Taal leren onder hypnose gaat sneller dan zonder hypnose
Taal leren onder hypnose gaat sneller dan zonder hypnose
06 december 2017 
6 min. leestijd

Taal leren onder hypnose gaat sneller dan zonder hypnose

In Nederland leer je op school veel talen. Al op de basisschool kun je Engels leren en er zijn steeds meer talen die je kunt leren op de middelbare school, zoals Frans, Duits, Spaans, Arabisch en Chinees. We zijn daarom vaak erg trots op onze talenknobbel en dit heeft ook weer goed uitgepakt voor het krijgen van Europese Instellingen in Nederland die nu nog in Engeland staan. Onder andere ons hoge niveau van Engels heeft hieraan bijgedragen.

Wil jij (of je nu al volwassen bent of juist nog op de middelbare school zit) snel een taal onder de knie krijgen? Dan kan hypnose je zeker helpen.

Vreemde talen leren kan heel belangrijk zijn als je in Nederland werkt. Er zijn zelfs restaurants waar alleen nog Engels wordt gesproken. Daarbij zijn er veel bedrijven in Nederland die internationaal opereren. Soms moet je daarom opeens een nieuwe taal leren, omdat je met mensen uit landen die die taal spreken zaken moet doen.

Snel een taal leren

Heb je niet meer de luxe dat je op de middelbare school mee kunt doen aan lessen? Dan is de website Duolingo ideaal voor het leren van een tweede (of 3e) taal vooral als je al Engels kunt.

Bij deze website leer je een nieuwe taal ongeveer op dezelfde manier als je op de middelbare school een nieuwe taal leert. Eerst begin je met woordjes, zoals papa en mama, jongen en meisje. En langzamerhand ga je verder naar de zinnen, zoals “Ik wil koffie met melk.”

Zakelijk gezien is dit misschien niet de ideale oplossing, maar voor een vakantie is het zeker de moeite waard.

Daarbij kun je de woorden ook opschrijven, zodat je ze ook offline onder hypnose kunt leren.

Huur iemand in

Door iemand in te huren die les mag geven in de taal die je wilt leren, of die zelfs die taal als moedertaal heeft, zorg je ervoor dat je alle ins- en outs over de taal te weten komt. Foutjes zoals Koning Willem-Alexander in Mexico heeft gemaakt gebeuren jou dan niet, omdat jij ook van de culturele verschillen op de hoogte bent.

Daarbij kun je met die persoon afspreken in een café of elders om alleen in de taal te praten die jij wilt leren.

Woorden op de voorwerpen plakken in huis

Een andere manier om snel een taal te leren is door de woorden van voorwerpen in je huis op het voorwerp te plakken. Een post-it op de deur, deurklink, keukenkasje, mok, bord, stoel, tafel, bank, wasbak en ga zo maar door.

Wellicht is het even wat druk aan de ogen, maar doordat je er dan zoveel mee geconfronteerd wordt, leer je de namen van alledaagse voorwerpen sneller uit je hoofd.

Dit in combinatie met gesprekken met iemand van wie de taal die je wilt leren de moedertaal is, gaat je zeker helpen om een taal snel onder de knie te krijgen.

Een lijst maken van de meest gebruikte woorden in de taal

Hoe groot is de kans dat je het woord advocaat moet gebruiken? Hoe groot is de kans dat je het woord koekje moet gebruiken? Welke woorden gebruik jij dagelijks en welke woorden maar af en toe?

Een groot deel van een taal kennen, is het kennen van de belangrijkste woorden van een taal. Maak daarom een lijst met de woorden die het meest worden gebruikt in de taal en de woorden waarvan jij denkt dat je ze nodig hebt.

Nu heb je waarschijnlijk maar 20% van de taal nodig om je te kunnen redden en dit betekent dat het een stuk eenvoudiger wordt om snel een taal te leren die je ook nog praktisch kunt toepassen.

Net als de post-its kun je deze lijst dagelijks doornemen om de belangrijkste woorden in je nieuwe vocabulaire te leren kennen.

Waarom zou hypnose helpen bij het leren van een nieuwe taal?

Hypnose helpt niet alleen bij het leren van een nieuwe taal. Het helpt bij het aanleren van allerlei nieuwe vaardigheden. Daarom is het ook erg aantrekkelijk om van hypnose gebruik te maken om je huiswerk te maken.

De reden dat hypnose helpt om te leren is doordat het invloed heeft op bepaalde hersengebieden. De vermindering van de activiteit in de prefrontale cortex helpt bij het aanleren van nieuwe vaardigheden. Hypnose zorgt ervoor dat er in dit hersengebied minder activiteit is (1).

Hypnose om een tweede taal onder de knie te krijgen

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek uitgevoerd naar het leren van talen onder hypnose. Uit een onderzoek waarbij deelnemers Spaans leerden en hiervoor een lijst van 21 woorden binnen een week moesten leren kwam naar voren dat deelnemers die hiervoor hypnose gebruikten significant betere resultaten hadden dan mensen die de lijst zonder hypnose probeerden te leren (2).

Technieken die onder andere gebruikt kunnen worden om de taal te leren zijn:

  • Posthypnotische suggesties
  • Herhaling van de woorden en betekenis

Posthypnotische suggestie

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die moeite hebben met het lezen van lesstof, zoals een boek over taal, omdat het gewoon te saai is, baat kunnen hebben bij de suggestie dat het lezen van dat boek juist ontzettend interessant is, zoals:

“Als je vanmiddag je huiswerk gaat maken voor het leren van X, dan merk je opeens dat de taal super interessant is. Je ziet waar de taal verschilt van het Nederlands en waar het overeenkomsten heeft. De puzzel van X en het gebruik van die taal wordt daardoor een stuk interessanter.”

Dit is slechts een voorbeeld van een posthypnotische suggestie. Afhankelijk van jouw drijfveren, overtuigingen en interesses kun je een suggestie krijgen die beter op jouw situatie van toepassing zijn.

Herhaling van de woorden en betekenis

Veel mensen kennen ook de tekenfilm Dexter en Deedee. Dexter was een geniaal jongetje die een vorm van hypnose uitprobeerde de dag voor zijn toets Frans. Hij zette een walkman op terwijl hij sliep die de hele tijd herhaalde “omelet du fromage”. De volgende dag werd hij wakker en was het enige dat hij zei: “Omelet du fromage.” De meisjes vonden hem geweldig, maar hij begon toch redelijk in paniek te raken omdat hij verder niets anders meer kon zeggen.

De effecten van het herhalen van de woorden en de betekenis terwijl je onder hypnose bent zijn wel iets anders dan die voor Dexter, daarbij werkt het helaas niet terwijl je slaapt.

Je kunt zelf of je hypnotherapeut kan je helpen met opnames van de woorden die je wilt leren en hun betekenis.

Vervolgens ga je thuis op een comfortabele plaats zitten of liggen. Je focust je op je ademhaling en sluit je ogen. Dan zet je de opname aan terwijl je aandacht gefocust blijft op dit geluid.

Door dit elke dag te herhalen, naast andere stappen om de taal te leren merk je dat je de taal sneller onder de knie krijgt dan zonder hypnose. Vooral als je erg vatbaar bent voor hypnose.

Hypnose voor de uitspraak

Uit onderzoek dat in de jaren 70 heeft plaatsgevonden blijkt dat hypnose zeer zeker helpt bij de uitspraak wanneer je een vreemde taal leert, zoals Thais in het onderzoek (3). In dit onderzoek moesten mensen bepaalde zinnen zonder hypnose, onder hypnose en na de hypnose uitspreken.

Mensen die diep in hypnose kwamen hadden een significant betere uitspraak dan mensen die maar lichtjes in hypnose gebracht werden. De mate van hypnotiseerbaarheid heeft dus invloed op het effect van het leren onder hypnose.

Wil jij tijdens je volgende vakantie of zakenreis klinken als iemand die in het land geboren is waar je de taal van moet spreken? Dan is het leren van deze taal onder hypnose zeker het proberen waard.

Volledige taalles onder hypnose

Je kunt dus gerichte oefeningen doen met hypnose om het leren van een taal te verbeteren, maar je kunt ook een les volledig onder hypnose volgen.

De les wordt eigenlijk op dezelfde manier gegeven als een normale les. Tekstdelen worden voorgelezen waarna er extra uitleg komt over hoe de tekst werkt en welke grammaticale regels van toepassing zijn.

Het verschil zit hem erin dat je ligt in plaats van zit en dat je eerst in een hypnotische staat bent gebracht. Dit wordt gedaan door middel van ademhaling en ontspanningsoefeningen.

Het voordeel hiervan is dat je totaal gefocust bent op de les en je minder snel laat afleiden door wat er in de klas gebeurt of buiten als je uit het raam kunt kijken.

Deze manier van een taal leren is vooral geschikt voor de luistervaardigheid en spreekvaardigheid van de taal. Het schrijven moet namelijk wel in een actievere houding gebeuren en is daarom lastiger in hypnose te doen.

Wel is het hebben van een flow tijdens het maken van huiswerk vergelijkbaar met onder hypnose zijn.

Het snel leren van een taal kan dus met hypnose en met een aantal praktische tips. Wil je meer leren over hypnose omdat je bijvoorbeeld taalles geeft of omdat je snel de taal wilt leren? Kom dan eens naar de online masterclass en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

een nieuwe taal leren met hypnose


Bronnen:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-1770.1978.tb00310.x/full

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2015.1121373

https://www.nature.com/articles/s41598-017-14547-x

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Raquel
Door

Raquel

op 15 Feb 2018

Ik wil graag snel Engels leren net hypinose

Reactie plaatsen