Levensverhaal: Het verhaal dat jij jezelf vertelt heeft veel invloed
Levensverhaal: Het verhaal dat jij jezelf vertelt heeft veel invloed
27 juli 2020 
6 min. leestijd

Levensverhaal: Het verhaal dat jij jezelf vertelt heeft veel invloed

Welk verhaal vertel jij jezelf, dit is wel interessant. Wie ben jij? Wat doe jij? Wat vind je belangrijk? Wat geloof je? Dat soort dingen. Dat maakt dan wie jij bent en daar heb je een verhaal omheen gebreid. Ik heet bijvoorbeeld Edwin, die naam is me gegeven en daar heb ik een verhaal omheen gebreid.

Edwin is een bepaald persoon. Reageert op bepaalde manieren, gelooft dit en dat. Vindt dit belangrijk en vindt dat belangrijk

Het begin van je levensverhaal wordt geschreven door anderen

Zo zijn er verhalen die je jezelf hebt verteld of ze zijn aan je verteld. Zo begin het allemaal.

“Oh wat zie je er leuk uit” is iets dat vooral aan meisjes wordt verteld. “Wat zie je er weer prachtig uit, echt een prinsesje”, dan wordt het verhaal geïnstalleerd dat je er goed moet uitzien, want dan krijg je een compliment.

Als je dan geen compliment krijgt zie je er waarschijnlijk niet goed uit.

Dit soort dingen kunnen eruit voortvloeien.

Bij jongens is het vaker “Oh, laat je spierballen eens zien. Je wordt steeds sterker en sterker.” Als jongen moet je dus sterk zijn, want dan krijg je complimenten. Dus dan moet je wel sterk zijn, maar wat betekent dat dan?

Heel veel spieren? Of juist je emoties niet laten zien?

Het verhaal begint dus al heel jong. Je bent een jongen of een meisje en dat betekent dit en dit en dit…

Dan hebben we het alleen nog maar over het geslacht, niet over je dorp, stad, land, omgeving of geloof. Er zijn heel veel factoren die bijdragen aan het verhaal dat je tot je neemt. Dit verhaal herhaal je ook.

Jij schrijft zelf de rest van je levensverhaal

Dit is prima als je verhaal werkt, maar wat nu als je verhaal niet meer werkt? Als je denkt: “Ik vind het een kutverhaal en ik heb er helemaal geen zin in.”

Dan is het zaak om een nieuw verhaal voor jezelf te creëren. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot. Ook niet zonder trial and error.

Verhalen zijn krachtige middelen, als je kijkt naar vroeger werd informatie overgedragen met verhalen. De minstreel die in een dorp kwam die bracht een verhaal. Hier zaten lessen in en normen en waarden. Waarvoor je moet uitkijken, wat je wel of niet moet doen.

Dan de troubadour die er een liedje bij zong. Dit allemaal om verhalen te vertellen.

Die ging van dorp naar dorp om verhalen te vertellen. De mensen werden op die manier geïnformeerd over wat er aan de hand was in de wereld en er werd dus lesgegeven over de meer algemene zaken.

Een heel oud verhaal is natuurlijk de bijbel. Dit is toch een van de oudste en meest uitgebreide verhalenboeken. Je hebt natuurlijk meer van die geschriften. In de bijbel staan veel boeken met verhalen met lessen.

Sommige verhalen zijn natuurlijk gedateerd, omdat ze zo oud zijn. Maar ze zijn wel interessant. Er zitten veel lessen in die we nog steeds gebruiken. Er zijn veel spreekwoorden die we uit de bijbel halen. Daarnaast zijn er veel geboden en verboden die we nog steeds belangrijk vinden.

De meeste mensen in ieder geval. Zo heb je meer van die oude normen en waarden.

Verhalen zijn ontzettend krachtig

Louis CK, een stand-up komediant zei eens: “Ik ben een atheïst. Ik geloof niet in God, Jezus, Mohammed of Allah, maar toch hebben ze me te pakken. Toch is mijn geboorte gebaseerd op een geloof waarin ik niet geloof.”

Hij vroeg iemand wanneer die geboren was en daar kwam een jaartal uit. “Hoe weet je nu dat het 1971 is?”

Dat tellen we vanaf 0. Maar waarom vanaf die datum? Ja, vanwege de geboorte van Christus. Geloof je erin? Nee, dus ook als je niet geloofd dat die gebeurtenis plaats heeft gevonden heb je toch dat jaartal in je paspoort.

Dit is wel interessant. Iedereen heeft dus een soort bevestiging dat je indirect geloofd in de geboorte van Jezus. Ik neem aan dat in Chinese paspoorten heel wat anders staat, maar in het westen hebben we deze jaartelling.

Het verhaal van Jezus heeft zo’n impact dat het in je paspoort staat. Zelf je verjaardag vier je met het ijkpunt van de geboorte van Jezus.

Dit was voor mij een ontzettende eyeopener over de kracht van verhalen.

Je levensverhaal en identiteit

Jouw eigen verhaal is ook heel krachtig. Wat jij de hele dag aan jezelf vertelt, daar zitten veel diamanten tussen, die kun je ook gebruiken als nieuwe geboorte van jezelf. Die gebruik je dan als ijkpunt.

