Opruimen, het is niet ieders favoriete taak en het kan ontzettend lastig zijn. Een duidelijke reden waarom Mari Kondo zo populair is geworden met haar Netflix programma waarbij ze mensen helpt met het opruimen van hun huis. Opruimen is ook echt zo’n klusje waarbij je veel last kunt hebben van uitstelgedrag en waarbij je vooral het idee hebt dat je de rommel van andere mensen uit de weg ruimt.
Waarom is opruimen belangrijk?
Iedereen weet dat opruimen belangrijk is, maar waarom eigenlijk? Misschien in eerste plaats om te voorkomen dat je huis zo vol raakt dat je eigenlijk meer een ongecontroleerde verzamelaar wordt.
Opruimen kun je goed doen en verkeerd doen en het leuke is, mensen die of extreem opgeruimd zijn of mensen die altijd rommel op hun bureau hebben zijn het meest creatief en productief. Heb je altijd een beetje rommel en merk je dat je echt niet kunt werken in een rommelige omgeving? Dan is het handig om je werkplek super opgeruimd te houden voor de meeste productiviteit en de grootste creativiteit[1].
Een opgeruimde kamer heeft ook invloed op wat je eet en geeft. Uit onderzoek dat in 2013 is uitgevoerd blijkt dat mensen die in een opgeruimde kamer zijn vaker gezonde voeding kiezen en dat ze meer geld willen doneren. Je wordt er dus ook nog vrijgeviger van[2].
Rommel in huis kan voor irritatie en stress zorgen. Door je huis opgeruimd te houden verminder je stress en irritaties waardoor je meer rust ervaart. Uit onderzoek dat in 2010 bij vrouwen is uitgevoerd blijkt dat vrouwen die hun huis als rommelig ervaren en telkens door de rommel eraan herinnerd worden wat ze allemaal nog moeten doen meer cortisol in hun bloed hebben dan vrouwen die hun huis niet als rommel ervaren en daarbij hadden de vrouwen in een voor hun opgeruimd huis minder last van depressieve stemmingen[3].
Let op! Het gaat hier dus om een subjectief gevoel van wanneer een huis opgeruimd is. Dit betekent dat als je huis voor jouw gevoel opgeruimd is en je niet door spullen die je in je huis hebt herinnerd wordt aan wat je nog moet doen je huis ook echt opgeruimd genoeg is.
Heb je juist wel last van irritaties en het gevoel dat je nog van alles in je huis moet doen, dan heb je dus last van een rommelig huis en is het tijd om op te ruimen.
Overtuigingen die voorkomen dat je opruimt
Opruimen is niet leuk en er zijn altijd wel redenen te bedenken om het niet te doen. Vooral als je niet de enige bewoner in de woning bent is het heel aantrekkelijk om te denken:
Overtuiging: Het is mijn rommel niet
Je irriteert je kapot aan de rommel in de woning en het valt je op dat je partner of kinderen hun rommel overal laten liggen. Zolang zij niet gaan opruimen doe jij dat lekker ook niet. Dan zullen ze eens zien hoe snel de boel verandert in een zwijnenstal!
Het is heel natuurlijk dat je vooral de rommel van andere mensen ziet en daarom kun je de overtuiging krijgen dat jij helemaal geen rommelkont bent. Door toch eens te gaan opruimen en te beginnen met je eigen rommel kun je erachter komen dat je toch iets meer rommel maakt dan je dacht. Dat lucht dan toch gelijk een stuk op.
Overtuiging: Dit zijn hele belangrijke spullen
Spijt is iets waar je absoluut geen last van wilt hebben en daarom zijn sommige spullen heel belangrijk voor je en kun je er maar lastig afstand van doen. Als je bijvoorbeeld je babyspulletjes wilt opruimen kun je last krijgen van het gevoel dat je het allemaal nodig hebt om die prachtige tijd goed te kunnen herinneren (ook al heb je zeker 10 foto-albums vol die ook helpen).
Deze overtuiging is wat er uiteindelijk bij veel mensen zelfs toe kan leiden dat ze een ongecontroleerde verzamelaar worden. Als je bijvoorbeeld bonnetjes al super belangrijk vindt is er toch echt iets aan de hand. Ga dus altijd even na hoe logisch het is dat je wat je wilt opruimen ook echt super belangrijk is.
Een hypnose-expert kan je hiermee helpen als je merkt dat er een onbalans is.
Overtuiging: Het moet wel leuk blijven
Spijt kan ook komen doordat je tijdens het opruimen cadeaus en ongebruikte kleding weg wilt doen die gewoon te veel ruimte in beslag nemen. We willen liever niet geconfronteerd worden met negatieve emoties. Zoals spijt dat je die kleding hebt gekocht of dat het niet meer past. Of wat dacht je van keuzestress waar je alles moet laten.
Wat betreft die keuzestress. Je kunt beginnen met de vraag: Moet dit weg? Je hoeft dan alleen te kiezen tussen ja en nee. De ja’s zullen al ontzettend veel doen om je huis op te ruimen en dan heb je zoveel ruimte over dat de vraag voor waar je de rest moet laten eenvoudig beantwoord kan worden.
Wat we vaak doen als we iets niet weg willen gooien is bedenken hoe het nog op een praktische manier gebruikt kan worden, want dat is leuk. Maar voor het opruimen betekent dit vaak dat je meer dozen waarin goederen verzonden zijn bewaart en dat kan weer heel rommelig zijn. Bedenk je daarom eens wat het je juist kost als je twijfelt over iets weggooien of houden.
Word je echt super chagrijnig van opruimen? Dan kan een hypnose-expert je helpen om te achterhalen waar dat vandaan komt en of je hier ook in andere delen van je leven last van hebt.
Hoe hypnose helpt bij opruimen
Zoals je wellicht hebt gelezen kan hypnose je helpen als overtuigingen blokkeren dat je gaat opruimen. Het niet leuk vinden van opruimen kan zoveel aandacht opeisen dat alle andere voordelen van opruimen niet eens in je opkomen en je dus in de rommel blijft zitten.
Hypnose helpt je dan onder andere om je focus van de negatieve kanten van opruimen te verplaatsen naar de positieve kanten. In eerste instantie kan een hypnose-expert het gesprek met je aangaan om te achterhalen waarom je opruimen niet leuk vindt en je huis eigenlijk door iedereen wordt gezien als een junkie-hol en jij zelf eigenlijk ook niet tevreden bent en toch niet gaat opruimen.
Vervolgens kan de expert hier positieve hypnotische suggesties tegenover zetten die je helpen om je focus van negatief, naar positief te verplaatsen. Deze suggesties krijg je vaak mee op een mp3 om thuis te beluisteren waardoor ze langer effect hebben en jij dus langer opruimen de normaalste zaak van de wereld vindt. Dit kunnen suggesties zijn zoals:
“Je vindt opruimen heel leuk, het geeft je energie.”
“Je ontspant echt goed in een opgeruimd huis.”
“Je werkt veel beter als je werkplek opgeruimd is.”
“Je doet gezonder als je huis opgeruimd is.”
Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen over opruimen kan de hypnose-expert je andere suggesties meegeven.
Regressie voor meer opruimen
Opruimen is iets wat je vaak als kind leert. Soms kan daar ook de oorzaak liggen dat je het echt heel lastig vindt om te gaan opruimen of om door te gaan als je begonnen bent. Met regressie kun je achterhalen wanneer je onderbewuste heeft bepaald dat opruimen een slecht idee is. Omdat veel overtuigingen in de kindertijd ontstaan zal je vaak teruggaan naar een gebeurtenis in de kindertijd waarbij het opruimen of een rommelig huis een indruk op je heeft achtergelaten die vandaag de dag nog invloed heeft op hoe jij tegen opruimen aankijkt.
Soms kan het ook een totaal niet gerelateerde ervaring zijn waarom je opruimen lastig vindt. Met regressie kom je hierachter en kun je direct je overtuiging rechtzetten waardoor het opruimen als vanzelf gaat.
Opruimen oefenen met een geleide visualisatie
Is het zo’n zooi in je huis dat je door de zooi de rommel niet meer ziet? Dan kan een geleide visualisatie je helpen om jezelf in actiemodus te zetten. We moeten vaak namelijk gedrag eerst voor ons zien voordat we het kunnen uitvoeren. Als je dit zelf niet meer kunt doen, dan kan een hypnose-expert je hiermee helpen.
Bij een geleide visualisatie wordt je voorstellingsvermogen zo beïnvloed dat je bijna kunt voelen hoe je gaat opruimen. Bij sporters heeft het zelfs effect op de spierherinnering als ze eerst totaal visualiseren hoe ze iets gaan doen. Je ziet bijvoorbeeld vaak mensen die een bobsleebaan visualiseren voordat ze gaan glijden elke bocht wordt in gedachten al genomen. Zo is het ook met een geleide visualisatie.
Elke kamer wordt dan opgeruimd. Alle kleding wordt gewassen en je kasten worden op kleur gesorteerd (als je het zo gek wilt maken).
Opruimen is dus ontzettend gezond voor je en het bevordert allerlei positieve zaken in je leven. Een rommelige werkplek kan nog wel voor meer creativiteit zorgen, maar als jij geen creatief beroep hebt en thuis bent is een opgeruimde kamer toch echt beter. Hypnose kan je helpen om de opruimer in jezelf te vinden.
Wil je meer weten hoe hypnose werkt en hoe deze technieken (en andere technieken) exact worden ingezet? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.
[1] https://pmj.bmj.com/content/94/1110/246.abstract
[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797613480186