Doe het gewoon. Dat soort opmerkingen zijn vaak goedbedoelde adviezen, maar soms slaan ze helemaal nergens op. Als je bijvoorbeeld iets goed kunt en je weet dat, zoals goed schilderen of je kunt heel goed muziek maken. Je hebt dit jaren gedaan en hebt er talent voor. Alleen je durft het niet te laten zien of horen aan andere mensen. Dan zijn die adviezen van “gewoon doen, in je kracht staan, meer zelfvertrouwen” heel handig.
Maar veel vaker slaan ze nergens op. Mensen worden ook aangemoedigd om iets te doen, terwijl ze dat nog nooit hebben gedaan. Om over hete kolen te lopen (Hallo Robby) of om met een stalen buis op de keel iets te doen. Dat je echt het gevoel krijgt van: “Ja, ik ga ervoor!”
Dat is super, maar wat ga je doen dan?
Passie volgen is doen wat je wilt doen
Je ziet nu ook meer ontstaan dat mensen worden aangemoedigd om te doen wat ze willen doen. Dat is super, je moet ook vooral doen wat je wilt doen.
Nu hebben alleen de meeste mensen geen flauw idee van wat ze willen. Je bent echt gezegend als jij weet wat je wilt doen. Ik had het geluk dat ik er op mijn 30ste achter kwam wat ik tof vind om te doen.
Op dit moment doe ik niet eens meer wat ik toen deed. Nu ben ik meer een ondernemer dan iemand die een-op-een sessies houdt. Toen wist ik niet dat ik nu heel gepassioneerd zou zijn over het ondernemen.
Dit laat ook zien dat de weg van wat je wilt zich soms ook gewoon ontvouwt.
Je kunt dus beginnen met gewoon wat doen. Dan kom je erachter wat je leuk en niet leuk vindt. Wat je leuk vindt ga je dan meer van doen en dan ontvouwen zich dingen.
Mensen zijn vaak zo bezig met kiezen en dat is heel jammer, want passie ontstaat vaak. Je kunt het vaak niet vinden. Het bestaat niet als ding.
Passie ontstaat als je iets doet
Maar je kunt wel gepassioneerd raken over iets. Dat kan van alles zijn, zoals een flamingodans. Daar kun je je geld mee verdienen, wil je dat ook de rest van je leven doen?
Dan kom je eigenlijk ook gelijk bij de eerste vraag van vaardigheden. Wat wil je graag kunnen doen? Heel veel vaardigheden hoef je niet eens het leukste te vinden om ze te doen. Schrijvers vinden het schrijven zelf bijvoorbeeld niet heel leuk om te doen. Ze vinden dingen bedenken leuk. Ze vinden het concept leuk.
Het schrijven is gewoon het werk. Dat is gewoon zes uur per dag tikken en dan ontvouwt zich een verhaal. Dat is dan heel mooi, maar ze kunnen het schrijven ook niet leuk vinden. Ze raken dan wel gepassioneerd over het verhaal, over hun idee.
Sommige schrijvers vinden dat stuk zelfs helemaal niet luk en toch hebben ze een passie voor het schrijven.
Dat is interessant om voor jezelf mee te nemen.
Ga dus eerst wat doen en kijk dan of je gepassioneerd raakt of niet.
De meeste mensen raken gepassioneerd over wat ze doen. Dit komt doordat ze competent worden. Als je bijvoorbeeld ramen zet en je doet dit tien jaar, dan word je er goed in. Dan kun je op een gegeven moment voor elk huis, in elke situatie, een raam zetten.
In het begin ben je misschien helemaal niet zo gepassioneerd. Dan word je niet blij van zo’n monumentaal pand, maar als je er competent in bent, dan vind je die uitdaging weer fijn.
Die competentie maakt je gepassioneerd. Omdat je het goed kunt raak je gepassioneerd.
Soms volgt de passie jou
Dat gaat dus helemaal andersom dan het idee dat je eerst je passie moet vinden. Mensen worden van dat idee vaak weer depressief of ze krijgen een burn-out, omdat ze hun “passie” niet volgen.
Maar je kunt dus ook wat doen en dan volgt de passie jou.
Uit onderzoek blijkt ook dat je op twee manieren passie kunt vinden. Aan de ene kant kun je van alles uitproberen, totdat je iets vindt dat klikt en aan de andere kant kun je dus je vaardigheden verbeteren en raak je daar gepassioneerd door[1].
Aan het eind van de rit staat er namelijk niemand die kijkt wat jij ooit in je leven hebt gedaan. Het maakt niet uit wat je doet.
Nu kun je zeggen: “Ja, het maakt wel uit wat ik doe, want ik wil mijn potentie benutten.”
Begin dan in ieder geval nu met iets te doen. Het maakt niet eens uit wat. Want hoe weet je nu precies wat jouw potentie is? Hoe weet je dat?
Je kunt ernaar zoeken. Dan kun jij in je kindertijd kijken. Daar liggen de sleutels verborgen van hoe jij bent. Als je kijkt naar hoe je toen was, dan is de kans heel groot dat jij zo in elkaar zit.
Dat kind van drie of vier die heel onbevangen is, hoe weten wij dat dat de meest geniale accountant is. “Ja, hij was altijd lekker bezig met zijn telraam, geld en met rekenen”, dat zeggen we natuurlijk niet.
Maar wie weet als je vader accountant is zie je dat wel.
Wat ik bedoel te zeggen is dat het niet erg is wat je gaat doen.
Ik sprak mijn oom en hij vond het voor kinderen tussen de 13 en 18 jaar heel lastig dat ze op dat moment belangrijke levensbeslissingen moesten maken. Toen ik vroeg of het voor hem ook lastig was gaf hij aan dat hij koos om te studeren om banketbakker te worden. Daarna is hij naar de hogere hotelschool gegaan.
Na een half jaar had hij door dat hij het toch niet wilde doen. Als hij er achteraf op terugkijkt vindt hij het niet erg dat hij het heeft gedaan en achteraf heeft hij zelfs 20 jaar in de bouw gewerkt. Alsnog vindt hij het geen tijdverspilling.
Alles in het leven is immers proberen en zien wat er gebeurt. Trial and error. Mensen hebben de tijd nodig om voor zichzelf wat uit te vinden. Ik denk ook dat dat heel belangrijk is.
Nu wordt veel doodgeslagen door leuzen als “leef je mooiste leven, vind je passie” en dat soort dingen. Dan gaan we doelen stellen voor waar we heen willen.
Dat is heel leuk en dat bedenken we allemaal. Maar we vergeten vervolgens wie je dan wordt en welke competenties je nodig hebt. Heb je daar überhaupt wel zin in?
Als je voor jezelf begint doen veel mensen dat vanwege de vrijheid die het biedt, maar dat valt soms ook wel mee (kan ik je inmiddels zeggen). Je krijgt er heel veel rollen bij waar je misschien niet eens op zit te wachten.
Het is ook niet erg om ermee te beginnen en dan te bedenken dat het toch niet iets voor je is, of juist wel.
Als ik kijk naar mijn eigen leven, dan was ik niet gepassioneerd over ondernemen toen ik in de bouw werkte. Ik vond in de bouw werken ook heel leuk en hoe beter ik erin werd, hoe meer passie ik kreeg voor funderingen.
Je moet zaken dus ook de kans geven om er gepassioneerd door te raken.
Sommige mensen krijgen pas passie op hun 50ste, omdat ze iets al 20 jaar doen.
Tijd is je vriend en geef jezelf daarom de tijd om dingen te doen of te ervaren en om dan te ontdekken of het wat voor jou is. Of het iets triggert.
Volg het en wordt er competenter in, kom erachter dat het wat voor je is of iets wat eraan kan haken kan zich ontvouwen.
Het is ook belangrijk om te doen wat je leuk vindt. Ik heb altijd gedaan wat ik leuk vond op mijn werk. Het was natuurlijk niet altijd leuk, maar op het moment dat het ging schuren ging ik weg.
Ik begrijp wel waarom mensen toch werk blijven doen dat ze niet leuk vinden, maar snappen doe ik het niet.
Want het is natuurlijk eng en spannend om weg te gaan, maar het is veel lastiger om ergens te blijven waar je niet thuis hoort, want dan dooft je energie heel snel.
Dus doe wat je leuk vindt en kijk hoe het zich ontvouwt. Dan kun je soms op een plek uitkomen die je je nooit als doel had voorgesteld. Een doel stellen kan daardoor ook een beperking voor je leven worden.
Beluister ook deze podcast:
https://www.buzzsprout.com/195236/2469692-het-gevaar-van-doelen-stellen-en-zelfvertrouwen?play=true
Vind je het lastig om nieuwe dingen te proberen? Dan kan hypnose je helpen om te achterhalen waar dit aan ligt. Veel mensen hebben blokkerende overtuigingen, waardoor ze blijven doen wat ze niet leuk vinden.
Met behulp van hypnotherapie kun je achterhalen waar dit door komt en waar jouw kracht wel ligt. Je kunt bijvoorbeeld met behulp van hypnose een soort ontsnappingsplan maken, waardoor je binnen een jaar een leven hebt waar je toch een stuk gepassioneerder van wordt.
Wil je weten hoe dit werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.
Of schrijf je in voor de opleidingen van het HIN, waar je de bovengenoemde techniek kunt leren.
[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167215596988