Dat is ook weer een interessante metafoor. Je kunt doodgaan en weer opstaan. Net zoals Jezus. De kleuter in jou is doodgegaan en daaruit stond een jongen of meisje op. Die is weer doodgegaan en er stond een puber op en die puber is doodgegaan en daar stond een jonge vrouw of man op, enzovoort.

Hierin ben je telkens doodgegaan en opgestaan.

Eigenlijk hoef je niet te wachten op een soort fase. Je kunt die ook zelf creëren en beslissen. Het verhaal van Edwin de gebruiker, dat doe ik niet meer, dat vertel ik mezelf niet meer. Nu is het Edwin de crossfitter. Een nieuw verhaal wat ik mezelf vertel. Dit doe ik nu 1,5 jaar en dan vertel ik mezelf dat de hele tijd en ik vertel het ook aan anderen.

Hierdoor is er een nieuw verhaal ontstaan, met nieuwe normen en waarden. Want als je crossfitter bent, dan moet je dat wel doen. Je moet er dan natuurlijk wel naar handelen.

Een nieuwe identiteit, een nieuw verhaal met nieuwe normen en waarden. Dit kun je nu al beslissen. Als je dat wilt.

Ben je klaar met je oude verhaal? Dan hoef je er niet mee te stoppen, je kunt gewoon een nieuw verhaal beginnen. Net als het nieuwe en oude testament.

Verhalen zijn echt heel krachtig, denk daar maar aan als je naar je paspoort kijkt.

Beluister ook deze webinar:

https://www.buzzsprout.com/195236/1366516-welk-verhaal-vertel-jij-jezelf

Je levensverhaal en zelfkennis

Voor leiderschapsrollen is het hebben van zelfkennis ontzettend belangrijk. Zelfkennis kan ervoor zorgen dat je authentiek bent, en dat helpt vaak weer om een goede leider te zijn.

Het beschrijven van jouw levensverhaal helpt ontzettend om voor jezelf te bepalen wat je belangrijk vindt en waarom. Het helpt je zelfkennis te ontwikkelen en te onderbouwen welke gebeurtenissen in je leven zodanig van invloed zijn geweest dat dit voor bepaalde overtuigingen heeft gezorgd[1].

Interpretatie van het levensverhaal van een ander

Als je mij niet kent, ken je me nu als crossfitter en succesvolle ondernemer, maar dat ben ik niet altijd geweest. Hoe denk jij dat ik tot dit resultaat gekomen ben? Een van de redenen dat ik zo open ben over mijn leven is zodat je weet dat ook jij van alles kunt bepalen.

Niet staat vast.

Zo was ik vroeger verslaafd aan drugs. De kans is groot dat mensen dit interpreteren als waardeloos en mij zien als iemand waar nooit wat van terecht zou komen. Nou, de mensen die dat dachten hadden het mooi mis.

Want je kunt je levensverhaal wel degelijk veranderen, zoals ik dat ook gedaan heb en dat kan bijzondere effecten hebben.

Het delen van jouw levensverhaal kan er ook voor zorgen dat mensen die ook in een lastige situatie zitten, zoals jij dat ooit hebt gezeten, meer zelfvertrouwen krijgen[2].

Af en toe jezelf blootgeven naar niet alleen jezelf, maar ook de buitenwereld, kan dus heel inspirerend zijn voor mensen om je heen.

Een nieuw hoofdstuk beginnen

Maar laten we eerst beginnen met je eigen levensverhaal, want het klinkt zo simpel om gewoon je eigen tweede testament te beginnen, maar toch kan iets je blokkeren om zaken anders te interpreteren. Een hypnotiseur kan je dan helpen om in te zien dat bepaalde momenten in je leven eigenlijk het begin waren van jouw tweede testament, van jouw volgende hoofdstuk, van jouw opstanding uit de dood en jouw hemelvaart.

Dit kan bijvoorbeeld met het voeren van een socratisch gesprek. Met een socratisch gesprek wordt de waarom vraag of een variatie op de vraag een aantal keer herhaald om bij de kern van een overtuiging te komen.

Vervolgens kun je zelfs achterhalen wanneer die overtuiging is ontstaan.

Ook kun je discrepanties tussen gevoelens en gebeurtenissen achterhalen en zien wat nu eigenlijk logisch is of niet. Een familieruzie die ondanks je beste bedoelingen maar niet ophoudt kan bijvoorbeeld betekenen dat jouw levensverhaal een nieuw hoofdstuk heeft, of zelfs een tweede testament.

Dan sta je voor de keuze hoe jij iets aanpakt zonder de invloed van bijvoorbeeld familie of die ene baan waar je ontslag van hebt gekregen. Of hoe je leven eruitziet zonder verdovende middelen, of zonder die droompartner. Het kan van alles zijn.

Wil je weten hoe hypnose hier precies bij kan helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Deze worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Tijdens een seminar over hypnose kun je ook een demonstratie te zien krijgen waarin iemands levensverhaal wordt herschreven, of een andere techniek. Daarbij leer je ook hypnotiseren.

Of schrijf je direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Ideaal voor coaches en therapeuten. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1048984305000299

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jopy.12253

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen