Ik weet niet waar ik gelukkig van word
Ik weet niet waar ik gelukkig van word
12 mei 2017 
6 min. leestijd

Ik weet niet waar ik gelukkig van word

Als je niet weet waarvan je gelukkig wordt dan is dat ontzettend vervelend. Gelukkig zijn is voor veel mensen een van de belangrijkste doelen in het leven. Over het algemeen staat gezondheid voorop, maar als dat niet lukt is gelukkig zijn wel het belangrijkste. Juist als je denkt: Ik weet niet waar ik gelukkig van word is dat een teken aan de wand dat je jezelf weer moet herontdekken.

Om ervoor te zorgen dat jij erachter komt waar je wel gelukkig van wordt ga ik in dit blog in op waar je geluk kunt vinden.

Geluk door activiteiten

Veel mensen gaan iets “doen” om gelukkig te worden. Sporten is voor veel mensen een middel om geluk te vinden. Dit is op zich niet vreemd, omdat beweging ervoor zorgt dat je lichaam adrenaline en dopamine aanmaakt. Daarbij zorgt sporten ervoor dat je minder last hebt van cortisol, een stresshormoon.

Te veel stress kan je ongelukkig maken, door beweging kun je dit weer stoppen.

Nu kan ik me voorstellen dat je een fitness abonnement al hebt geprobeerd, maar dat niet leuk vond. In dat geval is het belangrijk om naar andere vormen van beweging te zoeken waar je wel blij van wordt.

Dansen en yoga zijn leuke bewegingsvormen die over het algemeen niet voelen als sport.

Vooral bij dansen speelt er ook een sociaal aspect mee en dat kan het dansen nog extra leuk maken. Yoga is een vorm van bewegende meditatie. Meditatie helpt om ook innerlijk tot rust te komen. Dit rustige gevoel is iets waar yogi’s, mensen die aan yoga doen, gelukkig van worden.

Naast sport zijn er ook andere activiteiten waarvan je gelukkig kunt worden. Activiteiten die ervoor zorgen dat je alleen maar aan die activiteit denkt, zoals het kijken van een goede film, het lezen van een meeslepend verhaal of iets doen waarbij je focus nodig hebt, zoals breien, schilderen en andere vormen van handarbeid.

Dit soort handarbeid-activiteiten bevorderen mindfulness op een natuurlijke manier en zonder dat je je er echt op hoeft te focussen.

Deze mindfulness kan ervoor zorgen dat je minder vaak een gedachte hebt over of je nu wel of niet gelukkig bent.

Geluk door controle over je gedachten en overtuigingen

Of je gelukkig bent is voor sommige mensen meer een kwestie van controle over gedachten en onbewuste processen. Veel mensen associëren gedachten met wie ze zijn, maar uiteindelijk zijn gedachten maar gedachten. Je hoeft daar niets mee te doen.

Wat je doet zegt voor mensen vaak veel meer over wie jij bent en waar jij gelukkig van wordt.

Controle over je gedachten en onbewuste overtuigingen is mogelijk met zelfhypnose en hypnotherapie. Als je bijvoorbeeld niet weet waarvan je gelukkig wordt, omdat je jezelf onbewust tegenhoudt om gelukkig te worden kan hypnotherapie hiervoor een oplossing geven.

Met een hypnotherapeut kun je onbewuste overtuigingen achterhalen die je blokkeren om geluk uit de kleine dingen in het leven te halen. Dit kan met verschillende technieken, zoals cognitieve gedragstherapie of regressietherapie.

Wellicht heb je ooit een trauma meegemaakt waardoor je het lastig vindt om te genieten van iets waar de meeste andere mensen juist wel blij van worden.

Zelfhypnose voor geluk

Als je bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat je geluk niet verdient kunnen hypnotische suggesties helpen om die overtuiging af te zwakken en juist om de overtuiging te plaatsen dat je geluk juist wel verdient en mag opeisen.

Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:

Ik verdien geluk.

Ik mag van mezelf gelukkig zijn.

Ik mag ook van kleine dingen genieten.

Ik leef maar een keer, dus ik geniet.

Mijn tijd is nu.

Dit zijn slechts voorbeelden, die kunnen al voor je werken, maar als dat niet het geval is kun je ook naar een hypnotherapeut gaan en die kan naar aanleiding van jouw overtuigingen en ervaringen andere hypnotische suggesties voor je bedenken.

Visualiseren van geluk

Een andere manier om door je gedachten te controleren meer geluk te hebben is door het visualiseren van geluk. Soms moet je je eerst iets kunnen voorstellen om het ook echt te grijpen. Een visualisatie kan op 2 manieren voor meer geluk zorgen.

Een kalmerende visualisatie kan ervoor zorgen dat je minder stress hebt, waardoor je vaak ook meer geluk ervaart.

Een voorbeeld visualisatie kan ervoor zorgen dat je geluk kunt grijpen in situaties waarvan je gewoonlijk gelukkig wordt.

Bij een visualisatie visualiseer je je omgeving, hoe jij je voelt, hoe je ook de wind of de zon voelt, je gezichtsuitdrukking en hoe mensen in je omgeving op je reageren, als die een onderdeel uitmaken van je visualisatie.

Als je het lastig vindt om dit zelf te doen kan een hypnotherapeut je hiermee helpen door een geleide visualisatie.

Focus op geluk en leuke dingen leggen

Wat ook een reden kan zijn waardoor je niet weet waarvan je gelukkig wordt is omdat je telkens als je iets nieuws probeert je je vooral focust op wat je niet leuk vindt aan die activiteit. Wellicht ben je door allerlei ervaringen wat pessimistisch geworden en dat helpt natuurlijk niet echt als je juist je geluk weer wilt vinden.

Het is daarom van belang om jezelf te trainen om juist de nadruk van de dag op geluk en leuke dingen te leggen.

Dit is op meerdere manieren te doen, zoals het hebben van een intentie of het bijhouden van een “positief” dagboek.

Bij het hebben van een intentie kun je elke ochtend een klein ritueel hebben waarbij je jezelf in de spiegel aankijkt, een paar keer diep ademhaalt en een intentie voor de dag hardop uitspreekt, zoals:

  • Vandaag ga ik genieten van de kleine dingen.
  • Vandaag ben ik behulpzaam.
  • Vandaag ben ik aardig.

Door zo’n intentie te hebben doorloop je de rest van de dag elke beslissing met de vraag of de volgende stap je helpt om met de intentie van de dag te leven.

Bij het positieve dagboek schrijf je juist elke dag tussen de 3 en 5 dingen op die je leuk vond aan de dag of waar je gelukkig van werd.

Dit kunnen bijvoorbeeld zijn:

  1. Vandaag werd ik blij van de zonsopkomst.
  2. Vandaag werd ik gelukkig van het vogeltje in het park.
  3. Vandaag werd ik gelukkig van het gesprek met collega X.

Het mogen grote en kleine dingen zijn waarvan je gelukkig of blij wordt. Door een dagboek bij te houden waarin je eigenlijk alleen geluksmomentjes hoeft op te schrijven ga je gedurende de dag meer opletten op de dingen waar je blij van wordt. Als je van jezelf een negatieve denker bent kun je dat op deze manier veranderen.

Geluk door in het moment te leven

Niet gelukkig zijn ligt in veel gevallen aan gedachten die je hebt. Veel gedachten waar je juist ongelukkig of gestrest van wordt gaan over dingen die in het verleden zijn gebeurd of over zorgen die je juist voor de toekomst hebt.

Door juist in het moment te leven heb je minder last van dat soort gedachten en ervaar je vaak ook meer geluksgevoelens.

Dit is bijvoorbeeld mogelijk door gebruik te maken van mindfulness. Mindfulness is een techniek om met je aandacht en gedachten in het hier en nu te zijn. Je focus ligt op de activiteit waarmee je op dat moment bezig bent. Ben je aan het werk, dan denk je niet aan wat je in je vrije tijd gaat doen of over fouten die je in het verleden op je werk hebt gemaakt. Je denkt alleen aan het werk waarmee je op dat moment bezig bent.

Ben je juist thuis aan het genieten van een film, dan laat je je niet afleiden door gedachten over je werk.

Als zo’n gedachte zich toch aan je opdringt benoem je het onderwerp van de gedachte, zoals werk of vrije tijd, de emotie die je erbij voelt en focus je je vervolgens weer op je ademhaling en op waarmee je bezig was.

Na verloop van tijd kun je zelfs patronen ontdekken die je vervolgens kunt doorbreken.

Geluk niet vinden als teken van depressie

Vind je het ondanks al deze technieken lastig om je geluk te vinden en om erachter te komen waarvan je gelukkig wordt? Dan kan dat een teken zijn dat er meer aan de hand is.

Overspannenheid, een bore-out en zelfs een depressie kan als symptoom hebben dat je niet meer gelukkig wordt van zaken waarvan je gewoonlijk wel gelukkig werd.

Op gegeven moment kun je natuurlijk uitgekeken zijn op iets, maar dat kan eigenlijk niet gelden voor alle dingen waarvan je eigenlijk gelukkig wordt. Als er 1 optie afvalt is dat soms normaal, meestal komt er ook iets anders voor in de plaats.

Echter, vallen al je geluksmomentjes af en komt er niets voor in de plaats dan is het belangrijk om hulp te zoeken.

Er zijn ook mentale technieken beschikbaar tegen overspannenheid, een bore-out en ze kunnen ook helpen bij het ondersteunen van een behandeling tegen depressie.

Wil je meer weten over mentale technieken die helpen om je geluk weer te vinden? Kom dan eens naar de gratis online masterclass of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

gelukkig zijn

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
M. Heerkens
Door

M. Heerkens

op 22 May 2017

Oefening. Ik werd vandaag gelukkig van het mooie weer fietsen in buitenlucht. Bakkie koffie met stroopwafel klein momentje in me tuin zitten op me lounge bank. Ze zeggen als je dit opschrijft benoemt het onderbewuste het registreert. Morgen dinsdag: word ik gelukkig van fietsen boodschapjes doen voor moeders haar tot dienst te zijn en in avond de achtertuin van haar besproeien met mijn nieuwe aangeschafte tuinslang van Multimate bouwmarkt.

Reactie plaatsen