Straatangst overwinnen: Handige tips

Straatangst is een vrij breed begrip, maar de straat begint over het algemeen bij je voordeur dus het is een angst die je in huis kan houden. Straatangst overwinnen kan daarom belangrijk zijn om een normaal en fijn leven te kunnen leiden. In dit blog ga ik dieper in op de angst en krijg je tips over wat je zelf nu al kunt doen om deze angst te overwinnen en welke behandelingen er zijn om straatangst te overwinnen.

Wat is straatangst?

Straatangst staat ook wel bekend als agorafobie of pleinvrees. Dit is een soort angst dat het buiten je huis gewoon niet veilig is. Je kunt bang zijn voor van alles op de straat. Van auto-ongelukken tot gewelddadige berovingen. In je huis is het veilig en buiten je huis, op de straat, is het onveilig en dan kan je last krijgen van straatangst.

Je kan buiten dan ook last krijgen van paniekaanvallen over de mogelijke enge dingen die je daar kunnen overkomen.

Onderzoekers zijn nog steeds aan het discussiëren of het een paniekstoornis is, of dat agorafobie een eigen classificatie verdient[1].

Als je last hebt van straatangst vermijd je de straat als middel om geen last te hebben van de angst[2]. Maar hierdoor mis je bijvoorbeeld leuke uitjes zoals shoppen en vakantie.

In het begin van deze angst kan je veel last hebben van paniekaanvallen terwijl je op een publieke plaats bent. Dit is waarom je de gewoonte kunt ontwikkelen om dan maar niet meer naar buiten te gaan.

Je kunt ook last hebben van meer algemene angst symptomen terwijl je op de straat bent, zoals duizeligheid, trillen en zweten. Dat kan lijken op een paniekaanval, maar is het nog niet helemaal. Bij een paniekaanval denk je bijvoorbeeld vaak dat je doodgaat. Zolang dat nog niet het geval is heb je gewoon super veel angst, wat overigens ook niet leuk is om te voelen.

Een andere manier waarop mensen met straatangst omgaan is om altijd iemand bij zich te hebben als ze erop uitgaan. Dan heb je dus altijd iemand nodig als je naar de winkel gaat.

Als het niet anders kan, dan kan je natuurlijk naar de winkel gaan, maar doe je dit terwijl je je ontzettend gestresst voelt. Dan doorsta je de straatangst als het ware.

Je kunt je ontzettend depressief en angstig voelen als je last hebt van straatangst.

Vrouwen hebben vaker last van straatangst dan mannen. De meeste mensen die last krijgen van straatangst ontwikkelen het voor hun 35ste levensjaar.

Straatangst is vaak iets wat je kunt ontwikkelen naast andere problemen, zoals bij misbruik van geestverruimende middelen, andere angsten, somatische klachten en depressie.

Daarnaast kan je een grotere kans hebben op het ontwikkelen van straatangst als iemand in je familie, zoals een ouder, hier ook last van heeft.

Als je als dochter hele beschermende autoritaire ouders had die maar weinig warmte gaven is de kans op het ontwikkelen van straatangst ook groter.

Ook het overlijden van een van de ouders op jonge leeftijd vergroot de kans op agorafobie.

Het is belangrijk om iets te doen aan straatangst, want deze angst is een van de meest vasthoudende angsten die mensen kunnen helpen. Je loopt er zo 10 jaar mee rond en de kans dat de angst vanzelf overgaat is klein.

Straatangst wordt vaak behandeld met cognitieve gedragstherapie en antidepressiva.

Tips om straatangst te overwinnen

Maar als jij net als veel anderen liever niet afhankelijk bent van pillen, kan je misschien eerst nog een paar andere technieken leren om beter met deze angst om te gaan.

Placebo

Onderzoek laat zien dat een placebo-pil, als je bijvoorbeeld denkt dat je antidepressiva krijgt, maar je krijgt het niet, ook heel effectief werkt om met veel minder angst naar buiten te gaan en je ding te doen.

Er zijn onderzoeken die aangeven dat een placebo-pil zelfs kan werken als je weet dat je een placebo hebt. Dit is iets wat je met je huisarts kunt overleggen om dan een placebo te krijgen[3].

Mindfulness

Mindfulness is een manier om met je gedachten in het hier en nu te blijven. Angst is namelijk meestal een gedachte over de toekomst. Een gedachte wat er over een halve minuut of iets dergelijks kan gebeuren.

Door te oefenen om met je aandacht in het nu te blijven kan je meer ontspannen de straat op.

Onderzoek laat zien dat mensen die oefenen met mindfulness door bijvoorbeeld dagelijks mindfulness meditatie toe te passen minder last hebben van hun angsten[4].

Acceptatie

De kans bestaat dat je jouw straatangst maar dom vindt, maar ja je hebt er toch last van. Dus naast de angst kan je ook nog last hebben van je eigen oordelen over die angst wat de angst misschien alleen maar erger maakt.

In een onderzoek naar de resultaten van compassie- en acceptatietherapie voor mensen met straatangst kwam naar voren dat dit heel erg hielp om minder last te hebben van de angst vergeleken met mensen op de wachtlijst die deze therapie nog niet hadden gehad[5].

Aan jezelf aangeven dat het ok is om angst te voelen kan er al voor zorgen dat je je minder opgewonden voelt als je de deur uitgaat.

Alleen al acceptatie kan veel voor je doen.

Confronteer de straat

Als je een beetje hebt geoefend met mindfulness en acceptatie kan het handig zijn om de straat weer eens te confronteren. Dit is uiteindelijk ook een belangrijke stap in veel therapieën van angsten, om de angst te confronteren.

Vind je het toch spannend? Dan kan je misschien je locatie delen met een vriend of vriendin en zeggen dat je even naar buiten gaat. Dan heb je toch het gevoel dat er iemand is die meekijkt of die ten minste kan zien als je mobiel niet meer beweegt buiten je huis en die dan de hulpdiensten kan inschakelen voor het geval er toch wat is gebeurd.

In een onderzoek waarbij mensen met straatangst zichzelf moesten behandelen door de straat op te gaan bleek dat dit na een half jaar de angst behoorlijk had verminderd[6].

Behandelingen voor straatangst

Over het algemeen wordt straatangst behandeld met medicatie en cognitieve gedragstraining. Cognitieve gedragstraining helpt je om jouw gedachten te leren kennen en te veranderen.

Het leuke is dat je cognitieve gedragstraining kan krijgen in combinatie met hypnose. En zelfs hypnotherapie zelf kan gebruikt worden om straatangst te overwinnen[7]. In een studie naar de effectiviteit van hypnotherapie om straatangst te overwinnen werd hypnose gebruikt met een behandelprotocol en moesten mensen 10 weken lang elke week een sessie krijgen volgens dit protocol. Want in de wetenschap moet iedereen precies dezelfde suggesties krijgen. Op deze manier werden de angsten al met minimaal 50% verminderd.

Als je dan nagaat dat we op het HIN mensen aanmoedigen om per cliënt een individuele behandeling aan te bieden die op maat is voor de cliënt kan je je voorstellen dat de effectiviteit nog groter wordt dan wanneer je alleen werkt met algemene suggesties die voor iedereen zouden moeten werken.

Daarbij laat de praktijk ook zien dat hypnotherapie mensen vaak al helpt in 3 sessies.

Oorzaak van de angst vinden

Straatangst kan dus vroeg in je volwassen leven ontstaan. De risico-factoren zijn dat je een vrouw bent en streng, beschermd maar koud bent opgevoed. Dus het zou kunnen dat je in je jeugd iets hebt meegemaakt waardoor je opeens in je volwassen leven, als je er voor het eerst echt alleen op uit moet last krijgt van straatangst.

Met hypnotherapie kan je dan gebruikmaken van regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop je het gevoel had dat het beter is om met andere mensen en zeker niet alleen de straat op te gaan.

Over het algemeen is dit een gebeurtenis uit je jeugd, omdat dat het moment in je leven is dat je bepaald hoe het leven werkt en hoe jij dan het beste kunt doen.

Omdat je meestal dit soort “regels” niet herziet is dit een goed moment om dat eens te doen met je volwassen kennis. De hypnotherapeut helpt je hiermee. Die kan je bijvoorbeeld helpen om je in te leven in mensen die er op dat moment bij waren om te zien waarom zij deden zoals ze deden.

Of je kan in gedachten het gesprek aangaan met je jongere zelf over de veiligheid op straat en dat het nu allemaal ok is.

Dit soort technieken kunnen al heel snel iets doen om de overtuiging dat je beter niet alleen de straat op kunt los te laten.

Vervolgens kan je die leegte opvullen met nieuwe helpende overtuigingen. Door bijvoorbeeld hypnotische suggesties te herhalen, zoals:

“Ik ben kalm.”
“Mensen zijn vooral met zichzelf bezig.”
“Ik kan overal heen gaan.”
“Ik ben een figurant in het leven van anderen.”
“Anderen zijn een figurant in mijn leven.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw straatangst kan je andere suggesties krijgen om deze te overwinnen.

Wil je meer weten over hypnose en hoe dit werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen om jezelf en andere mensen te helpen. De opleiding wordt online gegeven. Dan kan je die lekker veilig vanuit huis volgen 😉.

 Bronnen: