Onverklaarbare pijn oplossen: je kunt meer dan je denkt
Onverklaarbare pijn oplossen: je kunt meer dan je denkt
25 juni 2020 
6 min. leestijd

Onverklaarbare pijn oplossen: je kunt meer dan je denkt

Pijn oplossen is wel interessant als je erover nadenkt. Je vraagt je bijvoorbeeld af of het nog een signaal is.

Is het een signaal van iets ouds of iets nieuws?

Is het functioneel of niet functioneel?

Moet je dit eerst onderzoeken of moet je het oplossen?

Onderzoek de pijn eerst: ga naar een arts

Bij pijn is het sowieso altijd belangrijk om het te onderzoeken. Ga naar een arts en zoek uit waar het vandaan komt en wat het signaal is. Soms is het overduidelijk, maar soms ook niet. Zoals bij een blindedarmontsteking, die moet er dan gewoon uit. Je kunt dan wel hypnotherapie nemen om de pijn te maskeren, maar dat gaat het probleem niet oplossen. Dan heeft hypnose geen zin.

Dit is natuurlijk logisch en het is heel belangrijk.

Stel je voor dat je helemaal onderzocht bent en je pijn is onverklaarbaar. Er is niets te zien waardoor je pijn zou kunnen hebben. Dan biedt hypnose uitkomst, omdat je dan in een sessie die pijn weg kunt laten gaan.

Dat is dan natuurlijk wel super interessant, zeker als je met een onverklaarbare pijn zit.

Hypnose principes tegen pijn

Vandaag hadden we bijvoorbeeld mensen met schouder- en nekklachten. Dit moet je natuurlijk onderzoeken en dat was gedaan. Dan ga je ermee aan de slag. We deden wat technieken en hiermee werken we met drie principes, namelijk:

1 Dissociëren

Dit is een natuurlijk principe om pijn niet te voelen. Mensen merken dit bijvoorbeeld bij traumatische gebeurtenissen, zoals bij een auto-ongeluk. Dan krijgen ze het gevoel dat ze niet meer in hun lichaam zitten om de pijn niet meer te voelen.

2 Symbolen

We maken dan van de pijn een symbool en daarmee gaan we aan de slag. Hoe ziet je pijn eruit? Vervolgens ga je aan de slag met het beeld van de pijn.

3 Vooronderstellingen

Dat iets wegtrekt weggaat, heelt of geneest. Dit is het cement van zo’n sessie. Dat gooien we er dan telkens in. Dat de pijn weggaat en dat iets heelt, waardoor je de pijn niet meer voelt.

Dit gebruiken we veel.

Dan gaan we met de pijn aan de slag. Uit deze bovengenoemde principes vloeien tientallen hypnosetechnieken voort die mensen kunnen helpen bij het verwerken van pijn. Die ga ik in dit blog niet allemaal behandelen.

Waar het voornamelijk om gaat is dat je deze principes begrijpt. Wanneer dat zo is kun je namelijk je eigen technieken bedenken om pijn te bestrijden. Dit werkt vooral als je de basisopleiding al hebt gevolgd, dan is het eenvoudiger om te denken vanuit die principes.

Echt naar je lichaam luisteren

Meestal maskeren we de pijn door stug door te gaan of door pijnstillers te nemen. Wanneer je het signaal van pijn juist aandacht geeft, bijvoorbeeld door technieken erop los te laten en door er op een andere manier naar te kijken, kunnen er wonderlijke dingen gebeuren.

Het lichaam kan dan eindelijk aan de slag om de pijn te helen. Die kan het dan oplossen. Na twintig tot dertig minuten kun je dan de volgende effecten zien: iemand wordt warm, het trekt weg, iemand gaat huilen of juist lachen.

Ik vermoed dat dit komt doordat je het signaal dan serieus neemt. Dat je eindelijk zelf onderzoekt wat dit nu precies is en dat je je lichaam laat gaan. Dat je het lichaam eindelijk de kans geeft om het te helen.

Dit principe vind ik heel interessant en ik denk dat we dat veel te weinig doen. Er zijn maar weinig mensen die echt luisteren naar hun lichaam. Ik doe dit ook nog niet zo heel lang, maar ik word er nu wel steeds beter in.

Signalen begrijp ik beter en ik kan er meer mee doen.

Veel mensen zijn deze vaardigheid helemaal verloren. Vaak ontvang je eerst al allerlei signalen voordat je klachten krijgt en pijn is het laatste signaal wat je onderbewuste je kan geven om je te dwingen ergens mee aan de slag te gaan.

De meeste mensen gaan ondanks dat vaak nog steeds door of maskeren dit met medicatie, drank of iets dergelijks.

Soms ga je juist wel op onderzoek uit, maar hoe dan? Wat moet je doen, hoe ga je iets doen? Het wordt ons niet geleerd om te kijken naar bepaalde methodes om het voor jezelf goed te onderzoeken.

Welke vragen stel jij jezelf?

Soms kan het visueel maken van de pijn al een ontzettende openbaring zijn.

Hoe dissocieer je eigenlijk? Welke technieken zijn er om je van onverklaarbare pijn af te helpen?

Er zijn zoveel mogelijkheden. Die leer je in de basisopleiding en zelfs in de 2.0 opleiding wordt hier meer dan een dag aan besteedt.

Als mensen dit al zouden leren in het basisonderwijs, dan zouden we zoveel meer dingen kunnen oplossen. Dit kan me soms frustreren, maar het fascineert me ook. De vraag waarom we dit niet doen.

Soms geef ik ook demonstraties. Mensen reageren hier heel goed op. Dat vindt mijn ego ook helemaal geweldig.

Maar ik volg gewoon een procedure die iedereen onder de knie kan krijgen. Als jij dat dan net als ik ook vaak toepast, dan word daar ook jij goed in.

Dus als je dit leert als kind, dan wordt iedereen opeens geniaal.

Ik vind het heel bijzonder dat dit niet wordt toegepast in het onderwijs of – sterker nog – in de zorg. We doen dit niet preventief in het onderwijs, maar ook achteraf niet. Als je alles van je hebt onderzocht pijn en de artsen kunnen niets vinden, dan zou de zorg dit als laatste redmiddel moeten leren aan mensen.

Alleen de mensen die alternatief durven te denken, die zelf opzoek gaan naar andere manieren, die komen erachter dat dit ook een oplossing is.

Dit vind ik dus frustrerend en fascinerend tegelijk. Want als iedereen het zou weten, dat zou gewoon top zijn!

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1308373-pijnbestrijding-en-het-wonder-wat-jij-bent

Wetenschap over pijnbestrijding met hypnose

Nu kan het heel apart klinken dat je onverklaarbare pijn kunt bestrijden met hypnose, maar dit was al bekend in 1959[1]. Dat is meer dan 60 jaar geleden! Daarbij zijn in dit onderzoek experimenten aangehaald die al zijn uitgevoerd in 1932. Dus al bijna 100 jaar geleden wisten ze, door observaties, dat hypnose pijn kan verdoven. Dat het kan voorkomen dat je pijn voelt in ieder geval.

Dus waarom al die pillen?

Je ziet het meest duidelijke bewijs dat hypnose helpt tegen pijn bij een bevalling. Veel vrouwen willen bijvoorbeeld geen verdoving, omdat ze er niet zeker van zijn dat dit alleen in hun lichaam blijft en niet via de placenta toch bij de baby komt.

Maar ja, bevallen is pijnlijk en dat is ook niet leuk. Hypnose wordt daarom vaak gebruikt bij vrouwen die 100% natuurlijk willen bevallen om toch minder last te hebben van de pijn. In 2004 is onderzocht of vrouwen dan ook echt minder gebruikmaken van verdovende medicatie. Dit bleek het geval te zijn. Daarbij omschreven vrouwen die hypnose hadden gebruikt de bevalling als minder pijnlijk dan vrouwen die zonder hypnose een natuurlijke bevalling hadden[2].

En dit is bij verklaarbare pijn, moet je nagaan wat het kan doen bij onverklaarbare pijn.

In 2019 is er nog een keer gekeken naar de effectiviteit van hypnose bij pijnbestrijding. Mensen die gemiddeld en sterk hypnotiseerbaar waren hadden een klinische verlaging van pijn van 29 procent en 42 procent. Dit onderzoek was vooral gericht op mensen die last hebben van chronische pijn[3].

In 2017 is onderzocht of hypnose helpt tegen de chronische pijn van fibromyalgie en de pijn van chronische migraine. Vooral mensen in de chronische migraine groep hadden in dit onderzoek veel baat bij hypnose om minder last te hebben van de pijn en de andere neveneffecten van chronische pijn. De vrouwen met fibromyalgie hadden na de hypnosetherapie minder last van depressieve klachten en van angsten[4].

Je werkt tijdens zo’n hypnosesessie met de drie bovengenoemde principes. Daarbij kan de inductie van hypnose ook al veel verschil maken in de pijnervaring, bijvoorbeeld wanneer die door spierspanning veroorzaakt wordt. Afhankelijk van hoe de persoon die je helpt is kun je bijvoorbeeld een inductie uitvoeren met progressieve spierontspanning. Dit betekent dat je de persoon helpt om het hele lichaam te laten ontspannen.

Het tweede principe van de symbolen, iemand helpen om van de pijn een ding te maken, doe je vaak met een soort geleide visualisatie. In het laatste genoemde onderzoek is hier ook gebruik van gemaakt.

Daarnaast geef je ook aandacht aan de gedachten die mensen hebben over pijn. Zoals dat mensen hun obsessieve gedachten over pijn, wanneer ze er de hele dag mee bezig zijn, loslaten.

Wil jij weten hoe dit ongeveer werkt? Dan kun je naar een hypnose playshop komen om de basis van hypnose onder de knie te krijgen. De playshops worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je zien hoe hypnotherapie toegepast wordt en leren hoe jij mensen goede gevoelens kunt geven met hypnose? Kom dan eens naar een seminar.

Wil je juist gelijk meer leren over hypnose om jezelf of juist anderen te helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] https://psycnet.apa.org/record/1960-08230-001

[2] https://academic.oup.com/bja/article/93/4/505/304478

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763418304913

[4] https://www.fleni.org.ar/wp-content/uploads/2017/12/hypnosis-for-chronic-pain-management.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen