Stoppen met braken

Braken is ontzettend vervelend. Je krijgt er een vieze smaak van in je mond, het tast je gebit aan en daarbij kun je weer opnieuw beginnen met eten als je anders gewoon helemaal niets binnenhoudt. Of je nu expres braakt of niet, soms wil je er gewoon mee stoppen. Om te stoppen met braken beschrijf ik in dit blog mogelijke oorzaken van braken, wat je kunt doen als je expres braakt en wat je kunt doen als je een andere medische oorzaak voor het braken hebt.

Waarom braak je?

In eerste instantie is het belangrijk om te weten waarom je braakt. Er zijn namelijk mensen die expres braken en mensen die helemaal niet willen braken, maar die er om de een of andere (meestal fysieke) reden niet mee kunnen ophouden.

Ga daarom eerst voor jezelf na of je expres of niet expres aan het braken bent.

Braken is een symptoom van…

Ben je niet expres aan het braken? Dan kan braken een symptoom zijn van een onderliggend (fysiek) probleem. Als vrouw kun je bijvoorbeeld zwanger zijn en erg veel last hebben van ochtendmisselijkheid. In sommige ernstige gevallen houd je dan helemaal niets binnen, dan heb je vaak last van GERD en is medische hulp nodig omdat je eet voor 2.

Braken kan ook een symptoom zijn van een soort ernstige migraine. In het geval van cyclic vomiting syndrome is het braken een soort migraine waarbij je 6 tot 12 keer per uur kunt braken. Dit houdt meestal een paar uur aan, maar in ernstige gevallen kun je wel 3 weken lang ontzettend veel braken. Geen wonder als je dan wanhopig zoekt naar manieren om te stoppen met braken.

Gelukkig kan deze aandoening goed behandeld worden[1].

Braken vanwege psychologische redenen

Helaas zijn er ook mensen die expres braken. Als je net bij jezelf dacht, ik braak redelijk met opzet. Ik wil niet braken, maar ik doe het toch echt zelf, dan is de kans groot dat je braakt vanwege psychologische redenen.

Over het algemeen hebben mensen die expres overgeven last van een eetstoornis. Dit kan gaan om boulimia, anorexia en binge-eating of van een purging disorder.

Zelfs bij psychologische redenen is de oorzaak niet altijd aan te wijzen in de omgeving van de persoon die het doet. De kans dat je namelijk expres gaat overgeven is genetisch gezien 50%[2]. Maar als je regelmatig overgeeft, zoals minimaal 2 keer per week, wordt de genetische kans lager, namelijk 8%. Om te kunnen zeggen dat je een stoornis hebt wordt er ook gekeken naar braakgedrag en of je bijvoorbeeld al langer dan 3 maanden achter elkaar 2 keer per week expres overgeeft.

Alsnog iets om wat aan te doen, ook als je kunt zeggen dat het in de familie zit. Veel aandoeningen waarbij je expres braakt kunnen namelijk op lange termijn dodelijk zijn. Anorexia is bijvoorbeeld nog steeds een ontzettend dodelijke ziekte.

Expres braken wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als middel om gewicht en lichaamsvorm te controleren. Dit wordt veroorzaakt door gevoelens van je lichaam niet mooi vinden en die gevoelens worden vaak veroorzaakt door de omgeving (eventueel culturele omgeving) waarbij slank zijn belangrijk is.

Daarbij kunnen mensen slank zijn belangrijk vinden voor het behalen van succes of voor het hebben van een goed leven. De overtuigingen over het belang van slank zijn hoeven niet te kloppen.

De psychologische reden is dan bijvoorbeeld dat je vindt dat je niet succesvol of gelukkig bent, je denkt dat slank zijn hier een oplossing voor is. Je vindt jezelf niet slank en om sneller slank te worden ga je braken.

Purging stoornis en braken

Als je last hebt van een purging stoornis hoef je niet eens zo ongezond te eten. Je kunt een heel normaal dieet hebben, maar daarbij vind je het belangrijk om voeding uit je systeem te hebben. Braken en laxeren horen dan bij de opties die je jezelf hiervoor hebt gegeven.

Mensen met deze stoornis hebben naast ontevredenheid over hun gewicht ook vaker last van depressieve gevoelens dan mensen die vooral beweging gebruiken om hun gewicht op het gewenste niveau te krijgen[3].

Binge-eaten en braken

Soms heb je gewoon een eetbui en sommige mensen kunnen daar beter mee omgaan dan andere mensen. Wanneer je ontzettende spijt van je eetbui krijgt kun je bijvoorbeeld expres gaan braken. Dit is iets wat mensen met boulimia ook kunnen doen.

Binge-eaten houdt veel verband met het keuren van je eigen lichaam alsof je een vreemde bent. Daarbij ook het ontevreden zijn over je lichaam en het hebben van laag zelfvertrouwen[4].

Eetstoornissen en braken

Bij boulimia kots je vaak voeding weer uit nadat je gegeten hebt en niet altijd alleen na binge-eaten en iemand met anorexia doet dit ook vaak nadat het heeft moeten eten.

Overtuigingen en braken

Zoals te zien zijn eetstoornissen en expres braken iets wat vaak hand in hand gaat. De overtuigingen gaan vaak over hoe het hebben van een slank lichaam ervoor zorgt dat je gelukkig wordt of dat je succesvol wordt in wat je doet.

Een slank lichaam wordt zo belangrijk dat je er alles voor over hebt, zoals braken. Terwijl braken over het algemeen een ontzettend slecht effect op het gebit heeft en een mooi gebit ook van belang kan zijn voor het hebben van sociale banden.

De overtuigingen die je hebt over slank zijn en het belang daarvan in de wereld bepalen vaak ook voor een groot deel of je expres gaat braken of niet wanneer jij niet voldoet aan het beeld van slank zijn terwijl je van mening bent dat dit van levensbelang is voor je leven.

Basis van je overtuiging achterhalen

Het veranderen van deze overtuigingen wordt meestal gedaan met cognitieve gedragstherapie en hypnose. Het veranderen van overtuigingen wordt bijvoorbeeld gedaan door de basis van een overtuiging te achterhalen. Dit kan door het voeren van een Socratisch gesprek of met regressie.

Bij een Socratisch gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald om zo bij de kern van je overtuiging te komen. Een andere manier is dus regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste een overtuiging heeft bedacht, op die manier ga je terug naar de basis van de overtuiging.

Doordat veel overtuigingen ontstaan in je kindertijd is dat vaak het moment waarnaar je teruggaat tijdens een regressie. De situatie die er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat je slank zijn ontzettend belangrijk vindt is omdat een van je ouders overgewicht had en is ontslagen. Als kind kun je daar een verband zien, dat er voor jou als volwassene helemaal niet meer is. Alleen al dit besef kan je overtuigingen zo veranderen dat het een stuk eenvoudiger wordt om te stoppen met braken.

Overtuigingen over het belang van braken veranderen

Vooral overtuigingen over slank zijn en het belang daarvan voor het krijgen van succes en geluk zijn vaak de oorzaak van braken. Vooral als dit in combinatie is met een omgeving die slank zijn ook heel belangrijk vindt. Naast het achterhalen van de basis is er soms meer veranderwerk nodig.

Hypnose kan op 2 manieren overtuigingen en gedrag veranderen, namelijk met hypnotische suggesties of post-hypnotische suggesties. De hypnotische suggesties hebben als doel om de ongezonde overtuigingen te verdringen met gezonde overtuigingen. Deze overtuigingen kun je vaak ook herhalen tijdens zelfhypnose. Dit kan dan bijvoorbeeld gaan om:

“Gelukkig zijn is iets mentaals en heeft niets met je lichaam te maken.”

“Succes komt door hard of slim werken, niet door een slank lichaam.”

“Je succes is alleen van jou afhankelijk, niet van wat andere mensen van je vinden.”

“Je hoeft alleen om te gaan met mensen die je gelukkig maken.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen over het belang van braken kan je andere suggesties meekrijgen van je hypnose-expert.

Een post-hypnotische suggestie is juist een suggestie die je gedrag beïnvloedt nadat je in hypnose bent geweest. Een post-hypnotische suggestie kan bijvoorbeeld zijn:

“Je hebt net heerlijk gegeten en je wilt dat je lichaam alle nutriënten goed in zich opneemt om gezond te zijn. Je hebt totaal geen last van schuldgevoel en weet dat dit lekkere en gezonde eten nodig is voor een lekker en gezond lichaam. Je neemt even de tijd om te voelen hoe het eten je maag vult en hoe blij je hiervan wordt. Je gaat verder met je dag en denkt niet eens meer aan braken.”

Dit is slechts een voorbeeld van een post-hypnotische suggestie. Afhankelijk van jouw relatie met voeding kun je een andere suggestie krijgen om je te helpen te stoppen met braken.

Braken kan dus fysiek of meer psychologisch zijn. Heb je geen duidelijke oorzaak? Ga dan eerst naar een arts om te controleren of er niet iets lichamelijks met je aan de hand is. Dan kun je controleren of je een mentaal aspect hebt van het braken en hiervoor kun je psychologische hulp krijgen of hulp vragen aan een hypnose-expert. Braken is ontzettend ongezond, dus zoek hoe dan ook hulp.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden.

[1] https://www.nature.com/articles/ajg2007549

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4834264/

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/eat.22811

[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/eat.22535