijk een leuk en goed gesprek gehad. Dus zo zie je maar dat het effect soms razendsnel kan gaan.

In de derde opleiding van het Hypnose Instituut Nederland ga je met deze techniek aan de slag.

Geen steun van partner

Een relatie doe je samen en dat betekent dat je elkaar steunt, zowel emotioneel als praktisch. Als mannen geen steun van hun partner krijgen, dan kan dit zorgen voor depressieve klachten. Een andere opvallende uitkomst in een onderzoek naar steun is dat naarmate vrouwen ouder worden, ze minder steun krijgen van hun partner (bron 1).

Als je weinig steun van je partner ervaart is het handig om te kijken naar hoe zelfstandig iemand kan zijn in de relatie. Onderzoek laat namelijk zien dat mensen die zelfstandig kunnen functioneren in een relatie hun partner meer steunen dan mensen die deze vrijheid niet ervaren.

Wat wel interessant is, is dat ik eens iemand heb geholpen die een relatieprobleem had omdat hij zijn vriendin juist op een soort voetstuk plaatste. Hij wilde juist alles voor haar doen, alleen dit zorgde er bij haar voor dat ze zich niet meer zelfstandig voelde, waardoor ze juist ruzie kregen. Dat is dus helemaal niet handig.

Toen hebben we ook met een visualisatie de relatie in zijn gedachten gelijkwaardiger gemaakt, zodat hij de steun bood die ze echt nodig had in plaats van verstikkende steun.

Een dergelijke visualisatie kan ook helpen om makkelijker met je partner te kunnen communiceren over welke steun jij nodig hebt. Het is namelijk wel belangrijk om te laten horen welke steun jij kunt gebruiken.

Je kunt bijvoorbeeld onhandige overtuigingen hebben over hoe relaties werken, zoals dat je partner gewoon moet aanvoelen dat je bepaalde hulp nodig hebt. Alleen niemand kan gedachten lezen, zelfs hooggevoelige mensen weten soms niet wat er in een ander omgaat of welke hulp er specifiek nodig is. Ze voelen vooral aan dat er iets niet goed is, maar wat dat is daarover moet nog steeds gecommuniceerd worden.

Daarbij zijn de meeste mensen ook nog eens niet hooggevoelig, dus communicatie blijft belangrijk.

Je kunt dan helpende overtuigingen installeren door bijvoorbeeld bepaalde hypnotische suggesties te herhalen, zoals:

“Mijn partner heeft het nodig dat ik vertel wat ik nodig heb.”

“Als ik mijn partner steun, steunt mijn partner mij.”

“Als ik mijn partner laat weten wat ik belangrijk vind en waar ik hulp bij nodig heb krijg ik steun.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de problemen die jij in je relatie ervaart met steun kun je andere suggesties krijgen om je hiermee te helpen.

Geen steun op je werk

Op je werk is een zekere mate van collegialiteit ook wel fijn. Soms is emotionele of praktische steun bij bepaalde activiteiten of projecten wel handig. Wat nu als je op je werk toch echt alles helemaal zelf mag uitzoeken?

Steun van je collega’s is best belangrijk. Uit onderzoek naar docenten en steun door mede-docenten blijkt dat dit helpt om stress op het werk te verminderen en om de prestaties van de docenten te verbeteren[5]. Steun van collega’s kan gaan om samenwerken om bepaalde doelen te halen en het maken van plannen over hoe iets aan te pakken. Hoe meer je samenwerkt met collega’s, hoe minder last je hebt van stress.

Alles zelf uitzoeken kan dus behoorlijk stressvol zijn. Wat moet je dan? Het is dan dus belangrijk om bij je collega’s of een leidinggevende aan te geven dat je graag meer wilt samenwerken of dat je hulp nodig hebt.

Dit kan heel spannend zijn als je overtuigingen hebt over dat je hard moet werken of dat om hulp vragen een zwakte is. Als je merkt dat je blokkeert bij het idee dat je iets bij je collega’s of leidinggevende moet gaan aangeven is het handig om te achterhalen welke overtuigingen hiervoor zorgen.

Met regressie kun je bijvoorbeeld teruggaan naar de eerste keer dat je het negatieve gevoel kreeg bij het idee dat je om hulp vroeg. Dit zijn vaak momenten uit je jeugd, omdat je dan bedenkt hoe het leven werkt en hoe jij dan het beste kunt functioneren.

Vervolgens kan een therapeut dan helpen om dit moment te ‘repareren’. Je gaat het moment dan opnieuw interpreteren, zodat je in plaats van een blokkerende overtuiging, een overtuiging krijgt die je verder helpt in het leven. Er zijn allerlei manieren om dit moment te repraren. Zo kun je je inleven in andere mensen die er toen ook waren, je kunt het moment als een film helemaal anders gaan afspelen of je kunt het gesprek aangaan met je innerlijke kind. De therapeut zal afhankelijk van jouw reacties bepalen wat voor jou de handigste manier is om de overtuiging te veranderen.

Vervolgens zul je merken dat je op je werk eenvoudiger om hulp vraagt en wellicht zelfs makkelijker hulp biedt. Het goede voorbeeld geven kan bijvoorbeeld ook al veel voor je doen.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen, want dan ga je aan de slag met de bovengenoemde techniek, zodat jij jezelf of juist andere mensen die geen steun ervaren kunt helpen.

Wil je dat jouw probleem wordt opgelost? Ga dan naar bestetherapeut.nl

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen