Relatietherapie met hypnose: Wat je als relatietherapeut met hypnose kunt doen

Een partner die nooit doet wat je wilt, miscommunicatie, het niet eens zijn over de opvoeding, een schoonouder die je het liefst zou willen wurgen, vreemdgaan, een partner die te veel seks wil, een partner die te weinig seks wil … Er kunnen allerlei redenen zijn waarom relatietherapie nodig is om een relatie te redden.

Het is altijd verstandig, omdat het minste wat relatietherapie doet, is dat je weer met elkaar communiceert. Waardoor alle partijen weer weten waar ze aan toe zijn.

Relatietherapie kan ook gecombineerd worden met hypnose. Dat kan zowel samen, als individueel.

Voordelen van hypnotherapie voor relatietherapie

Er zijn een aantal voordelen aan relatietherapie met hypnose, namelijk:

Met hypnose kom je even los van de huidige situatie, je ego en jezelf. Hierdoor zit je niet zo in de emotie van het probleem waarvoor je therapie nodig hebt en kun je er neutraler naar kijken[1]. Ook onderzoek wat specifiek gaat over hypnotherapie voor relatietherapie merkt op dat doordat hypnose ingaat op het  onderbewuste het de bewuste strubbelingen in de relatie kan filteren, zodat je daar tijdens de therapie niet door afgeleid wordt. Dan kun je naar de bron van je probleem gaan om die op te lossen[2].

Je kunt ook individueel hypnotherapie volgen en door nieuwe inzichten aan je relatie werken, zonder dat je partner hieraan meedoet. In een onderzoek naar vrouwen die gebruikmaakten van individuele hypnotherapie vanwege huwelijksproblemen, kwam naar voren dat het werken aan het eigen lichaamsbeeld en aan tevredenheid over het huwelijk heel goed mogelijk is met hypnose[3].

Als je last hebt van angsten en je niet goed kunt hechten aan andere mensen, vaak wel een probleem voor mensen met relatietherapie, ben je vaak eenvoudiger in hypnose te brengen[4]. Dit maakt dat de hypnotherapie dan ook sneller effect kan hebben.

Inmiddels is het met nieuwe technieken mogelijk om iedereen in hypnose te brengen. Ook de mensen waarvan men vroeger dacht dat die niet of heel lastig te hypnotiseren zijn. Dus hypnotherapie is geschikt voor iedereen[5].

Als de relatieproblemen worden veroorzaakt doordat een van de partners last heeft van een bepaalde angst kan hypnotherapie voor koppels werken om de angst weg te nemen. De partner zonder angst kan hierin betrokken worden en geholpen worden om met de angst van de andere partner om te gaan[6].

Als de problemen zijn ontstaan door vreemdgaan kan hypnotherapie goed helpen om hier emotioneel bovenop te komen. Zodat je woede achter je kunt laten en als bedrogen partner niet meer voelt dat je wraak wilt nemen of gemeen doet, omdat dit is gebeurd[7].

Hypnotherapie kan ook gebruikt worden bij seksuele problemen, zoals seksuele identiteit, geaardheid of überhaupt het kunnen hebben van seks en intimiteit[8].

Relatietherapie geven

Als hypnotherapeut is relatietherapie geven aan een koppel vaak een ingewikkeld proces. Het is lastig om rapport op te bouwen met twee mensen tegelijkertijd. Daarbij kun je last hebben van een bias door je eigen relaties en hoe je bent grootgebracht.

Daarbij kan de therapie zelf triggerend werken voor alle partijen. Als je iets vraagt aan de ene persoon, kan het antwoord de andere persoon triggeren.

Je hebt opeens te maken met twee realiteiten, twee emoties en twee verhalen die je probeert te vervlechten tot een mooie relatie.

Juist door beide personen in hypnose te brengen, help je ze om complexe emoties en zaken waardoor ze getriggerd raken eventjes buiten het bewuste te laten. Misschien is iets nog wel triggerend, maar ze zullen dan ten minste niet kwaad opspringen en gaan schreeuwen.

Het interessante is dat als iets triggerend is voor die persoon dit vaak meer zegt over die persoon dan over de partner. Bij relatietherapie hebben partners vaak het gevoel dat vooral hun partner iets moet veranderen, maar door juist aan het werk te gaan met de trigger kunnen ze er bij kleine problemen (zoals onbegrip) achter komen dat ze zelf ook veel kunnen doen om toch begrip te krijgen of om het los te laten dat ze bepaald begrip willen.

In een voorbeeld uit het onderzoek (bron 2) kwam bijvoorbeeld naar voren dat de partner die vreemd was gegaan wilde dat haar vrouw zich er gewoon overheen zou zetten. Tijdens de hypnotherapie kwam juist naar voren dat ze zelf bang was voor intimiteit en daarom graag “snel” verder wilde met de relatie. Zonder dus de intimiteit die nodig is om over vreemdgaan heen te kunnen komen.

Ego-staat therapie helpt mensen ook om zich in te leven in de ander. In het onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat een man zich hierdoor realiseerde dat als zijn vrouw boos doet, dit niet per se betekent dat ze boos op hem is, maar ook boos kan zijn om iets anders. Hierdoor realiseerde hij zich ook dat hij niet vanuit zijn kwade kant hoefde te reageren, maar juist zijn verzorgende kant kon gebruiken om zijn vrouw te helpen als ze boos deed.

Je kunt zelfs de suggestie krijgen om in hypnose je voor te stellen dat je de ander bent, en om dan eens het probleem uit te praten met elkaar. Dit kan al voor veel meer begrip zorgen en voor het gevoel dat de ander toch wel echt van je houdt.

Vreemdgaan verwerken

De partner die bedrogen is kan door het vreemdgaan last hebben gekregen van onzekerheden over “ goed genoeg” zijn. Dan is het voor de hypnotherapeut weer belangrijk om het zelfvertrouwen te herstellen (bron 7). Daarbij kan zelfhypnose ook een rol spelen om ook in de toekomst het zelfvertrouwen hoog te houden, zonder hulp van een hypnotherapeut.

De romantische trance herstellen

In een relatie zijn mensen vaak ook in een soort trance (bron 2). Als de relatie slecht gaat kan die trance van het samenzijn doorbroken worden. De hypnotherapeut kan dan met bepaalde uitspraken proberen om iemand die niet meer in de “relatietrance” zit weer terug in die trance te krijgen, zodat ze samen kunnen werken aan hun relatie.

Als er juist een verstoorde trance is, doordat een van de partners heel dominant is bijvoorbeeld, of doordat ze onbewust dingen doen. Dan kan het bewustmaken van het onbewuste gedrag ervoor zorgen dat de verstoorde trance doorbroken wordt, waardoor ze weer kunnen werken aan het verbeteren van hun relatie op een gelijkwaardige manier.

Werken met het innerlijke kind

Soms kan het ook voorkomen dat iemand zich verzet tegen de hypnotherapie en alleen de relatietherapie volgt omdat de partner het wil. Hij of zij ziet geen probleem, maar de partner wel. Je kunt dan lekker aan de slag gaan en zult de partner waarschijnlijk ook al goed helpen.

Op gegeven moment zal het probleem met de partner zichtbaar worden en kun je zien wat nu het probleem is.

Je kunt dan zelfs zeggen dat je “hun dans”, hun “ patroon” nu eens hebt gezien, waardoor je aan de slag kunt met het daadwerkelijke probleem.

Vervolgens kan je dan eindelijk aan de slag met de partner die “geen probleem” had, om die te helpen te achterhalen wat nu de oorzaak is van het probleemgedrag (bron 2). Dit kan dan gedaan worden met regressie en een gesprek met het innerlijk kind. Liefdesproblemen worden namelijk vaak veroorzaakt door overtuigingen over liefde die in de jeugd zijn ontstaan, door bijvoorbeeld het voorbeeld dat ze hebben gehad van de ouders.

Relatietherapie met hypnose volgen

Als je juist relatietherapie wilt volgen is het handig om te weten waar je aan toe bent. Zoals je ziet, is het mogelijk om samen in therapie te gaan, of juist om een paar sessies in je eentje te doen als problemen hun oorsprong hebben in iets waar de partner niets aan kan doen.

Wat handig is voor het stel is iets wat tijdens het verkenningsgesprek duidelijk kan worden. Tijdens dit gesprek kan een hypnotherapeut meer achtergrondinformatie vragen en kijken welke technieken het beste gebruikt kunnen worden.

Daarnaast wordt uitgelegd wat hypnose is en wat je ervan kunt verwachten. Een hypnotherapeut zal altijd toestemming vragen voordat iemand in hypnose wordt gebracht.

Als de sessie voorbij is, of als de hypnotische staat niet meer nodig is, word je ook weer uit hypnose gehaald en zorgt de hypnotherapeut ervoor dat je je fris en alert voelt.

Je zult in ieder geval nooit iets doen wat je niet wilt als je in hypnose bent. Daarnaast kun je diep in je onderbewuste kijken naar oorzaken voor bepaalde gevoelens. Dat kan veel helderheid geven voor jezelf en je partner. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen waarom jij of je partner door bepaalde zaken getriggerd raakt en die triggers kunnen dan behandeld worden. Zodat dit niet meer grote emoties oproept en voor problemen zorgen die eigenlijk niet nodig zijn.

Wil je meer weten over hypnose en wat je hiermee kunt doen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen of evenementen.

Bronnen: