Slechte gedachten: Wat je eraan kunt doen
Slechte gedachten: Wat je eraan kunt doen
02 november 2019 
5 min. leestijd

Slechte gedachten: Wat je eraan kunt doen

Afhankelijk van hoe je leven gaat kun je last krijgen van slechte gedachten. Slechte gedachten zijn andere gedachten dan negatieve gedachten. Slechte gedachten zijn bijvoorbeeld gedachten om toch maar het criminele pad op te gaan of om iemand pijn te doen die jou iets heeft aangedaan. Dit is natuurlijk niet heel handig en dat weten de meeste mensen ook.

Daarom doe je meestal niet iets met die slechte gedachten, maar ze zijn wel heel vervelend. Daarom ga ik in dit blog in op slechte gedachten en wat je ertegen kunt doen.

Slechte gedachten als moeder

Slechte gedachten kunnen op allerlei momenten opkomen. Het meest onderzocht zijn slechte gedachten die je kunt krijgen als je net moeder bent geworden.

Dit betekent niet per se dat je last hebt van een postnatale depressie, maar het kan er wel een symptoom van zijn. Onderzoekers geven aan dat gedachten over het pijn doen van je kindje vaker voorkomen bij nieuwe moeders, maar omdat het zo’n taboe is (uiteraard) weten niet veel moeders dit[1]. Je wilt je kindje natuurlijk helemaal niet pijn doen, maar de gedachte komt wel in je op dat het kán.

Dit kan allerlei negatieve gevolgen hebben. Je kunt je bijvoorbeeld gaan afvragen of je wel een goede moeder bent en je kunt last krijgen van schuldgevoelens dat je überhaupt dat soort gedachten hebt. Het heeft dus direct invloed op je emoties en op je nieuwe identiteit als moeder. Op deze slechte gedachten had je van tevoren niet gerekend.

Hypnose en mindfulness kunnen je helpen om minder last te hebben van deze gedachten. Met mindfulness kun je bijvoorbeeld even rustig ademhalen en alles wat je zintuigen je doorgeven in je opnemen om zo de slechte gedachte te laten gaan.

Daarnaast kunnen hypnotische suggesties je helpen om minder last te hebben van het gevoel dat die slechte gedachten je een slechte moeder maken. Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Gedachten zijn maar gedachten.”

“Wat je doet is wat telt.”

“Je gedachten zeggen niets over je identiteit.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je gedachten en de invloed die ze op je hebben kan een hypnotiseur ervoor kiezen om je andere suggesties te geven die beter bij het probleem passen.

Criminele gedachten

Criminele gedachten zijn vaak de voorloper van daadwerkelijk crimineel gedrag. Helaas worden criminele gedachten niet altijd herkend als slechte gedachten. Criminele gedachten komen vaak voort uit bepaalde overtuigingen, zoals:

  • Je bent speciaal genoeg dat jij de wet mag overtreden / dingen mag afpakken van andere mensen / andere mensen wat aan mag doen.
  • Je denkt dat je overal mee wegkomt.
  • Je mag crimineel doen, omdat je ook goede dingen doet (beetje Robin Hood achtige redenatie).
  • De wereld is slecht, dus ik mag slecht doen.
  • Ik mag andere mensen controleren / wat aandoen[2].

Het is dan belangrijk om te achterhalen waar die overtuigingen die zorgen voor criminele gedachten ontstaan, zodat je er iets aan kunt doen voordat je daadwerkelijk crimineel gedrag laat zien.

Veel mensen denken bijvoorbeeld dat pestkoppen een grotere kans lopen om crimineel te worden. En dat is waar, ze hebben vaker last van criminele gedachten. Ook slachtoffers van pesten lopen een grotere kans op het krijgen van criminele gedachten.

In het geval van pesters kun je dus denken dat zij ergens de overtuiging hebben gekregen dat ze speciaal zijn of overal mee wegkomen. In het geval van slachtoffers van pesten is het eerder de redenatie dat de wereld slecht is, dus waarom zou je goed doen die voor criminele gedachten zorgt.

Vooral als je als slachtoffer van pesten later bent gaan pesten loop je net als de 100% pestkoppen een grotere kans op het krijgen van criminele gedachten.

Het geslacht maakt niet uit voor criminele gedachten[3].

Omdat criminele gedachten vaak voortkomen uit ongezonde overtuigingen is het belangrijk om die criminele gedachten te stoppen door de ongezonde overtuigingen te veranderen.

Het is hiervoor vaak vooral van belang om te achterhalen waar die ongezonde overtuiging is ontstaan. Met hypnose doen we dit vaak met regressie.

Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste voor het eerst de ongezonde overtuiging kreeg. Dit is vaak een moment in je kindertijd. Misschien ben je er een keer mee weggekomen dat je een snoepje uit de winkel stal, misschien werd je gepest, misschien kwam je met iets weg omdat je al het andere goed deed. Je onderbewuste weet precies welk moment dit was en dit is voor iedereen verschillend.

Vervolgens helpt de hypnotiseur je om dit moment op een andere manier te bekijken. Je leeft je bijvoorbeeld in in de andere personen die in die situatie aanwezig waren. Je laat jezelf in gedachten opnieuw opgroeien, maar dan op een manier waarop alles wel beter gaat.

Als je dit leest klinkt dit misschien heel raar. Dit werkt namelijk vooral wanneer je onder hypnose bent omdat je dan ontzettend openstaat voor suggesties en verandering. Daarom moet je de hypnose echt ervaren voor het veranderen van je overtuigingen en daarmee je slechte gedachten.

Slechte seksuele gedachten

Mensen kunnen ook allerlei slechte seksuele gedachten hebben. Sommige gedachten horen bij een compulsieve stoornis waarbij je jezelf dwingt aan seks te denken. Andere slechte seksuele gedachten horen bij parafilie[4]. Wanneer je last hebt van parafilie raak je niet opgewonden van seks met een gelijkwaardige partner, maar heb je een soort machtsverschil nodig. Dit kan heel onschuldig zijn, maar het kan helaas ook ontzettend uit de hand lopen wanneer je andere mensen in je omgeving schade moet toebrengen voor seksueel genot.

Onder parafilie valt namelijk:

  1. Voyeuristische stoornis (kijken naar mensen die seks hebben)
  2. Exhibitionistische stoornis (de potloodventer)
  3. Frotteuristische stoornis (opgewonden raken door onvrijwillig seksueel contact / bijvoorbeeld tegen iemand aanwrijven)
  4. Masochistische stoornis (jezelf pijn willen doen voor seksueel plezier)
  5. Sadistische stoornis (een ander pijn willen doen voor seksueel plezier)
  6. Pedofiele stoornis (opgewonden raken door kinderen)
  7. Fetisjistische stoornis (opgewonden raken door voorwerpen of bepaalde kleding)
  8. Transvestische stoornis (opgewonden raken door kleding te dragen van het andere geslacht)
  9. Necrofilie e.d.

Voor een paar van deze stoornissen zijn nog wel onschuldige oplossingen te bedenken, zoals bondage en SM met iemand die dat ook leuk vindt. Toch kan zelfs dat helemaal uit de hand lopen omdat je door de stoornis graag buiten de “regels” omgaat.

Dat soort gedachten zit je ook niet op te wachten.

Het is belangrijk om goed onderscheid te hebben tussen de compulsieve gedachten en de slechte gedachten waar je gewoon opgewonden van raakt. Dit omdat dit ontzettend belangrijk is voor het krijgen van de juiste behandeling. Ga daarom voor jezelf na of het een dwanggedachte is of een gedachte waar je seksueel opgewonden van raakt.

De meeste mensen die last hebben van parafilie worden hier zelf ook niet gelukkig van.

Onderzoekers geven aan dat sommige vormen van parafilie een verdedigingsmechanisme zijn voor de persoon die er last van heeft om minder last te hebben van andere angsten en/of een verstoorde relatie met de moeder[5].

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar welke behandeling mensen met dit soort afwijkingen kunnen krijgen wanneer ze hulp zoeken. Wel is duidelijk dat het beter werkt wanneer de therapeut warm en niet oordelend aan de slag gaat. Een confronterende stijl helpt niet[6].

Slechte gedachten stoppen

Wanneer je last hebt van slechte gedachten wil je die natuurlijk stoppen. Slechte gedachten stoppen kun je met mindfulnesstechnieken voor kalmeren doen.

Een techniek is bijvoorbeeld om even stil te staan. Je voeten op de grond te voelen staan en een paar keer diep adem te halen met gesloten ogen. Vervolgens doe je je ogen open en neem je even alle seintjes van je zintuigen waar, wat je voelt, ziet, ruikt en hoort.

Dit kan al voldoende zijn om de gedachtegang in ieder geval even te pauzeren.

Daarnaast is het goed om je te realiseren dat gedachten maar gedachten zijn, zolang je het niet doet is het vaak geen probleem.

Daarnaast kan hypnose je helpen te achterhalen welke onbewuste overtuiging de bron is van je slechte gedachten. Vervolgens kun je met hypnose iets doen om die onbewuste overtuiging te veranderen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en wat je ermee kunt bereiken? Kom dan eens naar een hypnose playshop om kennis te maken met hypnose. De playshops worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je juist direct aan de slag met technieken om jezelf en andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle of online.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02646838.2019.1657819

[2] http://eprints.hud.ac.uk/id/eprint/15906/

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ab.20377

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1077722916300578

[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13642537.2018.1459768

[6] https://www.researchgate.net/profile/Liam_Marshall/publication/275359700_Psychological_Treatment_of_the_Paraphilias_a_Review_and_an_Appraisal_of_Effectiveness/links/5550b5f308ae739bdb91f954.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen