Pijnstiller werkt niet meer, wat te doen?
Pijnstiller werkt niet meer, wat te doen?
31 december 2017 
6 min. leestijd

Pijnstiller werkt niet meer, wat te doen?

Als de pijnstiller niet meer werkt kan dit een ontzettend onzeker gevoel geven. De mate van pijn die je voelt kan zelfs omhoog gaan omdat je gevoel van controle over de pijn verminderd is geraakt. Een gevoel van controle over pijn zorgt er namelijk voor dat je meer pijn kunt verdragen dan als dit gevoel ontbreekt. Op het moment dat je merkt dat je pijnstiller niet goed werkt krijg je toch een verontrustend gevoel dat je een stukje controle hebt ingeleverd.

Gelukkig zijn er meerdere stappen die je kunt zetten als je pijnstiller niet meer werkt. Lees daarom dit blog vooral verder.

Soorten pijnstillers

Het is belangrijk om te weten dat er meerdere soorten pijnstillers zijn. Als de ene pijnstiller niet meer werkt kan het genoeg zijn om over te stappen naar een ander type pijnstiller dat zijn werk wel doet.

Je hebt 4 soorten pijnstillers, namelijk:

  1. Paracetamol
  2. Ontstekingsremmende pijnstillers
  3. COX-2-remmers
  4. Opioïden

Bijna iedereen is wel bekend met de paracetamol. Deze is het meest veilig van alle pijnstillers en kan zelfs gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Daarbij kan de paracetamol ook koorts verlagen.

Daarnaast zijn er ook ontstekingsremmende pijnstillers. Deze hebben als nare bijwerking dat je er een maagbloeding van kunt krijgen. Het gaat dan om bijvoorbeeld ibuprofen.

De COX-2-remmers werken ook ontsteking verlagend en werken op enzymen die verantwoordelijk zijn voor het signaal van pijn bij ontstekingen. Paracetamol werkt ook op een enzym voor pijn, maar dat is niet gekoppeld aan ontstekingen en deze wel.

De opioïden zijn pijnstillers die zijn afgeleid van de stof opium. Deze werken op receptoren in de hersenen en het ruggenmerg. Morfine is de meest bekende van deze pijnstillers.

Bij pijnbestrijding begint men vaak met paracetamol en worden opioïden als laatste ingezet om de pijn te bestrijden. Dit komt ook omdat bijvoorbeeld morfine de pijngrens verlaagt, waardoor je meer last hebt van pijn als je stopt met de morfine.

Welke pijnstillers werken ook ontstekingsremmend?

Als de pijn dus veroorzaakt wordt door een ontsteking is het verstandig om ook ontstekingsremmende pijnstillers te gebruiken. Ibuprofen is dan een pijnstiller die ook tegen de ontsteking werkt.

Opioïden werken niet tegen ontstekingen. Als je ernstige pijn hebt door een ontsteking kun je daarom het beste naast de opioïden ook andere ontstekingsremmers gebruiken.

Echter op een gegeven moment treedt er gewenning op en dan werken de medicijnen niet meer. Gelukkig kun je ook op andere manieren met pijn omgaan waardoor je eerder kunt stoppen met pijnmedicatie of waardoor je het gebruik van pijnmedicatie zelfs kunt voorkomen.

Technieken om pijn te verminderen zonder medicatie

Gelukkig zijn er ook technieken om pijn te verminderen zonder dat je hiervoor medicatie hoeft te gebruiken. Sommige hiervan zijn heel praktisch, andere technieken zijn meer mentaal.

Massage

Veel chronische pijn wordt ook erger door spierspanning die de pijn kan opleveren. Door een fijne massage help je jouw spieren te ontspannen en je kunt er zelfs je lymfesysteem mee ondersteunen om gifstoffen sneller weg te werken.

Vooral bij lage rugpijn kan een massage de pijn voor wel 6 maanden verminderen voordat dit weer heviger terugkomt.

Afhankelijk van de pijn die je hebt kun je verschillende massages krijgen. De ene massagetechniek heeft een diepere werking in het lichaam dan de andere massagetechniek.

Stretchen

Is er niemand om jou een massage te geven? Dan kan het zelf stretchen van je spieren ook goed helpen om minder last te hebben van pijn.

Yoga is een leuke manier om je lichaam flexibeler te maken en helpt daarbij ook tegen stressklachten die pijn ook kunnen verergeren.

Bewegen (onder begeleiding)

Fysiotherapie kan ook helpen tegen pijn van bijvoorbeeld artritis. Door onder begeleiding te bewegen zorg je ervoor dat je de bewegingen maakt die het minste pijn opleveren. Daarbij kan dit ook gewrichten stimuleren om juist weer minder pijnlijk te zijn door natuurlijke lichamelijke processen op gang te helpen.

Bij beweging onder begeleiding kun je ook denken aan oefeningen in het water- of krachttraining.

Warm en kou afwisselen

Een andere praktische manier om minder last te hebben van pijn is door warmte en kou af te wisselen op en rond de plaats waar je pijn hebt.

Dit warmte en kou afwisselen stimuleert de doorbloeding op die plaats in het lichaam waardoor belangrijke voedingsstoffen hun werk daar beter kunnen doen en waardoor gifstoffen door ontstekingen sneller weggewerkt worden.

Dit kan voor een verlichting van de pijn zorgen.

Kalmeringstechnieken

Dat iedereen een verschillende pijngrens heeft laat ook zien dat pijn subjectief ervaren kan worden. Dat laat weer zien dat je mentale instelling over pijn invloed heeft op hoe erg de pijn voor je is.

Stress en angst zorgen bijvoorbeeld vaak voor meer pijn, vooral als je last hebt van chronische pijn.

Daarom is het van belang om regelmatig, zeg maar dagelijks, momenten op de dag te pakken waarop je heel bewust gaat ontspannen.

Door bijvoorbeeld elke ochtend te beginnen met meditatie verlaag je de hoeveelheid stresshormonen die vrijkomen voor de hele dag.

De focus op de ademhaling, zoals bij meditatie, is een belangrijke techniek om te ontspannen. Veel spanningen komen namelijk van gedachten over de toekomst of iets wat je dwarszit uit het verleden.

Het focussen op de ademhaling is een manier om je aandacht op het hier en nu te vestigen. Dit voorkomt dat je te veel denkt aan stressvolle zaken.

Daarbij helpt dit je lichaam ook om voldoende zuurstof in je op te nemen om echt goed te ontspannen. Wanneer je alsnog erg veel denkt aan stressvolle of angstige zaken dan kun je ook andere mindfulness technieken gebruiken die je helpen om te ontspannen.

Hypnose technieken

Hypnose helpt ook ontzettend om met je mentale krachten minder last te hebben van de pijn. Deze tips zijn met veel oefening en eventueel begeleiding van een hypnotherapeut praktisch toepasbaar.

Het onderbewuste heeft namelijk ook ontzettend veel invloed op je perceptie van pijn en juist dit onderbewuste wordt met hypnose beïnvloed.

Volumeknop

De volumeknop techniek is een techniek die je kunt gebruiken wanneer je zelfhypnose onder de knie hebt. Voordat dat het geval is kun je deze techniek ook toepassen met een hypnotherapeut.

Bij deze techniek is het visualiseren door een volumeknop voor je geestesoog te plaatsen erg belangrijk. Met die volumeknop bepaal jij dan hoeveel pijn je door laat gaan naar je hersenen en hoeveel niet.

In de eerste plaats is het bij zelfhypnose belangrijk dat je ontspant met de voorgenoemde ontspanningstechnieken. Door ademhaling, spierontspanning en rust in je hoofd. Vervolgens kun je de volumeknop visualiseren en deze harder of zachter zetten.

Dit kun je eerst oefenen met een hypnotherapeut om echt volledige controle op de knop en dus op jouw pijn te hebben.

Visualisatie van een fijne pijnloze bubbel

Een andere visualisatie die je kunt hebben is die van een prettige bubbel. Heb je veel last van omgevingsfactoren die ervoor zorgen dat de pijn erger wordt? Dan kun je met zelfhypnose een soort onzichtbare bubbel om je heen visualiseren die als een soort beschermend schild tegen die externe factoren werkt.

Die worden nu gedempt of helemaal gestopt waardoor deze de pijn niet erger kunnen maken.

Ook deze techniek kun je eerst oefenen met een hypnotherapeut.

Visualisatie van een fijne ontspannen plaats

Soms moet je ook gewoon even ontsnappen aan de pijn. In dat geval kun je juist gebruikmaken van een visualisatie die ook helpt om te ontspannen. De visualisatie van een fijne plaats is een visualisatie waarin je lekker ligt op een plaats die jij verbindt aan ontspanning.

Dit kan een plek zijn waar je ooit bent geweest op vakantie, of juist een plaats die alleen in je fantasie bestaat of zelfs in een film. Rivendell van Lord of the Rings lijkt voor sommige mensen de ideale plaats om eens heerlijk te ontspannen.

Tijdens deze visualisatie ga je eerst ontspannen liggen en focus je je op de ademhaling. Daarna visualiseer je dat je op die plaats bent. Hoe het voelt om daar te zijn, wat de temperatuur is, of je een briesje voelt en de fijne stralen van de zon.

Door deze visualisatie 10 minuten vast te houden zul je zien dat dit ontzettend kan helpen om te ontspannen en om even te ontsnappen aan de pijn.

Overtuigingen over pijn

Ook je overtuigingen over pijn kunnen veel invloed hebben op hoe jij de pijn ervaart. Vind je bijvoorbeeld dat pijn niet bij het leven hoort? Dan kan zelfs een buikkramp al iets zijn dat jij ervaart als “doodziek”.

Samen met een hypnotherapeut kun je achterhalen welke overtuigingen jij hebt over pijn. Vervolgens kan de hypnotherapeut je helpen om die overtuigingen te veranderen zodat je minder last hebt van de pijn en je leven meer kunt inrichten zoals jij dat wilt.

Dit doet een hypnotherapeut bijvoorbeeld met hypnotische suggesties. Deze suggesties zorgen ervoor dat overtuigingen die de pijn erger maken minder belangrijk worden en dat overtuigingen die ervoor zorgen dat je minder last hebt van de pijn juist sterker worden.

Daarnaast kan een hypnotherapeut je ook helpen met overtuigingen door visualisaties over je pijnervaring in het dagelijks leven. Door op deze manier te laten zien dat je er anders mee om kunt gaan kunnen je overtuigingen ook veranderen.

Wil je meer weten over mentale technieken om je leven te veranderen? Lees dan eens het boek Breek je Vrij of kom eens naar een playshop.

Bronnen:

https://www.everydayhealth.com/pain-management/physical-treatments-for-pain.aspx

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen