Angst voor intimiteit: overwin het en leef lang en gelukkig
Angst voor intimiteit: overwin het en leef lang en gelukkig
28 juni 2018 
in Angst
6 min. leestijd

Angst voor intimiteit: overwin het en leef lang en gelukkig

Iedereen kent de sprookjes waarin de prins en prinses trouwen en lang en gelukkig leefden, maar als je angst voor intimiteit hebt is dit een sprookjesbeeld waar lastig aan te voldoen is. Tuurlijk durf je wel een relatie aan te gaan, maar écht intiem worden met de ander en hem/haar je diepste geheimen of overtuigingen delen gaat toch een stap te ver.

Vertrouwen wordt vroeg in je leven gevormd

Om zo’n geheim met iemand te delen is het belangrijk om vertrouwen in je partner te hebben. Hoeveel vertrouwen jij hebt in je partner en in andere mensen om je heen is iets dat vroeg in je leven gevormd wordt.

Als je verzorgers, zoals je ouders, regelmatig afspraken niet nakwamen of inconsistent waren of zelfs jouw vertrouwen hebben geschaad, omdat informatie die jij hen in vertrouwen hebt verteld ze later tegen je hebben gebruikt.

Hierdoor kun je de overtuiging krijgen dat als jij je openstelt in een relatie, deze informatie later tegen je gebruikt wordt. Hierdoor denk je dat intimiteit, zoals bij het delen van geheimen, ervoor zorgen dat je zelfdestructief bezig bent(1).

Als je partner dan tijdens een gesprek vertelt hoe hij/zij je ziet en hiermee de spijker op de kop tikt kun je hiervan behoorlijk van streek raken, terwijl dit helemaal nergens voor nodig is. Maar ja, straks gaat hij/zij die informatie op de een of andere manier tegen je gebruiken. Dat is dan de angst.

Vertrouwen kan geschaad zijn

Voor intimiteit is vertrouwen nodig en je kunt last hebben van verlatingsangst. Je bent al eens intiem geweest en die persoon heeft je verlaten. Dit kan iets uit een eerdere (langdurige) relatie zijn, of een ouder die opeens weg is gegaan.

Dit hoeft niet eens per sé om een scheiding te gaan. Ook een langdurig zieke ouder of een ouder die plotseling komt te overlijden kan voor deze gevoelens zorgen.

Vertrouwen kan opgedrongen zijn

Hebben jouw ouders een slechte jeugd gehad? Dan kunnen ze proberen die goed te maken via jouw jeugd. Helaas kan dit er soms op neerkomen dat je meer van jezelf aan je ouder moet laten zien dan je wilt of dat je zelfs de verzorgende rol opgedrongen krijgt. Hierdoor was het lastig om je eigen identiteit te ontwikkelen en hierdoor kun je ook de overtuigingen krijgen dat je juist niet jezelf moet openstellen, omdat je dan nooit helemaal jezelf kunt worden(2). Ontzettend lastig en jammer, want natuurlijk heb jij het recht om je eigen persoon te zijn.

Waarom angst voor intimiteit een probleem is

Opzich is de samenleving zo ingericht dat je het prima in je eentje kunt redden. Je kunt daarom wegkomen met angst voor intimiteit en jezelf blijven voeden en een dak boven je hoofd hebben.

Toch is dit een probleem.

In elke relatie kom je wel eens hobbels tegen. Dus je gaat je relatie aan en vertelt over zaken die je meemaakt en je ups en downs en je partner heeft altijd een luisterend oor. Soms heeft je partner echter zijn/haar dag niet. Het begrip waarop je gerekend had komt niet, het geduld waarop je gerekend had komt niet. Iets ging in ieder geval niet helemaal goed en dat heeft je gekwetst.

Hierdoor is de verleiding groot om dan maar niets meer te vertellen. Dit is vaak toch het begin van een hellend vlak. Je vertelt niets meer, maar steekt vervolgens ook minder energie in je partner een goed gevoel geven, vervolgens neem je ook nog letterlijk afstand en misschien ook meer me-time met jezelf of je eigen vrienden.

Vervolgens ga je juist alles wat mis is aan je partner zien. Alles wat je leuk aan hem/haar vond is opeens verschrikkelijk irritant.

Daarbij kan de stap ook nog dichterbij komen dat je jouw relatie zelf verbreekt, want in je hoofd heb jij je partner al helemaal naar beneden gehaald. Ontzettend jammer, omdat eerlijk zijn en open blijven dit allemaal had kunnen voorkomen.

Het is dus erg belangrijk om intimiteit te blijven beschermen en om niet elke kleine vergissing van je partner te zien als bewijs dat het die persoon allemaal niet boeit hoe het met je gaat.

Oplossingen tegen angst voor intimiteit

Gelukkig zijn er veel manieren om van je angst voor intimiteit af te komen. Sommige oplossingen zijn heel praktisch en bijandere oplossingen kan hypnose een helpende hand bieden.

Socratisch gesprek

Een socratisch gesprek wordt gebruikt om je bewust te worden van de onderliggende reden van waarom je bang bent om intiem te worden. De oorzaken uit het verleden kunnen hierdoor naar voren komen, zoals aan het begin van dit blog beschreven is.

Daarnaast kan duidelijk worden waar je nu écht mee bezig bent. Namelijk met het beschermen van jezelf. Het beschermen tegen pijn van afwijzing, verlating of uitbuiting van je emoties.

Door te ontdekken waarom je ergens mee bezig bent kan je daarna werken aan de stappen om je vertrouwen in intimiteit met je huidige partner te verbeteren.

Een socratisch gesprek kun je met en zonder hypnose voeren. Het is wel zo dat je soms makkelijker bij onderbewuste overtuigingen komt als je dit gesprek onder hypnose voert. Tijdens een socratisch gesprek wordt de waaromvraag een aantal keer herhaald om bij je diepste overtuigingen te komen.

Er zijn zelfs gevallen bekend dat je er tijdens een dergelijk gesprek juist achter komt dat je eigenlijk niet zo goed weet waarom je zaken aanpakt zoals je dat wilt. Je kunt dan als een onbeschreven blad beginnen met het herstellen van je vertrouwen in intimiteit.

Vraag jezelf af waar een intieme relatie voor jou aan moet voldoen

En deze vraag is ook voor je eigen intimiteit met jezelf. Wat moet jij bij jezelf versterken om meer vertrouwen in anderen te hebben?

Wat verlang jij van je partner om zelf ook intiem met hem/haar te zijn?

Als je antwoord op deze vraag hebt gegeven kun je zelf heel mindful bezig zijn en gedurende de dag jezelf checken met hoe jij denkt over je partner en of je zelf het gedrag naar hem/haar vertoont dat je graag van de ander zou willen zien.

Evalueer je ervaringen uit het verleden

Door nog eens goed te kijken naar ervaringen uit het verleden kun je al ontzettend veel doen om je angst voor intimiteit of drang naar zelfbescherming te verminderen. Hypnose kan heel goed helpen door middel van regressie. Tijdens regressie kun je met meer emotionele afstand naar die gebeurtenis uit het verleden kijken en hierbij ook toen met nu vergelijken. Jij bent niet meer dezelfde kwetsbare persoon als toen en de persoon tegen wie jij jezelf nu (onnodig) beschermt.

Door regressie kun je dit vrij snel omzetten om van je angst af te komen.

Oefen met kwetsbaarheid

Oefening baart kunst en zo werkt het ook met kwetsbaarheid. Door telkens een stapje meer van jezelf te laten zien kun je oefenen met kwetsbaarheid. Je zult merken dat je partner die je nu hebt niet dezelfde persoon is als de persoon die jou in het verleden heeft gekwetst. De informatie wordt niet tegen je gebruikt. De kans is zelfs groot dat je partner zich ook meer openstelt naar jou toe.

Doordat de intimiteit van beide kanten komt, en niet alleen van de kant van je partner, versterk je de relatie die je met hem/haar hebt.

Als je het lastig vindt om hierin de eerste stap te zetten kan een hypnotherapeut je helpen met een geleide visualisatie. Tijdens zo’n visualisatie wordt je voorstellingsvermogen gestimuleerd waardoor je voor je ziet hoe jij je kunt openstellen aan je partner. Hierdoor wordt de angst in het écht een stuk kleiner en wordt de kans een stuk groter dat jij intiem durft te zijn met je partner.

Schrijf het op

Daarnaast kun je ook zaken opschrijven voor je partner. Dan kun je er langer over nadenken hoe je het formuleert waardoor het minder eng is dan wanneer je het gewoon vertelt en het er verkeerd uitkomt. Je kunt je partner de brief geven en zeggen dat je dit even kwijt moest, maar dit niet zomaar eruit wilde flappen. De brief kan dan een aanleiding zijn voor een dieper gesprek.

Begin eerst met een brief over je liefde voor je partner, dat wordt altijd gewaardeerd.

Herhaal hypnotische suggesties tijdens zelfhypnose

Als je weet waarom je bang bent voor intimiteit kan een hypnotiseur je helpen met hypnotische suggesties, deze kun je ook nog eens dagelijks naar jezelf toe herhalen tijdens zelfhypnose. Hierdoor treden de overtuigingen die je hebt over het gevaar van intimiteit naar de achtergrond en komen de positieve overtuigingen over intimiteit juist meer in je dagelijkse geheugen. Hierdoor ga je je bijna automatisch meer openstellen naar je partner. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Mijn partner is te vertrouwen met mijn successen en onzekerheden.”

“Ik laat gedrag zien, wat ik wil ontvangen.”

“Mijn partner is mijn partner en niet mijn ouder/ex/broer o.id.”

“Mijn partner is ook maar een mens, een keer de telefoon niet opnemen betekent vast dat er hij/zij op het toilet zit.”

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen kan een hypnotherapeut je helpen met andere suggesties.

Wil je weten hoe hypnose kan helpen bij mentale problemen? Kom dan eens naar de playshop of bekijk de agenda van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

angst voor intimiteit

Bronnen:

  1. https://link.springer.com/chapter/10.1007/0-387-36899-X_20
  2. https://www.psychologytoday.com/us/blog/evolution-the-self/201804/3-reasons-intimacy-might-feel-too-dangerous-you?collection=1116010

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen