Ongeduldig zijn: Manieren om geduld te ontwikkelen

Je wilt iets en het liefst wil je het direct. Ongeduldig zijn is niet altijd iets wat in je voordeel werkt. In dit blog gaan we het hebben over de voor- en nadelen van ongeduldig zijn en wat je kunt doen als je merkt dat jouw ongeduld een negatieve invloed heeft op je leven. 

Ongeduld

Ongeduldig zijn, betekent dat je niet kunt wachten op bepaalde resultaten. Je bent dan energiek, maar met een negatieve ondertoon. Je kunt bijna zeggen dat iemand dan geagiteerd is. Dat heeft zowel zijn voor- als nadelen. 

Hoeveel geduld iemand heeft, verschilt per persoon. Het heeft veel invloed op beslissingen die mensen nemen. Het gaat namelijk om je verwachtingen over wat je wint en verliest op de lange en korte termijn. Als je ongeduldig bent vindt je winst op de korte termijn vaak belangrijker, dan wanneer je juist wel veel geduld hebt. 

Het heeft zelfs invloed op wanneer je kinderen krijgt en wanneer je je tweede kind krijgt (als je die wilt krijgen). Wat wel grappig is, is dat wanneer je heel ongeduldig bent of juist heel geduldig de kans kleiner is dat je kinderen krijgt, dan wanneer je een normale hoeveelheid geduld hebt[1].

De voor- en nadelen van ongeduld

Mensen met een type A persoonlijkheid houden bijvoorbeeld van snelle resultaten en zijn competitief ingesteld. Voor onderzoekers in de wetenschap zorgt dit ongeduld er vaak voor dat ze meer onderzoeken beginnen en afronden en dat de kwaliteit goed is. Daarnaast helpt ongeduld je ook in het gevoel van kunnen[2], omdat je niet wacht op iemand anders, maar zelf initiatief neemt om bepaalde doelen te halen. 

De nadelen van ongeduld zie je vaak in het verkeer, zoals toeteren als iemand te lang doet over gas geven bij een groen stoplicht. Bumperkleven als iemand niet doorrijdt en andere road rage problemen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor ongelukken, dus ongeduld  in de auto kan zelfs gevaarlijk zijn. Tegelijkertijd is het heel goed verklaarbaar als je ergens op tijd moet zijn en je die tijdsdruk ervaart[3].

Daarnaast kan rigide ongeduld, ongezond ongeduld, een oorzaak zijn voor het ontwikkelen van ADHD, depressie en het maakt je vatbaarder voor verslavingen[4]. Je kunt namelijk niet wachten op een beloning. Dat goede gevoel van winnen moet je direct bereiken en als dat niet gebeurt, krijg je een slecht humeur. 

Drugs kan mensen in eerste instantie goede gevoelens geven, dus dat is een manier om van het gevoel van ongeduld af te komen.

Soms laat succes op zich wachten, maar als je last hebt van rigide ongeduld kan dat dus zorgen voor depressieve gevoelens. 

Ongeduldig zijn is ook een symptoom van ADHD.

Onderzoek bij jongeren laat naast problemen met drank en drugs ook zien dat ongeduldige jongeren vaker een hoger gewicht hebben, niet goed kunnen sparen en zich slechter gedragen in de klas[5].

Echter, dit ongeduld hoeft bij jongeren niet per se met het niet kunnen wachten op beloningen te maken te hebben. Gerichtheid op de toekomst bepaalt bij jongeren ook veel van het ongeduld[6]. Ze willen hun leven graag opbouwen en bepaalde levensdoelen simpelweg zo snel mogelijk behalen. 

Ongeduldigheid op je werk

In een onderzoek naar verzekeraars kwam naar voren dat ongezonde ongeduldigheid niet goed is voor het aantal verzekeringen dat verkocht wordt en dat mensen vaker last hebben van depressieve klachten als ze ongeduldig zijn. 

Daarbij zijn ongeduldige mensen ook vaker  ontevreden over hun werk[7]

Ongeduld in relaties

Als je ongeduldig bent is dat eigenlijk ook niet handig voor het hebben van een gezonde relatie. Onderzoek laat zien dat mensen die ongeduldig zijn sneller een nieuwe relatie aangaan als de vorige is uitgegaan.

Daarnaast is de kans op vreemdgaan groter en zelfs de kans op onveilige seks is groter bij iemand die ongezond ongeduldig is[8]

Het kan dan ook verstandig zijn als je snel nieuwe relaties aangaat, nadat de vorige verbroken is, om na te gaan of je last hebt van een liefdesverslaving.

Ongeduldig met je kinderen

Wat wel interessant is, is dat ongeduldige kinderen vaak ook ongeduldige moeders hebben. In een onderzoek waarbij moeders of over zes maand een bepaald geldbedrag mochten hebben, of over twaalf maanden, kwam naar voren dat kinderen van de moeders die kozen voor de zes maanden vaker ongeduldig waren dan kinderen van moeders die twaalf maanden op geld konden wachten[9]

Daarnaast is er zelfs een samenhang tussen ongeduldige ouders en kinderen die te zwaar zijn[10]

Het is vaak wel bekend dat kinderen kopiëren, ook dit ongeduldige gedrag kan dus gekopieerd worden. 

Door als ouder met je ongeduld aan de slag te gaan, kun je overtuigingen wegnemen die je beletten om geduldig te zijn. Wie weet wat dat allemaal doet voor je kind. 

Waar komt ongeduldig zijn vandaan?

Onderzoek laat zien dat ongeduldig zijn vaak iets is wat je ontwikkelt als kind en wat al in je jongvolwassenheid voor problemen met vrienden kan zorgen[11]. Die ontwikkeling van ongeduld komt vaak door problemen die je kunt hebben als je kind bent.

Als iemand dus zoveel ongeduld ervaart dat het problemen veroorzaakt is het verstandig om te kijken of er een oorzaak is in de kindertijd van die persoon. Met hypnose kun je dan de regressietechniek gebruiken om te zien wanneer er een overtuiging is ontstaan die nu zorgt voor ongeduld.

Je gaat dan dus terug in de kindertijd en geeft of krijgt een suggestie om terug te gaan naar het eerste moment waarop het ongeduldige gevoel er was. Vervolgens kun je kijken wat er toen gebeurde om dit gevoel te verklaren en in gedachten kun je het moment ook veranderen.

Daar zijn weer meerdere technieken voor. Soms is alleen al het inleven in andere mensen die er op dat moment bij waren genoeg om een overtuiging die voor ongezond ongeduld zorgt te veranderen. Dan worden de ongeduldige gevoelens niet meer getriggerd[12].

Ongeduldigheid verminderen met hypnose

De oorzaak achterhalen en belemmerende overtuigingen weghalen is dus al een goede manier waarop hypnose je kan helpen om geduldiger te worden.

Zoals gezegd kan ongeduld op het werk ervoor zorgen dat je niet tevreden bent over je werk. Het kan zelfs depressies opleveren. Wat het je ook kan opleveren is een burn-out. Dit soort problemen zijn ook heel goed te behandelen met hypnose.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat hypnotherapie gecombineerd met cognitieve gedragstherapie mensen helpt om onder andere geduldiger te zijn. Daarnaast helpt het ook om woede, het ervaren van tijdsdruk, en ontevredenheid over het werk te verminderen. Het verbetert juist de emotionele stabiliteit en plezier in het werken[13].

Hoe hypnose dit doet, is voor iedereen verschillend. Omdat mensen allemaal een uniek leven hebben kunnen technieken die door hypnotherapeuten gebruikt worden verschillen per cliënt.

Waar bij de ene persoon regressie met het inleven in andere mensen effectief is om ongeduld te transformeren naar geduld, kan de andere persoon het bijvoorbeeld juist nodig hebben om met zijn fantasie zich een voorstelling te maken van hoe de situatie ook had kunnen zijn. Weer iemand anders heeft wellicht een gesprek nodig met het  innerlijke kind. 

Tijdens een gesprek met het innerlijke kind wordt dan aan het onbewuste innerlijke kind duidelijk gemaakt dat alles al goed is. Dat het leven al stabiel is en dat hij zich niet meer druk hoeft te maken om het snel bereiken van bepaalde doelen. 

Dankbaarheid toepassen

Daarnaast ligt de focus bij ongeduld vaak op zaken die je nog niet hebt. Een oefening in dankbaarheid voor wat je wel hebt, of hebt bereikt, kun je helpen om die focus van wat niet is te veranderen naar wat wel is.

Die veranderde focus brengt ook veel rust, waardoor je het gevoel van beloning kunt ervaren, alleen al door zaken op te noemen waar je dankbaar voor bent.

Inmiddels kun je in ontzettend veel winkels al een dankbaarheidsdagboekje halen. Alleen al die invullen kan een verschuiving in je mindset en je gevoel veroorzaken. 

Wat je kunt verwachten bij hypnotherapie

Het leuke aan hypnotherapie is dat mensen ontzettend snel geholpen kunnen worden. Vaak zijn drie sessies voldoende om mensen van een probleem af te helpen.

In de eerste sessie heb je een verkenningsgesprek waarin onderzocht wordt wat het probleem van iemand nu eigenlijk is en waar dit probleem vandaan komt. Vervolgens wordt uitgelegd wat hypnotherapie is en bij toestemming wordt de persoon met het probleem in hypnose gebracht en kan er een begin worden gemaakt om het probleem op te lossen.

In de tweede sessie worden echt alle technieken uit de kast gehaald om het probleem op te lossen. Deze sessie duurt vaak het langst.

De derde sessie wordt gebruikt om te controleren of het probleem in het dagelijks leven van de persoon daadwerkelijk is opgelost. Er kunnen eventueel nog wat technieken worden toegepast om bij te sturen. 

Mensen en jezelf helpen met ongeduld

Wil je jezelf of anderen helpen met hypnose? Kom dan eens naar de  gratis online masterclass over hypnose.

Deze week kun je je ook inschrijven voor de masterclasses van de GOOI-formule. Deze formule helpt je om ongezonde patronen en overtuigingen van je af te gooien.  Klik hier voor een link naar de gratis masterclasses.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende begeleiding voor 1-op-1 aandacht. 


Bronnen: