Angst voor dieven overwinnen
Angst voor dieven overwinnen
09 juli 2018 
in Angst
6 min. leestijd

Angst voor dieven overwinnen

Je hebt je droomhuis gevonden, maar helaas hij staat moederziel alleen in een weiland en de buren zijn meer dan 500 meter verderop. Ja, dit soort woningen bestaan in Nederland. In dat geval kan het toch gaan kriebelen, de angst voor dieven. Want wie roep je dan als er bij jou wordt ingebroken? Of als er al eens bij je is ingebroken, dan kan dit je gevoel van veiligheid behoorlijk schaden. Toch moet je ook verder met je leven en met een gerust gevoel een weekendje weg kunnen, hoe doe je dat dan?

Oorzaak voor angst voor dieven achterhalen

Natuurlijk is het heel normaal om bang te zijn voor dieven, maar de meeste mensen denken er niet veel aan. De deur heeft een slot, en als hij op slot is zou het veilig moeten zijn. Voordat je weggaat controleer je ook even of alle ramen dicht zitten en dat is dat.

Heb je juist de drang om alles goed dicht te schroeven, heb je liever iemand in je huis als jij er niet bent, en denk je eigenlijk dagelijks aan dieven? Dan kan je last hebben van een probleem dat ervoor zorgt dat je aan huis gekluisterd blijft. Ontzettend jammer, want de wereld is veel groter dan je huis en tuin of balkon.

Dan kan je natuurlijk ook in het verleden slachtoffer zijn geweest van inbraak, iets dat een hele duidelijke oorzaak is en waaruit ook blijkt dat deze angst niet een irreële angst is. Het is niet zoiets als angst voor spinnen.

Voorzorgsmaatregelen nemen

In dat geval heb je waarschijnlijk al voorzorgsmaatregelen genomen, zoals een alarmsysteem en wellicht zelfs camera’s om eventuele dieven af te schrikken of op te sporen. Dit zou eigenlijk al voldoende moeten zijn om ervoor te zorgen dat je niet meer opschrikt bij elk geluidje dat je woning maakt.

Misschien heb je zelfs een zelfverdedigingscursus gevolgd.

Wat als je nu nog steeds opschrikt bij elk geluidje in je huis?

Oorzaak van de angst voor dieven weg nemen

Er kunnen allerlei oorzaken zijn die voor de angst voor dieven zorgt, daarom zijn er ook allerlei oplossingen om de angst voor dieven te verminderen.

Traumaverwerking

Als je eerder last hebt gehad van een inbraak kan dit een traumatische gebeurtenis zijn geweest. Soms is het installeren van een alarmsysteem nog niet voldoende om je lekker te laten slapen of om gerust een weekendje weg te gaan, laat staan een hele vakantie!

In dat geval is het belangrijk om dit trauma te verwerken. Een trauma verwerken kun je het beste doen met behulp van een professional. Een trauma kan op meerdere manieren verwerkt worden, namelijk met neuro linguïstisch programmeren (NLP), cognitieve gedragstherapie en hypnose kan hierbij een ondersteunende rol spelen.

Bij NLP kan de traumatische gebeurtenis gekoppeld worden aan een meer neutrale gebeurtenis waardoor je niet bij elk geluid terugdenkt aan het moment van inbraak en hierdoor het trauma blijft herbeleven terwijl je eigenlijk gewoon wilt slapen. Dit wordt gedaan met een techniek die ankeren heet.

Daarnaast kan cognitieve gedragstherapie ook helpen en de resultaten van cognitieve gedragstherapie worden versterkt wanneer de therapie wordt gegeven in combinatie met hypnose.

Informeer je over de kans op een inbraak

Is er nog nooit bij je ingebroken, maar ben je er nog wel bang voor? Dan is het verstandig om je te informeren over de inbraken in jouw gemeente. Door die kennis kun je veel minder last hebben van angst voor een inbraak.

Als je bijvoorbeeld jarenlang in een stad hebt gewoond, en je gaat vervolgens naar het platteland kun je toch nog een hogere angst voor inbraken hebben dan je buurman terwijl dat dus helemaal niet nodig is.

Er zijn op het platteland zelfs mensen die hun auto niet eens op slot doen, omdat de auto simpelweg veilig staat als je alleen even een winkel in en uit loopt. Voor iemand uit de stad is dat lastig om je voor te stellen en kun je je behoorlijk druk maken als je partner (die wel van het platteland komt) gewoon wegloopt zonder de auto op slot te doen.

Een leuke verrassing is het ook altijd als je na een weekendje weg erachter komt dat de achterdeur al die tijd niet op slot stond en alles in je woning er gewoon nog bij staat zoals je het hebt achtergelaten. Op het platteland is de kans op inbraken ook een stuk lager dan in de stad.

Bij het CBS kun je per gemeente bekijken hoe groot de kans op een inbraak is (1). Gemiddeld is de kans op een woninginbraak ongeveer een half procent. Dat betekent dat bij 1 op de 200 mensen wordt ingebroken. Een ontzettend lage kans dus, de kans dat dit om een gewelddadige inbraak gaat is nog lager.

Daarbij wordt 80% van de inbraken door een gelegenheidsdief gepleegd. Dit is ook de reden waarom inbrekers vaak in hun eigen buurt inbreken. Ze kennen de buurt, ze weten waarlangs ze kunnen lopen en zo min mogelijk mensen tegenkomen en ze weten wie wanneer thuis is. Daarbij moet er dus ook een duidelijke gelegenheid zijn om in te breken, zoals wanneer jij je raam open laat staan.

Dus houd ramen en deuren gesloten als je de deur uitgaat en je hoeft je echt nauwelijks druk te maken om een inbraak.

Kijk niet naar die enge film

Uit het onderzoek Why do you fear the bogeyman? An embodied predictive coding model of perceptual inference uit 2014 blijkt dat het kijken naar horrorfilms en thrillers tot een dag erna, of een nacht erna er nog voor kan zorgen dat je bij een geluid in je woning denkt dat je last hebt van inbrekers(2).

Ben jij een fervente horror-liefhebber? Kijk je minstens om de dag een horror of thriller? Dan is het misschien een goed idee om die eens af te wisselen voor een komediefilm of een dramaserie.

Angst voor geweld door inbrekers

Soms is het eigenlijk niet eens de angst voor een inbraak, maar juist de angst voor een gewelddadige inbraak. In dat geval is het verstandig om zelfverdedigingslessen te volgen zodat je een veiliger gevoel hebt omdat je weet dat je iets kunt doen om de inbreker weg te jagen.

Daarnaast is het verstandig om informatie in te winnen over inbraken en gewelddadige inbraken. Over het algemeen willen inbrekers namelijk helemaal niet betrapt worden. Als je de lamp aan doet en lawaai gaat maken kan dit al voldoende actie zijn voor een inbreker om het hazenpad te kiezen.

Angst voor armoede

Heb je juist voor de zekerheid veel cash geld of dure sieraden thuis liggen omdat je bang bent voor armoede? Dan kan de angst voor een inbraak ook eigenlijk de angst voor armoede zijn. De angst voor armoede is ontzettend relatief, omdat armoede niet voor iedereen hetzelfde betekent.

Daarom kan hypnose je helpen om over deze angst heen te komen. Hiervoor worden je overtuigingen over de waarde van geld achterhaald en hoe ernstig jouw versie van armoede nu eigenlijk is. Vervolgens krijg je met verschillende hypnose technieken nieuwe overtuigingen waardoor je minder bang bent voor inbrekers en wellicht je geld aan de bank toevertrouwt.

Belangrijke bezittingen

Een belangrijk erfstuk, zoals die gouden ketting met opalen van je oma, kan ook een reden zijn waarom de angst voor inbrekers opeens opspeelt. Ook in dit geval kan de angst eenvoudig opgelost worden door je te informeren over inbraak. Zoals gezegd is 80% van de inbrekers een gelegenheidsinbreker. Ze komen binnen door een deur of raam die openstaat en pakken dan zaken waar ze makkelijk bij kunnen.

Als je belangrijke bezittingen hebt kun je die het beste in een kluis bewaren of op een andere plaats waar inbrekers maar lastig bij kunnen. Dan is de kans al een behoorlijk stuk kleiner mocht er een gelegenheidsinbreker je huis binnenkomen.

Angstige overtuigingen wegnemen

Heb je alsnog veel angst voor inbrekers en helpt de extra informatie over inbraken in Nederland je niet direct om je angst weg te nemen tot acceptabele niveaus waardoor je vooral alert bent op het sluiten van ramen en deuren? Dan kan hypnose helpen op meerdere manieren.

Een techniek die erg eenvoudig is, is het herhalen van hypnotische suggesties om overtuigingen die de angst verminderen sterker maken. Door deze suggesties dagelijks te herhalen kun je makkelijker met een gerust hart een dagje weg.

Dit kunnen suggesties zijn, zoals:

“In mijn gemeente komt inbraak nauwelijks voor.”

“Ik heb mijn ramen en deuren dicht en op slot, ik kan ontspannen.”

“Inbrekers willen niet gezien worden en gaan weg als ik lawaai maak.”

“Ik heb belangrijke zaken veilig opgeborgen.”

Deze suggesties zijn slechts voorbeelden, het kan zijn dat jij andere suggesties nodig hebt die beter passen bij jouw overtuigingen over dieven. In dat geval kun je het beste naar een hypnotiseur gaan om deze te achterhalen en om op die manier persoonlijke suggesties te krijgen. Daarbij kan de hypnotiseur je ook helpen met andere technieken om van een onredelijk hoge angst voor dieven af te komen.

Wil je meer weten over hypnose en andere mentale technieken, bekijk dan onze opleidingen en de agenda voor de aankomende evenementen.

Of schrijf je in voor de gratis online masterclass voor hypnose.

Pin ook deze handige infographic:

angst voor inbraak verminderen

Bronnen:

  1. https://beveiligingnieuws.nl/nieuws/cbs-brengt-cijfers-woninginbraken-en-geweld
  2. https://link.springer.com/article/10.3758/s13415-013-0227-x

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen