arrow_drop_up arrow_drop_down
Priming. Begin je met liefde of met haat...
27 mei 2019 

Priming. Begin je met liefde of met haat...

Een fictieve stad, met fictieve problemen. Daar ging het verhaaltje over wat twee verschillende groepen lazen. Het ging over de criminaliteit in die stad.

Het waren twee identieke verhalen met één verschilletje. In het ene verhaaltje werd de criminaliteit vergeleken met een beest, in het andere verhaaltje met een virus. De twee groepen werd gevraagd om een oplossing te bedenken tegen de criminaliteit.

Priming

De groep met het ‘beest verhaal’ had repressieve oplossingen zoals: ‘Je moet ze hard straffen, vastzetten en meer van dat soort ‘achteraf’ maatregelen

Het waren oplossingen die de bedoeling hadden om dat te onderdrukken wat zich had voorgedaan (de criminaliteit).

De groep die het ‘virus verhaal’ had gelezen waar de criminaliteit om zich heen greep als een virus had juist preventieve maatregelen. Wat kan je doen om het te voorkomen.

Dus dat ene verschil in woord had een enorm effect op de oplossingen die werden aangedragen. Maar dat niet alleen. Zes maanden later lieten ze het verhaal weer lezen zonder die woorden ‘beest’ en ‘virus’ erin en vroegen ze wederom om oplossingen.

De groep die beest hadden gelezen zes maanden geleden, hadden nog steeds repressieve oplossingen en de virus groep nog steeds preventieve oplossingen. Het was dus na al die maanden niets veranderd. Het woord deed nog steeds zijn werk.

Als één woord al zoveel effect heeft op jou, wat denk je dan dat hoe jij je ochtend begint voor effect heeft op jouw dag? Dit effect noemen we priming (niet te verwarren met de laag die je gebruikt voor het verven).

Als jij begint met een heftige kop uit de Telegraaf dan word je onbewust geprimed en ga je zo de rest van je dag door. Begin je met een liefdevolle dankbaarheidsmeditatie dan is dat hoe je de dag doorgaat.

Begin iedere dag met iets liefdevols zoals ik hou van je en je ziet meer liefde overal. Begin je met ik haat je dan zie je dat meer over de dag heen. Aan jou de keus. Ik kies liefde.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Hoe leef je het langst zonder angst' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie ging onderwijzen.
Reactie plaatsen

Ja wij gebruiken cookies