Verwachtingen: de basis voor teleurstelling
Verwachtingen: de basis voor teleurstelling
23 april 2020 
in Stress
7 min. leestijd

Verwachtingen: de basis voor teleurstelling

Verwachtingen staan vaak aan de basis van teleurstelling, want wat je had verwacht komt niet uit en dat roept een bepaald gevoel op. Meestal is dit teleurstelling en die kan bij sommige mensen zelfs overslaan in irritatie, haat en wraakgevoelens. Je kunt je ook gekwetst voelen.

Je verwacht dat de trein op tijd komt, en hij komt niet op tijd… Teleurgesteld!

Je verwacht geen file en dan is er wel een file… Je verwacht iemand op tijd en die is niet op tijd, en ja… Teleurgesteld!

Maar jij doet dat zelf. Want als je geen verwachtingen had gehad, dan had je ook die teleurstelling niet gevoeld. Zo simpel is het.

Dan kun je zeggen dat je gewoon niets meer gaat verwachten, maar dat is heel lastig, want je hebt altijd wel een zekere mate van verwachtingen.

Onbewust verwacht je heel veel dingen. Als ik naar beneden loop, dan verwacht ik dat alles er staat en als het dan weg is, raak ik wel teleurgesteld.

Dus onbewust verwacht ik dat die meubels daar blijven staan.

Misschien zijn er mensen die verwachtingen kunnen loslaten, zoals een monnik of zo, maar die ken ik eigenlijk niet.

Een tijd geleden was ik een voetbalwedstrijd aan het kijken. Zoals de meeste voetbalfans had ik bepaalde verwachtingen van mijn team en als er werd gescoord, werden mijn verwachtingen alleen maar groter.

Er gebeurde van alles en na de rust ging het heel hard. Opeens was het anders en de underdog won gewoon. Het team wat normaalgesproken de favoriet was verloor. Die hadden dus andere verwachtingen en dit zag je bij het team en de supporters. Er was totale teleurstelling en bij de underdog was er natuurlijk totale vreugde.

Het was magisch.

Controlfreaks die doordraaien

De meeste mensen zijn toch vaak teleurgesteld. Dit zijn vaak mensen die het leven helemaal naar hun hand willen zetten. Dit zijn vaak controlfreaks.

Zij willen dat het leven is zoals hun verwachtingen zijn. Hun overtuigingen over hoe de wereld werkt moeten kloppen. De natuur moet doen wat zij zeggen.

Bomen moeten op een bepaalde manier groeien en vooral niet over de schutting van de buren. Bij de rijdende rechter komen genoeg van dit soort “controlfreaks” aan de orde.

Er valt een blaadje op van jouw boom, mijn hemel. Alsof jij die boom bezit. Ja, want hij staat op jouw erf. Dat heeft ook iemand bedacht dat je iets koopt en een papiertje ondertekend en opeens is het jouw grond. Dat is de verwachting, ik betaal ervoor dus is het van mij. Zoiets. 

Die mensen hebben het zwaar, want alles moet op hun manier en dat gaat vaak niet goed.

 Dat is echt lastig, man… Dat moet precies zus en zo. Ze verwachten dat het leven gaat zoals zij het willen. ‘Het moet wel zo gaan zoals ik wil.’ Ze verwachten dat het hele leven zich aanpast aan hen. Iedere frustratie moet door anderen worden weggenomen. Nee, want het ligt natuurlijk niet aan hun zelf. 

Opeens is er een file, dan moeten ze geïrriteerd schreeuwen omdat dat de file moet oplossen. Of ze vloeken op het station als de trein niet op tijd is.

Er zijn zelfs mensen die hun ex gaan stalken als die het uitmaakt, alsof ze verder geen leven hebben. Er zijn nog genoeg andere vrouwen.

Allemaal gedoe, omdat ze van alles verwachten. Ze verwachten dat hun ex toch doet wat ze willen. Ze verwachten dat het hele leven zich aanpast aan hen. Iedere frustratie moet worden weggenomen door anderen, niet door henzelf.

Starre mensen die breken.

Go with the flow

Dit zit ook in de vechtsport. De strijd in dingen. Karate, kickboksers en alles strijdt tegen elkaar, totdat iemand anders breekt.

En je hebt ook sporten, zoals Aikido, waarin mensen meebuigen. Bijvoorbeeld met de weerstand die je in het leven krijgt. Als in een storm, je buigt mee als riet.

Het is niet erg om te strijden voor dingen en als dingen niet goed gaan om die te willen verbeteren. Het is ook evolutie, je wilt groeien en je ontwikkelen. Soms moet je ook dingen accepteren. Soms moet je ook meebewegen, dat is veel krachtiger.

Dat is ook lastiger, om niets te verwachten.

Maar er zijn zoveel mensen die teleurgesteld zijn in het leven, in hun ouders, in hun kinderen, in hun school, in hun juf of in hun meester. Eigenlijk zijn ze alleen maar teleurgesteld, omdat ze verwachten.

Als ze niet iets zouden verwachten van de bovengenoemde lijst, dan waren ze er ook niet teleurgesteld in en konden ze meer ruimte creëren voor zichzelf of voor hun omgeving.

Ik weet niet of het mogelijk is om helemaal zonder verwachting te leven. Ik kan dat niet. Natuurlijk stel ik ook mezelf en andere mensen teleur, zo gaat dat. Dat mensen boos worden op je, of blij zijn met je. Dit kun je ook met jezelf hebben.

Dit komt doordat ik iets anders verwacht van mezelf, van andere mensen of andere mensen van mij.

Je kunt niet iedereen tevredenstellen en je kunt niet iedereen teleurstellen. Je doet gewoon wat je denkt dat goed is en dat valt op een bepaalde manier uit en dan is het zo. Dan ga je weer door met je leven.

Focus je op verwachtingen die je zelf kunt waarmaken

Een mooie uitspraak van Toon Gerbrands vind ik: “Je hebt beheersbare zaken en onbeheersbare zaken.” Als je je gaat druk maken over onbeheersbare zaken zoals politiek, terrorisme, onderwijssystemen, zorgsystemen, terrorisme, andere mensen, zaken waar je totaal geen invloed op hebt. 

Maar je hebt heel veel invloed op jezelf en de zaken die je wél kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld door met mensen afspraken te maken, te bellen, je eigen werk, en als je datgene wat je kan beheersen goed uitvoert dan kun je meer verwachten vanuit jezelf. 

Door je te houden bij wat je kunt beheersen. Door die dingen goed uit te voeren, kun je meer invloed uitoefenen en dan verwacht je meer van jezelf dan van een ander.

Ik verwacht bijvoorbeeld van mezelf dat ik regelmatig een blog schrijf. Dat kan ik zelf regelen. Dat is iets dat beheersbaar is. Meestal gaat het goed en soms een keer niet.

Ik kan dingen regelen, maar ik kan natuurlijk niet regelen dat een file oplost. Als je je daar dan druk om gaat maken, ben je niet handig bezig. Veel mensen zie ik dat andersom doen. Die verspillen hun energie aan onbeheersbare zaken, dan slaap je slecht en kun je paniekaanvallen krijgen.

Dus hoe kun je het beste teleurgesteld raken? Verwachtingen hebben die niet uitkomen. En daaruit voortvloeiend verwachtingen hebben over onbeheersbare zaken en daar teleurgesteld over zijn. Dat slaat nergens op. Daar kun je wel even een minuutje mee zitten, maar daarna moet het ook weer klaar zijn. 

Hier zit natuurlijk een gradatie in. Ik verwacht bijvoorbeeld dat de mensen van wie ik hou lang leven en dat mijn kinderen mij overleven. Als dat niet gebeurt, ben ik natuurlijk wel van slag, langer dan een uur.

En dat is niet makkelijk dan, maar dat is het enige wat je kan beheersen. De rest niet. 

Besef en focus

Ik denk als je dat steeds kan beseffen en je daarop focust, dan kun je nog steeds teleurgesteld, boos, gefrustreerd zijn, maar dan wordt het wel minder. Want, kun je het beheersen? Nee? Dan heeft het geen zin om je er druk over te maken. 

Wat je kan beheersen kun je doen. Het heeft te maken met wat je produceert, niet wat je overkomt.

Dit waren mijn overwegingen over teleurstellingen. Voor mij is het een work in progress, wellicht voor jou ook. ;-)


https://www.buzzsprout.com/195236/1106177-hoe-kan-je-nu-teleurgesteld-raken

Wat kun je nu eigenlijk zelf?

Nu kun je denken: “Ja dat is allemaal leuk en aardig, maar ik kan helemaal niets.” Dat is natuurlijk ook niet het geval, dat is een overtuiging die je kunt hebben. Het veranderen van je verwachtingen is iets dat je kunt doen met hypnose en met mindfulness[1].

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bepaalde suggesties ervoor kunnen zorgen dat je met een andere intentie aan je dag begint. Je kunt bijvoorbeeld de intentie hebben om “op tijd” op afspraken te komen. Hierdoor spreek je ook een soort verwachting uit dat je op tijd kunt komen.

Door de suggestie te veranderen naar “je best doen om op tijd te komen”, raak je veel minder gestrest als de trein eens te laat komt. Je gaat dan meer uit van wat jij zelf kunt doen, dan van wat de wereld voor jou zou moeten doen. Je kunt in ieder geval zeggen dat je op tijd bij de trein was of een half uur eerder in de auto bent gestapt om problemen te voorkomen.

In hypnose zijn en de trance van mindfulness zijn wel twee verschillende dingen, maar ze kunnen je dus beide helpen om je verwachtingen aan te passen.

Verwachtingen hebben zelfs invloed op het DNA in je lichaam en hoe je omgaat met pijn. Je kunt verwachtingen hebben over zaken waar je invloed op hebt en verwachtingen hebben over zaken waar je geen invloed op hebt. Vooral als je veel verwachtingen hebt over onzekere zaken waar je graag invloed op wilt hebben kan dit voor problemen zorgen, zoals het ontstaan van angsten[2].

Het veranderen van je focus van zaken waar je geen invloed op hebt – het onbeheersbare, naar het beheersbare, naar waar je wel invloed hebt – kan je dan helpen om die angsten te verminderen of weg te nemen.

Hypnose helpt op dit soort manieren ook tegen angsten en laat je ook zien waar je allemaal invloed op hebt.

Met hypnose kun je bijvoorbeeld achterhalen waarom je controle over het onbeheersbare zo belangrijk vindt. Waarom je teleurgesteld raakt als iemand vijf minuten te laat komt.

Dit kan bijvoorbeeld met regressie. Met regressie ga je, terwijl je onder hypnose bent, terug naar het eerste moment waarop je verwachtingen niet uitkwamen en je hierdoor teleurgesteld raakte. Je gaat terug naar het moment dat je er toch van alles aan deed, zoals boos worden, om de situatie alsnog naar je hand te zetten.

Vervolgens ga je op een andere manier naar dat moment kijken om te zien hoe je ook had kunnen omgaan met dat moment. De hypnotherapeut helpt je hiermee. Dit alleen al kan je helpen om je verwachtingen bij te stellen, zodat je een fijner leven hebt en ervaart.

Wil je weten hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose. 

Wil je zien wat er allemaal mogelijk is met hypnose? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Wil je zelf meer leren over hypnose om jezelf en andere mensen te helpen? Schrijf je dan gelijk in voor een van onze opleidingen.

Pin deze handige infographic als geheugensteuntje:

verwachtingen

Bronnen:

[1] https://jmss.org/index.php/mbr/article/view/16006

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1364661303000615

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen