Wraak nemen met hypnose: Voor een beter gevoel
Stress
Edwin Selij
Stress
05/11/2019
6 min
0

Wraak nemen met hypnose: Voor een beter gevoel

05/11/2019
6 min
0

Oog om oog, tand om tand. Soms voelt dat gewoon het beste als iemand je wat heeft aangedaan. Je denkt dan aan het nemen van wraak. Wraak nemen is iets waarvan veel mensen denken dat het een natuurlijk gevoel is, maar dat is niet helemaal waar. Daarom ga ik in dit blog in op wat invloed heeft op je keuze om wraak te nemen en wat je kunt doen om die beslissing op een goede manier te maken.

Wraak nemen op iemand

Wraak nemen is iemand iets betaald zetten. Iemand kan je wat hebben aangedaan en je wilt die persoon iets terug aan doen zodat je je weer beter voelt.

Dit is iets wat je al van kleins af aan kunt doen. Als een kindje je slaat sla je als kind nog terug. Word je op de snelweg afgesneden, voordat je het weet heb je last van roadrage en ben je een verkeersruzie verder.

Het kan ook groter zijn. Je bent bijvoorbeeld opgelicht iemand heeft achter je rug om geld gestolen en dan kun je ook totaal aan de kook raken van woede.

Er is ook een andere vorm van wraak. Als je bijvoorbeeld gedumpt wordt door je geliefde omdat je te dik of lelijk geworden bent is het afvallen vaak een wraakactie. Het laten zien dat je beter bent dan de ander. Het laten zien dat je meer betekent voor mensen dan de ander[1].

Je gaat denken aan wraak, maar wat zijn hier nu de voor- en nadelen van?

Voordelen van wraak nemen

Wraak nemen heeft een aantal voordelen, zoals het voorkomen van toekomstig leed door dezelfde persoon. Het versterken van toekomstige samenwerking. Het herstellen van eigenwaarde en macht bij de persoon die iets is aangedaan (als hij dus wraak neemt)[2].

Nadelen van wraak nemen

Het nemen van wraak kan echter ook voor andere klachten zorgen zoals het krijgen van een depressie en een lager gevoel van tevredenheid over het leven.

Dit kan komen doordat wraak pas voor goede gevoelens zorgt als de persoon op wie je wraak neemt begrijpt waarom je wraak neemt. Als dit begrip uit blijft kan dat voor het gevoel zorgen dat de gebeurtenis niet is afgesloten[3].

Als je wraak uit de hand loopt kun je zelfs in aanraking komen met justitie.

Factoren die meespelen bij het nemen van wraak

Als je wraak wilt nemen zijn er een aantal factoren die doorslaggevend zijn of je ook echt in actie komt, namelijk:

  • Hoe lang je boos blijft over wat er is gebeurd.
  • Wat wraak nemen je kost (of wat je ermee wint).
  • Normen en waarden over wraak uit je cultuur of religie.
  • Het bestaan van een juridisch systeem die de wraak voor je kan nemen.

In Nederland is er een goed functionerend rechtssysteem waardoor je wanneer je geweld is aangedaan je aangifte kunt doen en die persoon zich moet verantwoorden. Je kunt denken dat de celstraffen hier te kort duren, maar vergeet niet hoe lastig het is om een leven te leiden als je een strafblad hebt. Het regelen van verzekeringen en het vinden van een baan wordt dan echt een kriem.

De cultuur van Nederland heeft een Christelijke basis waardoor je de ander nog wel vaak een 2e kans wilt geven. Je wilt de ander “de wang toekeren”, maar hoe vaak kun je dit doen? Je hebt immers maar 2 wangen. Daarbij is het in Nederland ook normaler om problemen uit te praten dan om gewelddadig te worden.

Wat kost wraak je of wat win je ermee? Dit is de vraag die belangrijk is bij het wraak nemen waarbij je de ander terug pijn wilt doen, dat kan jou een strafblad kosten. Of de vraag die van belang is als je de ander vooral wilt laten zien dat hij/zij niets meer voor je is. Je wint dan een betekenisvol leven. Een leven waarin jij laat zien wat je in je mars hebt en waarbij jouw talenten herkend worden. Dat is toch wel een fijne wraak.

Het vervelende aan wraak nemen op de meer gewelddadige manier is dat je boos moet blijven om de energie te hebben om de pan uit te flippen. Je blijft nadenken over het leed wat je is aangedaan en je kunt niet verdergaan met je leven. Je blijft het maar herhalen en jezelf ermee traumatiseren. Als dit lang genoeg duurt kan dit destructieve vormen aannemen waardoor je terug wilt slaan of in ieder geval terug wilt winnen.

Tips om wraak te nemen

Hoe kun je nu het beste wraak nemen? Om dit op een goede en gezonde manier te doen heb ik een aantal tips voor je.

Tip 1: Fuck ze

Realiseer je dat je met je wraakgevoelens van pijn jezelf niet helpt. Deze tip is daarom ook fuck ze in plaats van fuck ze up. Gewoon lekker laten gaan. Mensen die niet voor rede vatbaar zijn kun je eigenlijk helemaal niets mee beginnen. Gewoon lekker laten gaan en laten zien dat ze niets voor jou betekenen en dat jij je leven toch wel leidt ongeacht hun kwade intenties.

Wanneer mensen met kwade intenties zich niet meer in je leven kunnen mengen, want fuck ze, heb je ook geen last meer van die intenties.

Vind je het lastig om weg te lopen van moeilijke mensen? Dan kan een hypnose-expert je helpen te achterhalen waarom dit zo lastig voor je is, zodat je makkelijker een oplossing voor dit probleem kunt vinden.

Tip 2: Laat zien dat het je niet deert

Als je de eerste tip hebt uitgevoerd kun je de 2e tip uitvoeren. Gewoon een beter leven leiden dan de persoon op wie je wraak wilt nemen. Met deze mindset ga je juist groeien en haal je jezelf uit de destructieve mindset van geweldadige wraak. Dit is juist geweldige wraak, omdat het leidt tot een geweldig leven.

Als je denkt dat je niets hebt om te laten zien of dat je jezelf niet kunt ontwikkelen, of niet weet waar te beginnen, kan een hypnose-expert je hiermee helpen. Een hypnose-expert kan bijvoorbeeld helpen om je gevoel van zelfvertrouwen te verbeteren.

Tip 3: Maak er een project van

Heeft iemand je iets aangedaan waar veel mensen last van hebben. Ben je bijvoorbeeld aangereden door iemand die gedronken heeft? Heb je last gehad van een loverboy/pooierboy. Sommige problemen sluimeren door de maatschappij en iedereen accepteert het maar en doet er maar weinig aan. Als wraak kun je er een project van maken om mensen bewust te maken van jouw probleem en dat jij niet een uniek geval bent. Hiermee haal je de beste wraak.

Vind je het lastig om je verhaal te vertellen en om mensen bewust te maken, maar lijkt dit je wel een goed idee? Je kunt dit dan ook anoniem doen, of onder een pseudoniem.

Is dat ook te spannend? Dan kan een hypnose-expert je helpen om de stappen te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door de stappen die je moet zetten te visualiseren zodat je precies weet wat je moet doen en tegen welke emoties je aan kunt lopen.

Tip 4: Speel het spel beter

Soms is gewoon het zijn van een beter mens dan de persoon die jou wat aandoet de beste wraak. Speel het spel van het leven gewoon beter. Vind je passie waarmee jij jouw wereld verovert. Heb goede relaties met mensen die het beste met jou voorhebben in plaats van mensen die het beste met zichzelf voorhebben.

Zorg goed voor je lichaam en je geest en speel het spel gewoon beter. Dan kun je later een lange neus naar ze trekken als die persoon nog steeds bezig is met mensen wat aandoen en mensen oplichten. Dat werkt misschien op de korte termijn, maar op de lange termijn heeft die persoon gewoon geen leven.

Tip 5: Versterk je gevoel van zelfvertrouwen

Iemand heeft je wat aangedaan op een bepaald onderdeel van je leven. Misschien ben je financieel opgelicht. Misschien was het je lichamelijke integriteit en misschien is je relatie naar de knoppen. Maar dát is slechts een onderdeel van je leven en zegt niets over jou als compleet persoon. Om alleen daardoor je hele zelfvertrouwen te laten verminderen is zonde. Versterk daarom je gevoel van zelfvertrouwen weer.

Een hypnose-expert kan je hiermee helpen.

Tip 6: Versterk je gevoel van controle

Als iemand je iets aandoet is dat ook een moment waarop je geen controle hebt gehad. Op dat moment kom je erachter dat als iemand je wat aan wil doen je daar niet altijd controle over hebt. Dit maakt een deuk in je gevoel van macht in je gevoel van controle.

Gelukkig is er veel wat je kunt doen om je gevoel van controle te verbeteren. Je kunt je inlezen op hoe je kunt omgaan met wat je is gebeurd zodat het niet nog een keer gebeurt.

Een hypnose-expert kan je ook helpen met het herstellen van het gevoel van controle. Hiervoor zijn meerdere technieken mogelijk, zoals het geven van hypnotische suggesties.

Met deze 6 tips en informatie over wraak nemen kun je nu op een gezonde jezelf helpende manier wraak nemen. Hypnose kan hierbij een belangrijke rol spelen. Wil je weten hoe hypnose precies een rol kan spelen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

[1] https://www.psychologytoday.com/intl/articles/201901/the-best-way-get-revenge?collection=1126993

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1751-9004.2010.00322.x

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002210310900050X

Reacties
Categorieën