Spiritualiteit: we zijn allemaal verbonden spirituele wezens
Spiritualiteit: we zijn allemaal verbonden spirituele wezens
06 september 2021 
6 min. leestijd

Spiritualiteit: we zijn allemaal verbonden spirituele wezens

Spiritualiteit is voor mij zo aards als maar zijn kan en niet zweverig. Voor mijn gevoel zijn we wezens van verbondenheid. We zijn allemaal verbonden spirituele wezens.

Spiritualiteit betekenis

Spiritualiteit is wat anders dan paranormaal. Ik zie paranormaal meer als kunnen praten met overleden mensen en het zien van chakra’s en dergelijke.

Naar mijn mening heeft dat niet veel te maken met spiritualiteit, omdat je dit niet hoeft te kunnen om toch spiritueel te zijn.

Doordat spiritualiteit steeds meer benoemd wordt bij meerdere verschillende zaken is het ook lastig om een eenduidige betekenis aan het woord te geven. Sommige mensen zien spiritualiteit als iets dat losstaat van materialen. Het is iets wat je niet kunt vastpakken.

Je zou denken dat religie spiritueel is, maar er zijn mensen die juist vinden dat spiritualiteit los staat van geloof. Terwijl weer andere mensen spiritualiteit de kern van het geloof vinden of het hoogste ideaal van een bepaalde religie.

Veel mensen geven aan dat spiritualiteit een mystieke ervaring is[1]. Het is raadselachtig of een bovenzintuiglijke ervaring. Het is een ervaring die je ego overstijgt en de behoeften die je ego op dat moment heeft[2].

Wat is spiritualiteit?

Voor mij is spiritualiteit beseffen dat we allemaal één zijn of dat er eenheid is. Dat je beseft dat als je geeft, dat je eigenlijk aan jezelf geeft. Verder vind ik de regels van Jezus mooi, dus “houd van jezelf” en “houd van een ander zoals jezelf”, maar de meeste mensen houden niet eens van zichzelf.

Dat is heel interessant, want je kunt ook niet altijd van jezelf houden. Je bent vaak in conflict. Je kunt bijvoorbeeld van een deel van jezelf houden, maar een ander deel van jezelf kun je niets vinden.

Dat wil je dan omarmen, maar dan is er weer een ander deel dat zegt dat je dat niet moet doen en voordat je het weet ben je een vat vol oordelen (delen 😉).

Terwijl die oordelen niet waar zijn.

De truc is om te doorzien dat je niet al die dingen bent. Je bent puur licht en liefde en vanuit die positie heb je allerlei dingen over jezelf bedacht en delen bedacht. Dit heb ik zelf ook gedaan.

Het interessante is wanneer je dit steeds meer begint te doorzien, dan zie je ook steeds meer dat wat je van jezelf denkt een verhaaltje is wat je zelf hebt bedacht. Dat idee kan je heel veel vrijheid geven.

Er zijn veel mensen die hiermee bezig zijn op verschillende niveaus, maar die vinden het lastig om hier in het dagelijks leven iets mee te doen.

Hoe pas je dit nu toe in je dagelijks leven? Wat heb je hieraan als bouwvakker? Hoe zijn die spiritueel?

Natuurlijk! We zijn allemaal spiritueel.

Ik vind het interessant om ook met mensen te praten die “gewone” dingen doen. Daar ga ik ook interviews mee houden.

Ik wil graag spiritualiteit naar zoveel mogelijk mensen brengen. Het is niet nodig dat je yoga doet, op een meditatiekussen zit of een kaarsje brand. Het mag allemaal wel, maar niets hoeft.

Die spiritualiteit kun je overal ervaren en voor mij zit daar de kunst.

Want probeer maar eens op je werk iedereen als één te zien en als liefde en licht.

Als je dat daar kunt, dan kun je overal die verbondenheid voelen.

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/2UBux08W4DxxAiU5K4o90J?si=269c20699ec641cf

Waar is spiritualiteit goed voor?

Oké, dus spiritualiteit kan verschillend zijn voor iedereen, maar iedereen heeft er wel een beeld bij.

Maar spiritualiteit heeft al heel veel invloed gehad op ons leven.

Spiritualiteit was bijvoorbeeld belangrijk voor de periode van de Verlichting in onze geschiedenis.

Als je spiritualiteit combineert met mindfulness en gesprekken terwijl je mindful bent, kan dit ook heel goed zijn voor je relatie[3].

Uit onderzoek blijkt ook dat spiritualiteit kan helpen bij ernstige ziekte. Je ervaart dan minder pijn en last van symptomen. Daarbij voel je ook een betere kwaliteit van leven dan mensen die minder spiritueel ingesteld zijn[4].

Voor jongere mensen die voor het eerst op hun eigen benen staan, zoals studenten, kan spiritualiteit een gevoel geven van “erbij horen” (natuurlijk helemaal als je alles als een geheel ziet), een visie hebben van hoe je jouw leven kunt leven, je een doel geven voor je leven, onderdeel worden van het vormen van je identiteit en kan het je structuur geven[5].

Spiritualiteit ontwikkelen

Nu je weet waar spiritualiteit goed voor kan zijn wil je het misschien ontwikkelen. Gelukkig kan je daar hulp mee krijgen.

Met de podcast reeks “Spiritualiteit in spijkerbroek” wil je helpen jouw spiritualiteit te ontwikkelen. Het interessante is dat spiritualiteit een rol speelt in de ontwikkeling van samenlevingen en de samenleving, dat ben jij (onder andere).

Op een bepaald niveau is spiritualiteit een soort confrontatie in sociale en culturele sferen[6]. Het bepaalt bijvoorbeeld hoe jij reageert als iemand in je sociale omgeving iets doet, zoals Jezus die de andere wang wil toekeren in plaats van wraak te nemen als iemand hem wat aandoet.

In mijn beeld van spiritualiteit, dat we allemaal één zijn, is dit eigenlijk ook heel logisch. Want als je een ander slaat, sla je jezelf.

Wat je bijvoorbeeld vaak ziet is dat als je wel terugslaat dit tot een vicieuze cirkel van geweld leidt. Dit is hoe spiritualiteit kan bijdragen aan het omgaan met tegenslagen en het behouden van de lieve vrede.

Hoe ontwikkel je nu je eigen spiritualiteit?

Het leuke is dat je op zich overal spiritueel kunt zijn. In sommige religies, zoals bij orthodoxe christendom en in het katholieke geloof, hebben iconen een gouden gloed achter hun hoofd. Die gouden gloed staat eigenlijk voor de lucht waar “God” is. Je zou dus in principe altijd in contact kunnen staan met de spirituele kant van het leven.

Je kunt op die manier ook altijd mentale kracht halen uit de spirituele kant van het leven als zaken lastiger worden in je leven.

Bij het Hypnose Instituut Nederland gaan we er bijvoorbeeld vanuit dat je alles in je hebt om het beste van je leven te maken, maar dat je alleen moet ontdekken wat dat is.

Door in het dagelijks leven in contact te zijn met die spirituele kant kun je er bijvoorbeeld meer vertrouwen hebben in dat alles goed komt.

Zelfhypnose kan je hier bijvoorbeeld bij helpen. Je kunt bijvoorbeeld tijdens zelfhypnose bepaalde suggesties herhalen. Het leukste is dat je zelfhypnose overal kunt toepassen. Even vijf minuten op je werk of vijf minuten in een stilstaande auto. Het is geen probleem.

Je kunt dan bijvoorbeeld suggesties herhalen zoals:

“Ik heb alles in me om mijn leven te verbeteren.”

“Mijn omgeving (die gouden gloed 😉) biedt me alles wat ik nodig heb.”

“Ik kan overal spiritueel zijn.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw wensen met spiritualiteit kan een hypnose expert je andere suggesties meegeven die je kunt herhalen tijdens zelfhypnose.

Spiritualiteit leuk vinden als je het vertrouwen bent kwijtgeraakt

Wat je vaak ziet bij mensen die gelovig zijn opgevoed is dat ze door omstandigheden in het leven hun geloof in God zijn kwijtgeraakt. Hierdoor kan het ook zo zijn dat je het lastig vindt om überhaupt een vorm van spiritualiteit te hebben, al is het spiritualiteit op een yoga-mat, omdat je denkt dat het allemaal toch geen zin heeft.

Zelfs als je toch meer spiritueel wilt zijn dan je nu bent kan dit ervoor zorgen dat je blokkeert.

Die blokkade is gelukkig op te heffen. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar het moment waarop je jouw vertrouwen in een hogere macht of in het universum bent kwijtgeraakt en dat moment opnieuw te interpreteren.

Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met regressie.

Daarnaast hoeft spiritualiteit ook niet het vertrouwen in een hogere macht te zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het boeddhisme, dan is veel ervan juist dat je “niets moet willen” als mens. Natuurlijk om het nirvana te bereiken, maar je bent dan in ieder geval al veel meer bezig met jezelf dan bidden naar een hogere macht.

Je kunt jouw eigen vorm van spiritualiteit creëren en daar kan een hypnotherapeut je ook mee helpen. Om jouw gedachten over wat voor jou zou werken spiritueel gezien duidelijk te krijgen en iets te maken waar je in je dagelijks leven ook mee aan de slag kan gaan.

Wil je weten hoe dit precies werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Wil je jezelf of andere mensen juist helpen met hypnose, bijvoorbeeld als spiritueel coach of iets dergelijks? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio met voldoende professionele assistentie voor een-op-een aandacht.

Bronnen:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781405166614.ch18

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/20440243.2017.1290028

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/anzf.1201

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0885392418302872

[5] https://dataspace.princeton.edu/handle/88435/dsp01cz30pw70h

[6] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-18553-4_85

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen