Resultaat: Hoe belangrijk is het
Resultaat: hoe belangrijk is het?
27 januari 2022 
in Stress
6 min. leestijd

Resultaat: hoe belangrijk is het?

Resultaat, ik wil er eigenlijk minder mee bezig zijn, maar ik merk dat als ik iets op social media zet, dat ik dan toch wil kijken naar het resultaat. Dan zie ik dat het ene filmpje het toch beter doet dan het andere. Dan wil ik dat alle filmpjes het goed doen, een bepaald bereik hebben en een bepaald aantal keer gedeeld worden.

Maar ja, hoe belangrijk is dit nu eigenlijk?

Heb jij er bijvoorbeeld last van dat je graag resultaat wilt halen, maar merk je dat dit andere delen van je leven in de weg zit? Dan is dit blog voor jou geschreven.

Betekenis resultaat

Resultaat is een uitkomst of gevolg van een bepaalde actie[1]. In mijn geval was de actie dan het op social media plaatsen van een video en het resultaat was hoeveel mensen de video gezien hadden.


Resultaat is dus de reactie na een actie.


Op zich is het niet erg om je te focussen op resultaat, maar hierdoor kun je er zo gespannen mee omgaan dat je net de plank misslaat. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat studenten op zogenoemde progressieve scholen vinden dat die scholen zich zoveel focussen op de ontwikkeling van progressieve ideeën bij studenten, dat resultaat, dat dagelijkse activiteiten en problemen van studenten niet opgelost worden[2].

Ik kan bijvoorbeeld zo gefocust zijn op de filmpjes op social media dat ik vergeet andere activiteiten te hebben met mijn bedrijf die ook goed kunnen helpen en die misschien meer voldoen aan de vraag van mijn volgers.

Daarnaast kun jij je ook zoveel focussen op resultaat, omdat je op de een of andere manier in een machtspositie zit. Als je het idee hebt dat je machtig bent, dan kan dit ervoor zorgen dat je heel abstract naar bepaalde zaken gaat kijken – wat zijn de cijfers? - en dat kan zelfs tot slechtere resultaten leiden[3].

Balans tussen vrede en resultaat willen

Als ik bijvoorbeeld nu kijk naar mijn resultaten en naar hoe ik dit vroeger zag, dan zou wat ik nu bereik ongelooflijk zijn geweest. Dan zou ik heel blij zijn, maar ergens is het nooit genoeg.

Terwijl je net zo goed in een staat kan zijn van ultiem geluk. Resultaat is niet belangrijk en je voelt je gewoon goed. Je hebt een moment van ultiem geluk en pure liefde, maar dan moet je toch opeens denken aan dat filmpje dat niet genoeg bereik of interactie heeft gehad voor je gevoel. Dat is dan je ego die je rust verstoort.

Resultaat en perfectionisme

Een ander ding wat kan ontstaan door je ego is perfectionisme en dat hangt vaak samen met resultaat. Je focus ligt dan op een perfect resultaat na je actie. Bij studenten die naar een andere school gaan en dan merken dat hun resultaten minder worden zie je vaak dat ze last krijgen van woede, schaamte en zelfs schuldgevoel[4].

Het hangt wel af van het type perfectionisme dat ze hebben. Je kunt namelijk perfectionistisch ingesteld zijn voor je omgeving en hoe je wilt overkomen of je wilt vanuit jezelf perfect zijn en wat anderen denken doet er niet toe.

Omgaan met resultaat verlangens

Als je niet in balans bent met het resultaat voor verlangens of last hebt van ongezond perfectionisme is het handig om anders om te gaan met je verlangens naar bepaalde resultaten.

Er zijn meerdere manieren waarop je hiermee om kunt gaan.

Uit je verlangens

Hardop uitspreken waar je mee zit kan het al oplossen. Dan is het uit je hoofd en dan wordt alles lichter en luchtiger. Als je alles binnenhoudt, zelfs je onvrede over een resultaat dat niet bereikt is, brengt dat vaak spanning met zich mee en dat is niet prettig.

Uitspreken dus 😊.

Humor

Als je het dan toch uitspreekt, dan kun je humor gebruiken. Dit is een techniek die ik bij veel problemen gebruik, zoals bij trauma’s (hoewel resultaat willen niet echt traumatisch is).

Dan herhalen mensen op die grappige humoristische toon iets en dan opeens is het trauma geen trauma meer, maar iets traumagisch. Dat je denkt van: “Wow, waarom was dit zo’n probleem voor mij?” Dat ze blij zijn dat het voorbij is of dat het lichter voelt.

Op een grappige toon kun je ook je verlangen naar resultaat uitspreken, zodat je minder last hebt van wat je wilt hebben. Dat het wat lichter wordt.

Ik zeg bijvoorbeeld: “Dan ben je veertig en heb je kinderen en dan is het opeens: maar is mijn filmpje wel genoeg gezien?” Op die manier herkader je dan eigenlijk het belang van je resultaat en dit maakt het alweer veel minder belangrijk. Humor vermindert de spanning[5] die je kunt krijgen van bepaald resultaat willen.

Het gebruik van humor is wel afhankelijk van het probleem waar je een resultaat voor wilt behalen. Als het zoiets is als het bereik van een video op social media kan het geen kwaad, maar onderzoekers zijn er nog niet helemaal over uit hoe goed humor is in een therapeutische setting. Dus dat hangt een beetje af van hoe je in elkaar zit.

Wel is het duidelijk dat het gebruik van humor goed is voor het verlagen van je bloeddruk, het verbeteren van je immuunsysteem en voor goede stofjes in je brein[6].

Onderliggende overtuigingen over resultaat

Maar waarom is het resultaat eigenlijk belangrijk genoeg om stress van te krijgen? Wat zegt dat resultaat nu? Het kan zijn dat het resultaat voor jou een bepaald signaal geeft.

Als mijn filmpje bijvoorbeeld weinig interactie heeft kan ik denken dat ik niet geliefd ben, niet goed genoeg, dat ik geen erkenning krijg en niet wordt gewaardeerd. Dat is uiteraard niet waar, maar als je dit zo voelt zegt dat iets over onderliggende overtuigingen die het resultaat belangrijk voor je maken.

Met hypnotherapie kun je dit soort onderliggende overtuigingen achterhalen en veranderen, zodat het belang van het resultaat minder groot wordt en je minder last krijgt van stress[7]. Als je bijvoorbeeld denkt dat het resultaat iets zegt over je eigenwaarde of wat dan ook, dan kun je met hypnose achterhalen waar die overtuiging vandaan komt.

Soms is alleen een gesprek onder hypnose al voldoende om je bepaalde zaken te realiseren en soms is er meer nodig. Met regressie kun je bijvoorbeeld achterhalen wanneer een bepaalde overtuiging is ontstaan. Zoals de overtuiging dat je op school hoge cijfers moet halen, zodat mensen van je houden. Dit kan in je volwassen leven bijvoorbeeld de drang worden dat je veel bereik moet hebben op social media, zodat mensen van je houden 😉. Soms kan het leiden tot perfectionisme.

Dat moment kun je vervolgens met je huidige kennis opnieuw bekijken. De hypnotherapeut helpt je hiermee. Soms is dit opnieuw bekijken voldoende om de overtuiging te veranderen, zodat je geen last meer hebt van die stress. Soms is er meer nodig. Dan kun je bijvoorbeeld in gedachten een gesprek aangaan met je innerlijke kind – jijzelf in die herinnering – zodat je de situatie in je gedachten verandert. Dit kan ook een helende werking hebben en ervoor zorgen dat de overtuiging verandert.

Wat als je jouw gewenste resultaat krijgt?

Het leukste is, dat wanneer je niet meer zo gespannen bent van wat je wilt bereiken, je vaak bereikt wat je wilt bereiken. Maar wat gebeurt er dan? Je ziet bijvoorbeeld vaak dat als mensen waardering krijgen, zoals in de vorm van een applaus, dat ze dan niet weten hoe ze ermee om moeten gaan.

Dat het applaus maar weer snel afgekapt moet worden. Dat compliment dat je krijgt moet je snel afzwakken met dat iets heel goedkoop was of zo.

Je kunt het ook zien als een moment waarop je even kunt genieten van je oogst. Je hebt er hard voor gewerkt om dat applaus te krijgen, laat die liefde je maar even overspoelen en geniet ervan.

Met hypnose kun je ook alvast oefenen hoe je reageert in bepaalde situaties. Dat je bijvoorbeeld “dank je” zegt op een compliment, dat je applaus niet wegwuift en dat je gewoon even blij wordt.

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/0PsovJ0xjc1hH8lqjqr0kU?si=eb442332300c430b

Om nog even terug te komen op de vraag hoe belangrijk resultaat nu is, dat hangt natuurlijk af van hetgeen waar jij het resultaat voor wilt behalen. Maar het is niet zo dat het de bedoeling van dit blog was dat je het resultaat niet meer wilt behalen. Het is de bedoeling dat je er gewoon niet meer gestrest van raakt. Hypnose en technieken die bij hypnose gebruikt worden kunnen veel doen om die stress te verminderen, zodat je op een ontspannen manier acties kunt uitvoeren voor resultaat.

Het leukste is dat hypnotherapie zelfs via Skype of andere online belmiddelen gegeven kan worden[8]. Het is iets minder effectief dan in het echt, maar zeker nog effectief genoeg.

Wil je meer weten over hypnose en hoe dit allemaal werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het HIN. Ideaal als je graag mensen wilt helpen, ongeacht of dit nu gewoon in je omgeving is of als coach.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen