Wat is succes? En hoe het bereikt
Wat is succes? En hoe het bereikt
21 april 2020 
5 min. leestijd

Wat is succes? En hoe het bereikt

Succesvolle mensen vinden zichzelf niet altijd succesvol. Dit vind ik een heel fascinerend gegeven. Wat is succes eigenlijk? We hebben daar allemaal wel een idee bij, wat succes is. Wat mij betreft is succes een hele grote hypnose.

Je hebt geen succes, je kunt het niet vastpakken. Succes is iets dat je doet, wat je aan het doen bent. Succesvol zijn is dan iets wat je bent. Je doet succesvol.

Ik denk dat iedereen dat doet. Dat iedereen succesvol dingen doet, maar we hebben daar bepaalde waardes aan gehangen waardoor anderen gaan zeggen: “Nu ben jij succesvol en mag je dat ook over jezelf zeggen.”

Het voelt heel gek als je dat zelf niet zo ervaart, omdat je nog niet het idee hebt dat je succesvol dingen doet.

Van mezelf weet ik dat ik heel veel succesvolle dingen doe. Ik doe bijvoorbeeld veel dingen goed en ook de dingen waarvan anderen zouden zeggen dat ze niet goed zijn doe ik heel erg goed.

Ik kan bijvoorbeeld heel succesvol niet naar iemand luisteren.

Dat is niet altijd handig, zeker niet in privé situaties. Dus in niet luisteren ben ik heel succesvol. Een ander zou zeggen dat ik niet succesvol ben in luisteren.

Dat doe ik inderdaad nog niet succesvol, maar ik ben wel succesvol in niet luisteren.

Je zou kunnen zeggen dat je alles succesvol doet, maar wat is dan de gradatie ervan? Dit is voor iedereen anders.

We doen dus altijd succesvol.

Leven = succes

Ademen = succes

Drinken zonder te morsen = succes (wel morsen is ook heel succesvol)

Eigenlijk doe je continu hele succesvolle dingen.

Wat is succes?

Alleen wij hebben er waardes aan gehangen waardoor we over onszelf of anderen kunnen zeggen of ze succesvol zijn. We zeggen vaak dat iemand anders écht succesvol is, maar wat dat is is voor iedereen anders.

Soms heeft dat met geld te maken. Iemand met een miljoen euro op de bankrekening wordt vaak gezien als succesvol, omdat er een waarde zit aan geld.

Het kan ook in tijd zijn. Als iemand twintig jaar een relatie heeft is dat heel succesvol. Of als iemand drie keer per week traint is dat succesvol.

Wanneer je dit vergelijkt met jezelf en je hebt geen miljoen euro op de bankrekening, of je hebt geen relatie van twintig jaar of je traint een keer per week (of nooit), dan voel je je opeens niet goed.

Dan voel je je niet succesvol.

Dan kun je zelfs gaan zeggen dat je succes helemaal niet belangrijk vindt. Dit is dan ook heel interessant. Je haalt bijvoorbeeld adem, heel succesvol, maar doe dat maar eens niet. Wees er maar eens vijf of tien minuten onsuccesvol in, dan ga je gewoon dood.

Je vindt dan de waardes die mensen aan succes hebben gehangen niet belangrijk. Dat is wat anders dan succesvol dingen doen niet belangrijk vinden.

Je kunt ook succesvol zijn in falen of in dingen uitstellen.

Het hele idee van wanneer iets succes is, vind ik heel interessant.

Wanneer heb je succes?

Mensen zeggen vaak dat ik een bepaalde mate van succes heb, maar intern heb ik dat idee niet. Ik kan nog steeds heel succesvol dingen vermijden of eng vinden.

Dat vind ik dan niet succesvol zijn.

Ik heb een bepaald idee van hoe ik zou willen zijn en als me dat 24/7 lukt ben ik succesvol. Is dat haalbaar? Ik denk van wel.

Maar ik zou mezelf bijvoorbeeld beter kunnen ontspannen dan dat ik nu doe. Ik vind mezelf daar nog niet heel succesvol in.

Ik zou ook nog meer impact willen maken, mijn ideeën willen delen en nog groter worden met mijn bedrijf. Dat heb ik ook nog niet bereikt, dat idee. Ik ben er wel lekker mee bezig, maar ik heb nog niet die mate van succes.

Daar zitten allemaal stukjes tussen.

Maar het is niet zo dat ik gefrustreerd ben dat ik daar nog niet ben. Ik zie veel mensen zich frustreren dat ze het succes nog niet hebben, terwijl ze wel veel succesvolle dingen doen.

Dat had ik vroeger wel, maar dat heb ik nu niet meer. Ik wil mij niet meer frustreren en dat kan ik wel, dat is ook een mate van succesvol dingen doen.

De buitenkant is nooit de binnenkant.

Wat je aan de buitenkant ziet van het idee van succes vinden de meeste mensen geen succes, omdat die daar een andere waarde aan hechten.

Het is lekker voor jezelf als jij je eigen standaard hebt van succes. Je eigen waarde van succes.

Als jij zegt dat je het allemaal niet zo belangrijk vindt, kun je daar heel succesvol in doen. In iets niet belangrijk vinden, daar heb je dan succes in. Je hebt succes in het ervaren van rust of het maken van een connectie met andere mensen.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat succesvol zijn voor jou is het hebben van een verbinding met mensen van wie je houdt.

Wanneer je dat dan allemaal onder de loep neemt, kun je opeens zeggen dat je wel heel succesvol bent.

Wanneer je dan zo’n lijstje maakt in wat je goed doet en wat je goed niet goed doet, dan zie je toch dat je heel succesvol bent. En dat voelt goed.

Het zit ook in je aard om dingen beter te maken en vooruitgang te boeken. Dit kan ook zijn dat je in plaats van vijf minuten vijftien minuten rust neemt.

Op het moment dat je je gaat vergelijken met andere mensen voel je je opeens niet succesvol. Maar wanneer je dit vergelijkt met jezelf? Dan voelt het veel beter.

Als je het zo bekijkt valt alles wat andere mensen vinden weg, en is het allemaal prima. Dan gaat het alleen nog om verbetering en zelfs stilstaan is dan oké. Dingen ervaren, genieten, daar kun je ook succesvoller in worden. Het genieten en stilstaan bij kleine en grote dingen.

Iedereen is succesvol in iets en ieder op zijn eigen manier. Dus het is helemaal niet handig om jezelf te vergelijken met andere mensen.

Door je los te maken van het vergelijken met anderen en meer te kijken vanuit verwondering en bewondering helpt het beter.

Als iets de eerste keer niet lukt is dat prima, want bijna niets lukt de eerste keer. Dan weet je waar je begint en is er ruimte voor verbetering.

Beluister ook deze podcast over succes.

https://www.buzzsprout.com/195236/1094318-mijn-fascinatie-voor-succes

Succes en de wetenschap

De voorgaande tekst is vooral bedoeld om je te laten stoppen met jezelf te vergelijken en om je meer vanuit je eigen kracht en eigen overtuigingen over succes te laten denken.

Wetenschappers hebben ook onderzocht waarom rijke mensen steeds rijker worden en waarom blije mensen steeds blijer worden. Je zelfbeeld blijkt hier heel belangrijk voor te zijn. Met name het gevoel dat je een startniveau hebt en dat je daarop voort kunt bouwen. Voor rijke en blije mensen geldt dus ook dat die zich niet vergelijken met anderen, maar vooral zichzelf vergelijken met wie ze gisteren waren of wie ze vorig jaar waren, wat ze toen deden of hoe hun relaties er toen uitzagen en wat ze nu doen.

Hoe beter iemand dacht over zichzelf, hoe beter het succes werd en hoe meer succes er in kortere tijd werd behaald[1].

Hypnose kan je ook helpen met het behalen van succes in je leven. Hypnose wordt bijvoorbeeld veel gebruikt om te stoppen met roken[2], om succesvol te zijn met schone lucht inademen en voor sporters en ondernemers[3] is het vaak ook een middel om meer uit zichzelf te halen.

Vind je het op dit moment nog lastig om jezelf niet te vergelijken met andere mensen? Ben je heel goed in dingen waar je niet goed in wilt zijn? Dan kan een hypnotherapeut je helpen om de focus van jezelf vergelijken met anderen te verleggen naar jezelf.

Je kunt ook jezelf helpen met zelfhypnose.

Wil je eens kijken wat hypnose is en of jij mensen onder hypnose kunt brengen? Kom dan eens naar een Hypnose Playshop. Die worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je meer leren over wat er mogelijk is met hypnose? Kom dan eens naar een seminar van het HIN.

Wil je gelijk aan de slag met jezelf en een succesvolle hypnotherapeut worden om andere mensen te helpen het succes in zichzelf te zien? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer en Zwolle, maar kunnen ook online gevolgd worden.

Bekijk hier wanneer alles plaatsvindt of begint.

[1] https://psycnet.apa.org/record/2008-09088-010

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207147908407538

[3] https://www.atlantis-press.com/proceedings/febm-17/25887044

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen